- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (95 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 6 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
Ile jest kebaba w kebabie? Po kontrolach posypały się kary
Tortilla, pita czy kebab w bułce - kebab to, zwłaszcza latem, niezwykle popularny posiłek w stylu fast food, którego często "chwytamy" na mieście. Tymczasem ostatnio opublikowane wyniki kontroli jakości są zatrważające - tylko 18 proc. lokali przeszło badania bez zastrzeżeń.
- Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących - informują twórcy raportu.
Wyniki kontroli. Nieprawidłowości w 82 proc. lokali
Wyniki kontroli niestety nie napawają optymizmem. Inspekcja wykazała nieprawidłowości w aż 89 podmiotach, a to oznacza, że zastrzeżenia pojawiły się w przypadku prawie 82 proc. badanych obiektów. Duża część uwag dotyczyła parametrów fizykochemicznych.
- Analizą laboratoryjną w tym zakresie objętych zostało 98 partii dań. Nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one m.in.: braku w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego surowca mięsnego (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną) - czytamy w raporcie.
Salmonella częstym problemem w restauracjach? Jakie grożą kary?
Większość kebabów źle oznakowana
Kolejne nieprawidłowości wykryto w kwestii oznakowania dań. Pod tym względem sprawdzono 139 partii jedzenia, a zastrzeżenia pojawiły się w przypadku 104 przygotowanych kebabów, a więc w przypadku 74,8 proc. partii. Inspektorzy zwracali uwagę między innymi na brak wskazania gatunku mięsa czy nieprawidłowy wykaz składników. Poniżej pełna lista:
- podmiana asortymentowa - sytuacja, w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi, czyli np. zamiast deklarowanego w menu "kebabu jagnięcina" w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy lub zastępowano ser Feta serem sałatkowym;
- nieprawidłowa nazwa dania - m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie dania (np. kebab box - samo mięso) lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji;
- brak wykazu składników - w tym m.in. substancji alergennych;
- nieprawidłowo podany wykaz składników - sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych (np. sosu) lub też nie zaktualizowano informacji dla konsumenta o nowy asortyment, który był wykorzystany do produkcji dania;
- umieszczenie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.
Co ciekawe, kontrolerzy nie mieli uwag co do cech organoleptycznch, choć takiej ocenie poddano jedynie 9 partii dań.
Postępowania administracyjne są nadal w toku
Nie zmienia to faktu, że wyniki kontroli nie brzmią optymistycznie. W konsekwencji przeprowadzonych analiz wojewódzcy inspektorzy wydali 48 decyzji administracyjnych skutkujących karami finansowaymi na łączną kwotę 63,2 tys. zł. W odpowiedzi na wprowadzenie do obrotu wyrobów sfałszowanych wystawiono z kolei 39 kar na łączną kwotę 58,6 tys. zł.
- W podsumowaniu wyników kontroli podkreślono, że była to pierwsza kontrola w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba w obiektach gastronomicznych przeprowadzona przez IJHARS. Stwierdzono, że chcąc zapewnić ochronę praw i interesów konsumenta, uzasadnione jest prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej w placówkach gastronomicznych, w czasie których szczególną uwagę należy zwracać na sposób przekazywania konsumentom informacji na temat środków spożywczych, jak również na prawidłowość realizacji zawartych w nich deklaracji - wskazują twórcy raportu.
Opinie (134) ponad 10 zablokowanych
-
2023-07-27 14:33
Tani kebab czyli Polska w pigułce (4)
Oczywiście Polska g*wniana po 1989. Były czasy kiedy Polska była krajem na poziomie, ale to przed II wojną światową. Po wyżej wymienionym roku, ten kraj kojarzy się właśnie z tanim kebabem z budy na dworcu (od "brata" ze wschodu który na lewych papierach się tu dostał), bylejakością, syfem i potworami budowlanymi z PRL i lat 90.
- 26 7
-
2023-07-27 15:34
Przed wojną na poziomie? (3)
W dużych miastach tak, ale reszta to błotniste nieutwardzone drogi i analfabetyzm.
II RP to nie tylko Ziemiańska, Wieniawa i elity - w większości to biedota i duża dawka analfabetyzmu.- 13 1
-
2023-07-27 18:42
(2)
Na Pomorze przed wojna przybyly bose antki, co robily za jedzenie. Pensji nie dostawaly. JaK Bruno Zwarra pojechal na podkarpacie przed wojna, to byl w szoku , jaka t Polska biedna. Matki karmily wszy za pieniadze, zeby przezyc.
- 1 2
-
2023-07-27 19:20
Ciekawe skąd te rewelacje? Ludzie, ktorzy budowali Gdynię, dostawali pensje. I to niezłe. Zależnie od kwalifikacji. Wszy to w cz (1)
- 3 1
-
2023-07-28 21:44
...i dlatego mieszkali na Meksyku, Buda-peszcie, w Drewnianej Warszawie....
- 0 0
-
2023-07-27 15:10
(3)
Kupuje tylko kebab dla dzieci jest tak duzy ze jedna trzecia zostaje nie zjedzona, cena 5 Euro w Hamburgu, zapraszam !!!
- 7 6
-
2023-07-27 15:54
Dokładnie. Jadam jak jestem w HH na Wandsbeku.
- 3 0
-
2023-07-27 18:43
(1)
W nieczech jest duzo tansza enrgia, to i kebab nieduzo drozszy.
- 0 4
-
2023-07-27 19:22
Najtańsza energia jest w Polsce. U nas nie ma uzasadnienia dla tych podwyżek.
- 3 2
-
2023-07-27 15:55
Te mięsne odpady w buke z kapustą, marchewką i innymi tsnimi wypełniaczami mają tyle wspólnego z kebabem (1)
Co ja z Jamesem Bondem.
- 32 0
-
2023-07-27 16:19
XX
Dosłownie żaden kawałek jedzenia nie może się zmarnować tam jest wszystko i nic w tych kebabach. A już te buły przekładane w środku jakimś mięsem i kawałkiem zieleniny dosłownie jakby się jadło krowi placek ozdobiony w bułce.
- 2 0
-
2023-07-27 15:58
QQQ
jeszcze niech zrobią kontrolę w Mac Donald ile jest frytek w średnim opakowaniu i w dużym opakowaniu
majstersztyk polega na sprytnym wygięciu w dużej porcji kartonika.
Frycowe płaci klient i tak że wszystkim.- 35 0
-
2023-07-27 18:05
18 procent wiedziało o kontroli?;) (1)
- 18 1
-
2023-07-27 18:49
Znajomi królik*a
I urzę*dąsy ostrzegali
- 2 0
-
2023-07-27 18:08
najlepszy kebab jest w sopocie patio na monciaku polecam
- 4 12
-
2023-07-27 18:13
Brawo teraz restauracje..
Np.Orzeł z warszawskiej...tam dopiero oszukują
- 15 0
-
2023-07-27 18:21
Nie ma gastronomii bez oszustwa
nie chodzę . Nie chcę miec problemów żołądkowych.
- 20 1
-
2023-07-27 18:24
Które to lokale z tych 11%? (24)
Gdzie w Trójmieście można zjeść prawdziwego kebaba?
- 115 2
-
2023-07-27 18:32
nie ma niestety nigdzie wszędzie oszuści
- 30 2
-
2023-07-27 18:41
Na dworcu. (4)
Kupujesz bilet do Berlina i tam jesz prawdziwego kebaba.
- 38 5
-
2023-07-27 19:58
Tak. (3)
Bo kebab to niemiecka potrawa xD
- 9 10
-
2023-07-27 22:06
(1)
Tam jest więcej Turków jak w Turcji więc racja
- 18 1
-
2023-07-28 00:04
Niż w Turcji.
- 1 0
-
2023-07-27 23:05
Doener to niemiecka potrawa, tylko wskrzeszona do zycia przez Turkow tam mieszkajacych
- 4 0
-
2023-07-27 18:48
Powiem
nigdze
- 6 0
-
2023-07-27 18:55
Mast!
Mast kebab na kołobrzeskiej w Gdańsku - pyyyycha!!!
- 1 37
-
2023-07-27 19:04
Tego się nie dowiemy.
- 2 0
-
2023-07-27 19:19
Nie da się
Prawdziwy kebab zjesz w Turcji, ewentualnie w Berlinie, jak dobrze trafisz (nie polecam centrum, prędzej tam, gdzie są głównie Turcy, np. w Neukölln)
- 14 2
-
2023-07-27 19:59
(3)
Jako wielbiciel kebabow odpowiem ze miejsca sa dwa, oba niestety dosc drogie - kebab drwal na przymorzu/orunii i yolo kebab we wrzeszczu na zajezdni. Duze porcje, swieze skladniki, swietna obsluga, niestety danie juz kosztuje tyle co burgery : P
- 4 17
-
2023-07-27 20:49
mięso gotowiec w obu przypadkach, tzn, że sam sobie możesz zamówić taką mrożonkę i zrobić w domu
Nie wiem co w tym wybitnego
- 14 1
-
2023-07-27 22:18
Drwal? Chyba zartujesz! Przereklamowany ma maksa i za slony (1)
Zmiana kebab na Morenie jest znacznie lepszy
- 10 5
-
2023-07-28 05:16
Raz byłam w drwalu na śląskiej. Sosu żałowali, suche jak pieprz.
- 1 0
-
2023-07-27 20:30
Najlepszy kebab (2)
jest w Drwalu oraz w Zmiana kebab.
- 4 14
-
2023-07-27 20:49
zmiana to syf.
Nie jedz tam. Naprawdę...
- 10 1
-
2023-07-27 22:19
Z pierwszym sie w zyciu nie zgodze
Że zmiana jak najbardziej
- 0 3
-
2023-07-27 20:42
(2)
Kebab drwala polecam na śląskiej lub papa gyros na zaspie
- 1 3
-
2023-07-27 22:20
Jadlem tam ok 10 razy
Jest dobry ale mocno przereklamowany
- 0 0
-
2023-07-27 22:41
taaa, kto im dowozi "mięso" ?
- 2 0
-
2023-07-27 22:13
sopocki
był nawet artykuł na 3 city. nie wiem jak teraz ale kiedyś to był jedyny prawdziwy
- 3 1
-
2023-07-27 22:55
W Polsce nie zjesz. W Niemczech też coraz trudniej (1)
Ostatnio w Paryżu jadłem. Takiego robionego na miejscu przez Araba z prawdziwego mięsa
- 1 1
-
2023-07-27 23:21
To żadna filozofia ponadziewac piersi z kury na szpikulec.
I są takie miejsca, w opór wrecz. A to jest właśnie prawdziwy, polski kebab. Skad tu świeża baraninę bys chciał?
- 1 0
-
2023-07-27 23:31
Nie, nie dowiesz się
Takie jest celowe działanie zgodne z prawem, nie możesz się dowiedzieć kto Ciebie rżnie,masz się tylko czuć rżnięty.
- 3 0
-
2023-07-27 18:26
Przez tą drozyznę jak wczoraj kupilem (2)
kebab to pierwsze cena - 28 zł, a drugie myślałem, że to kebab vege bo prawie nie miał mięsa
- 54 2
-
2023-07-27 19:06
Trzeba było nie kupować. Cena by spadła.
- 6 3
-
2023-07-27 23:03
Też mi się kiedyś taki trafił w Metropolii
gdyby nie ten jeden malutki kawałeczek mięsa, myślałbym, że to wegetariański.
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.