- 1 Solorz otworzył stację wodoru w Gdańsku (112 opinii)
- 2 Bursztynowy Ołtarz z nowymi elementami (77 opinii)
- 3 Będą trzy pasy na Obwodnicy Trójmiasta? (440 opinii)
- 4 Ponad 20 tys. zł za kurs taksówką (248 opinii)
- 5 Pili, zażywali narkotyki i wsiadali za kółko (87 opinii)
- 6 Nurkowie odkryli wrak z szampanem (38 opinii)
Tajemnicze literki na jedzeniu w sklepach
Na coraz większej liczbie produktów spożywczych pojawia się skala Nutri-Score. Można je znaleźć w Żabce, Biedronce, Lidlu, Kauflandzie czy Carrefourze. Co oznacza kolorowy pasek i oznaczenia od A do E?
Wynika to zapewne z tego, że w każdej sieci handlowej tylko wybrane produkty są tak oznaczone.
Można je znaleźć zarówno na znanych markach, jak i własnych danej sieci, jak Biedronka, Żabka czy Carrefour.
Czym jest system Nutri-Score?
W potocznym rozumieniu wielu konsumentów uważa, że skala dzieli żywność na zdrową i niezdrową.
Nie jest tak do końca. Określa ona raczej bilans składników korzystnych do niekorzystnych w danym produkcie, co ma ułatwić wybór tego, który jest teoretycznie lepszy dla naszego organizmu.
- Czytałem o tym co nieco i wiem, że ta skala nie dzieli produktów na jednoznacznie zdrowe i niezdrowe, ale ostatnio, mając do wyboru obiad w Żabce z literką A i C, wybrałem ten pierwszy - śmieje się pan Jacek, czytelnik, który zachęcił nas do opisania tego systemu.
W oficjalnej informacji na stronie rządowej czytamy:
"Oznaczenie Nutri-Score wyliczane jest na podstawie zawartości składników w 100 g produktu lub 100 ml napoju.
Ustala się punkty za składniki, które w diecie należy ograniczać: wysoka wartość energetyczna, cukry proste, kwasy tłuszczowe nasycone, sód/sól kuchenna.
Inna punktacja dotyczy składników, które uważa się za korzystne: owoce, warzywa, orzechy, błonnik pokarmowy i białko.
Następnie punkty za składnik do ograniczenia należy zsumować i odjąć od nich sumę punktów za składniki pozytywnie wpływające na wartość odżywczą produktu. Łączny wynik może wynosić od -15 do +40 punktów. Po uzyskaniu wyniku produkt klasyfikuje się do jednej z klas: od A do E."
Każdy niekorzystny składnik jest oceniany w skali od 0 do 10 punktów. 0 to najlepszy wynik, 10 - najgorszy. Punkty te są następnie dodawane, tworząc sumę cząstkową.
Korzystne składniki oceniane są w skali od 0 do 5 punktów. Im wyższy wynik, tym lepsza ocena. Punkty te są dodawane, a ich suma jest następnie odejmowana od sumy punktów za niekorzystne składniki.
Punkty w skali Nutri-Score:
- A: od -15 do -1
- B: od 0 do 2
- C: od 3 do 10
- D: od 11 do 18
- E: od 19 i więcej
System nie jest obowiązkowy, chociaż sieci tego chcą
System, rekomendowany m.in. przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), Centrum Zdrowia Dziecka, Instytut Matki i Dziecka w Polsce, nie został jednak zatwierdzony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFAS).
Komisja Europejska uznała niedawno, że skala Nutri-Score może wprowadzać konsumentów w błąd i dlatego nie jest brane pod uwagę wprowadzenie jej jako obowiązkowej w Unii Europejskiej.
Chciałyby tego sieci handlowe, które wydały miliony w ostatnich latach, by tego typu oznaczenia umieścić na tysiącach produktów marek własnych.
Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, zrzeszająca niemal wszystkie międzynarodowe sieci handlowe obecne w Polsce, nawołuje jednak do jak najszybszego uznania Nutri-Score za powszechnie obowiązujący system.
Opinie (157) ponad 10 zablokowanych
-
2023-09-30 10:13
A dlaczego węglowodany i tłuszcze są niezdrowe?a (5)
Przecież chodzi o bilans składników, więc wszystko jest potrzebne.
- 19 1
-
2023-09-30 10:28
(4)
Tłuszcze, białko a węglowodany w minimalnej ilości.
- 1 1
-
2023-09-30 10:48
(3)
Co kraj to opinia. Dietetycy to chyba jedna z najbardziej niezgodnych ze sobą grup zawodowych.
- 5 1
-
2023-09-30 10:56
Ostatnio więcej im płaci WHO dla tego sieją szkodliwą propagandę, że mięso czy ser to samo zło. (1)
- 4 0
-
2023-09-30 11:57
Ale ja nawet nie mówię o tych którym ktoś płaci lub mają w tym jakiś interes, tylko takim zwykłym.
- 1 0
-
2023-09-30 12:46
To dlaczego się nie edukujesz w tej kwestii żeby wiedzieć jak jest naprawdę?
- 0 1
-
2023-09-30 10:21
Nikt normalny na to nie zwraca uwagi.
Produkty nestle oparte na cukrze mają kat. A a coś bez cukru, bez konserwantów kat. C-D
- 22 2
-
2023-09-30 10:25
Haha
Te oznaczenia to kompletna bzdura, platki od nestle maja oznaczenie A, tylko w porcji kilku platkow
- 9 3
-
2023-09-30 10:30
Konsumenci chyba nie są aż tak głupi żeby sugerować się tymi oznaczeniami. Większość ma chyba jakąś wiedzę i kieruje się zdrowym rozsądkiem.
- 12 0
-
2023-09-30 10:39
Faktycznie nie lada tajemnica.
- 1 0
-
2023-09-30 10:40
To prosty zabieg, zapobiegający czytaniu składu i wartości odżywczych.
- 16 1
-
2023-09-30 10:48
Nutri score to scam. Coca cola ma lepszy nutri score niz pełnowartosciowe produkty.
- 12 2
-
2023-09-30 10:53
Ściema z tymi literkami. Płatki śniadaniowe firmy nestle mają klasę "A" a mają masę cukru. Klasa "A" mówi że można jeść w
i często... Nesquik ma w porcji 30g ma ponad 22g węglowodanów. Jak ktoś będzie się obiadać takimi płatkami to na pewno nie wyjdzie mu to na zdrowie. Ta skala nie mówi też o stopniu przetworzenia produktu...
- 21 1
-
2023-09-30 10:57
Nutri-Score jest fałszywa bo juz widziałem faszerowane p-łatki cukrem które według skali były wysoko
- 11 0
-
2023-09-30 11:05
(4)
Za Tuska było 5zł za godzinę i ludzie po śmietnikach grzebali nie patrząc na żadne oznaczenia. Pamiętajmy o tym przy urnie wyborczej.
- 10 10
-
2023-09-30 11:58
(3)
Proponuję wizytę u podologa.
- 7 6
-
2023-09-30 12:56
Kiedy tak było
5zl za godzinę i żadnych świadczeń. Aaa ale chleb był tańszy
- 5 0
-
2023-09-30 14:50
tobie zadna wizyta u lekarze nic nie da rozumu i tak ci nikt nie wpompuje do pustego czajnika
- 0 2
-
2023-09-30 15:34
...lepiej do proktologa
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.