• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rynek piw regionalnych rośnie jak na drożdżach

Robert Kiewlicz
9 lipca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Polacy kupują coraz więcej produktów z browarów regionalnych. Według szacunków, ta gałąź branży wzrosła w ostatnim okresie o ok. 30 proc. Polacy kupują coraz więcej produktów z browarów regionalnych. Według szacunków, ta gałąź branży wzrosła w ostatnim okresie o ok. 30 proc.

Coraz częściej sięgamy po piwa z browarów regionalnych. Pomimo tego, że cała branża notuje spadki, piwa regionalne sprzedają się coraz lepiej. W tym segmencie sporą rolę odegrało Pomorze. To właśnie nasz region z browarem Amber jest jednym z prekursorów branży piw regionalnych.



Jakie piwa najchętniej pijesz?

Od 2009 branża piwna zmagała się ze spadkiem konsumpcji, do której przyczynił się także światowy kryzys ekonomiczny. Rok 2010 branża piwna w Polsce zakończyła wynikiem o 0,3 proc. gorszym od rezultatu osiągniętego w czasie poprzednich dwunastu miesięcy. Na sytuację wpływają także inne czynniki - np. wzrost podatku VAT oraz podwyżka cen części surowców.

Co ciekawe, pomimo ogólnego spadku sprzedaży w branży, segment piw regionalnych ma się bardzo dobrze. - Pomimo słabych tendencji, sprzedaż piw regionalnych wzrosła o ok. 30 proc i nadal rośnie - mówi Michał Saks, piwowar z gdańskiej Brovarni. - Główną przyczyną jest wzrost świadomości wśród konsumentów. Nie ma co ukrywać, piwa produkowane przez duże koncerny są monotonne i słabej jakości.

- Zauważamy coraz silniejszą modę na poszukiwanie nowych doznań smakowych - mówi Dariusz Rejmus, dyrektor. ds. handlowych Browaru Amber. - Polakom nie wystarcza już piwo produkowane przez duże koncerny. Te produkty są do siebie bardzo podobne, prawdopodobnie nawet składniki do ich wytwarzania pochodzą z tych samych źródeł. Także technologia i sposób wytwarzania są do siebie bardzo zbliżone. Nasze piwa leżakują 2, 3 czy 5 tygodni i są wytwarzane według tradycyjnych receptur. Mało kto wie, że w piwie jest więcej możliwości doznań smakowych niż w winie.

Duzi gracze także zauważyli tę tendencję. Postanowili więc bez ponoszenia dużych kosztów reklamowych i inwestycyjnych wejść w rynek piw regionalnych. - Przykładem może być piwo "Kasztelan", które promowane jest jako piwo lokalne, a z lokalnością nie ma nic wspólnego - dodaje Saks. - Jest to produkt Carlsberga. Problemem jest, że polskie prawo nie wymaga podania miejsca produkcji piwa. Tak więc z etykiety niczego się nie dowiemy.

W 2010 r. w Polsce były czynne 64 zakłady piwowarskie. Wśród nich - 45 browarów przemysłowych i rzemieślniczych oraz 19 browarów restauracyjnych. Obecnie rynek piwny jest podzielony pomiędzy trzech głównych graczy - Carlsberg Polska, Kompanię Piwowarską i Grupę Żywiec. W ostatnim czasie w wyniku fuzji Vanpur i Royal Unibrew powstała czwarta siła Van Pur Łomża Browary, która może w znaczący sposób wpłynąć na rynek producentów piw.

Przewiduje się dalszą konsolidację branży piwowarskiej - w 2009 r. czterej światowi giganci piwni (Anheuser-Busch In-Bev, SABMiller, Heineken i Carlsberg) wytwarzali już ok. 45 proc. światowej produkcji piwa.

Jednocześnie na rynku polskim działa obecnie około 30 browarów regionalnych. Znanymi markami na rynku browarów regionalnych jest Browar Namysłów (marki: Zamkowe, Zamkowe Mocne oraz Zamkowe Export; Basztowe Super Mocne, Kozackie - Jasne oraz Mocne), Perła Browary Lubelskie (Perła, Goolman, Lubelskie, Zwierzyniec), Browar Cornelius (Kiper Mocny, Beczkowe, Polarne, Beijing Gold) czy Browar Witnica (Boss, Lubusz, Porter, Koźlak).

Wielkość całego polskiego rynku piwa szacuje się na 34,4 mln hl. czyli o ponad 100 tys. hl mniej niż w okresie poprzedniego roku. Rocznie na głowę wypijamy już ponad 90 litrów piwa, co daje nam 10. pozycję na świecie i 5. w Europie. W roku 2011 spodziewany jest wzrost rynku piwa, chociaż najprawdopodobniej nie uda się jeszcze powrócić do tempa wzrostu sprzedaży znanego sprzed kilku lat.

- Wrażliwość popytu na piwa regionalne jest bardzo niska - dodaje Rejmus. - Dlatego też, ani kryzys światowy, ani ogólna tendencja spadkowa w branży nie zaszkodziły nam zbytnio. Nasycenie rynku i coraz większa liczba piw regionalny powoduje jednak, że dynamika przyrostu jest jednak mniejsza.

Miejsca

Opinie (305) 5 zablokowanych

  • Gościszewo, jeszcze raz Gościszewo! (2)

    Produkty z wielkiej trójcy w porównaniu do takich piw, jak piwa z malutkiego browaru Gościszewo koło Malborka (Rycerz, Gościszewo Pszeniczne, Viva Hel, Gościszewo Ciemne), czy olsztyńskiego browaru Kormoran mogą się schować... . Cenowo ok... tamte są tańsze, ale to chyba jak ktoś lubi się nawalić tanim piwskiem. Nie ma nic lepszego niż Rycerz

    • 10 0

    • Także konsumuję Rycerza i polecam również Pilsa od nich ;)
      Oczywiście również Lwówek Śląski i ratuszowy.

      • 3 0

    • rw: przecież to wszystko sprawa gustu. Ja, po początkowym zachwycie Niefiltrowanym czy Rycerzem (to w sumie to samo tylko filtrowane), teraz nie mogę go pić. Pachnie samym sianem, smak też nie halo.
      Natomiast jednym z moich ulubionych piw był nieprodukowany już Kormoran Premium. Takie fajne piwo na lato.

      • 0 0

  • Bojkotujecie Heinekena (1)

    a na Openera dymacie, Ha, ha, ha

    • 9 2

    • Na bezrybiu i rak ryba.

      • 4 1

  • ale mi narobiliście smaka! (1)

    właśnie wróciłem z nocnego, gdzie zaopatrzyłem się w:
    -2 x łomża miodowe
    -2 x perła niepasteryzowana
    -2 x koźlak
    rozpoczynam degustację ! :)

    • 25 2

    • mnie juz nie stac mna nic :(

      • 0 0

  • dobre bo regionalne (1)

    w końcu otworzyli browar w Szymbarku
    i to co tam podają jest... na prawdę dobre.
    ALE... drogie i kurcze daleko. Jeśli na dobre piwo trzeba poświęcić cały dzień
    (bo jazda na miejsce, wypicie piwa z bólem serca wyciągając pieniądze z portfela i potem odczekując aż będzie można prowadzić z powrotem)
    to ja już wole szybciej, taniej i an miejscu bez czekania w tesco...
    szkoda

    • 5 0

    • a po ila?

      • 1 0

  • domowe

    A ja robię/zacieram piwko w domu, tanie, smaczne, zdrowe i mnóstwo satysfakcji :-) w dodatku w takim stylu na jaki mam akurat ochotę.
    Dobrze się sprawdza się jako prezent. Polecam, naprawdę nic skomplikowanego.

    • 5 0

  • BYL PIEKNY TRADYCYJNY BROWAR WE WRZESZCZU I CO????

    Mielismy skarb w centrum miasta i co z nim zrobili? banda zlodzieji go sprzedala i zamknela. Ci co do tego dopuscili powinni byc sigani i osadzeni!!! kto pamieta ten smak piwa z wrzeszcza to wie o czym pisze!!! Zamkneli swietnie funkcjonujacy browar!!!!

    • 10 0

  • Browar Czarnków i wszystko jasne !

    Ewentualnie Amber żywe.

    • 3 0

  • Myślalem że juz mnie nic nie zaskoczy w świecie piw z małych browarów,

    a tutaj wczoraj niespodzianka zobaczyłe na półce w sklepie piwo z browaru Grybów.
    Bardzo dobre piwo typu lager o zawartości alkoholu do 4,7%.
    W sam raz na lato.

    • 5 0

  • dobre piwko nie jest złe !!!

    • 3 0

  • PERŁA Chmielowa

    z Lublina

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane