• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile jest kebaba w kebabie? Po kontrolach posypały się kary

Piotr Kallalas
27 lipca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Ogólnopolska kontrola kebabów realizowana przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykazała szereg nieprawidłowości. Ogólnopolska kontrola kebabów realizowana przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykazała szereg nieprawidłowości.

Tortilla, pita czy kebab w bułce - kebab to, zwłaszcza latem, niezwykle popularny posiłek w stylu fast food, którego często "chwytamy" na mieście. Tymczasem ostatnio opublikowane wyniki kontroli jakości są zatrważające - tylko 18 proc. lokali przeszło badania bez zastrzeżeń.



Jak często jesz kebaby?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła szeroką kontrolę punktów gastronomicznych, które przygotowują cieszące się dużą popularnością w naszym kraju kebaby. Łącznie przetestowano 109 obiektów.

- Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących - informują twórcy raportu.

Wyniki kontroli. Nieprawidłowości w 82 proc. lokali



Wyniki kontroli niestety nie napawają optymizmem. Inspekcja wykazała nieprawidłowości w aż 89 podmiotach, a to oznacza, że zastrzeżenia pojawiły się w przypadku prawie 82 proc. badanych obiektów. Duża część uwag dotyczyła parametrów fizykochemicznych.

- Analizą laboratoryjną w tym zakresie objętych zostało 98 partii dań. Nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one m.in.: braku w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego surowca mięsnego (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną) - czytamy w raporcie.
Salmonella częstym problemem w restauracjach? Jakie grożą kary? Salmonella częstym problemem w restauracjach? Jakie grożą kary?

Większość kebabów źle oznakowana



Kolejne nieprawidłowości wykryto w kwestii oznakowania dań. Pod tym względem sprawdzono 139 partii jedzenia, a zastrzeżenia pojawiły się w przypadku 104 przygotowanych kebabów, a więc w przypadku 74,8 proc. partii. Inspektorzy zwracali uwagę między innymi na brak wskazania gatunku mięsa czy nieprawidłowy wykaz składników. Poniżej pełna lista:

  • podmiana asortymentowa - sytuacja, w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi, czyli np. zamiast deklarowanego w menu "kebabu jagnięcina" w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy lub zastępowano ser Feta serem sałatkowym;
  • nieprawidłowa nazwa dania - m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie dania (np. kebab box - samo mięso) lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji;
  • brak wykazu składników - w tym m.in. substancji alergennych;
  • nieprawidłowo podany wykaz składników - sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych (np. sosu) lub też nie zaktualizowano informacji dla konsumenta o nowy asortyment, który był wykorzystany do produkcji dania;
  • umieszczenie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.


Co ciekawe, kontrolerzy nie mieli uwag co do cech organoleptycznch, choć takiej ocenie poddano jedynie 9 partii dań.


Postępowania administracyjne są nadal w toku



Nie zmienia to faktu, że wyniki kontroli nie brzmią optymistycznie. W konsekwencji przeprowadzonych analiz wojewódzcy inspektorzy wydali 48 decyzji administracyjnych skutkujących karami finansowaymi na łączną kwotę 63,2 tys. zł. W odpowiedzi na wprowadzenie do obrotu wyrobów sfałszowanych wystawiono z kolei 39 kar na łączną kwotę 58,6 tys. zł.

- W podsumowaniu wyników kontroli podkreślono, że była to pierwsza kontrola w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba w obiektach gastronomicznych przeprowadzona przez IJHARS. Stwierdzono, że chcąc zapewnić ochronę praw i interesów konsumenta, uzasadnione jest prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej w placówkach gastronomicznych, w czasie których szczególną uwagę należy zwracać na sposób przekazywania konsumentom informacji na temat środków spożywczych, jak również na prawidłowość realizacji zawartych w nich deklaracji - wskazują twórcy raportu.

Opinie (134) ponad 10 zablokowanych

  • Tani kebab czyli Polska w pigułce (4)

    Oczywiście Polska g*wniana po 1989. Były czasy kiedy Polska była krajem na poziomie, ale to przed II wojną światową. Po wyżej wymienionym roku, ten kraj kojarzy się właśnie z tanim kebabem z budy na dworcu (od "brata" ze wschodu który na lewych papierach się tu dostał), bylejakością, syfem i potworami budowlanymi z PRL i lat 90.

    • 26 7

    • Przed wojną na poziomie? (3)

      W dużych miastach tak, ale reszta to błotniste nieutwardzone drogi i analfabetyzm.
      II RP to nie tylko Ziemiańska, Wieniawa i elity - w większości to biedota i duża dawka analfabetyzmu.

      • 13 1

      • (2)

        Na Pomorze przed wojna przybyly bose antki, co robily za jedzenie. Pensji nie dostawaly. JaK Bruno Zwarra pojechal na podkarpacie przed wojna, to byl w szoku , jaka t Polska biedna. Matki karmily wszy za pieniadze, zeby przezyc.

        • 1 2

        • Ciekawe skąd te rewelacje? Ludzie, ktorzy budowali Gdynię, dostawali pensje. I to niezłe. Zależnie od kwalifikacji. Wszy to w cz (1)

          • 3 1

          • ...i dlatego mieszkali na Meksyku, Buda-peszcie, w Drewnianej Warszawie....

            • 0 0

  • (3)

    Kupuje tylko kebab dla dzieci jest tak duzy ze jedna trzecia zostaje nie zjedzona, cena 5 Euro w Hamburgu, zapraszam !!!

    • 7 6

    • Dokładnie. Jadam jak jestem w HH na Wandsbeku.

      • 3 0

    • (1)

      W nieczech jest duzo tansza enrgia, to i kebab nieduzo drozszy.

