• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Śledź znów górą. Jest nowy Gdyński Przysmak

Patryk Szczerba
25 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
I nagroda: Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym I nagroda: Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym

Znamy zwycięzcę konkursu na Gdyński Przysmak, który odbył się w ramach IV Weekendu Kulinarnego. Jury, w czasie trwania zabawy, musiało ocenić ponad 30 autorskich przepisów.



Pierwsza nagroda trafiła do Przemysława Romana za potrawę "Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym". Zwycięzca popłynie w rejs promem, który ufundowała firma Stena Line.

- Jury nagrodziło autora przepisu za pomysłowość i połączenie smaków dające wykwintne danie, świetnie oddające zarówno nadmorski charakter Gdyni, jak i jej otwartość na świat - mówi Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni.

Drugie miejsce zajął Mikołaj Wierzbicki za potrawę "[G]Dynia z morza i marzeń, czyli krem z dyni z łososiem i imbirem". Trzecia nagroda powędrowała do Beaty Waśniewskiej i jej przepisu na "Carpaccio śledziowe z kaszubskimi dipami".

- W tym roku otrzymaliśmy rzeczywiście dużo fajnych pomysłów na potrawy zainspirowane Gdynią. Pod uwagę braliśmy tylko autorskie przepisy. Wśród oceniających było dwóch szefów kuchni z restauracji uczestniczących w Weekendzie Kulinarnym, dlatego nie było wcale łatwo zachwycić ich autorskim przepisem. W zeszłym roku wygrały "Falujące śledzie". I w tym roku jurorzy postanowili po raz kolejny uhonorować potrawę związaną z tą bałtycką rybą - wyjaśnia Katarzyna Gruszka.

Najlepsze przepisy trafią do książki kucharskiej, która właśnie powstaje. Znajdą się w niej nie tylko przepisy zwycięzców, ale też specjały zaproponowane przez znanych gdynian.

Kto nie przysłał swojej propozycji mógł od piątku do niedzieli w godzinach 10:00-22:00 w 25 restauracjach na Szlaku Kulinarnym kosztować mini dań w cenie 5 zł. Wszystko w ramach IV Weekendu Kulinarnego. Chętnych nie brakowało.

- Trochę plany pokrzyżowała nam pogoda, ale postarali się za to w tym roku wyjątkowo restauratorzy, którzy przygotowali smaczne potrawy przede wszystkim z dużą ilością ryb. Wśród propozycji było wiele zup i deserów. Myślę, że Ci, którzy odwiedzili w te dni restauracje byli zadowoleni i na pewno najedzeni - mówi Gruszka, która dodaje, że rekordzistka odwiedziła w czasie weekendu wszystkie 25 restauracji biorących udział w kulinarnej zabawie. W nagrodę popłynie promem do Szwecji - Pani zwalniała się nawet z pracy, by w piątek zacząć konsumować potrawy.

Przepis na 4 porcje "Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym":

- 2 cykorie
- po 2 kapary na porcję
- sezam uprażony na patelni
Ceviche:
- 220 g filetu ze śledzia - typu matias lub surowy
- 1 mała czerwona cebula
- 3 limonki
- 1 chilli
- szczypta pieprzu do smaku
Krewetki:
- po 4 oczyszczone krewetki tygrysie na osobę
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Sos:
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- koperek posiekany
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Filet ze śledzia dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki. Śledzia zalewamy sokiem wyciśniętym z 3 limonek. Dodajemy posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę oraz posiekane chilli bez pestek. Dodajemy szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania-najlepiej w lodówce. Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie wrzucamy je do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i polewamy odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania - najlepiej w lodówce. Sos - jogurt naturalny łączymy z koperkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Schładzamy. Serwowanie: 1 porcja to dwa liście cykorii + 4 krewetki. Odrobinę ceviche układamy na umytych liściach cykorii. Na każdym liściu układamy jeden kapar. Krewetki grillujemy. Podczas grillowania krewetki smarujemy odrobiną miodu. Ugrillowane krewetki kładziemy obok liści cykorii i kleksa sosu koperkowo-tymiankowego. Wszystko posypujemy odrobiną uprażonego sezamu. Gałązka tymianku do ozdoby.

Trojmiasto.pl ma swoją redakcję w Gdyni!
Dzięki temu będziemy jeszcze bliżej mieszkańców Gdyni i ich problemów.
Pracujemy na trzecim piętrze Transatlantyka, przy
Placu Kaszubskim 17/307 zobacz na mapie Gdyni.
Piszcie do nas na adres
gdynia@trojmiasto.pl, dzwońcie pod nr 58 321 95 50 lub po prostu przychodźcie.

Wydarzenia

Opinie (105) 10 zablokowanych

  • Taki sledz to dla budynia

    Bo ma kasę

    • 3 1

  • Takie danie powinno być proste i składaę się głownie jak nie tylko z lokalnych produktów.

    A tu co krewetki, kapary, sezam, limonka. Komu będzie się chciało coś takiego przyrządzić. Bardziej do mnie przemawiają potrawy z drugiego i trzeciego miejsca.

    • 11 2

  • peruwiańska potrawa z krewetkami z Morza Śródziemnego

    • 7 1

  • przekombinowany

    potrawa może i smaczna ale przekombinowana(i sezam i tymianek i cykoria). Trzeba na nią pójść do restauracji, a przysmak lokalny powinien być serwowany w wielu miejscach.

    • 7 2

  • Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem (1)

    Czyli potrawa na topie. Teraz nie je się nic co nie jest trendy.Powiedz komuś,że masz ogórkową albo bitki wołowe na obiad to cię wyśmieją. Teraz się żre sushi, stek (dawniej schabowy), paelle i inne ciekawie brzmiące rzeczy. Do obiadu wino of course , kompot jest od dawna démodé . Wino oczywiście na kieszeń Polaka,kwas taki ,że wykrzywia na lewo i prawo ,ale jest. Gdybyś zwrócił uwagę na kiepską jakość "winka" od razu się dowiesz,że się nie znasz. AA no a na wieczór obowiązkowo łycha z colą,a jeśli piwo to tylko to najdroższe. Taki obraz Polaka. Zarabia tyle co kot napłakał,ale lans jest.

    • 11 1

    • wino DOBRE mozna kupić w cenie 10-15PLN

      wystraczy dobrze trafic - a tak ogólnie, to kazdy ma swój smak i kazdemu może inne wino smakowac - CENA ma sie nijak do jakości

      • 1 0

  • ciekawe co na to ten Co Ją Kocha a Ona Jego...

    • 0 0

  • a tamta pani co zrobiła poprzedni przepis falujące śledzie , obraziła się i nie pozwoliła żeby jej przepis się ujawnił? co za (1)

    • 0 0

    • tak samo jak koko koko ełro spoko ;)

      • 0 0

  • a czy ktoś to jadł, a jak smakuje konkretnie??

    bo w takiej mieszaninie smaków coś ucieka..

    • 1 1

  • Mam nadzieję, że owa potrawa jest odpowiednio modernistyczna, designerska i emanująca polskością. Niedługo Gdynia stanie się polską stolicą Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym

    • 2 0

  • BEZNADZIEJA! Beznadziejne dania i beznadziejny pomysł.

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane