• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zielono i ekologicznie we Wrzeszczu

ms
27 lutego 2006 (artykuł sprzed 18 lat) 
Spora gratka dla wyznawców zdrowego stylu życia. W sobotę, koło dworca we Wrzeszczu otwarto piekarnię i bar ze zdrową żywnością. Sklep z produktami ekologicznymi ruszy lada dzień.

Pomysłodawcą, nowo otwartego kompleksu Centrum Zdrowych Stylów Życia jest gdyńska firma Green Way. Jest to jedno z jej największych przedsięwzięć w Trójmieście. Do trzech barów wegetariańskich w Gdańsku, jednego w Gdyni i kolejnego w Sopocie dołączyły właśnie Bio - Piekarnia, Bar Przystanek Zdrowia Green Way i sklep Green Way Market

W Bio - Piekarni, pierwszej takiej w sieci Green Way można kupić produkty wyłącznie z certyfikatami ekologicznymi. Właściciele zapewniają, że wszystkie wypieki powstają przy zastosowaniu tradycyjnych metod z epok przedprzemysłowych, z mąk z pełnego przemiału ziarna oraz bez konserwantów, polepszaczy, barwników i sztucznych dodatków,

Green Way Market to drugi w Trójmieście sklep ze zdrową żywnością tej sieci. Pierwszy powstał w Gdyni, przy ulicy Starowiejskiej. Sklep oferuje przede wszystkim wytwory rolnictwa ekologicznego, zarówno polskich jak i zagranicznych producentów żywności ekologicznej, wytwarzane bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Jednak sklep to nie tylko klasyczny spożywczak: można tu kupić także kosmetyki nie testowane na zwierzętach i inne naturalne produkty.

W barach sieci Green Way serwuje się wyłącznie potrawy wegetariańskie. Do najpopularniejszych należą między innymi: posiadające swój meksykański rodowód enchilades, indyjska kofta i pakora, polskie gołąbki, krokiet z kapustą i grzybami, pierogi, warzywa curry, oraz tort warzywny. Menu oczywiście ulega modyfikacjom.

Protoplastą sieci lokali pod szyldem Green Way był sopocki bar wegetariański o tej samej nazwie, powstały w 1997 roku. Dziś sieć składa się z prawie 30 barów, 4 sklepów z produktami ekologicznymi, piekarni i baru z sokami.
ms

Opinie (45) 2 zablokowane

  • Jeśli koktajle to tylko Mołotowa.

    • 0 0

  • jestem jakiś zamulony

    i nie potrafię zrzumieć drugiego zdania licząc od początku artukułu. cutuję: "Spora gratka dla wyznawców zdrowego stylu życia. W sobotę, koło dworca we Wrzeszczu piekarnię i bar ze zdrową żywnością. Sklep z produktami ekologicznymi ruszy lada dzień."
    chyba żywię się niezdrowo, ni w ząb nie widzę sensu w tym zdaniu. może ktoś mnie oświecić/odmulić?

    • 0 0

  • Znam kogos, kto by Ci to opisal. Zwiezle krotko, na temat. Nietety, dzis go nie widze. A imie jego brzmi - MS:) Podstawa to fotografia. Smakowita.

    • 0 0

  • Ciekawe czy te Panie z obsługi też wyznaja zdrowy styl życia . Wyglądają na zdrowe .

    • 0 0

  • i bardzo dobrze

    dla kazdego coś dobrego. Wolny rynek niech żyje !

    • 0 0

  • "zielono i...

    Skoro na hurra wycina się drzewa i inne krzewy w Wrzeszu to chociaż będzie "zielono" w barach przy dworcu. A co do żywności, to wolę bardziej polsko brzmiące wyroby ekologiczne jak: chleb na zakwasie, zsiadłe mleko, kiszony ogórek,pieczone jabłko itp.

    • 0 0

  • ciasto marchewkowe prima

    Pomimo ze jestem typowym zjadaczem miesa probowalem w lato w Sopockim barze Green Way prawie wszystkie potrawy.
    Sa naprawde pyszne ,tanie ,pozywne i zdrowe.
    Dobrego kucharza poznac po tym jakie robi zupy,snia mi sie po nocach chlodniki i barszcze litewskie-delicje.
    Nalesniki z czekolada i mixem owocow to cos dla lakomczuchow.Ta kuchnia w najwieksze upaly naprawde wygrywa z miesna.Zima wole zjesc cos bardziej ciezkostrawnego jak mieso.

    • 0 0

  • Może ktoś mi wytłumaczy, co to jest żywność ekologiczna bo nie kumam.

    Dla mnie to masło maślane, bo nie potrafimy wyprodukować sztucznej żywności z węgla, czy ropy naftowej. Dopóki bazą będą produkty naturalne i pochodzące z hodowli, nazywanie czegoś "ekologicznym" jest wręcz śmieszne. Jestem za zdrową żywnością (rozumiem co to). Czy ptasia grypa jest ekologiczna?

    • 0 0

  • tak mi sie wydaje, ale moze w encyklopedii to lepiej tlumacza

    Zywnosc ekologiczna to chyba taka ktora byla wytworzona z zachowaniem bardzo starych receptur,
    lub tez taka przy ktorej produkcji nie stosowano nawozow sztucznych i pestycydow do ochrony roslin,
    albo taka ktora nie byla sztucznie podpedzana,
    ekologiczna to tez nie manipulowana genetycznie.
    Czesto plony takiej zywnosci sa mniejsze wiec jest drozsza.
    Poniewaz jest wytworzona w optymalnie naturalnych warunkach jest zdrowsza niz inna,ktora tych warunkow nie spelnia.
    Taka zywnosc posiada certyfikat "zywnosci ekologicznej".

    • 0 0

  • Miłośniku Sopotu

    To ja, nie kumaty. Mimo wszystko nazwa "żywność ekologiczna" mi nie pasuje. Ale to bardzo chwytliwy termin, nadużywany przez publikatory. Wolę tę "zdrową żywność". Ekologia kojarzy mi się całkowicie z naturą, gdzie przebiegają naturalne procesy - bez ingerencji człowieka. Też zajrzałem do encyklopedii i okazuje się, że ekologia nie ma nic wspólnego z ochroną środowiska. Podają tam, że tym zagadnieniem zajmuje się sozologia. Tylko niedouczeni dziennikarze nie rozróżniaja tych terminów - tworzą ekologiczny bełkot. A potem jak już lud boży podchwyci tę ekologię, to nic już nie zmieni. Np. kolokwium pochodzi od łacińskiego "mówić", a ów sprawdzian jest pisemny. Amerykański "futbol", to gra rękami... Więc może i być ekologiczna żywność. Jak pleść głupstwa, to na całego.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane