• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mikrofalówka lepsza niż patelnia?

Marzena Klimowicz-Sikorska
26 lipca 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób. Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób.

Na pewno wielu z nas choć raz zostało skarcone za podgrzewanie obiadu w mikrofalówce. Argument zawsze był ten sam "bo to niezdrowe". Pewna młoda trójmiejska badaczka z Politechniki Gdańskiej udowadnia, że podgrzewanie warzyw i owoców w mikrofali, nie tylko nie szkodzi, ale też jest lepsze od tradycyjnego - na patelni czy w garnku. Na kontynuowanie badań z wykorzystaniem technologii mikrofalowej dostała właśnie ponad 1 mln zł.



Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł. Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł.
W owocach i warzywach znajdują się cenne minerały, witaminy, a także inne wartościowe substancje jak choćby przeciwutleniacze. Jednak podczas obróbki termicznej, czyli najczęściej gotowania lub podgrzewania wiele z nich tracimy. Co gorsza, niektóre mogą stać się toksyczne i przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych.

- Według statystyk w krajach Unii Europejskiej rocznie umiera ok. 2,8 mln ludzi, z czego 1,9 mln z powodu chronicznych chorób cywilizacyjnych, czyli przede wszystkim na: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby naczyń mózgowych czy cukrzycę - mówi dr inż. Barbara Kusznierewicz z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego na Politechnice Gdańskiej, jedna z tegorocznych laureatek rządowego programu "Lider". - Zapominamy jednak, jak wielką rolę odgrywa prawidłowa dieta, a w niej warzywa i owoce. Niestety tak samo jak produkty, z których przyrządzamy potrawy, ważne jest to jak je przygotowujemy.

Jak często zdarza ci się odgrzewać/przygotowywać potrawy w mikrofalówce?

Przygotowane potrawy często trafiają do lodówki. W końcu więc przychodzi ten moment, kiedy trzeba je odgrzać i stajemy przed dylematem: na patelni, w garnku. Badania trójmiejskiej badaczki pokazują, że w przypadku owoców i warzyw najlepiej zrobić to w mikrofalówce. - Dzięki niej nie tylko nie tracimy tylu cennych substancji, ale także nie zmienia się aż tak ich smak. Oszczędzamy też czas i energię - dodaje badaczka.

Jej projekt pt. "Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej" został zauważony i nagrodzony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które prowadzi program "Lider". Projekt ten wspiera najbardziej innowacyjne projekty młodych naukowców, poniżej 35 roku życia, oraz ich doświadczenia w kierowaniu własnym zespołem badawczym. Każdy z laureatów otrzymuje po nieco ponad 1 mln zł.

Do czego można wykorzystać pracę trójmiejskiej badaczki? - Przede wszystkim w przemyśle. Są już maszyny tzw. mikrofalowe sterylizatory przepływowe wykorzystujące technologię mikrofalową np. do pasteryzacji soków. W uproszczeniu polega to na tym, że przez przepływający sok przechodzi wiązka fal mikrofalowych - dodaje.

Celem projektu jest zbadanie jakości zdrowotnej produktów z warzyw i owoców uzyskanych przy użyciu kompaktowego sterylizatora w wersjach przeznaczonych dla płynów, przecierów i całych owoców w porównaniu do obecnie stosowanej technologii. Już nawiązałam współpracę z firmą EnbioJet, która takie sterylizatory ma.

- Projekt ma zakończyć się oceną użyteczności wykorzystania technologii sterylizacji mikrofalowej, jako metody pozwalającej na uzyskanie z owoców i warzyw produktów zdrowych i o wysokiej jakości - mówi Kusznierewicz.

Pieniądze z grantu z kolei pozwolą badaczce na zatrudnienie na 3 lata na etacie dwóch innych badaczy.

Miejsca

Opinie (62) 7 zablokowanych

  • troche te''ł''ori (2)

    Mikrofalówka działa na zasadzie tarcia cząsteczek. Podgrzewamy jedzonko dzięki drganiom wewnątrz struktury produktu. te drgania wymuszają mikrofale bombardujące powierzchnię i przenikające w głąb. Dlatego frytki z mikrofali są gorące po kilku min ale nigdy nie zarumienią się w sposób jak na patelni czy piekarniku.
    U mnie w domu nigdy nie będzie mikrofali.
    Jeśli ktoś chce ciekawą alternatywę polecam piecyk elektryczny wielkości mikrofali. Czasy przygotowania jakieś 2 czasem 3 razy dłuższe ale za to chrupiące i pachnące, a nie 3 min i jesz coś co się zwija na widelcu.

    • 1 4

    • ja mam mikrofalę z termoobiegiem

      szybko podgrzewa i potrafi porządnie przyrumienić. Świetnie radzi sobie z przygotowaniem mięs.

      • 1 0

    • wszystko zależy od potrawy

      mikrofala jest stworzona do podgrzania a nawet gotowania potraw płynnych (zupy, sosy, napoje), na oddziałach pediatrycznych nawet mleko dla niemowląt podgrzewają w mikrofalówkach.
      Poza tym są świetne do szybkiego rozmrażania, podgrzewania warzyw lub robienia popcornu, choć do wielu potraw się nie nadają.
      Główne zalety to że nie podgrzewają naczyń (bo grzeją głównie wodę) i nie potrzeba tłuszczu.

      • 2 0

  • baby do garów.

    • 1 4

  • mikrofala sluzy jedynie i wylacznie do podgrzania obiadu itp... (1)

    ... chociaz potem i tak to zarcie jest niejadalne.precz z mikrofalowkami.niech zyja piekarniki!!!!

    • 0 2

    • Zastanawialam się ostatnio czy to ze mną jest coś nei tak, czy inni ludzie nie mają smaku. Dla mnei podgrzane jedzenie w mikrofali traci jednak intensywność smaku i nie wiem czy to nie jest może wina mojej psyche. Ja osobiście zawsze podgrzewam jedzenie na patelni albo w piekarniku. Często krozystam z naczyń żeliwnych Staub i zwyczajnie zostawiam obiad na drugi dzień w tym naczyniu dzięki czemu łatwo mi je wrzucić z lodówki do piekarnika ;]

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Festiwal Uroda

27 - 85,50 zł
targi

Malinowe szycie

warsztaty, imprezy i akcje charytatywne

Sprawdź znamiona po lecie

badania, konsultacje

Najczęściej czytane