- 1 17 osób dziennie słyszy tę diagnozę (44 opinie)
- 2 Ranking salonów masażu w Trójmieście (20 opinii)
- 3 To koniec boreliozy? Kończą się prace nad szczepionką (90 opinii)
- 4 Krajowa Sieć Onkologiczna znów opóźniona (26 opinii)
- 5 Ciąża. Jak zachować płodność po leczeniu onkologicznym? (19 opinii)
- 6 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
Kucharka oskarżona o zatrucie u 51 osób
To kucharka winna jest zatrucia dzieci w gdyńskim przedszkolu - twierdzi prokuratura, która właśnie skierowała do sądu akt oskarżenia. W kwietniu ubiegłego roku jedzeniem w przedszkolu zatruło się 51 osób. Przyczyna? "Nieprzestrzeganie norm sanitarnych", czyli po prostu brud.
W akcji ratowniczej brała udział m.in. straż pożarna, bo początkowo obawiano się, że doszło do zatrucia tlenkiem węgla. Strażacy sprawdzili elektronicznymi miernikami wszystkie urządzenia, instalacje i pomieszczenia, ale nic nie znaleźli. Karetki z całej okolicy odwoziły najbardziej cierpiące dzieci do szpitali, a dla pozostałych podstawiono autokar, który eskortowany przez policję również pojechał do szpitala. Dzieciaki bez objawów zostały odebrane przez rodziców.
Trzy dni później okazało się, że w aż czterech różnych posiłkach, które jadły dzieci i obsługa przedszkola - m.in. w paście drobiowej, bananach, pasztecie i pulpetach - znaleziono bakterie gronkowca złocistego, który wywołał zatrucie. Według prokuratury winę za to ponosi kucharka zatrudniona w samorządowym przedszkolu.
- Główną przyczyną były zaniedbania w przestrzeganiu wymogów sanitarno-higienicznych w kuchni - mówi Grażyna Wawryniuk, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Gdańsku.
Wszystko wskazuje na to, że proces będzie krótki i wyrok zapadnie szybko. Kucharka już została przesłuchana w charakterze podejrzanej i przyznała się do popełnienia przestępstwa. Najprawdopodobniej nie trafi jednak do więzienia, otrzyma karę w zawieszeniu i grzywnę.
Miejsca
Opinie (124) 2 zablokowane
-
2013-10-16 19:41
Kucharka brudna- jedno (2)
brak nadzoru dyrektorskiego - drugie i ważniejsze dla sądu powinno być
- 3 0
-
2013-10-16 21:03
(1)
Nie ma Pani zielonego pojęcia o czym Pani mówi. Zna Pani realia tej placówki i wie pani jak jest prowadzona i zarządzana?
- 3 0
-
2013-10-16 22:43
prawda jest taka , ze to przedszkole zeszlo na psy.
a jesli chodzi o pania dyrektor to czesciej jest na zwolnieniu niz w pracy.
- 1 2
-
2013-10-16 20:55
dlatego Polacy to najbardziej zarobaczony kraj europejski (1)
100% Polaków to nosiciele glisty ludzkiej która podczas wędrówki przechodzi przez serce do jelit, przy dużej inwazji ludzie czują kłucie serca i mają kaszel nocny (gdy glista wyrzuca jaja do przełyku)który w ciągu dnia ustępuje. Glista podczas wymiotów potrafi ulokować się w mózgu co powoduje bóle głowy. Na zachodzie dzieci są regularnie odrobaczane a u nas dopiero w stanie ciężkim,
- 2 3
-
2013-10-17 12:54
Nie pij tyle !!!
- 1 0
-
2013-10-16 21:00
frau blond gesler magda - to je to !
- 0 0
-
2013-10-16 21:39
spoleczenstwo (1)
jakby to lekarz spowodowal chorobe u kilkudziesieciu ludzi to by go opinia publiczna powiesic chciala i sadzic na majatek zycia i renty dozywotnie, ale jak kucharka rak po s****iu nie myje to ja wszyscy bronia.
Taka baketria roznosi sie dorga fekalno-oralna - domyslcie sie co to znaczy- 2 2
-
2016-02-11 19:32
Jestes idiota
- 0 0
-
2013-10-16 21:52
Tymczasem w mięsnym (1)
Nie wiem czy to tylko u nas na osiedlu ale notorycznie w miesnym jak i na dziale miesnym w delikatesach ekspedientki zanim nałożą wędlinę najpierw liżą palec którym oddzielają folię, na której potem ją kładą. W mięsnym są zatrudnione 3 panie i każda robi dokładnie to samo, wiem bo w efekcie obrzydzenia do działania jednej, próbowaliśmy kupować w godzinach gdy nie miała zmiany, ale robiła to każda jedna. Nie wiem czy z czego się bierze by oddzielać folię na kórej zaraz położy się jedzenie klientowi oślinionymi paluchami.
- 3 1
-
2013-10-16 22:28
fuuuuj!!!
- 1 0
-
2013-10-16 22:12
ja
biedne dzieci
- 1 1
-
2013-10-17 12:51
W sklepach mięsnych nagminne jest
dotykanie i krojenie wedlin, a więc towaru ktory nie jest poddawany obróbce cieplnej jak mięso, a nastepnie kasowanie pieniedzy, wydawanie reszty. Ohyda.
- 1 0
-
2013-10-17 15:38
Wypisywanie
takich BZDUR i KłAMSTW powinno być karalne!!!
Byłam związana z tym przedszkolem przez wiele lat i powiem szczerze, że nigdy nie spotkałam się z tym, aby w miejscu gdzie przebywa tyle osób było tak czysto!
Jak można przedszkole oczerniać w ten sposób!
Jest mi przykro że żyję w kraju pośród takich ludzi którzy tylko szukają sensacji...- 2 1
-
2013-10-17 15:58
Dostawca mięsa !!!
Dajcie spokój kucharce tylko weźcie się za dostawce mięsa bo skoro gronkowiec był ukryty w mięsie to czemu sprawa odrazu ucichła. Kucharka nie ma takich możliwości by zbadać mięso na miejscu bo nie jest w stanie nawet tego zrobić !!!! A o ile mi wiadomo kucharka nie była nosicielem gronkowca, więc jak mogła zarazić dzieci!!!!!!!!!!!!!!!
- 1 0
-
2013-10-18 10:42
kontrola sanepid
ja nic nie rozumiem to kilka dni wczesniej jak sanepid przeprowadzil kontrole i przeszlo ja przedszkole pozytywnie a wrecz spiewajaco to brudu nie widzial co w ciagu 2- 3 dni jest nagle w stanie taki straszny brud sie zrobic - cos nie bardzo , raczej jak dla mnie to chroni sie dobre imie duzej firmy ktora dostarczyla do przedszkola mieso z gronkowcem .
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.