• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ostrożnie z lodami. Przez ten błąd można się zatruć

Joanna Stolp
13 lipca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (50)
Lody to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych sposobów na zaznanie odrobiny orzeźwienia. Przy ich zakupie jednak warto zwrócić uwagę na jakość produktu, by zminimalizować ryzyko zarażenia salmonellą. Lody to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych sposobów na zaznanie odrobiny orzeźwienia. Przy ich zakupie jednak warto zwrócić uwagę na jakość produktu, by zminimalizować ryzyko zarażenia salmonellą.

Sezon na upały to sezon na lody. To jeden z najszybszych i najsmaczniejszych sposobów na zaznanie odrobiny orzeźwienia. Przy ich wyborze trzeba uważać, żeby nie kupić lodów, które były już wcześniej rozmrożone i ponownie zamrożone. Po ich spożyciu możemy zarazić się salmonellą lub cierpieć na dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Jak rozpoznać czy lód był rozmrożony?



Czy lubisz lody?

Wybierając lody w sklepie, warto sprawdzić termin przydatności, a także, o ile to możliwe, czy ich powierzchnia jest równa, gładka, jednolita i nieoszroniona. Kryształki lub pokruszony lód na powierzchni produktu świadczą o tym, że nie nadaje się do spożycia, ponieważ były prawdopodobnie roztopione i ponownie zamrożone.

Kupując lody w lodziarni, warto natomiast zapytać, jakie produkty wchodzą w ich skład. Jeśli zamierzamy spożyć je w domu, najlepiej przetransportować je w specjalnym, termicznym opakowaniu na mrożonki, zwłaszcza jeśli na zewnątrz jest upał. Pamiętajmy, by nie zamrażać raz już rozmrożonych lodów.


Wybierając lody w sklepie, warto sprawdzić termin przydatności, a także, o ile to możliwe, czy ich powierzchnia jest równa, gładka, jednolita i nieoszroniona. Wybierając lody w sklepie, warto sprawdzić termin przydatności, a także, o ile to możliwe, czy ich powierzchnia jest równa, gładka, jednolita i nieoszroniona.

Ostrożnie z rozmrożonymi lodami



Spożywając roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy m.in. zarazić się salmonellą.

- Salmonella to rodzaj bakterii, który może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak: biegunka, nudności, wymioty i gorączka. Lody, zwłaszcza te na bazie jajek, mogą być potencjalnym źródłem zakażenia, jeśli nie są odpowiednio przechowywane lub przygotowane - mówi Mirosław Olejniczak, psychodietetyk z Twój Cel.
Warto unikać spożycia lodów zawsze wtedy, gdy zachodzi podejrzenie dotyczące jakości produktu lub bezpieczeństwa termicznego podczas przechowywania lodów czy ich transportu. Zmiany temperatury, które polegają na ich czasowym rozmrożeniu, z punktu widzenia mikrobiologicznego są niebezpieczne dla zdrowia.

- Aby ograniczyć ryzyko zarażenia salmonellą do minimum, należy stosować się do podstawowych zasad higieny oraz zachować uważność podczas zakupów, przechowywania i przygotowywania deserów lodowych, szczególnie tych, których receptura bazuje na jajach - mówi Katarzyna Smolińska, dietetyk z ActivReha w Gdyni.
Warto wybierać lody, które są oznaczone jako pasteryzowane, co znaczy, że składniki, takie jak mleko czy jaja, zostały poddane odpowiedniemu procesowi pasteryzacji, który niszczy szkodliwe bakterie, w tym salmonellę.

- Jeśli decydujesz się na lody w lokalnym sklepie lub lodziarni, warto upewnić się, że mają dobre opinie i stosują wysokie standardy higieny w swoich procesach produkcji. Nie należy także kupować lodów, które są przechowywane w nieodpowiednich warunkach, wyglądają na rozmoczone lub nieświeże - dodaje Mirosław Olejniczak.

Zdrowe, pełnowartościowe lody można przygotować w domu. Zdrowe, pełnowartościowe lody można przygotować w domu.

W pełni zdrowy wybór



Oprócz tego, że są pyszne, lody są niestety wysokokalorycznym deserem, przy jednocześnie dość niskiej wartości odżywczej.

