• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile procent kiełbasy w kiełbasie?

Justyna Spychalska
30 września 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najlepszym wyznacznikiem jakości wędliny jest oczywiście procentowa zawartość mięsa - im wyższa tym lepsza. Takie informacje znajdziemy na etykietach. Najlepszym wyznacznikiem jakości wędliny jest oczywiście procentowa zawartość mięsa - im wyższa tym lepsza. Takie informacje znajdziemy na etykietach.

Uważa się ją za wizytówkę narodowej kuchni, na liście produktów tradycyjnych Pomorza można znaleźć niejedną recepturę na domową kiełbasę. Tylko czemu ta kupiona w sklepie często nie tylko nie ma zapachu, ale też wyglądu tradycyjnej kiełbasy?



Kupując w sklepie kiełbasę, kierujesz się...

Zacznijmy apetycznie. Pomorskie dziedzictwo kulinarne to między innymi kiełbasa z czarną gorczycą, czyli wieprzowo - wołowa podsuszana wędlina, wędzona przy użyciu drewna śliwy i wiśni. Innym tradycyjnym przysmakiem jest kiełbasa kaszubska, wòrszta, aromatyczna, pachnąca czosnkiem i majerankiem.

Na pomorskich stołach od dawna gościła też wieprzowa metka, surowa, koniecznie mocno przyprawiona. Żadne święto nie mogło się z kolei obejść bez białej, parzonej, pachnącej przyprawami, najlepiej podanej w żurku lub zupie chrzanowej.

Teraz będzie mniej smacznie. Bo niestety to, co pod nazwą "kiełbasa" można kupić w naszych sklepach, bardzo często odbiega od tradycyjnego wyobrażenia o tej wędlinie. Czemu polska surowa kupiona w markecie nie ma smaku, a krakowska nie jest już sucha, tylko podsuszana?

Odpowiedź znajdziemy na etykiecie. Skład kiełbas często różni się od składu tanich parówek tylko procentową zawartością składników. Poza tym, lista jest podobna: MOM - mięso oddzielane mechanicznie, czyli mdłe skórki ze szpikiem, fosforany (E450-E452) - powodują pęcznienie białka i umożliwiają pompowanie wędliny wodą, błonnik - poprawia konsystencję.

- O ilości dodatków decyduje często rachunek ekonomiczny wytwórcy, a nie opinia technologa żywności - dodaje Weronika Górska, dietetyczka z poradni Smak Zdrowia. - Azotyny i azotany, fosforany, wzmacniacze smaku i zapachu, regulatory kwasowości i konserwanty pozwalają w znacznym stopniu obniżyć koszty produkcji poprzez zwiększenie trwałości, objętości, atrakcyjności wizualnej.

Wśród wędliniarskich sztuczek trzeba też wymienić zwyczaj barwienia kiełbas. Koszenila, czyli barwnik z odwłoków mszyc żerujących na kaktusach, służy do "kolorowania" tłuszczu. Dzięki niemu kiełbasa wygląda na chudą i wyjątkowo mięsną. Jeszcze gorsze i trudne do rozpoznania jest barwienie kiełbas brunatnymi barwnikami roślinnymi i karmelem. Dzięki takim zabiegom wyglądają na mocno uwędzone.

Jak ustrzec się przed kiełbasianą podróbką? Przede wszystkim dokładnie przyjrzeć się wędlinie. Podczas krojenia powinna być krucha, przekrój nie może być jednolity. Intensywna żółta barwa świadczy o zabarwieniu jelita zakazanym barwnikiem annato, taką kiełbasę lepiej zostawić za ladą, jej skład może pozostawiać wiele do życzenia.

Ważna jest też etykieta. Nawet, jeśli wędlina leży za ladą i nie ma opakowania, sprzedawca ma obowiązek podać skład. Najlepszym wyznacznikiem jest oczywiście procentowa zawartość mięsa, która w wędlinach najniższej jakości wynosi niestety tylko 50. proc.

