- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (86 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
- 6 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
Ognisko salmonellozy. Narażonych może być 150 osób - restauracja z mandatem
Zwiększyła się liczba pacjentów z objawami salmonellozy, którzy trafili do gdańskich szpitali. Sanepid ustalił, że narażonych mogłoby być nawet 150 osób. Dochodzenie jest w toku, jednak wszystko wskazuje na to, że przyczyną mogło być spożycie potrawy śniadaniowej na bazie jajek, serwowanej w jednej z gdańskich restauracji. Obiekt został ukarany grzywną.
Aktualizacja godz. 13:20
- Restauracja otrzymała dwa mandaty karne na łączna kwotę 700 zł - informuje Halina Bona, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku.
Do tej pory u 15 osób potwierdzono obecność w kale bakterii Salmonella sp., jednak służby sanitarne już nie były w stanie przebadać jaj w restauracji, bowiem cała partia została wykorzystana do przygotowania posiłków.
- W badanych próbkach jaj kurzych nie stwierdzono obecności pałeczek Salmonella sp. Z ustaleń wynika, że partia jaj wykorzystana do produkcji posiłków w dniach 06-08.06.2023r., trafiła także do innego lokalu, w którym nie odnotowano zachorowań wśród pracowników i klientów obiektu. Dochodzenie epidemiologiczne jest w toku - informuje Halina Bona.
Służby sanitarne nadal badają, czy "zainfekowana partia jaj" nie trafiła również do innych obiektów.
Aktualizacja godz. 15:20
Na Oddział Chorób Zakaźnych dla dorosłych w Redłowie jeszcze w piątek trafiło dwóch pacjentów, u których potwierdzono salmonellozę. Badany był również trzeci chory, jednak został wypisany do domu.
Aktualizacja godz. 12:55
Z informacji przekazanych przez Copernicus wynika, że od czwartku łącznie 27 osób z salmonellozą zaopatrzono na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym w Szpitalu im. Kopernika, a 11 pacjentów otrzymało opiekę na SOR Szpitala św. Wojciecha.
- Większość osób po wstępnej diagnostyce i doraźnym leczeniu z zaleceniami terapeutycznymi została wypisana do domu - informuje Katarzyna Brożek, rzecznik Copernicus.
Dwóch pacjentów miało trafić na Oddział Chorób Zakaźnych do Gdyni, a w gdańskich szpitalach Copernicus na hospitalizacji nadal przebywa 8 osób.
- Dochodzenie epidemiologiczne prowadzone jest przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku. W toku dochodzenia ustalono, że zachorowania dotyczą osób, które w dniu 7.06.2023 spożywały potrawy śniadaniowe przygotowane na bazie jajek, z dodatkiem łososia - informuje Zbigniew Zawadzki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. I dodaje: - Biorąc pod uwagę liczbę wydanych dań, osób narażonych było ok. 150.
Produkt wycofany z menu restauracji
Jak informują służby sanitarne, kontrola restauracji wykazała nieprawidłowości higieniczno-sanitarne, w związku z czym została nałożona grzywna w drodze mandatu karnego.
- Do badania w kierunku salmonelli zostały pobrane próbki jaj oraz próbka łososia wędzonego. Pobrano także do badania próbki wody użytej do produkcji posiłków. Dania, w skład których wchodzi surowe jajko kurze, zostały do odwołania wycofane z menu restauracji - informuje Zbigniew Zawadzki.
PPIS w Gdańsku objął nadzorem chorych oraz pracowników restauracji (w ramach nadzoru zostaną przeprowadzone badania mikrobiologiczne próbek kału).
- Informacje dotyczące wystąpienia ogniska zachorowań i wyników kontroli zostały przekazane Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii, pod nadzorem którego znajduje się hurtownia jaj, w której zaopatrywała się restauracja. Dochodzenie epidemiologiczne jest kontynuowane - wskazuje rzecznik.
Dlaczego leczymy się w internecie? "Influencerzy zajęli miejsce ekspertów"
"Wysoka gorączka, bóle brzucha oraz silna biegunka
Przypomnijmy: pierwsze osoby trafiły do gdańskich szpitali z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego w czwartek - już kilka godzin po posiłku w jednej z gdańskich restauracji.
Jak udało nam się dowiedzieć, chorzy cierpieli na wysoką gorączkę, bóle brzucha oraz silną biegunkę i byli hospitalizowani w większości przypadków w Szpitalu im. Kopernika i Szpitalu św. Wojciecha w Gdańsku. W piątek potwierdziliśmy, że przypadłości dotknęły 14 osób.
Jak można zarazić się bakterią salmonelli?
- W przypadku salmonellozy obecnie najpowszechniejszym źródłem zakażeń są surowe jaja. Chodzi jednak nie tylko o spożywanie, np. dzieci często bawią się skorupkami czy opakowaniami, niektórzy nie zwracają uwagi na wymianę talerza przy przygotowaniu jajecznicy. Kolejnym źródłem jest surowy drób i tu znowu np. kroimy mięso nożem, którym potem kroimy warzywa czy chleb. Ponadto mamy osoby, które są nosicielami i wydalają bakterie i mogą zarażać np. w przypadku, gdy nie myją rąk - wskazuje dr Sławomira Niedźwiecka, kierownik oddziału w Pomorskim Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy.
Chorzy zwykle są leczeni w warunkach domowych, jednak ciężki przebieg salmonellozy kończy się podaniem antybiotyku bądź chemioterapeutyku. Najczęściej pacjenci trafiają na hospitalizację z powodu silnego odwodnienia spowodowanego biegunką.
Inspekcja sanitarna cały czas prowadzi w tej sprawie dochodzenie i nie informuje o nazwie restauracji. Nie dysponując oficjalnym stanowiskiem WSSE, nie będziemy powielać niepotwierdzonych sugestii.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-06-12 12:11
(16)
Wydawać by się mogło, że po pandemii ludzie nauczą się higieny, mycia rąk, utrzymywania dystansu i ogólnie rozsądku. Rzeczywistość pokazuje zgoła coś innego.
- 192 39
-
2023-06-16 15:30
ignorancja
Gastronomia to upadła branża w polsce. Tam nikt o nic nie dba. Kucharz musi przynieść swoje ubrania, noże, najlepiej jeszcze paru kolegów/koleżanki do pracy, niedługo swoją kuchnię będzie musiał ze sobą wziąć. Towar też najlepiej jakby sam sobie przyniósł...
- 0 0
-
2023-06-12 15:28
w artykule nie podanego źródła zakażenia a jedynie droga jaką można się zakazić (1)
jedynie jest informacja o rodzaju pobranych próbek, nie tylko to co było w restauracji ale również pod nadzorem jest dostawca jaj
salmonella potrafi być na skorupkach jaj, możesz nieświadomie wkładać jaja do lodówki a potem weźmiesz np sałatę i rozniesiesz po całej lodówce- 4 0
-
2023-06-13 09:17
Kłania się brak wiedzy o przechowywaniu, higienie i obróbce żywności
- 0 0
-
2023-06-12 14:51
Nic w tym dziwnego. Nadal wiele osób uważa, że pandemii nie było i ludzie chorowali na niby. (3)
Zgony też były, wg nich, na niby.
- 14 14
-
2023-06-12 17:57
To ty co tak TV oglądasz (2)
I powtarzasz ten przekaz ? Pandemia zgineła w 1 dzień , nie dziwi cię to ?chyba że wierzysz w te przekazy TV co pokazywali ludzi po tsunami i na pandemię zwalali.
- 9 3
-
2023-06-14 06:40
a ty jak widać wierzysz w przekaz "ekspertów" z youtube. w płaską ziemię pewnie też. a może ta salmonelloza też jest wymyślona?
- 2 2
-
2023-06-12 18:18
pandemia wyeliminowała terroryzm
a wojna pandemię.
- 6 1
-
2023-06-12 14:22
rzeczywistość pokazuje jak widać
że nowoczesnych faryzeuszów przybyło - na szczęście znaczna większość pozostała normalna
- 2 4
-
2023-06-12 14:12
Co ma higiena do jedzenia surowych jajek czy mięsa? Jeśli mięso lub jajka są skażone i jesz je na surowo, to możesz nawet w rękawiczkach jeść i ci to nie pomoże.
- 20 5
-
2023-06-12 13:12
Ale chodzi Ci o ten etap pandemii, co rzucili cudowne szczepionki (2)
i nagle wszystko wszystkich przestało obchodzić, a choroba z dnia na dzień cudownie zniknęła na skutek zaprzestania publikowania statystyk? Bo taka wiedzą zdaje się została utrwalona.
- 27 23
-
2023-06-12 22:37
Najlepszym lekarzem okazal sie Putin. Kaszel19 zniknal w jeden dzien.
- 11 3
-
2023-06-12 14:05
Chodzi mu zapewne o to, o czym dość jasno napisał w swoim komentarzu.
- 14 6
-
2023-06-12 12:54
Szpilek
Dystans to podstawa .
- 7 2
-
2023-06-12 12:35
A co ma do tego pandemia? (2)
że jakieś wiesniaki (piszę tu o właścicielach, którzy najpewniej chąc zaoszczędzić, zatrudnili w sezonie na chybcika byle kogo) w knajpie podadzą ci brudne żarcie?
- 41 2
-
2023-06-14 06:46
ano to, że jeszcze 3 lata temu regularnie dezynfekowano czy myto ręce, a jak ktoś był przeziębiony to zostawał w domu. posiłki były przygotowywane w rękawiczkach. po 3 latach od początku wybuchu to wygląda jeszcze gorzej niż było wcześniej - kichanie czy kaszlenie w miejscach publicznych bez zasłaniania buzi, macanie wszystkiego brudnymi rękami np.
ano to, że jeszcze 3 lata temu regularnie dezynfekowano czy myto ręce, a jak ktoś był przeziębiony to zostawał w domu. posiłki były przygotowywane w rękawiczkach. po 3 latach od początku wybuchu to wygląda jeszcze gorzej niż było wcześniej - kichanie czy kaszlenie w miejscach publicznych bez zasłaniania buzi, macanie wszystkiego brudnymi rękami np. pieczywa w sklepie czy przyjazd do pracy z wysoką gorączką jest jeszcze bardziej powszechne niż było kiedyś. a można było mieć nadzieję, że ktoś się czegoś nauczy.
- 3 5
-
2023-06-12 22:54
chyba nie wiesz skąd jest salmonella?
- 1 4
-
2023-06-12 17:10
Wszyscy tutaj specjaliści od higieny (2)
I rzucania oskarżeń, a połowa ludzi wychodząca z kibla w galeriach handlowych nie myje rąk tylko od razu dzida do drzwi.
Nie wiem jaka była przyczyna, może faktycznie grube zaniedbanie, a może nieszczęśliwy zbieg zdarzeń, dostawca itd. Jakby ktoś z Was miał lokal w którym by się coś takiego zdarzyło to lista wymówek nie miała by końca.- 75 43
-
2023-06-12 19:12
(1)
a ja jak wyjdę z kibla bez mycia rąk to potem ide do domu czy robie ludziom jedzenie? dobrze sie czujesz? w bułce i piwie takie standardy macie?
- 13 7
-
2023-06-12 19:28
Fuuj, i dotykasz tymi rękoma klamki?
No ale nie dziwię się, jaki poziom komentarza, taki poziom higieny
- 8 2
-
2023-06-12 14:10
Nazwa i adres knajpy to powinien być umieszczony wytuszczonym tekstem na początku artykułu (21)
A tymczasem tego brak. To po co ten artykuł? Jakby go nie było, to tyle samo by to wniosło do naszego życia
- 770 12
-
2023-06-15 07:57
Goździkowa zawsze mówiła, że u nas przestępcy są pod ochroną
- 3 0
-
2023-06-13 10:25
A może byli na lodach po wyjściu z restauracji? (1)
Piętnować łatwo, zmycie piętna jest trudne.
- 2 15
-
2023-06-13 13:47
na lodach z jajkiem i łososiem, dlatego je wycofano z menu
- 11 0
-
2023-06-13 10:15
Znajomosci
Jak ktoś posiada dobre znajomości i prawników to takie dane nie wypłyną, rączka rączkę myje.. restauracja znajduje się w centrum, mają dwa lokale niedaleko siebie, jest bardzo popularna wśród gdańszczan oraz turystów..
- 12 0
-
2023-06-13 06:10
Było płacone , dlatego nie ma nazwy
- 18 1
-
2023-06-12 18:48
Pieczywo i alkohol
Teraz wiadomo skąd kolejki
- 38 0
-
2023-06-12 15:55
to ty nie wiesz co to za knajpa? jestes nielicznym anansem bez takiej wiedzy (1)
a najlepsze, że tam często są kolejki do wejścia, trzeba czekać na zwolnienie stolika
- 40 1
-
2023-06-12 16:18
Ja nie wiem, bo niby skąd mam wiedzieć? Nie haruje w gastro
- 16 3
-
2023-06-12 14:22
Ale w sumie po co to? (12)
Bakteria przeciez mogla pochodzic dostawcy skladnikow. Mozliwe, ze restauracja nie miala zadnego wplywu na to wydarzenie...
- 18 123
-
2023-06-12 16:52
(2)
naprawdę mnie nie interesuje czy właściciel był winny czy niewinny zaistniałej sytuacji.
Chciałbym się z takiego artykułu dowiedzieć po pierwsze czy aby sam nie jadłem tej potrawy, po drugie co to za potrawa, a po trzecie co to za knajpa.
Sanepid ma chronić nas obywateli, a nie pod stołem kasa-rąsia zaraz sobie ogarnie mandacik, przedsiębiorca zapłaci i nikt się o niczym nie dowie.- 69 2
-
2023-06-12 18:21
(1)
Restauracja w nazwie ma pieczywo i alkohol !
- 59 1
-
2023-06-15 23:40
I jaja
Ze wschodu... pewnie.
- 0 0
-
2023-06-12 14:30
No mądry to ty nie jesteś
- 7 1
-
2023-06-12 14:25
(7)
naprawdę trzeba Ci to tłumaczyć? bo może nadal jest można się tam zarazić, skoro lokal nie został nawet na chwilę zamknięty i odpowiednio zdezynfekowany.
- 99 10
-
2023-06-12 17:57
Wyobraź sobie że salmonella to covid szurze
I strach minie
- 2 14
-
2023-06-12 14:44
Zdezynfekowany?? (5)
Czy ty w ogóle wiesz skąd się bierze salmonella w daniach? Że wystarczy 56 stopni Celsjusza i bakterie salmonelli giną?
- 10 50
-
2023-06-12 22:52
56 stopni?
Doczytaj dokładnie ...
- 3 0
-
2023-06-12 14:52
Kuchnia i sprzęt powinny być dokładnie zdezynfekowane, aby usunąć wszelkie ślady bakterii.
- 40 2
-
2023-06-12 14:48
(1)
tak, zdezynfekowany.
- 24 4
-
2023-06-12 15:36
Ja się dyzenfekuję od wewnątrz i zewnątrz
spirytusem 99%. Zgodnie z zaleceniem sanepidu pandemicznego, tak mi zostało.
- 13 4
-
2023-06-12 14:49
znazczy ze tam musi byc straszny syf
- 36 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.