- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (85 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
- 6 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
Ile jest kebaba w kebabie? Po kontrolach posypały się kary
Tortilla, pita czy kebab w bułce - kebab to, zwłaszcza latem, niezwykle popularny posiłek w stylu fast food, którego często "chwytamy" na mieście. Tymczasem ostatnio opublikowane wyniki kontroli jakości są zatrważające - tylko 18 proc. lokali przeszło badania bez zastrzeżeń.
- Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących - informują twórcy raportu.
Wyniki kontroli. Nieprawidłowości w 82 proc. lokali
Wyniki kontroli niestety nie napawają optymizmem. Inspekcja wykazała nieprawidłowości w aż 89 podmiotach, a to oznacza, że zastrzeżenia pojawiły się w przypadku prawie 82 proc. badanych obiektów. Duża część uwag dotyczyła parametrów fizykochemicznych.
- Analizą laboratoryjną w tym zakresie objętych zostało 98 partii dań. Nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one m.in.: braku w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego surowca mięsnego (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną) - czytamy w raporcie.
Salmonella częstym problemem w restauracjach? Jakie grożą kary?
Większość kebabów źle oznakowana
Kolejne nieprawidłowości wykryto w kwestii oznakowania dań. Pod tym względem sprawdzono 139 partii jedzenia, a zastrzeżenia pojawiły się w przypadku 104 przygotowanych kebabów, a więc w przypadku 74,8 proc. partii. Inspektorzy zwracali uwagę między innymi na brak wskazania gatunku mięsa czy nieprawidłowy wykaz składników. Poniżej pełna lista:
- podmiana asortymentowa - sytuacja, w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi, czyli np. zamiast deklarowanego w menu "kebabu jagnięcina" w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy lub zastępowano ser Feta serem sałatkowym;
- nieprawidłowa nazwa dania - m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie dania (np. kebab box - samo mięso) lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji;
- brak wykazu składników - w tym m.in. substancji alergennych;
- nieprawidłowo podany wykaz składników - sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych (np. sosu) lub też nie zaktualizowano informacji dla konsumenta o nowy asortyment, który był wykorzystany do produkcji dania;
- umieszczenie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.
Co ciekawe, kontrolerzy nie mieli uwag co do cech organoleptycznch, choć takiej ocenie poddano jedynie 9 partii dań.
Postępowania administracyjne są nadal w toku
Nie zmienia to faktu, że wyniki kontroli nie brzmią optymistycznie. W konsekwencji przeprowadzonych analiz wojewódzcy inspektorzy wydali 48 decyzji administracyjnych skutkujących karami finansowaymi na łączną kwotę 63,2 tys. zł. W odpowiedzi na wprowadzenie do obrotu wyrobów sfałszowanych wystawiono z kolei 39 kar na łączną kwotę 58,6 tys. zł.
- W podsumowaniu wyników kontroli podkreślono, że była to pierwsza kontrola w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba w obiektach gastronomicznych przeprowadzona przez IJHARS. Stwierdzono, że chcąc zapewnić ochronę praw i interesów konsumenta, uzasadnione jest prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej w placówkach gastronomicznych, w czasie których szczególną uwagę należy zwracać na sposób przekazywania konsumentom informacji na temat środków spożywczych, jak również na prawidłowość realizacji zawartych w nich deklaracji - wskazują twórcy raportu.
Opinie (134) ponad 10 zablokowanych
-
2023-07-27 13:03
Ten cały biznes to wielka ściema
- 48 2
-
2023-07-27 13:23
Kebab (1)
Jem rzadko ale tylko u Turka, oni mają 80% oryginalnego, pozostali mają tylko nazwę
- 16 16
-
2023-07-27 19:07
Oby tak było.
- 2 0
-
2023-07-27 13:36
Łał, i co ci wszyscy znawcy i smakosze kebabów nie orientowali się wcześniej? (3)
To że w te buły ładuje się wszystko co sie da i zalewa dla niepoznaki sosami to chyba nic nowego. Ja omijam takie przybytki ale słyszę nieraz dookoła jak "znawcy" wymieniają się opiniami gdzie i jaki jest dobry "kebs".
To chyba trochę jak z koneserami win delektującymi się w knajpach zlewkami z niedopitych butelek i zachwycajacy sie wykwintnymi nazwami wraz z dorobioną historią powstania danego trunku- 52 11
-
2023-07-27 19:10
Może tak być. Trzeba będzie robić samemu. I dobre mołdawskie lub gruzińskie wino. Żadne zlewki.
- 2 0
-
2023-07-27 19:11
Nie jadam, ale bez przesady. Brzmisz jakbys jadał wagyu cały dzień dowożony swoim Rollsem do prywatnego pokoju w restauracji dla Executives
- 3 0
-
2023-07-27 19:18
Oj już nie przesadzaj. Sam w domu przed telewizorem żresz gorszy szajs i nawet o tym nie wiesz
- 2 1
-
2023-07-27 13:50
Za fałszowanie kebabów powinien być ustawiany publiczny pręgierz przed lokalem.
- 70 2
-
2023-07-27 13:53
Kebab w Berlinie 6Euro ile w trojmiescie? (13)
- 33 2
-
2023-07-27 13:59
(8)
Najlepszy numer to taki, że z tych 6 euro musi wszystko opłacić w tym godzinowke dla pracownika 12 euro!! No i, że im się opłaca hehe. A u nas?
- 28 1
-
2023-07-27 14:23
(2)
Jaki ich sprzeda 1000 dziennie to rachunek wychodzi inaczej!
- 4 4
-
2023-07-27 14:57
(1)
Oczywiście, że inaczej. Jednak Polacy też sprzedają dużo kebabów. Więc czemu oszukują?
- 20 0
-
2023-07-27 15:01
1000 kebabów to 6.000 euro czyli dwie, trzy pensje. 1000 kebabów to 25.000 zł czyli sześć, siedem pensji...
- 16 0
-
2023-07-27 18:27
Przy dworcu we Wrzeszczu 28 zł czyli drozej.
- 6 0
-
2023-07-27 18:37
(2)
I te 12 euro , to sa stawki inzynierskie.
- 0 3
-
2023-07-27 23:01
To placa minimalna
- 6 0
-
2023-07-28 14:24
inżynierskie ale w Polsce i to takie bardziej juniorskie
- 1 0
-
2023-07-27 19:10
U nas nieuzasadniony wzrost cen.
- 11 0
-
2023-07-27 23:01
W 1991 był za dwie marki
Czyli 1 euro
- 3 0
-
2023-07-28 06:18
w Brukseli mozna zjesc Kebab za 6 euro ale tamten kabab a nasz to dwa rozne swiaty. Belgijski od araba jest 1,5 raza wiekszy i (1)
- 3 0
-
2023-07-28 07:43
6 euro kebab kosztował na belgijskim zapupiu 15 lat temu.
- 2 0
-
2023-07-29 07:48
chyba 20 lat temu
- 0 0
-
2023-07-27 13:56
Kebab (4)
tylko sopocki. I to tak 20 lat wstecz. Ach w pierwotnym miejscu to był kebab. Mmmm. Po trzy zjadałem.
- 39 6
-
2023-07-27 15:36
Przy Królowej Jadwigi obok Pizzerii....
- 6 0
-
2023-07-27 18:24
Na przeciw krzywego domu z 15 lat temu
- 1 2
-
2023-07-27 22:40
W Hamburgu w 1973.
- 2 1
-
2023-07-28 09:57
Sopocianin
nie 20 a 35-40 lat temu... to był kebab
- 1 1
-
2023-07-27 13:57
Ogólnopolska kontrola kebabów (3)
I na to mogę chętnie płacić podatki, a nie jakieś 800+ i 17-ste emerytury.
- 76 10
-
2023-07-27 14:20
No ale co wyniklo z tej kontroli. Nie wiadomo jakie kary nalozyli, a co najwazniejsze na ktore lokale te kary.
- 13 2
-
2023-07-27 14:25
Kiedyś też może dożyjesz emerytury
- 4 2
-
2023-07-27 19:12
I kontrola i 800+.
- 1 1
-
2023-07-27 13:59
(1)
Kebab na Jasieniu... po 22 w nocy w niedzielę podjeżdza samochód z którego wyładowywane jest mięso z podłogi brudnego auta, na miejscu jest jeszcze rąbane .... z pewnością mięso legalnego pochodzenia i przebadane... smacznego ! P.s zgłoszone do sanepidu!
- 38 4
-
2023-07-27 14:15
Rąbią klientów, którym to nie smakuje.
Najpierw w kakao rąbią a później na rożen
- 12 2
-
2023-07-27 14:32
Nazwy lokali proszę (2)
Jak badają paliwo to jest lista stacji gdzie kontrola nie przeszła. Czekam na listę !
- 80 1
-
2023-07-27 18:23
Lista
Dawać listę z nazwami!
- 18 0
-
2023-07-27 18:25
Alanya pod parlamentem
- 8 1
-
2023-07-27 14:33
(6)
Najlepszy kebab jest teraz w Krokodylu na Zaspie:
Nie wiem co im odbiło, jaja sobie robią z ludzi - bułka, trochę zielicha i dosłownie kilka przypieczonych kawałków mięsa plus sos.- 37 17
-
2023-07-27 16:47
Zastanawiałem się właśnie (1)
Ktoś jadą jeszcze w krokodylu Ale i tak lepsi są Ci co jedzą kebaby u brudnych turasow, przecież to mięso aż śmierdzi a chłop dłubie sobie w du**e a potem kręci Ci pitę
- 31 10
-
2023-07-27 18:35
Czyli jak w Turcji
Dostajesz w pakiecie trochę kolorytu i kultury
- 22 6
-
2023-07-27 18:38
To przynajmniej dietetyczny - malo cholesterolu.
- 6 2
-
2023-07-27 19:13
Schab Emiliana
52 złote!!!!
- 2 0
-
2023-07-27 22:16
Tylko kebab drwal. (1)
- 7 8
-
2023-08-01 11:37
Przereklamowane gó......
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.