- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (95 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 6 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
Ile jest kebaba w kebabie? Po kontrolach posypały się kary
Tortilla, pita czy kebab w bułce - kebab to, zwłaszcza latem, niezwykle popularny posiłek w stylu fast food, którego często "chwytamy" na mieście. Tymczasem ostatnio opublikowane wyniki kontroli jakości są zatrważające - tylko 18 proc. lokali przeszło badania bez zastrzeżeń.
- Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących - informują twórcy raportu.
Wyniki kontroli. Nieprawidłowości w 82 proc. lokali
Wyniki kontroli niestety nie napawają optymizmem. Inspekcja wykazała nieprawidłowości w aż 89 podmiotach, a to oznacza, że zastrzeżenia pojawiły się w przypadku prawie 82 proc. badanych obiektów. Duża część uwag dotyczyła parametrów fizykochemicznych.
- Analizą laboratoryjną w tym zakresie objętych zostało 98 partii dań. Nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one m.in.: braku w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego surowca mięsnego (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną) - czytamy w raporcie.
Salmonella częstym problemem w restauracjach? Jakie grożą kary?
Większość kebabów źle oznakowana
Kolejne nieprawidłowości wykryto w kwestii oznakowania dań. Pod tym względem sprawdzono 139 partii jedzenia, a zastrzeżenia pojawiły się w przypadku 104 przygotowanych kebabów, a więc w przypadku 74,8 proc. partii. Inspektorzy zwracali uwagę między innymi na brak wskazania gatunku mięsa czy nieprawidłowy wykaz składników. Poniżej pełna lista:
- podmiana asortymentowa - sytuacja, w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi, czyli np. zamiast deklarowanego w menu "kebabu jagnięcina" w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy lub zastępowano ser Feta serem sałatkowym;
- nieprawidłowa nazwa dania - m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie dania (np. kebab box - samo mięso) lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji;
- brak wykazu składników - w tym m.in. substancji alergennych;
- nieprawidłowo podany wykaz składników - sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych (np. sosu) lub też nie zaktualizowano informacji dla konsumenta o nowy asortyment, który był wykorzystany do produkcji dania;
- umieszczenie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.
Co ciekawe, kontrolerzy nie mieli uwag co do cech organoleptycznch, choć takiej ocenie poddano jedynie 9 partii dań.
Postępowania administracyjne są nadal w toku
Nie zmienia to faktu, że wyniki kontroli nie brzmią optymistycznie. W konsekwencji przeprowadzonych analiz wojewódzcy inspektorzy wydali 48 decyzji administracyjnych skutkujących karami finansowaymi na łączną kwotę 63,2 tys. zł. W odpowiedzi na wprowadzenie do obrotu wyrobów sfałszowanych wystawiono z kolei 39 kar na łączną kwotę 58,6 tys. zł.
- W podsumowaniu wyników kontroli podkreślono, że była to pierwsza kontrola w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba w obiektach gastronomicznych przeprowadzona przez IJHARS. Stwierdzono, że chcąc zapewnić ochronę praw i interesów konsumenta, uzasadnione jest prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej w placówkach gastronomicznych, w czasie których szczególną uwagę należy zwracać na sposób przekazywania konsumentom informacji na temat środków spożywczych, jak również na prawidłowość realizacji zawartych w nich deklaracji - wskazują twórcy raportu.
Opinie (134) ponad 10 zablokowanych
-
2023-07-27 18:45
kebab (1)
Tylko i wyłącznie sopocki. Niezmienny w smaku od lat siedemdziesiątych. Ta sama Pani go sprzedaje-co prze laty i dba o jakość i nie zmieniony smak. Gorąco polecam - to prawie pięćdziesiąt lat jak się tym kebabem zajadamy
Kazimierz- 6 9
-
2023-07-27 19:01
kiedys tak.. ale teraz miesa tyle co kot naplakal...
- 3 1
-
2023-07-27 18:50
Już nie przesadzajcie ludzie (2)
Większość z tych zastrzeżen ijarsu to najczęściej drobnostki i niekoniecznie dotyczą samej jakości jedzenia a wy od razu aferę robicie jakie to okropności tam wrzucają do kebsów. Tyle razy jadłem kebsa w różnych miejscach i zawsze bebech zapchałem i byłem zadowolony.
- 8 38
-
2023-07-29 07:45
którą kebabownię prowadzisz?
- 0 0
-
2023-07-29 13:30
Niestety
Mięso z kurczaka to często odpady doprawione duża ilościa bułki tartej żeby waga się zgadzała.a baranina to odpad z baraniny 5% pomieszany z wołowiną.smacznego
- 1 0
-
2023-07-27 18:53
Kupiłem (2)
Raz we Wrzeszczu na wynos i jaki było moje zdziwienie tam była tylko jakaś surówka i dwa kawałki mięsa
- 11 0
-
2023-07-27 19:23
(1)
A ja kupiłem u turasa i był wypchany po brzegi mięsem. Aż pękał w szwach od nadmiaru wołowiny
- 0 2
-
2023-07-27 20:05
Aha... a potem się obudziłeś.
- 3 1
-
2023-07-27 19:01
Tylko sopocki kebab ma jakies podobieństwo i smak do prawdziwego kebaba .. (1)
Obniżyli loty po przeprowadzce ale to nadal bdb jedzenie z tym kierunku!
- 6 9
-
2023-07-28 10:03
Sopocianin
Co Ty bredzisz...?
Ten dzisiejszy niewiele ma wspólnego z tym z lat 80tych... Wygląd jedynie... i nazwę...
Dobrze, że go schowali i nie jest na widoku, bo to wstyd...- 2 0
-
2023-07-27 19:02
wybrzeze to (1)
powinny budki smazalni ryb rzadzic na kazdym rogu
- 22 0
-
2023-07-27 22:50
Jakie ryby?
Przecież w Bałtyku już nie ma ryb. A te wszystkie dorszyki, które sobie możesz zamówić obecnie w smażalniach i tak są mrożone!
- 1 0
-
2023-07-27 19:02
oliwa u szwagra.... petla od strony ul Droszynskiego (1)
uwazam ze lepszego nie ma w trojmiescie
- 10 10
-
2023-07-28 19:55
Kiedyś się tam zatrułem a byłem tylko raz.
- 0 0
-
2023-07-27 19:04
Kebab? Nie nazywajmy szamba perfumerią.
- 18 0
-
2023-07-27 19:22
To jest oszustwo i za to jest, albo powinna być sroga kara.
- 11 0
-
2023-07-27 20:12
Kontrola na zlecenie (1)
McDonalds, KFC, Burger King
- 10 4
-
2023-07-27 23:06
Nie żartuj nawet
W Polsce kebsy robią z dziwnej mielonki przywiezionej z fabryki. To nie tak powinno wyglądać
- 7 0
-
2023-07-27 20:21
czyli ponad 8 na 10 kebabowni robi w rogi konsumentów
niech się walą kanciarze - zwykłe złodziejstwo
- 13 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.