- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (105 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Dlaczego trzeba chronić skórę przed słońcem? (30 opinii)
Ostrożnie z lodami. Przez ten błąd można się zatruć
Sezon na upały to sezon na lody. To jeden z najszybszych i najsmaczniejszych sposobów na zaznanie odrobiny orzeźwienia. Przy ich wyborze trzeba uważać, żeby nie kupić lodów, które były już wcześniej rozmrożone i ponownie zamrożone. Po ich spożyciu możemy zarazić się salmonellą lub cierpieć na dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Jak rozpoznać czy lód był rozmrożony?
Kupując lody w lodziarni, warto natomiast zapytać, jakie produkty wchodzą w ich skład. Jeśli zamierzamy spożyć je w domu, najlepiej przetransportować je w specjalnym, termicznym opakowaniu na mrożonki, zwłaszcza jeśli na zewnątrz jest upał. Pamiętajmy, by nie zamrażać raz już rozmrożonych lodów.
Ostrożnie z rozmrożonymi lodami
Spożywając roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy m.in. zarazić się salmonellą.
- Salmonella to rodzaj bakterii, który może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak: biegunka, nudności, wymioty i gorączka. Lody, zwłaszcza te na bazie jajek, mogą być potencjalnym źródłem zakażenia, jeśli nie są odpowiednio przechowywane lub przygotowane - mówi Mirosław Olejniczak, psychodietetyk z Twój Cel.
Warto unikać spożycia lodów zawsze wtedy, gdy zachodzi podejrzenie dotyczące jakości produktu lub bezpieczeństwa termicznego podczas przechowywania lodów czy ich transportu. Zmiany temperatury, które polegają na ich czasowym rozmrożeniu, z punktu widzenia mikrobiologicznego są niebezpieczne dla zdrowia.
- Aby ograniczyć ryzyko zarażenia salmonellą do minimum, należy stosować się do podstawowych zasad higieny oraz zachować uważność podczas zakupów, przechowywania i przygotowywania deserów lodowych, szczególnie tych, których receptura bazuje na jajach - mówi Katarzyna Smolińska, dietetyk z ActivReha w Gdyni.
Warto wybierać lody, które są oznaczone jako pasteryzowane, co znaczy, że składniki, takie jak mleko czy jaja, zostały poddane odpowiedniemu procesowi pasteryzacji, który niszczy szkodliwe bakterie, w tym salmonellę.
- Jeśli decydujesz się na lody w lokalnym sklepie lub lodziarni, warto upewnić się, że mają dobre opinie i stosują wysokie standardy higieny w swoich procesach produkcji. Nie należy także kupować lodów, które są przechowywane w nieodpowiednich warunkach, wyglądają na rozmoczone lub nieświeże - dodaje Mirosław Olejniczak.
W pełni zdrowy wybór
Oprócz tego, że są pyszne, lody są niestety wysokokalorycznym deserem, przy jednocześnie dość niskiej wartości odżywczej.
- Jeżeli pojawiają się w naszym menu sporadycznie i nie jesteśmy obciążeni żadnymi chorobami dietozależnymi, możemy po nie sięgać swobodnie i bez obaw - podkreśla Katarzyna Smolińska. - Jeżeli zależy nam na zdrowszych zamiennikach tradycyjnych lodów, to w pierwszym kroku warto zapoznać się ze składem deserów, jakie serwują nam producenci.
Warto wybierać lody przygotowane na bazie naturalnych składników, aromatów i słodzików. Najlepiej zrezygnować z tych ze sztucznymi barwnikami i konserwantami.
- Ważna jest także zawartość tłuszczu i cukru. Wybierajmy lody o niższej zawartości tłuszczu i cukru, które są lżejsze organizmu. Ich zawartość możemy sprawdzić na etykiecie produktu - zauważa Mirosław Olejniczak.
Dobrą alternatywą tradycyjnych lodów mogą okazać się naturalne sorbety bez dodatku cukru, lody na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego ze świeżymi owocami. Pełnowartościowe i smaczne lody możemy także zrobić samodzielnie w domu, dzięki czemu będziemy mieć pełną kontrolę nad ich składem.
Miejsca
Opinie (50) ponad 10 zablokowanych
-
2023-07-13 12:33
Zwłaszcza tymi za 8 zł
- 2 0
-
2023-07-13 12:45
Szczepionki na COVID zabijały ludzi (1)
a wy przed nimi nie ostrzegaliście. Ostrzegacie za to przed lodami, to Ci hipokryzja...
- 4 8
-
2023-07-14 21:06
Minusująca większość?
- 1 0
-
2023-07-13 12:45
Lody
są g*wniane. To cukier + zmrożona woda.
- 1 5
-
2023-07-13 12:56
Kupuję tylko w sklepie.
To podstawowa zasada .
- 3 0
-
2023-07-13 12:56
Bo uliczny geszefciarz sie bardzo stara , ha ha . ledwo wyjdzie na swoje na tym nedznym biznesie . Lepiej kupic w sklepie
- 2 0
-
2023-07-13 13:03
pyta
Dlaczego SG podaje że 0,5 mln mężczyzn w wieku poborowym wjechało do polszy , przy pełnej mobilizacji kraju????
- 4 5
-
2023-07-13 13:49
Obyty w Temacie
- 0 0
-
2023-07-13 13:59
Na Karwinach w rożku
Nie wymaga się od młodzieży zatrudnionej - badań sanepid
- 2 0
-
2023-07-13 14:02
Drodzy Czytelnicy. (2)
Spokojnie, bez żadnych obaw możecie zajadać się lodami. Dzisiaj już nikt nie robi lodów z surowych jaj, które sam wybija. Półprodukty, proszek ( są takie które sprowadza się z Włoch - Gelatto mama mia ) miesza się z mlekiem lub wodą. Do maszyny i gotowe :-)
- 23 1
-
2023-07-13 16:46
Pitolisz chłopie.
Znam przynajmniej jedną wytwórnię lodów co tak nie robi.
Żona się śmieje że przedstawiciele handlowi z tej branży już nie mają po co przyjeżdżać :)- 1 2
-
2023-07-14 00:07
czyli podsumowując
art do wyje.....nia
- 0 0
-
2023-07-13 14:12
W takim razie w mojej głowie pojawia się pytanie. (1)
Czy jeżeli kupię loda, odpakuję z papierka i zobaczę, że jest oszroniony i ewidentnie był już rozmrożony i zamrożony ponownie, to mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy?
- 4 0
-
2023-07-13 16:51
Oczywiście
Do tego możesz zgłosić to Sanepidowi
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.