- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (442 opinie)
- 2 Karne kupony za niewłaściwe parkowanie (147 opinii)
- 3 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (175 opinii)
- 4 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (277 opinii)
- 5 Wznowili drogi remont po pół roku przerwy (60 opinii)
- 6 Szybko odzyskali skradzione auto (14 opinii)
Nie wyrzucaj świątecznych potraw. Przekaż je potrzebującym
26 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat)
Gdy skończy się Boże Narodzenie, w naszych lodówkach jak zwykle pozostaną pieczone mięsa, wędliny, ryby, sałatki i ciasta, których nie byliśmy w stanie zjeść. Jest sposób, by się nie zmarnowały. Można przekazać je potrzebującym. To proste i szybkie.
Ale nie musi.
Warto pamiętać, że w Polsce wciąż żyje wiele osób, których nie stać na wyprawienie nawet skromnej kolacji wigilijnej. W minionym roku według danych GUS problem ubóstwa dotknął 13,4 proc. osób w gospodarstwach domowych. To prawie 5 mln Polaków, z czego ponad 4 proc. osób żyło w skrajnym ubóstwie, poniżej minimum egzystencji.
Jak podzielić się jedzeniem z bezdomnymi?
Od kilku lat na świecie, a także w Polsce, coraz bardziej popularne jest dzielenie się jedzeniem. W 2015 roku powstała ogólnopolska akcja Podziel się posiłkiem z bezdomnymi, która zachęca nas do dzielenia się żywnością z potrzebującymi.
Chcesz przekazać jedzenie potrzebującym? Sprawdź, jak to zrobić
Akcja polega na łączeniu osób, którym zostało jedzenie po świętach z tymi, którzy na co dzień nie dojadają lub chodzą głodni. Aby przekazać jedzenie, wystarczy skontaktować się z organizatorami, którzy wyślą do nas woluntariusza. Ten odbierze od nas jedzenie i zawiezie je do zgłoszonej do akcji jadłodajni. Możemy też sami spakować nadmiar potraw i zawieźć we wskazane miejsce.
Akcja działa już od drugiego dnia świąt do 31 grudnia w kilkunastu miastach w Polsce, w Trójmieście dołączyły do niej jadłodajnia Caritas w Sopocie i Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne z Gdyni. Szacuje się, że w Trójmieście jest około 1400 osób bezdomnych, z czego blisko 1000 w samym Gdańsku.
Włóż do słoika, zawiń w folię
- W poprzednich latach jedzenie, które mieli w nadmiarze, ludzie przywozili już w drugi dzień świąt, albo kilka dni później, u nas jest to bez różnicy, ważne, żeby to jedzenie było jeszcze dobrej jakości. Uczestniczymy w tej akcji od zeszłego roku, wtedy przywiozło jedzenie do nas około 20 osób, były ciasta i mięsa, bo rodzina na przykład nie przyjechała na święta, albo nie zjadła, ludzie potrafią się szczodrze podzielić. W zeszłym roku mieliśmy u nas około 60 osób, teraz już też jest podobnie i wszyscy korzystają z tych darów - wyjaśnia Adam Kociński, opiekun i sanitariusz w Chrześcijańskim Stowarzyszeniu Dobroczynnym w Gdyni.
Przedświąteczne akcje i imprezy charytatywne
W gdyńskiej placówce są stali podopieczni, kierowani tu z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej i przebywają w niej zazwyczaj do końca marca. Jedzenie jest tam przyjmowane chętnie nie tylko z okazji świąt, można je dostarczać codziennie od godz. 8 rano nawet do 21, pod adresem Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne, ul. Jana z Kolna 28
![zobacz na mapie Gdyni zobacz na mapie Gdyni](/_img/icon_map_16x12.gif)
W jadłodajni Caritas w Sopocie, przy al. Niepodległości 778
![zobacz na mapie Sopotu zobacz na mapie Sopotu](/_img/icon_map_16x12.gif)
- W poprzednich latach osoby przynosiły do naszej jadłodajni jedzenie zapakowane najczęściej w słoiki, czyste pojemniki, tak żeby było to jak najbardziej higieniczne i trwałe, potem takie pakiety przekazywaliśmy potrzebującym w całości. Do momentu wydania musimy to jedzenie przechować w chłodnych warunkach. W poprzednich latach skorzystało z tej żywności kilkunastu bezdomnych - wyjaśnia Marta Szulc z Caritas Archidiecezji Gdańskiej.
Marnowanie żywności jest też nieekologiczne
Jeżeli nie przemawiają do nas aspekty pomocowe, warto wiedzieć, że marnowanie jedzenia ma też ekologiczne konsekwencje. Do jego wytworzenia zużywane są duże ilości wody, paszy dla zwierząt, a to wiąże się zazwyczaj ze stosowaniem sztucznych nawozów i ostatecznie z transportem, niejednokrotnie na duże odległości.
Gdyby wszyscy kupowali tylko tyle jedzenia, ile potrzebują, można byłoby znacząco ograniczyć negatywny wpływ człowieka na środowisko naturalne poprzez zmniejszenie ilości zanieczyszczeń i emisji dwutlenku węgla.