- 1 Kto obawia się tramwaju przez Klonową? (238 opinii)
- 2 Jarmark: zobacz jego pierwszy dzień (90 opinii)
- 3 Trójmiejskie mola, których już nie ma (93 opinie)
- 4 Zwężenie w centrum i remont we Wrzeszczu (336 opinii)
- 5 Pozbieraliśmy śmieci, ale nie dorzucajcie (90 opinii)
- 6 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (531 opinii)
Zobacz jak się warzy piwo
Nawarzyłeś piwa? To je teraz wypij!
Jasne czy ciemne? Lager, bock czy pszeniczne? Każdy znajdzie coś dla siebie w ofercie Browaru Amber, który odwiedziliśmy z okazji wprowadzenia na rynek Pszeniczniaka. Jak na "mały" zakład przystało, piwo w Bielkówku warzy się metodą tradycyjną.
W odróżnieniu od dużych browarów komercyjnych nie stosuje się tu metody High Gravity Brewing (metoda wysokich ekstraktów). Polega ona na tym, że warzy się koncentrat, który jest potem rozcieńczany wodą z dwutlenkiem węgla - podobnie jak w przypadku niealkoholowych napojów gazowanych. Piwa warzone naturalną metodą są nasycone naturalnym dwutlenkiem węgla, który wywiązuje się z procesu fermentacji. Koncerny zrezygnowały z tej technologii, gdyż jest ona około dwukrotnie dłuższa niż High Grawity Brewing.
Wszystko zaczyna się od zacierania - zmielony słód jęczmienny miesza się z wodą. Do piw ciemnych stosuje się słód palony lub karmelowy, do pszeniczniaka dodaje się zaś słód pszeniczny. Wydzielają się enzymy, które znajdują się w ziarnie. Zacier filtruje się na kadzi filtracyjnej i tak powstaje brzeczka. Kolejnym etapem jest gotowanie piwa na kotle warzelnym z dodatkiem sprasowanego chmielu. Stosuje się odmiany o romantycznych nazwach, takich jak marynka czy sybilla. Całość trwa ok. sześciu godzin. Chmiel jest dodatkiem smakowym i zapachowym - nadaje piwu smak goryczki. Dodatkowo wytrąca białka i ma działanie antyseptyczne. Do niektórych piw po filtracji dodawana jest też witamina C (kwas askorbinowy), która zabezpiecza piwo przed utlenianiem.
Następnie brzeczkę schładza się i dodaje do niej drożdże. Tak rozpoczyna się proces fermentacji, który trwa od czterech do dziesięciu dni - im mocniejsze piwo, tym dłużej. Zupełnie innej odmiany drożdży używa się do Pszeniczniaka - dzięki nim piwo ma charakterystyczny bananowo-goździkowy aromat. To odmiana do górnej fermentacji - co oznacza, że drożdże po fermentacji zbierają się na powierzchni płynu, a nie na dnie. Następnie drożdże się odbiera i już mamy młode piwo, tzw. zielone. Drożdże zawierają mnóstwo witamin z grupy B i soli mineralnych, dlatego sporo ludzi kupuje je z browaru w celach leczniczych. Piwo z kadzi przetankowuje się na tanki leżakowe, gdzie dojrzewa ono co najmniej dwa tygodnie. W przypadku piw ciemnych, takich jak Koźlak czy Grand, proces trwa około miesiąca lub więcej. Piwo sprawdza się co dwa dni, zarówno metodami laboratoryjnymi, jak i organoleptycznie.
Wprowadzony ostatnio na rynek Pszeniczniak to piwo górnej fermentacji. Wymagał dostosowania hali produkcyjnej do nowych wymagań. Między innymi zamontowano leżaki o dużo wyższej wytrzymałości, bowiem Pszeniczniak potrzebuje znacznie wyższych ciśnień podczas leżakowania. Do tego osobna linia propagacji drożdży, które nie mogą się zmieszać z innymi gatunkami. Prace laboratoryjne trwały około 3-4 miesięcy. Najpierw dobierano drożdże, aby uzyskać pożądany efekt smakowy i zapachowy. Następnie testowano różne temperatury zacierania, różne dodatki chmielu, proporcje słodu pszenicznego i jęczmiennego. A jaki jest efekt? Oceńcie sami.
Miejsca
Opinie (135) ponad 10 zablokowanych
-
2012-06-03 14:35
lubi ktoś z Was Wojaka zielonego (3)
- 1 3
-
2012-06-03 16:06
powiem Ci, ze ja pilem i nie ma dramatu (2)
powiem wiecej - smakuje mi tatra i specjal. Jestem dziwny?
- 2 0
-
2012-06-03 21:46
(1)
no tatra żółta ciężko mi przechodzi....to już chyba dno dna ale według mnie więc się nie przejmuj, natomiast Wojak też jestem zdziwiony jak takie chemiczne i tanie piwo może być w sumie pitne - plus.
- 1 1
-
2012-06-03 21:55
wyczuwasz w nim chemie czy poprostu tak piszesz bo taka jest ogólno przyjeta opinia o duzych koncernach?
- 0 0
-
2012-06-03 14:37
Kochamy produkty Amberka i często je pijemy... (1)
Pozdrowienia dla całej załogi browaru i życzymy dalszej owocnej pracy!
- 2 1
-
2012-06-03 14:48
Studenciaki PG
to chyba tylko piwko z nowego Lidla, a od święta Amber Natur z Netto ;)
- 3 0
-
2012-06-03 21:36
Naprzód AMBER
Podziwiam Bielkówek za konsekwencję działania. Powoli zbiera tego owoce. Piwa "maszynowe" niech zdychają. Niech rozkwita rzemiosło.Marzę o tym, by Amber otworzył w Gdańsku piwniczną dużą piwiarnię albo zajął np parter zbrojowni i wybzykał konkurencję z zachodu.Wszystkie pensje tam zostawię.
- 4 0
-
2012-06-03 23:37
Gdanski Browar (1)
1000 letnie miasto, wazne w minionej historii bez wlasnego browaru. skandal. Początki browaru we Wrzeszczu sięgają początków rozkwitu osady dworskiej Kuźniczki w XVI wieku. Tam teraz nalezy postawic "pomnik" ku pezestroge tym idiota co pomogli ( i za ile pomogli) firmie Żywiec/Heineken przejac i zamknac browar. Tak w ogole to w polsce nie ma juz prawie innego piwa jak haineken, robione z proszku i nie specialnie zdrowe.
- 7 0
-
2012-06-04 00:08
No ale widzisz za takie przekręty nie obcina się już głów jak dawniej. Teraz to się liczy tylko kasa, historią sobie podcierają to i owo ci co kasę mają.
- 1 0
-
2012-06-04 01:10
Panie Borys
Do WIllisa brakuje (dobry pomysł : ) ), reportaż - świetny pomysł, jednak odnośnie browaru Amber, więcej nt. produkowania, mniej (za przeproszeniem) Twoich komentarzy, pozdrawiam!
- 0 0
-
2012-06-04 11:41
dobre piwo
Brawo Amber, mamy na pomorzu jeden z najlepszych browarów w polsce, obok Ciechana, Kormorana, Piny,Lwówka.....Nie pijcie piwa z wielkich koncernów!!!!!! Jesteście oszukiwani że to piwo!!!!!!!!!! Dużo reklam w TV nie oznacza że piwo jest dobre!!!
- 4 0
-
2012-06-04 11:51
Mnie zastanawia,dlaczego na etykietach podaje się tylko %alkoholu,a bardzo żadko,albo wcale ekstrat WAGOWO!Dopiero od 14-stki to
- 0 0
-
2012-06-04 12:20
A na koniec 9 zł i rozrobione 50/50 z wodą, a smakosze wzdychają
w ogródkach na monciaku.
- 0 0
-
2012-06-04 13:47
HGB 2 razy szybsze? Dobre sobie, czasem nawet 50 razy. Jeszcze nie słyszałem, żeby dało się zrobić dobre piwo tradycyjne 2 razy szybciej niż przy HGB :)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.