Warto spojrzeć także na cenę, nie ma się co czarować, że wydając 6 złotych na kilogram kiełbasy, będziemy się delektować jej smakiem. Dobra kiełbasa, w zależności od rodzaju, to koszt 20-40 złotych. Najdroższe są wędliny dojrzewające i suche, ich produkcja jest najbardziej czasochłonna.

Czy kiełbasa w diecie to wyłącznie problemy, także te zdrowotne?

- Kiełbasa zawiera dużo soli i tłuszczu, przede wszystkim nasyconych kwasów tłuszczowych, a to nie przemawia na jej korzyść - tłumaczy Weronika Górska - Nie należy jeść zbyt często, najlepiej sięgać po wędliny domowe i suszone, np. hiszpańską chorizo.

Miłośnikom kiełbas polecamy więc przyrządzanie wędlin w domu. Coraz popularniejsze stają się domowe wędzarnie, w Internecie nie brakuje przepisów i porad dla początkujących wędliniarzy. A spróbowanie takiego domowego wyrobu to najlepsza lekcja przed wyprawą na zakupy do sklepu mięsnego.

Miejsca

Opinie (74) 5 zablokowanych

  • ostatnio nawet widziałem Mleko w realu które mlekiem sie okazuje niebyło!! (1)

    Nie pisało mleko ale opakowanie było takie samo jak ma mleko za litrwkartoniku i zawartosc tłuczcu podana na dodatek cena tez była wysoka 1,86 zalitr ciekawe jak wiele ludzi sie dało nabrac? Ale zeby juz podrabiac mleko zywnosc wtym kraju schodzi na dno ale sie niedziwie ze markety to sprzedają dlanich liczy sie zysc czyli wyzysk za wszelka cene!

    • 1 0

    • zapomniałem dopisac ze opakowanie czyli grafika opakowania czyli szklanka mleka itp

      • 0 0

  • reklama !

    Gdy głoszono : 100% cukru w cukrze, mówiłem: co za bzdurna reklama. Ale gdy kupiłem 1 kg cukru drobnego (czytaj: zmiotki), słodzić musiałem 2xtyle, a słodkości dalej nie było !!! Teraz wiem, czym nas karmią.

    • 2 0

  • Zrób to sam (2)

    Kup np. karkówkę, upiecz ją według swojego widzimisię i wal na chlebek. Proste? A zrobić swoją kiełbasę to też nie problem :)

    • 1 1

    • A uwędzę na balkonie (1)

      a co?

      • 1 0

      • a sklepowa to myślisz, że wędzona? o naiwny!

        wędzić nie musisz, co to k.wa jakiś obowiązek jest? wędziło się w danych czasach żeby mięso przechowywać, teraz jak masz ubój na okrągło to możesz sobie smażyć świeżynkę, dusić , piec i jeśc na surowo. Na wędzenie trzeba mieć warunki ale to już jest tylko fanaberia bez której można sie obyć. Albo na działce beczkę posatwić i wędzić.

        • 0 0

  • Miejsce gdzie są dobre wędliny

    Znam pewne miejsce gdzie są bardzo dobre wędliny bez konserwantów i jeszcze do tego są z małych wędzarni .Te stoisko mieści się na Hali Targowej w Gdańsku stoisko 040 w piwnicy jak sie wchodzi do Hali od Ul. Lawendowej schodzi się do piwnicy za plecami stoiska z pieczywem Pellowski . Mogę zagwarantować , że tam państwo kupią dobrą lepszą wędlinę ! Sama robię tam zakupy od lat i nigdy mi się z tego stoiska wędlina nie zepsuła i była dobra. Ta właścicielka bardzo dba o jakość wędlin i smak . Powiedziała mi w tajemnicy bo jestem jej stałą klientką , że zawsze gdy bierze towar na stoisko sprawdza datę , smak i oczywiście skład mięsa . SPRÓBUJCIE BO WARTO !

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Warsztaty relaksacji dźwiękiem

120 zł
warsztaty, joga

Sprawdź znamiona po lecie

badania, konsultacje

Najczęściej czytane