- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (73 opinie)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (99 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
- 5 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 6 Malujący robot wart 2 mln dolarów (53 opinie)
Ile jest kebaba w kebabie? Po kontrolach posypały się kary
Tortilla, pita czy kebab w bułce - kebab to, zwłaszcza latem, niezwykle popularny posiłek w stylu fast food, którego często "chwytamy" na mieście. Tymczasem ostatnio opublikowane wyniki kontroli jakości są zatrważające - tylko 18 proc. lokali przeszło badania bez zastrzeżeń.
- Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących - informują twórcy raportu.
Wyniki kontroli. Nieprawidłowości w 82 proc. lokali
Wyniki kontroli niestety nie napawają optymizmem. Inspekcja wykazała nieprawidłowości w aż 89 podmiotach, a to oznacza, że zastrzeżenia pojawiły się w przypadku prawie 82 proc. badanych obiektów. Duża część uwag dotyczyła parametrów fizykochemicznych.
- Analizą laboratoryjną w tym zakresie objętych zostało 98 partii dań. Nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one m.in.: braku w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego surowca mięsnego (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną) - czytamy w raporcie.
Salmonella częstym problemem w restauracjach? Jakie grożą kary?
Większość kebabów źle oznakowana
Kolejne nieprawidłowości wykryto w kwestii oznakowania dań. Pod tym względem sprawdzono 139 partii jedzenia, a zastrzeżenia pojawiły się w przypadku 104 przygotowanych kebabów, a więc w przypadku 74,8 proc. partii. Inspektorzy zwracali uwagę między innymi na brak wskazania gatunku mięsa czy nieprawidłowy wykaz składników. Poniżej pełna lista:
- podmiana asortymentowa - sytuacja, w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi, czyli np. zamiast deklarowanego w menu "kebabu jagnięcina" w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy lub zastępowano ser Feta serem sałatkowym;
- nieprawidłowa nazwa dania - m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie dania (np. kebab box - samo mięso) lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji;
- brak wykazu składników - w tym m.in. substancji alergennych;
- nieprawidłowo podany wykaz składników - sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych (np. sosu) lub też nie zaktualizowano informacji dla konsumenta o nowy asortyment, który był wykorzystany do produkcji dania;
- umieszczenie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.
Co ciekawe, kontrolerzy nie mieli uwag co do cech organoleptycznch, choć takiej ocenie poddano jedynie 9 partii dań.
Postępowania administracyjne są nadal w toku
Nie zmienia to faktu, że wyniki kontroli nie brzmią optymistycznie. W konsekwencji przeprowadzonych analiz wojewódzcy inspektorzy wydali 48 decyzji administracyjnych skutkujących karami finansowaymi na łączną kwotę 63,2 tys. zł. W odpowiedzi na wprowadzenie do obrotu wyrobów sfałszowanych wystawiono z kolei 39 kar na łączną kwotę 58,6 tys. zł.
- W podsumowaniu wyników kontroli podkreślono, że była to pierwsza kontrola w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba w obiektach gastronomicznych przeprowadzona przez IJHARS. Stwierdzono, że chcąc zapewnić ochronę praw i interesów konsumenta, uzasadnione jest prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej w placówkach gastronomicznych, w czasie których szczególną uwagę należy zwracać na sposób przekazywania konsumentom informacji na temat środków spożywczych, jak również na prawidłowość realizacji zawartych w nich deklaracji - wskazują twórcy raportu.
Opinie wybrane
-
2023-07-27 14:33
(6)
Najlepszy kebab jest teraz w Krokodylu na Zaspie:
Nie wiem co im odbiło, jaja sobie robią z ludzi - bułka, trochę zielicha i dosłownie kilka przypieczonych kawałków mięsa plus sos.- 37 17
-
2023-07-27 22:16
Tylko kebab drwal. (1)
- 7 8
-
2023-08-01 11:37
Przereklamowane gó......
- 2 0
-
2023-07-27 19:13
Schab Emiliana
52 złote!!!!
- 2 0
-
2023-07-27 18:38
To przynajmniej dietetyczny - malo cholesterolu.
- 6 2
-
2023-07-27 16:47
Zastanawiałem się właśnie (1)
Ktoś jadą jeszcze w krokodylu Ale i tak lepsi są Ci co jedzą kebaby u brudnych turasow, przecież to mięso aż śmierdzi a chłop dłubie sobie w du**e a potem kręci Ci pitę
- 31 10
-
2023-07-27 18:35
Czyli jak w Turcji
Dostajesz w pakiecie trochę kolorytu i kultury
- 22 6
-
2023-07-31 15:12
A gdzie jest lista tych miejsc, które oszukuja klientów?
oraz tych , którzy byli uczciwi?
Chętnie się zapoznam.- 13 0
-
2023-07-27 23:38
Control food na stogach (1)
Dla mnie najlepszy kebab w Gdańsku. Nie zawsze mi pod drodze, ale tam jest zawsze pełno ludzi co znaczy ze jest super. Czasem pojadę gdzieś indziej i zawsze żałuje, ze nie był to control
- 2 22
-
2023-07-28 06:24
Obyś miał rację
Na koncertach zenka czy zwiedzających watykan też sporo bywa ;)
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.