• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W Trójmieście będziemy segregować olej jadalny?

Ewelina Oleksy
2 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (295)
W Polsce jest już blisko 700 takich pojemników do segregacji oleju jadalnego. W Polsce jest już blisko 700 takich pojemników do segregacji oleju jadalnego.

Nie do kanalizacji ani do kosza na śmieci, a do specjalnych pojemników można wyrzucać oleje i tłuszcze jadalne. Coraz więcej miast decyduje się na ich ustawienie, czyli segregację tych płynnych odpadów. Władze Gdyni, Gdańska i Sopotu nie wykluczają, że też to zrobią, ale póki co z ciekawością przyglądają się inicjatywie. Zebrany w ten sposób olej, z korzyścią dla środowiska, trafia następnie do recyklingu i jest przerabiany na biopaliwo.



Czy w Trójmieście powinny pojawić się pojemniki do segregacji oleju jadalnego?

Co robisz z olejem lub innym tłuszczem, który zostaje ci np. po smażeniu? Niestety, odpowiedź na to pytanie najczęściej brzmi: wylewam do toalety, zlewu lub zwykłego kosza na śmieci.

To błąd. Pozbywanie się oleju przez kanalizację często zapycha rury, może być więc przyczyną poważnych awarii całej sieci kanalizacyjnej.

Tymczasem zużyte oleje należą do odpadów, które można, a nawet powinno się segregować. I w wielu miastach Polski pojawiły się już w tym celu specjalne pojemniki. Zużyty olej wystarczy przed wyrzuceniem przelać do plastikowej, zakręconej butelki.



Ostatnio 100 takich pojemników pojawiło się w Tychach. Ale z możliwości segregacji oleju jadalnego korzystają już też m.in. mieszkańcy Cieszyna, czy Bielsko-Białej.

Mapa pojemników do segregacji oleju

Rozbudowa sieci pojemników na zużyte oleje to akcja w ramach inicjatywy segregujolej.pl Projekt jest wdrażany w Polsce od 2021 r. W Czechach i na Słowacji od 2019 r.

W Polsce jest już blisko 700 takich pojemników do segregacji oleju jadalnego. W Polsce jest już blisko 700 takich pojemników do segregacji oleju jadalnego.

Segregacja oleju w Polsce póki co jest dobrowolna



- W Polsce nie ma obecnie obowiązku segregacji zużytego oleju jadalnego. U naszych sąsiadów z Unii Europejskiej już jest taki obowiązek. Jednak zdecydowaliśmy się na realizację projektu także w Polsce, bo powstaje tu dużo awarii sieci kanalizacyjnych właśnie z powodu wylewania zużytego oleju jadalnego przez mieszkańców do zlewu bądź toalety - mówi Dominika Kaletová z Trafin Oil, które prowadzi akcję.
Czym zapychamy kanalizację: betonowy bloczek, cegła, filtr oleju Czym zapychamy kanalizację: betonowy bloczek, cegła, filtr oleju

Jak dodaje Kaletová, na początku akcja skupiła się na woj. śląskim i małopolskim, gdzie aktualnie jest ok. 680 pojemników, z których zbierana jest 1 tona olejów miesięcznie (od początku istnienia projektu w Polsce nazbierano ok. 20 ton).

Duże zainteresowanie miast z woj. pomorskiego



- Na woj. pomorskie chcemy ruszyć najpóźniej w sierpniu/wrześniu tego roku, ale już teraz oczywiście możemy działać. Bardzo dużo gmin i miast z woj. pomorskiego do nas pisze z zapytaniem, kiedy takie pojemniki na segregację zużytego oleju jadalnego będą dostępne dla mieszkańców - informuje Kaletová. - Chcemy budować świadomość na temat segregacji zużytych olejów jadalnych wśród mieszkańców i urzędników, bo nie każdy wie, że zużyty olej to niebezpieczny odpad, który zagraża naszemu środowisku.


Zebrany z pojemników olej trafia następnie do fabryki, gdzie jest przetwarzany na element do biopaliw, które następnie są wykorzystywane w przemyśle samochodowym oraz lotniczym.

Recykling zużytego oleju zmniejsza konieczność uprawy nasion oleistych do celów przemysłowych, bo jeden olej jest używany dwukrotnie. Proces ten redukuje też ilość CO2 emitowanego do atmosfery.

Dla dobra środowiska olej z domowego użytku powinno się segregować. Dla dobra środowiska olej z domowego użytku powinno się segregować.

W planach spotkanie z gdyńskimi urzędnikami



Jak informuje nas przedstawicielka Trafin Oil, w planach jest już spotkanie z gdyńskimi urzędnikami, którzy wyrazili zainteresowanie pojemnikami do segregacji oleju i kontaktowali się w tej sprawie z firmą.

Jak mówi nam jednak Michał Guć, wiceprezydent Gdyni, nie to jest dla miasta priorytetem, jeśli chodzi o segregację odpadów.

- Idea, by zmniejszać ilość wytwarzanych odpadów, czy poddawać je recyclingowi, jest jak najbardziej słuszna. Trzeba jednak brać pod uwagę fakt, że oleje jadalne to margines jeśli chodzi o wytwarzane przez mieszkańców odpady. W Gdyni w pierwszej kolejności skupiamy się więc na odpowiednim gospodarowaniu papierem, tworzywami sztucznymi, szkłem, bioodpadami, tekstyliami. Będziemy przyglądać się pilotażowym działaniom Tychów z pojemnikami na olej. Być może kiedyś skorzystamy z ich doświadczeń - wskazuje Guć.
Zużytego oleju po smażeniu nie powinno się wylewać do kanalizacji, bo to proszenie się o zator w rurach. Zużytego oleju po smażeniu nie powinno się wylewać do kanalizacji, bo to proszenie się o zator w rurach.

Gdańsk zgłębia temat od dłuższego czasu



Potencjalna zbiórka olejów spożywczych od mieszkańców Gdańska to temat zgłębiany już od dłuższego czasu w Wydziale Gospodarki Komunalnej.

- Konsultujemy się z samorządami, które już pilotażowo taką usługę prowadzą, weryfikujemy ofertę firm ją świadczących. Oczywiście, na zużyte oleje spożywcze pochodzące od podmiotów gospodarczych, przede wszystkim z gastronomii, jest popyt od dawna i rynek usług oferuje im docelowe rozwiązania. Przed ostateczną decyzją czy analogiczne usługi wdrożyć dla mieszkańców Gdańska, nasi specjaliści muszą zważyć i przeanalizować szereg okoliczności - mówi Cyprian MaciejewskiUrzędu Miejskiego w Gdańsku.
Wśród nich wymienia:
  • koszty bezpośrednie i pośrednie usługi
  • potencjalne zapotrzebowanie na te usługi wśród mieszkańców
  • korzyści ekologiczne, korzyści społeczne
  • obciążenie altan śmietnikowych dodatkowymi pojemnikami (często brakuje przestrzeni na obowiązkowe frakcje, a co dopiero na dobrowolne)
  • ewentualne problemy z logistyką, obsługą tego rodzaju zbiórki, formalnościami
  • przebieg zbiórki i postawa mieszkańców innych miast (czy często korzystają z takiej możliwości, czy do pojemników trafiają w praktyce wyłącznie oleje spożywcze itp.)
- Oceniamy też, czy możliwe są inne zbliżone rozwiązania i porównujemy ich wady oraz zalety. Np. sprawdzamy, czy odbiór olejów spożywczych jest możliwy do zaaranżowania w powstającej sieci Gdańskich Sorterowni - wskazuje Maciejewski.

Sopot mocno zainteresowany



Najbardziej zainteresowany inicjatywą segregacji oleju wydaje się być w Trójmieście Sopot.

- Szukamy optymalnego sposobu na rozwiązanie problemu recyklingu nieczystości płynnych, w tym olejów. Obserwujemy rozwiązania stosowane w innych miastach. Inicjatywa ECO projektu Segreguj Olej jest bardzo ciekawa, ale firma, która odbiera zużyty olej z lokali gastronomicznych i pojemników przeznaczonych do segregacji, jeszcze nie działa na Pomorzu, więc póki co nie możemy skorzystać z jej usług - mówi Marcin Skwierawski, wiceprezydent Sopotu.

Miejsca

Opinie (295) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (2)

    XD

    • 32 3

    • Polecam materiały o azjatyckich stritfudach i jak się tam odzyskuje taki olej

      U nas będzie identycznie, zużyty olej przefiltrują, zabarwią i sprzedadzą jako nowy.

      • 3 3

    • Ustawic automat, ktory bedzie wyplacal po piataku za szklanke oleju

      taka segregacja tylko jesli beda za to placic.

      • 0 0

  • Założenie było na olej z aut (3)

    To by było lepiej

    • 39 3

    • I gdzie niby (2)

      Ten olej wymienisz ? Pod blokiem ? Na osiedlu zamknietym ! Czy pod apartamentowcem

      • 2 0

      • Bez problemu

        Samochód to nie rafineria czy reaktor atomowy. Włazi się pod samochód z miską, odgręca śrubkę (albo dwie bo filtr się odkręca różnie), olej wlatuje do miski, zakrecasz śrubki, wymieniasz filtr, z góry wlewasz nowy. Zabawa na 25 minut, a radość chlopa, jak na rybach :D

        • 3 0

      • Wymieniałem pod blokiem, obecnie wymieniam w domu

        Garaż został wyposażony w kanał i sporo oszczędzam na serwisie. Gościnnie wpadają przyjaciele z okolicy, jak trzeba coś przy piwku wymienić albo podłubać :)

        • 1 0

  • jeszcze na łeb nie upadłam... (5)

    śmieciowa polskomafia rośnie w siłę. Płać, płacz i segreguj...

    • 130 21

    • (1)

      Ja nie segreguję i nie płaczę.Śmietnisko jest od tego, nikt mi nie zapłaci za czas segregacji, a ten jest dla mnie cenny. Baranów niech szukaja gdzie indziej.

      • 25 11

      • Naprawdę wyrzucenie śmiecia w domu zajmuje ci tak dużo czasu? Przecież od tego zaczynasz segregację, potem bierzesz worek i wyrzucasz do odpowiedniego pudła i tyle

        • 2 0

    • Ja tez mam wyrabane na peowskie pomysly (1)

      Już teraz trzaskowski każe żreć robaki. Sam niech sobie wpitala, najlepiej razem z ruskiem Tuskiem

      • 8 10

      • weź pigułkę wielbicielu złodziei pisowskiej dojnej zmiany

        • 2 2

    • Widać żeś upadła, boś głupia.

      • 0 1

  • i przy okazji podwyżka opłat tak z 300% (3)

    • 129 5

    • No przecież za darmo tych pojemników nikt nie postawi. (2)

      • 6 0

      • Kolejne opakowania, pojemniki, kolejne śmieciarki - czyli suma summarum więcej odpadów i spalonego paliwa i Waszego ulubionego CO2. Czy ktoś naprawdę jeszcze wierzy w to, że to jest walka z CO2? Przecież te wszystkie działania tylko generują większą ilość odpadów i CO2...

        • 10 0

      • to niech nie stawia

        • 0 0

  • Jak ja niby ten olej mam tam zaniesc? (15)

    Lecieć z patelnia do śmietnika? Przelewać do butelek? W słoikach gromadzic? Co za pomysl.....

    • 114 19

    • (2)

      Następny krok - smażalnia w każdym śmietniku. Smażysz i od razu na miejscu wlewasz z patelniu zużyty olej do pojemnika. I płacisz za każde wejście oczywiście.

      • 29 1

      • xxx (1)

        Oczywiście, robaki, które biegają w okolicy śmietnika, na patelnię;)

        • 8 0

        • Ale dodatkowo płatne ;)

          • 6 0

    • Musisz zlać do jakieś butelki (6)

      Wiadomo z patelni niewygodne, więc użyjesz lejka, żeby te 20 ml oleju zlać po smażeniu kotletów. Po roku zbierze Ci się ten litr czy półtora, a w międzyczasie tylko kilkadziesiąt razy umyjesz lejek detergentem, no ale litr oleju do przetworzenia pójdzie :)

      • 51 4

      • (1)

        A i tak reszta oleju z patelni i lejka, wraz z detergentem, trafi do kanalizy.

        • 33 3

        • W ramach ekologii patelnie nalezy wyrzucic i kupic nowa.

          • 16 0

      • (3)

        Schabowy akurat jest najsmaczniejszy z jak jest smazony do polowy w oleju ;)

        • 4 7

        • Amatorzy... (2)

          Schabowego smaży się na smalcu, po czym polewa się tym ziemniaki...

          • 15 2

          • Nie kuś diable!

            Bo potem leki na cholesterol trzeba brać, a to samo zło.

            • 4 1

          • Ale po usmażeniu ma smalcu

            Dobrze jest go jeszcze odrobinę poddusić na masełku. Moja mama tak robi, smak jest nieziemski.