      • 0 4

      • Najtańsza energia jest w Polsce. U nas nie ma uzasadnienia dla tych podwyżek.

        • 3 2

  • Te mięsne odpady w buke z kapustą, marchewką i innymi tsnimi wypełniaczami mają tyle wspólnego z kebabem (1)

    Co ja z Jamesem Bondem.

    • 32 0

    • XX

      Dosłownie żaden kawałek jedzenia nie może się zmarnować tam jest wszystko i nic w tych kebabach. A już te buły przekładane w środku jakimś mięsem i kawałkiem zieleniny dosłownie jakby się jadło krowi placek ozdobiony w bułce.

      • 2 0

  • QQQ

    jeszcze niech zrobią kontrolę w Mac Donald ile jest frytek w średnim opakowaniu i w dużym opakowaniu
    majstersztyk polega na sprytnym wygięciu w dużej porcji kartonika.
    Frycowe płaci klient i tak że wszystkim.

    • 35 0

  • 18 procent wiedziało o kontroli?;) (1)

    • 18 1

    • Znajomi królik*a

      I urzę*dąsy ostrzegali

      • 2 0

  • najlepszy kebab jest w sopocie patio na monciaku polecam

    • 4 12

  • Brawo teraz restauracje..

    Np.Orzeł z warszawskiej...tam dopiero oszukują

    • 15 0

  • Nie ma gastronomii bez oszustwa

    nie chodzę . Nie chcę miec problemów żołądkowych.

    • 20 1

  • Które to lokale z tych 11%? (24)

    Gdzie w Trójmieście można zjeść prawdziwego kebaba?

    • 115 2

    • nie ma niestety nigdzie wszędzie oszuści

      • 30 2

    • Na dworcu. (4)

      Kupujesz bilet do Berlina i tam jesz prawdziwego kebaba.

      • 38 5

      • Tak. (3)

        Bo kebab to niemiecka potrawa xD

        • 9 10

        • (1)

          Tam jest więcej Turków jak w Turcji więc racja

          • 18 1

          • Niż w Turcji.

            • 1 0

        • Doener to niemiecka potrawa, tylko wskrzeszona do zycia przez Turkow tam mieszkajacych

          • 4 0

    • Powiem

      nigdze

      • 6 0

    • Mast!

      Mast kebab na kołobrzeskiej w Gdańsku - pyyyycha!!!

      • 1 37

    • Tego się nie dowiemy.

      • 2 0

    • Nie da się

      Prawdziwy kebab zjesz w Turcji, ewentualnie w Berlinie, jak dobrze trafisz (nie polecam centrum, prędzej tam, gdzie są głównie Turcy, np. w Neukölln)

      • 14 2

    • (3)

      Jako wielbiciel kebabow odpowiem ze miejsca sa dwa, oba niestety dosc drogie - kebab drwal na przymorzu/orunii i yolo kebab we wrzeszczu na zajezdni. Duze porcje, swieze skladniki, swietna obsluga, niestety danie juz kosztuje tyle co burgery : P

      • 4 17

      • mięso gotowiec w obu przypadkach, tzn, że sam sobie możesz zamówić taką mrożonkę i zrobić w domu

        Nie wiem co w tym wybitnego

        • 14 1

      • Drwal? Chyba zartujesz! Przereklamowany ma maksa i za slony (1)

        Zmiana kebab na Morenie jest znacznie lepszy

        • 10 5

        • Raz byłam w drwalu na śląskiej. Sosu żałowali, suche jak pieprz.

          • 1 0

    • Najlepszy kebab (2)

      jest w Drwalu oraz w Zmiana kebab.

      • 4 14

      • zmiana to syf.

        Nie jedz tam. Naprawdę...

        • 10 1

      • Z pierwszym sie w zyciu nie zgodze

        Że zmiana jak najbardziej

        • 0 3

    • (2)

      Kebab drwala polecam na śląskiej lub papa gyros na zaspie

      • 1 3

      • Jadlem tam ok 10 razy

        Jest dobry ale mocno przereklamowany

        • 0 0

      • taaa, kto im dowozi "mięso" ?

        • 2 0

    • sopocki

      był nawet artykuł na 3 city. nie wiem jak teraz ale kiedyś to był jedyny prawdziwy

      • 3 1

    • W Polsce nie zjesz. W Niemczech też coraz trudniej (1)

      Ostatnio w Paryżu jadłem. Takiego robionego na miejscu przez Araba z prawdziwego mięsa

      • 1 1

      • To żadna filozofia ponadziewac piersi z kury na szpikulec.

        I są takie miejsca, w opór wrecz. A to jest właśnie prawdziwy, polski kebab. Skad tu świeża baraninę bys chciał?

        • 1 0

    • Nie, nie dowiesz się

      Takie jest celowe działanie zgodne z prawem, nie możesz się dowiedzieć kto Ciebie rżnie,masz się tylko czuć rżnięty.

      • 3 0

  • Przez tą drozyznę jak wczoraj kupilem (2)

    kebab to pierwsze cena - 28 zł, a drugie myślałem, że to kebab vege bo prawie nie miał mięsa

    • 54 2

    • Trzeba było nie kupować. Cena by spadła.

      • 6 3

    • Też mi się kiedyś taki trafił w Metropolii

      gdyby nie ten jeden malutki kawałeczek mięsa, myślałbym, że to wegetariański.

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

W drodze do zdrowia: Joga na wyspie

1650 zł
spotkanie, zajęcia rekreacyjne, joga

Dlaczego szczęście mieszka w jelitach?

129 zł
warsztaty, spotkanie

Krąg pieśni i mantr - muzyczna podróż z Anną Walter i Bogdanem Kulik

70 zł
muzyka dawna, spotkanie

Najczęściej czytane