- Jeżeli pojawiają się w naszym menu sporadycznie i nie jesteśmy obciążeni żadnymi chorobami dietozależnymi, możemy po nie sięgać swobodnie i bez obaw - podkreśla Katarzyna Smolińska. - Jeżeli zależy nam na zdrowszych zamiennikach tradycyjnych lodów, to w pierwszym kroku warto zapoznać się ze składem deserów, jakie serwują nam producenci.
Warto wybierać lody przygotowane na bazie naturalnych składników, aromatów i słodzików. Najlepiej zrezygnować z tych ze sztucznymi barwnikami i konserwantami.

- Ważna jest także zawartość tłuszczu i cukru. Wybierajmy lody o niższej zawartości tłuszczu i cukru, które są lżejsze organizmu. Ich zawartość możemy sprawdzić na etykiecie produktu - zauważa Mirosław Olejniczak.
Dobrą alternatywą tradycyjnych lodów mogą okazać się naturalne sorbety bez dodatku cukru, lody na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego ze świeżymi owocami. Pełnowartościowe i smaczne lody możemy także zrobić samodzielnie w domu, dzięki czemu będziemy mieć pełną kontrolę nad ich składem.

Miejsca

Opinie (50) ponad 10 zablokowanych

  • Zamiast lodow kupcie mrozona rybe (1)

    Może nie tak dobre, ale nie idzie w biedra.

    • 0 2

    • z biedry ?

      • 0 0

  • poszłam do cukierni (5)

    wziełam dwie kulki dla siebie, dwie dla cioci jedna kulka 7 złotych ! więc prawie trzy dychy za za tą małą przyjemnośc w tym roku na lody już sie nie wybieram jednak lepiej za tą kase kupic sobie owoce bedzie taniej i zdrowiej

    • 20 7

    • Ale co... nie było cennika czy jak?

      • 8 2

    • (1)

      nie wychodz wogole z domu to bedzie taniej . jakim tezeba byc ignorantem zeby nie wiedziec ze w tej cenie 7zl jest produkcja wynajem itd itd a 7 zł w polsce na ta chwile to co to jest nic p0,5 litra pepsi kosztuje 5 czyy 6zł

      • 3 2

      • Nie słyszaleś, że wzrost cen często nie jest uzasadniony?

        • 1 1

    • poszedłem na strzelinicę, wywaliłem cały magazynek kulek

      • 1 0

    • przeciez podniesli ci place i zaraz drugi raz podniosa a ty robisz wielkie larum o loda za 7ziko???!

      • 2 1

  • nie siej paniki pismaku kto ci placi za to?

    • 2 0

  • (1)

    tak samo mozna sie zatruc lodami z supersamow, sama byłam swiadkiem jak facet włozył do koszyka dwa lody tzw rożki, pózniej laził po sklepie za innymi produktami, w momencie gdy zdecydował sie iść do kasy stwierdził ,że lody sie rozmroziły wiec wrzucił je do lodowki i wzi,al inne zamrozonemi co ? kto to sprawdzi

    • 10 0

    • Sprawdzajcie skład lodów

      niestety ale większość lodów to sam syrop glukozowy i tłuszcz palmowy a do tego rakotwórcze dodatki. Mało kto już robi lody ze śmietany i cukru.

      • 2 0

  • to chyba uwagi do inspekcji ? jak czlowiek moze stwierdzic czy lod nie zostal rozmrozony, mowy nie ma, trzeba kontrolowc w jakich warunkach sprzedawca sprzedaje, czy ma dostep do ciepłej wody do mycia rąk, toalete itd.... odpowiednie lodowki

    • 0 0

  • Ostrożnie z szczepionkami genetycznymi na tak zwanego kowidka :). Przez ten błąd można się zatruć i umrzeć :)

    ostatnia prosta na cmentarz po pierwszej dawce, drugiej, trzeciej i 17tej

    • 0 1

  • Pracuję w sklepie i często biorę do domu lody z zamrażalnika. Zdarza się, że mają na górze kryształki - a przecież wiem, że nikt ich nie rozmrażał, bo zamrażarkę klientom sama otwieram kluczykiem. Moim zdaniem lody, które znajdują się głębiej w zamrażalce, zawsze mają taki nalot i nie jest to dowód na rozmrożenie.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztaty relaksacji dźwiękiem

120 zł
warsztaty, joga

W drodze do zdrowia: Joga na wyspie

1650 zł
spotkanie, zajęcia rekreacyjne, joga

Krąg pieśni i mantr - muzyczna podróż z Anną Walter i Bogdanem Kulik

70 zł
muzyka dawna, spotkanie

Najczęściej czytane