• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tropem świńskiej martyrologii

Tadeusz Gruchalla
20 listopada 2003 (artykuł sprzed 20 lat) 
Czy w ubojniach zwierząt rzeźnych występuje proceder znęcania się i nieprzestrzegania podstawowych warunków uboju? Czy zwierzęta nie są pozbawiane świadomości, zanim się je zabija? Czy jeszcze żywe wrzuca się do wrzątku? Działacze "Animalsa" podstępnie weszli do kilku ubojni, filmując zabijanie świń. Potem krótki film o zabijaniu tych zwierząt w Żelistrzewie pod Puckiem i Przechlewie pod Człuchowem wyemitowały w TVN - "Fakty". Śladem drastycznych zdjęć podąża teraz prokuratura.

Prokuratura Okręgowa w Słupsku natychmiast po emisji wszczęła śledztwo. Wszczął je także na polecenie prokuratora okręgowego - prokurator rejonowy w Pucku. Prokuratura Apelacyjna w Gdańsku zdecydowała o przekazaniu sprawy z Pucka do słupskiej prokuratury.
Na te drastyczne sceny patrzyły miliony widzów. Rzeźnik trzyma głowę leżącej na ziemi świni w kleszczach rażących prądem. Zwierze ma drgawki. Ogłuszona świnia podwieszana jest za nogę na szynie. Rzeźnik wbija jej nóż w gardło. Leje się strumieniem krew, a patrzą na to pozostałe świnie czekające na rzeź. Widać też, jak jedna świnia wisząca na szynie macha przednimi nogami, inna kiwa głową, bo krew zalewa jej pysk.

Kolejne kadry krótkiego filmu o zabijaniu pokazują znajdującą się na końcu linii oparzarkę. To duży pojemnik z wrzątkiem. Do niego trafiają kolejne świnie. Widać wyraźnie, że jedna ze świń wrzucanych do oparzarki się rusza. Kolejne kadry pokazują dalszy ciąg linii ubojowej. To już oparzone świnie, które się goli i podwieszane wędrują do wypatroszenia. Niespodziewanie, za plecami rzeźników widać, jak wrzucona do oparzarki świnia próbuje się z niej wydostać, ale rzeźnicy nie reagują.

To w końcu świnia, jedna z wielu, jakie dziennie kończą w takich warunkach życie, wędrując do przerobu..

- Jeszcze tego samego dnia wszczęliśmy śledztwo w sprawie niezgodnego z przepisami o ochronie zwierząt uboju - powiedział "Głosowi" prok. Stanisław Szlachetka, szef Działu Śledczego Prokuratury Okręgowej w Słupsku. - Natychmiast po wszczęciu śledztwa zarządziliśmy kontrolę przez wojewódzkiego lekarza weterynarii w Żelistrzewie i Przechlewie. Ma sprawdzić, czy technologia uboju jest tam zgodna z przepisami, a w szczególności art. 34 o ochronie zwierząt.

Według art. 34 przed zabiciem zwierzę musi być pozbawione świadomości; zwierzęta czekające na ubój nie mogą widzieć ani słyszeć ogłuszania i zabijania innych. Przepis ten zabrania m.in. oparzania zwierzęcia "przed ustaniem odruchów oddechowych i mięśniowych".
- Jeśli uda nam się ustalić winnych naruszenia tej ustawy i doprowadzić przed oblicze sądu, to grozić im będzie kara do 2 lat pozbawienia wolności - dodał prok. S. Szlachetka.

Ewa Gebert, prezes Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Zwierząt "Animals" powiedziała "Głosowi", że nie ma najmniejszych powodów aby wątpić w autentyczność materiału filmowego zarejestrowanego przez wolontariuszy.

- Jestem przekonana, że eksperci prokuratorscy stwierdzą prawdziwość nagrania - powiedziała Ewa Gebert. - Wcale nie jesteśmy szczęśliwi z tego powodu, bo jeżeli takie rzeczy się dzieją, to osoby winne powinny za to odpowiedzieć karnie. Zaznaczam, że incydentów tych nie należy uogólniać, ufamy, że mają odosobniony charakter i że w innych ubojniach te czynności tak nie przebiegają.
Głos WybrzeżaTadeusz Gruchalla

Opinie (192)

  • Tylko ktoś nazywający siebie "człowiekiem" mógł coś takiego wyrządzić zwierzętom.
    Mam nadzieję, że istnieje jak nie na tym świecie to w jakimś innym sprawiedliwość i "ludzie" mieniący się wyższymi istotami zapłacą za wszystko.

    • 0 0

  • mamo - ja nie watpie w szczerosc ubolewania wypowiadajacych sie miesozercow - milo mi to slyszec. jednak to takie wypowiadanie sie typu: dobra, jemy mieso, to chociaz jedzmy tak, zeby nie miec moralniaka. niestety, ale en typ produkcji miesa jaki mamy na tym swiecie, sam z siebie narzuca patologie, czasy gdy rolnik mial przy zagrodzie 3 krowy i 5 swin minely bezpowrotnie jezeli chodzi o produkcje na rynek (nie ta skala, nie te czasy).

    dlatego twierdze, ze nieco dziwne jest takie mowienie - albo przyjmuje sie - tak jem mieso (czyli godze sie na patologie z tym zwiazane) albo mowi sie - nie nie jem miesa, bo na sama mysl o 200 swiniach w jednym malym pomieszczeniu gryzacych sie nawzajem robi mi sie slabo. inaczej to tylko uspokajanie sumienia mamo.

    choc oczywiscie nie twierdze, ze nalezy prawnie i spolecznie przyklasnac metodom uboju stosowanym w rzezniach, trzeba z tym w miare mozliwosci walczyc.

    • 0 0

  • to wypadało by zmienić ten typ produkcji czy uboju
    zanim dojdziemy do tego że roślinki też są żywymi organizmami i może...

    • 0 0

  • przedstawiciele Animalsa dopuscili do tego ze zwierzeta przez 1,5 roku sie męczyły . gdzie oni maja sumienie ?

    • 0 0

  • a ja wlasnie zzarlem szynke i zra mnie wyrzuty sumienia
    ide dobrowolnie poddac sie karze -niech mnnie pies ugryzie
    ojcze dyrektorze -przebacz mea kulpa

    • 0 0

  • Mary

    Ludzie posiadają rózną skalę wrazliwosci. Jedni mają wiekszą inni mniejsza ale człowiek , ktory jej wogóle nie posiada nie zasługuje na miano człowieka.

    • 0 0

  • MARY BO TY ZIMNA SUKA JESTES!

    • 0 0

  • Chciałbym zwrócić uwagę szanownych wegetarian, że spożywanie pokarmów pochodzenia roślinnego jest też niehumanitarne. W ten sposób pozbawiacie roślinożerne zwierzęta pożywienia.

    • 0 0

  • Od lat człowiek zyje wśród zwierząt, Mary trzeba naprawde sporej znieczulicy by tego nie widzieć.
    Kazdy weterynarz przeprowadzajacy zabieg na zwierzaku podaje mu znieczulenie a ty piszesz o swiadomosci zwierzecia,że niby skad wiemy ,że ono bol odczuwa.Pewno jak byłąś mała to muszkom nózki wyrywałas a motylkom skrzydełka bo takie kolorowe.

    • 0 0

  • mimo wszystko nie przejdę na kiełki i ziarno
    jakbym miała się zastanawiać nad kazdym przerwanym życiem w tym łańcuchu pokarmowym to z powodu przerostu poczucia winy wpędziłabym sie w anoreksję

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane