• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mikrofalówka lepsza niż patelnia?

Marzena Klimowicz-Sikorska
26 lipca 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób. Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób.

Na pewno wielu z nas choć raz zostało skarcone za podgrzewanie obiadu w mikrofalówce. Argument zawsze był ten sam "bo to niezdrowe". Pewna młoda trójmiejska badaczka z Politechniki Gdańskiej udowadnia, że podgrzewanie warzyw i owoców w mikrofali, nie tylko nie szkodzi, ale też jest lepsze od tradycyjnego - na patelni czy w garnku. Na kontynuowanie badań z wykorzystaniem technologii mikrofalowej dostała właśnie ponad 1 mln zł.



Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł. Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł.
W owocach i warzywach znajdują się cenne minerały, witaminy, a także inne wartościowe substancje jak choćby przeciwutleniacze. Jednak podczas obróbki termicznej, czyli najczęściej gotowania lub podgrzewania wiele z nich tracimy. Co gorsza, niektóre mogą stać się toksyczne i przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych.

- Według statystyk w krajach Unii Europejskiej rocznie umiera ok. 2,8 mln ludzi, z czego 1,9 mln z powodu chronicznych chorób cywilizacyjnych, czyli przede wszystkim na: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby naczyń mózgowych czy cukrzycę - mówi dr inż. Barbara Kusznierewicz z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego na Politechnice Gdańskiej, jedna z tegorocznych laureatek rządowego programu "Lider". - Zapominamy jednak, jak wielką rolę odgrywa prawidłowa dieta, a w niej warzywa i owoce. Niestety tak samo jak produkty, z których przyrządzamy potrawy, ważne jest to jak je przygotowujemy.

Jak często zdarza ci się odgrzewać/przygotowywać potrawy w mikrofalówce?

Przygotowane potrawy często trafiają do lodówki. W końcu więc przychodzi ten moment, kiedy trzeba je odgrzać i stajemy przed dylematem: na patelni, w garnku. Badania trójmiejskiej badaczki pokazują, że w przypadku owoców i warzyw najlepiej zrobić to w mikrofalówce. - Dzięki niej nie tylko nie tracimy tylu cennych substancji, ale także nie zmienia się aż tak ich smak. Oszczędzamy też czas i energię - dodaje badaczka.

Jej projekt pt. "Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej" został zauważony i nagrodzony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które prowadzi program "Lider". Projekt ten wspiera najbardziej innowacyjne projekty młodych naukowców, poniżej 35 roku życia, oraz ich doświadczenia w kierowaniu własnym zespołem badawczym. Każdy z laureatów otrzymuje po nieco ponad 1 mln zł.

Do czego można wykorzystać pracę trójmiejskiej badaczki? - Przede wszystkim w przemyśle. Są już maszyny tzw. mikrofalowe sterylizatory przepływowe wykorzystujące technologię mikrofalową np. do pasteryzacji soków. W uproszczeniu polega to na tym, że przez przepływający sok przechodzi wiązka fal mikrofalowych - dodaje.

Celem projektu jest zbadanie jakości zdrowotnej produktów z warzyw i owoców uzyskanych przy użyciu kompaktowego sterylizatora w wersjach przeznaczonych dla płynów, przecierów i całych owoców w porównaniu do obecnie stosowanej technologii. Już nawiązałam współpracę z firmą EnbioJet, która takie sterylizatory ma.

- Projekt ma zakończyć się oceną użyteczności wykorzystania technologii sterylizacji mikrofalowej, jako metody pozwalającej na uzyskanie z owoców i warzyw produktów zdrowych i o wysokiej jakości - mówi Kusznierewicz.

Pieniądze z grantu z kolei pozwolą badaczce na zatrudnienie na 3 lata na etacie dwóch innych badaczy.

Miejsca

Opinie (62) 7 zablokowanych

  • "...wiązka fal mikrofalowych..." (1)

    :) a to dobre jest! Dr.inż. :)

    • 5 1

    • na wyjściu falowodu możesz mieć wiązkę.

      • 1 0

  • oszustwo (2)

    Mkrofale, to wiadomo, że są szkodliwe dla zdrowia. Kto tej pani zlecił napisanie tego artykułu?. Po co wypisywać te brednie, ciekawe czy ona również korzysta z mikrofalówki?, może nam tu odpowie. Niech ta badaczka sama je z mikrofalówki. Ciekawe jaki temat był jej pracy doktorskiej?

    • 7 17

    • taki, że na pewno byś go nie zrozumiał:)

      • 6 0

    • Zniesmaczony jestem jak slysze opinie

      takiego glupka jak ty co w XXI wieku nie rozumie jak dziala mikrofalowka. Nie ma tam nic szkodliwego w jedzeniu potraw po odgrzaniu w piekarniku mikrofalowym.

      • 1 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • fajnie ze na PG mozna faktycznie cos zbadac. ja spedzialm tam prawie 5 lat i wszystko widzialam "przez szybe". nic nie dzialalo, badać sobie moglismy czysto teoretycznie, liczac wszystko wzorami, ktore w codziennym zyciu liczą specjalistyczne programy. zero przystosowania do prawdziwego zycia. no ale co wydzial to wydzial.