            • 0 0

    • Normalnie, przez lejek do butelki (4)

      Odkąd pamiętam zawsze zlewałem do butelki lub słoika i po napełnieniu wyrzucałem to do zmieszanych.
      A Ty wylewasz olej do zlewu?
      I może jeszcze wyrzucasz nawilżane chusteczki do kibla, żeby zatykały rury?
      Nie nauczyli cię w domu jak korzystać z infrastruktury sanitarnej poprawnie?

      • 9 33

      • Do kibla wylewam (1)

        • 12 7

        • Najsamprzód do kibla tych mokrych chusteczek nawrzucaj to tak nie bedzie ten olej pryskał

          • 9 2

      • Wlewam do mojego golfa dizla i smigam po miescie

        • 22 1

      • Ty widzę

        Doktoryzowałeś się z obsługi kibla

        • 7 2

  • A w niedalekim Elblagu (6)

    Jest dalej tylko jeden pojemnik na śmieci, a zsypy w blokach tez funkcjonują. Z kolei w Wielkiej Brytanii są dwa pojemniki - na śmieci resztkowe i te do przetworzenia i to jest chyba najwygodniejsze rozwiązania. Za chwilę każdy będzie musiał mieć 16 pojemników. Mając dom to zaczyna się stawać irytujące a co dopiero w mieszkaniu. Nie zagalopowaliśmy się aby z ta segregacja?

    • 117 13

    • (4)

      A w Japonii masz zazwyczaj ok. 20 frakcji, które wyrzuca się w konkretnych dniach tygodnia. Dodatkowo po zamachach z '95 na ulicach nie znajdziesz koszy na śmieci, a jest czyściej niż u nas.
      Po co więc porównywać się do Wielkiej Brytanii?

      • 18 17

      • Mają tam 20 dni tygodnia? (2)

        • 3 5

        • Masz dwadzieścia chromosomów? (1)

          • 3 0

          • Niektórzy mają 21.

            • 0 0

      • A w Hong-Kongu...

        • 2 0

    • Ekooszołomy mają już wyprane mózgi i nic im nie przeszkadza..

      • 3 1

  • Polska pojemnikami plastikowymi stoi (2)

    I gdzie tu ekologia

    • 68 2

    • W kieszeniach

      Firm wywozowych i wysypisk, ich zleceniodawców (urzędów miast i gmin), no i rządu, nie zapominajmy o rządzie

      • 9 2

    • Na dodatek bardzo brudne (epidemie). Pojemniki na śmieci powinny być bezdotykowe.

      • 3 0

  • Jesu a kto uzywa az tyle tluszczu do smarzenia?? (5)

    • 64 10

    • Jedyny przypadek to frytownica (1)

      Ale to by chyba trzeba było żyć na frytkach tylko :)

      • 12 0

      • Sa frytownice bez uzywania oleju

        • 1 0

    • (1)

      Niektóre potrawy trzeba smażyć na głębokim oleju.
      Ale po smażeniu, jeśli nie jest przegrzany (przepalony - bo ten już faktycznie tylko na śmietnika albo do starego TDI-ka się nadaje), bezproblemowo można olej wykorzystać ponownie.
      Wystarczy wstępnie przecedzić przez sitko a potem przez filtr od kawy. I nawet olej po smażeniu ryb staje się czysty, klarowny i praktycznie bezzapachowy. Spokojnie można na nim np. pączki smażyć i nie walą śledziem :D

      • 6 8

      • Na to bym nie wpadla i za 1000 lat! :D

        • 5 0

    • Przedsiębiorcy

      a takich to wiadomo - opodatkować.

      • 6 1

  • Kto tak gotuje, zeby tluszczu tyle nazbierac?

    Taki delikwent od razu powinien karte pacjenta rakowego dostawać.

    • 69 9

  • (4)

    Po to projektowano salony z aneksami kuchennymi, nie macie argumentu że nie ma już miejsca na kolejne pojemniki. Jeden koło tv, drugi pod lampą, koło kanapy też ze dwa wejdą

    • 104 4

    • I toaleta

      Nie zapominaj o toalecie!
      Parodia

      • 15 1

    • Moja tesciowa jedno wiaderko trzyma w szafie bo w kuchni juz nie ma miejsca Fun!

      • 7 2

    • :)))))))))))

      Czyli to wszystko bylo juz dawno zaplanowane :)

      • 5 0

    • Salony z aneksami projektuje się dla kasy! 2 w 1 zawsze developerowi się opłaca, a naród zadowolony, że ma i salon i kuchnię i może sobie rybkę w pokoju usmażyć!

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane