• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W Trójmieście będziemy segregować olej jadalny?

Ewelina Oleksy
2 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (295)
W Polsce jest już blisko 700 takich pojemników do segregacji oleju jadalnego. W Polsce jest już blisko 700 takich pojemników do segregacji oleju jadalnego.

Nie do kanalizacji ani do kosza na śmieci, a do specjalnych pojemników można wyrzucać oleje i tłuszcze jadalne. Coraz więcej miast decyduje się na ich ustawienie, czyli segregację tych płynnych odpadów. Władze Gdyni, Gdańska i Sopotu nie wykluczają, że też to zrobią, ale póki co z ciekawością przyglądają się inicjatywie. Zebrany w ten sposób olej, z korzyścią dla środowiska, trafia następnie do recyklingu i jest przerabiany na biopaliwo.



Czy w Trójmieście powinny pojawić się pojemniki do segregacji oleju jadalnego?

Co robisz z olejem lub innym tłuszczem, który zostaje ci np. po smażeniu? Niestety, odpowiedź na to pytanie najczęściej brzmi: wylewam do toalety, zlewu lub zwykłego kosza na śmieci.

To błąd. Pozbywanie się oleju przez kanalizację często zapycha rury, może być więc przyczyną poważnych awarii całej sieci kanalizacyjnej.

Tymczasem zużyte oleje należą do odpadów, które można, a nawet powinno się segregować. I w wielu miastach Polski pojawiły się już w tym celu specjalne pojemniki. Zużyty olej wystarczy przed wyrzuceniem przelać do plastikowej, zakręconej butelki.



Ostatnio 100 takich pojemników pojawiło się w Tychach. Ale z możliwości segregacji oleju jadalnego korzystają już też m.in. mieszkańcy Cieszyna, czy Bielsko-Białej.

Mapa pojemników do segregacji oleju

Rozbudowa sieci pojemników na zużyte oleje to akcja w ramach inicjatywy segregujolej.pl Projekt jest wdrażany w Polsce od 2021 r. W Czechach i na Słowacji od 2019 r.

W Polsce jest już blisko 700 takich pojemników do segregacji oleju jadalnego. W Polsce jest już blisko 700 takich pojemników do segregacji oleju jadalnego.

Segregacja oleju w Polsce póki co jest dobrowolna



- W Polsce nie ma obecnie obowiązku segregacji zużytego oleju jadalnego. U naszych sąsiadów z Unii Europejskiej już jest taki obowiązek. Jednak zdecydowaliśmy się na realizację projektu także w Polsce, bo powstaje tu dużo awarii sieci kanalizacyjnych właśnie z powodu wylewania zużytego oleju jadalnego przez mieszkańców do zlewu bądź toalety - mówi Dominika Kaletová z Trafin Oil, które prowadzi akcję.
Czym zapychamy kanalizację: betonowy bloczek, cegła, filtr oleju Czym zapychamy kanalizację: betonowy bloczek, cegła, filtr oleju

Jak dodaje Kaletová, na początku akcja skupiła się na woj. śląskim i małopolskim, gdzie aktualnie jest ok. 680 pojemników, z których zbierana jest 1 tona olejów miesięcznie (od początku istnienia projektu w Polsce nazbierano ok. 20 ton).

Duże zainteresowanie miast z woj. pomorskiego



- Na woj. pomorskie chcemy ruszyć najpóźniej w sierpniu/wrześniu tego roku, ale już teraz oczywiście możemy działać. Bardzo dużo gmin i miast z woj. pomorskiego do nas pisze z zapytaniem, kiedy takie pojemniki na segregację zużytego oleju jadalnego będą dostępne dla mieszkańców - informuje Kaletová. - Chcemy budować świadomość na temat segregacji zużytych olejów jadalnych wśród mieszkańców i urzędników, bo nie każdy wie, że zużyty olej to niebezpieczny odpad, który zagraża naszemu środowisku.


Zebrany z pojemników olej trafia następnie do fabryki, gdzie jest przetwarzany na element do biopaliw, które następnie są wykorzystywane w przemyśle samochodowym oraz lotniczym.

Recykling zużytego oleju zmniejsza konieczność uprawy nasion oleistych do celów przemysłowych, bo jeden olej jest używany dwukrotnie. Proces ten redukuje też ilość CO2 emitowanego do atmosfery.

Dla dobra środowiska olej z domowego użytku powinno się segregować. Dla dobra środowiska olej z domowego użytku powinno się segregować.

W planach spotkanie z gdyńskimi urzędnikami



Jak informuje nas przedstawicielka Trafin Oil, w planach jest już spotkanie z gdyńskimi urzędnikami, którzy wyrazili zainteresowanie pojemnikami do segregacji oleju i kontaktowali się w tej sprawie z firmą.

Jak mówi nam jednak Michał Guć, wiceprezydent Gdyni, nie to jest dla miasta priorytetem, jeśli chodzi o segregację odpadów.

- Idea, by zmniejszać ilość wytwarzanych odpadów, czy poddawać je recyclingowi, jest jak najbardziej słuszna. Trzeba jednak brać pod uwagę fakt, że oleje jadalne to margines jeśli chodzi o wytwarzane przez mieszkańców odpady. W Gdyni w pierwszej kolejności skupiamy się więc na odpowiednim gospodarowaniu papierem, tworzywami sztucznymi, szkłem, bioodpadami, tekstyliami. Będziemy przyglądać się pilotażowym działaniom Tychów z pojemnikami na olej. Być może kiedyś skorzystamy z ich doświadczeń - wskazuje Guć.
Zużytego oleju po smażeniu nie powinno się wylewać do kanalizacji, bo to proszenie się o zator w rurach. Zużytego oleju po smażeniu nie powinno się wylewać do kanalizacji, bo to proszenie się o zator w rurach.

Gdańsk zgłębia temat od dłuższego czasu



Potencjalna zbiórka olejów spożywczych od mieszkańców Gdańska to temat zgłębiany już od dłuższego czasu w Wydziale Gospodarki Komunalnej.

- Konsultujemy się z samorządami, które już pilotażowo taką usługę prowadzą, weryfikujemy ofertę firm ją świadczących. Oczywiście, na zużyte oleje spożywcze pochodzące od podmiotów gospodarczych, przede wszystkim z gastronomii, jest popyt od dawna i rynek usług oferuje im docelowe rozwiązania. Przed ostateczną decyzją czy analogiczne usługi wdrożyć dla mieszkańców Gdańska, nasi specjaliści muszą zważyć i przeanalizować szereg okoliczności - mówi Cyprian MaciejewskiUrzędu Miejskiego w Gdańsku.
Wśród nich wymienia:
  • koszty bezpośrednie i pośrednie usługi
  • potencjalne zapotrzebowanie na te usługi wśród mieszkańców
  • korzyści ekologiczne, korzyści społeczne
  • obciążenie altan śmietnikowych dodatkowymi pojemnikami (często brakuje przestrzeni na obowiązkowe frakcje, a co dopiero na dobrowolne)
  • ewentualne problemy z logistyką, obsługą tego rodzaju zbiórki, formalnościami
  • przebieg zbiórki i postawa mieszkańców innych miast (czy często korzystają z takiej możliwości, czy do pojemników trafiają w praktyce wyłącznie oleje spożywcze itp.)
- Oceniamy też, czy możliwe są inne zbliżone rozwiązania i porównujemy ich wady oraz zalety. Np. sprawdzamy, czy odbiór olejów spożywczych jest możliwy do zaaranżowania w powstającej sieci Gdańskich Sorterowni - wskazuje Maciejewski.

Sopot mocno zainteresowany



Najbardziej zainteresowany inicjatywą segregacji oleju wydaje się być w Trójmieście Sopot.

- Szukamy optymalnego sposobu na rozwiązanie problemu recyklingu nieczystości płynnych, w tym olejów. Obserwujemy rozwiązania stosowane w innych miastach. Inicjatywa ECO projektu Segreguj Olej jest bardzo ciekawa, ale firma, która odbiera zużyty olej z lokali gastronomicznych i pojemników przeznaczonych do segregacji, jeszcze nie działa na Pomorzu, więc póki co nie możemy skorzystać z jej usług - mówi Marcin Skwierawski, wiceprezydent Sopotu.

Miejsca

Opinie (295) ponad 20 zablokowanych

  • > od początku istnienia projektu w Polsce nazbierano ok. 20 ton

    W skali kraju.
    Faktycznie. Poważny problem, wymagający wielomilionowych inwestycji.
    No ale... kolejna nisza do przytulenia publicznych pieniędzy wykopana...

    • 37 1

  • Segreguje śmieci wiec powinienem byc zwolniony z opłat za ich wywóz.

    Dlaczego?

    Ponieważ firma zarabia podwojnie, raz odemnie za wywoz dwa za sprzedaz posegregowanych odpadow.

    Dobry biznes.

    • 59 2

  • Przy okazji tego pomysłu (3)

    Ciekawe jak tam pomysł urzędników o przyjmowaniu fusów po kawie do posypywania dróg. Druga zima za nami (prawie) a jakoś piaskarek z kawą (kawiarek? :) ) nie widziałem w mieście

    • 52 1

    • Fusy są szkodliwe dla wodnych żyjątek, zmieniają też zakwaszenie wód gruntowych, więc dobrze, że odstąpili od tego pomysłu

      • 7 1

    • (1)

      Fusy od kawy wrzucam do doniczki.

      • 7 0

      • I rośnie coś na nich?

        Oprócz pleśni?

        • 0 0

  • Jeszcze może segregujmy śmieci na kolory.

    • 44 2

  • Oj, zaraz ktoś tu przegnie... Jeszcze mam 5 śmietników w domu, jeszcze się staram, jeszcze odrywam frakcję od frakcji, dzielę, pilnuję... Ale zaraz chyba nie wytrzymiem...

    • 41 3

  • Opinia wyróżniona

    (17)

    Od 30 lat dziala we Włoszech, akurat uważam, że ta segregacja ma sens. Obecnie zlewam do słoika, zakręcam i wyrzucam do zmieszanych, bo co mam zrobić. To dobry krok

    • 133 143

    • Poważnie? (6)

      • 37 19

      • (5)

        ale co poważnie? Ty wylewasz tłuszcz do wc?

        • 32 17

        • Za okno.

          • 29 9

        • A gdzie niby? (3)

          • 29 13

          • (2)

            Jak olej roślinny to do lasu

            • 33 8

            • do łba powinieneś sobie wlać, może byś wtedy głupich komentarzy nie pisał

              • 5 11

            • Ja w góry wywożę olej silnikowy ale mineralny :)

              Dodatkowo zostawiam w lesie opony. Niech się nimi pobawią dziki, lisy, kuny i jenoty :)
              Oczywiście opony są z przewagą naturalnego kauczuku.

              • 6 0

    • (3)

      Czyli szklany słoik zamiast trafić do szkła i być poddany recyklingowi trafia uwalony olejem do zmieszanych?

      • 47 16

      • (2)

        Chyba lepiej niż by trafił do kanalizacji, nie uważasz? Mniejsze zło

        • 30 36

        • Nie, lepiej walnąć do kanalizacji, patrząc na to co i tak tam trafia. Można też dać luzem do zmieszanych.

          • 27 19

        • Ja słoików nie wyrzucam do kanalizacji. To marnotrawstwo.

          • 5 1

    • Może i dobre

      Ale znając nasze społeczeństwo, syf dookoła będzie taki, że strach.

      • 8 5

    • Wyrzucam meble, wstawiam kible na śmieci (1)

      Pół kuchni zajmują pojemniki na odpady segregowane

      • 16 4

      • Twoja kuchnia ma chyba z 1 m2 ;)

        • 2 3

    • Ja wylewam do ogrodu

      To produkt naturalny szybko się rozklada dzieki bakteriom. Napewno nie przyczynię się żeby mi to na stacji ponownie sprzedali z zyskiem.

      • 3 1

    • Ja nie smaze w glebokim tluszczu, na patelni uzywam go malo, wiec po smazeniu po prostu wycieram patelnie recznikiem papierowym i do smieci. Nie jestem przeciw, ale wydaje mi sie, ze ma to sens jedynie jak ktos produkuje konkretna ilosc takiego oleju. Zeby nazbierac sloki oleju musialabym go zlewac minimum kwartal.

      • 8 0

    • wlewam do silnika

      • 0 0

  • Problem (3)

    To jest wielki problem tam gdzie są restauracje, które robią frytki. Starówkę pod lupę.

    • 29 3

    • (1)

      Akurat gastronomia z tym problemu nie ma. Są firmy, które przyjeżdżają, odbierają zużyty olej/fryturę i jeszcze za to płacą.

      • 8 1

      • Tak, w papierach się zgadza...

        To dlaczego w śmietniku lądują kubły że starą fryturą?

        • 2 2

    • problemem jest glupi komentujacy nie majacy pojecia o stanie faktycznym

      • 4 0

  • Podwórka zabranie niedługo.

    • 22 3

  • Co jeszcze wymyślą.

    Głupota ludzka nie zna granic

    • 36 5

  • (1)

    Kiedy wprowadzą segregację zużytego naskórka, włosów i potu? Z jednej strony tysiąc ludzi przez rok jeździ rowerem do pracy aby być ekologiczni, a z drugiej strony jeden biznesmen lata samolotem dwa razy w tygodniu na spotkanie na drugi kontynent. Równowaga musi być.

    • 46 3

    • Dlatego ja w tym cyrku eko nie biorę udziału.

      • 12 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane