- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (118 opinii)
- 2 Piwo naprawdę powoduje mięsień piwny? (97 opinii)
- 3 Krajowa Sieć Onkologiczna znów opóźniona (24 opinie)
- 4 Burzą szpital pod Centrum Pediatryczne (58 opinii)
- 5 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 6 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
Jak jeść, żeby się nie przejeść - rozmowa z dietetykiem
Kiedy zasiądziemy do świątecznego stołu, ciężko jest nam od niego odejść. Dania wyglądają tak apetycznie, że niełatwo poskromić chęć sięgnięcia po dokładkę. Jak radzić sobie z nieprzyzwoitą porcją świątecznych kalorii tak, by utrzymać dobre samopoczucie? Pytamy o to trójmiejskich dietetyków.
Nagle zauważamy, że za oknem już ciemno i wieje, więc spacer odłożymy na następny dzień. Zamiast niego znów usiądziemy do stołu lub na kanapie, będziemy rozmawiać, oglądać fotografie rodzinne lub świetnie bawić się przy grze planszowej. A w tzw. międzyczasie... sięgamy po leżący pod ręką kawałek sernika lub makowca.
Mówi wam coś powyższy scenariusz? Jeśli tak, zobaczcie, co o radzeniu sobie z nadmiarem świątecznych kalorii mówią trójmiejscy dietetycy.
- Święta to czas, kiedy można i trzeba delektować się tradycyjnymi potrawami, ale zamiast pochłaniać ogromne ilości jedzenia powinniśmy go smakować, celebrując przy tym świąteczne chwile - mówi Agnieszka Kościowska z poradni dietetycznej Vitalinia. - O swoim samopoczuciu możemy pomyśleć już w czasie przygotowywania potraw świątecznych, zmniejszając ich kaloryczność przez użycie produktów o mniejszej zawartości tłuszczu (np. wieprzowinę zamienić na chudy drób), gotując na parze, smażąc na małej ilości tłuszczu bez panierki, zastępując smażenie pieczeniem na ruszcie lub w folii, łącząc potrawy mięsne i rybne z warzywami - dodaje.
Podczas smakowania potraw ważny jest oczywiście umiar - choć niełatwo pozostać mu wiernym. Dlatego na pytanie o to, jak podtrzymać dobre samopoczucie i kondycję podczas świąt, odpowiedź jest jedna.
- Przede wszystkim nie doprowadzać się do stanu przejedzenia - przyznaje Hanna Bieszczad z poradni dietetycznej Naturhouse we Wrzeszczu. - Należy unikać też potraw smażonych i tych z dużą ilością tłuszczu lub sosów, a używać więcej przypraw i ziół takich jak: kminek, majeranek, pieprz Cayenne, chili czy imbir. Ważny jest też sam sposób jedzenia - powinniśmy jeść wolno, dobrze przeżuwając pokarmy, bo poprawia to trawienie.
Dla łakomczuchów i tych, którym często towarzyszy uczucie głodu, pocieszająca jest wiadomość, że wygrać z przejedzeniem nie znaczy ograniczać go tylko do trzech głównych posiłków. Możemy spożyć ich nawet pięć, ale niezbyt obfitych. Jak przekonują dietetycy, regularne posiłki uchronią nas przed "wilczym głodem".
- Poza tym, jeśli siądziemy do posiłku umiarkowanie głodni, zjemy mniejszą porcję i bardziej świadomie wybierzemy potrawy - dodaje Hanna Bieszczad.
A czy ważna jest kolejność spożywania dań i to, czym je popijamy?
- Nie ma znaczenia w jakiej kolejności sięgniemy po potrawy, ważne jest za to, czym je popijamy - kontynuuje Hanna Bieszczad. - Unikajmy słodkich, gazowanych napojów, dosładzanych soków owocowych i alkoholu. Sięgajmy po herbaty ziołowe lub wodę mineralną oraz tradycyjny kompot z suszu.
Zdrowa dieta zakłada zawartość wszystkich składników odżywczych w jednym posiłku, nie trzeba więc specjalnie rozdzielać potraw. Ważne jest, aby unikać jedzenia owoców bezpośrednio po posiłku lub późno wieczorem i uważać na potrawy bardzo tłuste i bardzo słodkie.
- Starajmy się nie łączyć tłustych potraw z pustymi węglowodanami (np. bigosu z białym pieczywem), a zamiast słodkich nalewek i ajerkoniaków sięgnijmy po kieliszek wytrawnego wina - radzi Agnieszka Kościowska.
Zamienniki stosować możemy także w pozostałych daniach. Pomoże to w prosty sposób "odchudzić" tradycyjne świąteczne potrawy. Zamiast smażonego karpia możemy sięgnąć np. po karpia w galarecie, a majonez lub tłustą śmietanę zastąpić jogurtem, który równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy do śledzia. Zamiast tradycyjnego tłustego bigosu z kiełbasą i boczkiem skonsumować możemy lekką gotowaną kapustę z wołowiną.
A co zamiast deseru? Długi, rodzinny spacer, który przyspieszy metabolizm i pozwoli odpocząć naszym kubkom smakowym.
Miejsca
Opinie (39)
-
2013-12-24 11:06
LOPERAMID (1)
ugh!
- 0 2
-
2013-12-24 12:12
Albo Xenna
- 0 0
-
2013-12-24 12:11
Tyle ile wlezie
- 1 1
-
2013-12-24 12:39
jedzonko
Trzymam ścisła diete cały rok. W świeta jedne i drugie objadam sie na całego aż mi niedobrze, ale własnie tak mi dobrze.
- 9 4
-
2013-12-24 13:06
nie
kilka razy do roku mam się prawo nawpier---objeść ile mam ochotę, sio dietetyki
- 6 4
-
2013-12-24 16:44
cały rok
cały rok zbierałem i odłożyłem na kartofle, wziąłem pozyczke , dwa kredyty i kupiłem marchew i sledzie - zre tą sałatke aż pęknęęęęęęeeee
- 4 3
-
2013-12-24 17:06
SZCZODRYCH GODÓW
Dlatego ja Wam życzę SZCZODRYCH GODÓW, przepysznych pierogów, kolędowania rodziny, przyjaciół i znajomych. I nie będę Was pytał dzisiaj o to czy znasz Zeusa i czy znasz Swaroga.
- 0 0
-
2013-12-24 21:50
Jedzcie az sie posr.cie!
- 0 2
-
2013-12-24 22:14
Jak jeść, żeby się nie przejeść ???? nie żreć tyle, tak!! nie żreć tyle
a jeżeli masz za dużo podziel sie z czystymi biednymi, wyjdzie ci to na zdrowie. W domu miej dzieci, wnuki, nie miej psa bo padnie życie rodzinne.
- 3 2
-
2013-12-25 16:51
to było 2-3 dni wcześniej
jednak
- 1 0
-
2013-12-25 19:42
Ja mam super sprawdzony sposób na syte jadło. (1)
Do jedzenia trzeba pić wódkę, nie żeby dużo ale kilka kilonków załatwia sprawę przejedzenia.
- 3 1
-
2013-12-28 15:18
brawo Aga,też tak praktykuje.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.