    • 10 1

  • Zadziwiające (1)

    Pani sprowadza wyprodukowane już komercyjne maszyny i co chce badać? CZY Są LEPSZE? Do k... nędzy tym się zajmuje co najwyżej kontrola techniczna w fabryce a nie badacz. Gdzie tu inowacja, gdzie coś co choćby od biedy można nazwać nauką. Czy to jakiś ponury żart? Tak na pewno nie należy formułować celów naukowych. Z drugiej strony czytając posty tracę naprawdę szacunek dla tego narodu i tych d..w którzy we wszystkim, widzą tylko szmal i tylko do tego potrafią (bo do czego innego nie starcza im elementarnych kompetencji) sprowadzić jakąkolwiek dyskusję. Mówię wam - nie będziecie mieli nauki to wasza przyszłość jest na śmietnisku. "Odzyskiwanie" surowców wtórnych to najprawdopodobniej będzie jedyne zajęcie które wam pozostanie. Szmaty zbieram szmaty .... uczcie się już tego dzisiaj.

    • 4 4

    • A nie zadziwia Cię Twoja ignorancja?

      Zadziwiające jest, że debile, którzy nie potrafią krótkiego artykułu przeczytać ze zrozumieniem wypowiadają się na temat tego co można nazywać nauką i jak formułować cele (badawcze a nie naukowe tak swoją drogą).

      Ta Pani będzie badać, czy i jaki wpływ ma stosowanie tych sterylizatorów na jakość żywności.

      • 0 0

  • W każdym pożywieniu jest woda, nawet w tym pozornie suchym. (3)

    Woda może tworzyć ze swoich cząsteczek różne konfiguracje przestrzenne. Jedne konfiguracje są zdrowsze dla istot żywych, inne mniej. Udowodniły to badania naukowe. W trakcie podgrzewania w mikrofalówce powstaje ta "niezdrowa woda". Przykładowo: podlewane nią rośliny gorzej rosły (a nawet marniały) niż np. te podlewane wodą ze studni, czy źródła. Identycznie było w doświadczeniach z kiełkowaniem nasion; te w obecności wody podgrzewanej w mikrofalówce - i następnie schładzanej, kiełkowały rzadziej w porównaniu z tymi podlewanymi wodą innego pochodzenia. Dlatego są wszelkie podstawy by twierdzić, że jedzenie podgrzewane w mikrofalówce jest niezdrowe.

    • 4 8

    • większych bujd nie czytałem. Przeprowadź taki eksperyment uczciwie.

      • 4 2

    • Woda jako H2O jest woda.

      Nie ma niezdrowej wody chyba ze ktos do niej nasikal przedtem. Albo chciales wypic D2O tzw wode ciezka deuterowa.

      • 1 0

    • a może tak nie zapominajmy o ważnych procesach?

      Niestety "gotując" jedzenie podgrzewamy wodę, więc porównanie podlewania kwiatów niepodgrzewaną wodą ze studni, czy źródła do podgrzewanej w mikrofalówce, jest conajmniej szalonym pomysłem.
      Niestety brak jest w Pana/i wypowiedzi wszystkich informacji, żeby wypowiedź mogła być przekonująca.

      • 0 0

  • O... a ta Pani u góry nacisnęła i się ucieszyła..

    Cudownie

    • 2 2

  • (2)

    fale mikrofalowe nie podgrzewają bezpośrednio produktu, wprawiają w tarcie cząsteczki wody w nim zawartą, co powoduje wzrost jego temperatury ;)

    • 3 3

    • ale żeś napisał. (1)

      nie w tarcie. W drgania. Te drgania też nie powodują tarcia - wzrasta energia wewnętrzna cząsteczek co się przekłada na wzrost temperatury.

      • 3 0

      • Ale to nie jest szkodliwe dla zdrowia.

        Przebywanie w zasiegu dzialania mikrofal jest szkodliwe. Ale przeciez nikt nie kaze wam wchodzic do mokrofalowki jak ona pracuje. Wkladasz jedzenie wlaczasz ja i po zagrzaniu wyjmujesz i jesz. Co w tym szkodliwego? Wiekszosc ludzi jak widze i slysze ujednolica mikrofale z promieniotworczoscia. To sa dwie zupelnie inne sprawy.

        • 1 0

  • kobieta bredzi (3)

    Mikrofala niszczy smak potraw, wysusza je.

    • 3 9

    • jak nie umiesz korzystać z mikrofali to jej nie dotykaj

      • 4 0

    • Kiłła, jestes glupia jak but.

      Przeczytaj wpierw instrukcje za nim zaczniesz uzywac mikrofalowke.

      • 0 0

    • mózg Ci wysuszyło!

      • 0 0

  • Wspaniałe wyniki ankiety !!W Polsce jest ponad 50% IDIOTÓW !! Zawsze to podejrzewałem (2)

    obserwując przykładowo sposób jazdy większości kierowców ! Po zapaleniu sie zielonego (MUSI !!!) trochę pomedytować, a później tak bardzo powoli ruszyć, żeby następny przypadkiem nie zdążył również przejechać !! Przykłady zbiorowej głupoty są doprawdy w każdej dziedzinie życia....Jakoś ani Rosjanie, ani Niemcy tak masową głupotą się nie popisują. Może są po prostu MĄDRZEJSZI ?

    • 2 2

    • (1)

      Ale co ma zielone światło do fal mikrofalowych?

      • 1 1

      • To byla przenosnia aby poswiadczyc jak

        w dobie XXI wieku jeszcze ludzie glupimi sa. Mokrofalowki w USA ja wiem byly juz w polowie lat 70tych i jak do tej pory wielu nie wie jak i dlaczego i przedewszystkim kiedy mikrofale sa szkodliwe to cymbal. Te 50% IDIOTÓW co "dw" wspomnial to wlasnie ci.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Festiwal Uroda

27 - 85,50 zł
targi

Warsztaty dla opiekunów osób z demencją

warsztaty

Malinowe szycie

warsztaty, imprezy i akcje charytatywne

Najczęściej czytane