- 1 Ranking salonów masażu w Trójmieście (16 opinii)
- 2 To koniec boreliozy? Kończą się prace nad szczepionką (23 opinie)
- 3 17 osób dziennie słyszy tę diagnozę (1 opinia)
- 4 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
- 5 "Nie ma bezpiecznego opalania". Gdzie zbadać znamię? (38 opinii)
- 6 Ciąża. Jak zachować płodność po leczeniu onkologicznym? (10 opinii)
Okiem dietetyka: tanie i zdrowe produkty spożywcze
Jakie są tanie i zdrowe produkty spożywcze? Ostatnimi czasy ceny w Polsce gwałtownie rosną, dlatego nic w tym dziwnego, że zaczynamy szukać oszczędności na co dzień. Dużym i stałym wydatkiem w każdym domu są zakupy spożywcze. Na pewno nikt jednak nie chce oszczędzać na zdrowiu, dlatego w dzisiejszym artykule skupię się na wartościowych, zdrowych i zarazem tanich produktach spożywczych. Dodatkowo wybrałam produkty, które dostępne są w podobnej cenie prawie o każdej porze roku, aby stworzyć najbardziej uniwersalną bazę tanich i zdrowych artykułów. Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o plusach i minusach diety wegańskiej.
Tanie i zdrowe produkty spożywcze
- Tanie i zdrowe produkty spożywcze
-
Płatki owsiane
-
Ziemniaki
-
Cebula
-
Jabłka
-
Marchew
- Tanie i zdrowe produkty spożywcze - podsumowanie
Płatki owsiane
Warto wybierać płatki owsiane górskie, które są ich najmniej przetworzoną formą. Płatki owsiane są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Oprócz tego zawierają beta-glukany, czyli związki pomagające pozbyć się nadmiaru cholesterolu.
Ziemniaki
Ten popularny dodatek do obiadu jest często bardzo niedoceniany. Ziemniaki są dobrym źródłem węglowodanów, mają wysoki indeks sytości i są przy tym niskokaloryczne - oczywiście, jeśli nie dodamy do nich masła czy innych tłustych dodatków. Ziemniaki są ponadto cennym źródłem witaminy C. Można podawać je ugotowane jako dopełnienie drugiego dania, ale można je też zapiekać. Stanowią wartościowy dodatek do różnorodnych zup oraz bazę do pysznych zapiekanek, np. mousaki.
Ziemniaki mogą z powodzeniem być wykorzystywane również do przygotowywania sałatek. Schłodzenie ziemniaków w lodówce sprawia, że wytwarza się w nich skrobia oporna, której spożycie powoduje mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi, co szczególnie ważne jest u osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Cebula
Cebula to warzywo bardzo uniwersalne, a zarazem tanie i ogólnodostępne przez cały rok. Można spożywać ją na surowo, jako dodatek do sałatek czy kanapek, ale również może stanowić niezwykle wartościowy dodatek smakowy w różnorodnych zupach i ogromnej liczbie przeróżnych dań.
Można zrobić z niej pyszną zupę cebulową. Ponadto związki zawarte w cebuli, oprócz specyficznego smaku i aromatu, wspomagają też odporność organizmu. W przypadku przeziębienia świetnie sprawdzi się przygotowanie domowego syropu.
Jabłka
Jeśli miałabym wybrać tanie i zdrowe owoce, to w pierwszej kolejności myślę o jabłkach. Dostępne są praktycznie przez cały rok w podobnych cenach. Są cennym źródłem błonnika i najlepiej jeść je ze skórką. Mogą stanowić pyszny dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Jabłka pasują szczególnie do drobiu i wątróbki. W słodkich daniach niesamowicie komponują się z dodatkiem cynamonu. Starte mogą przełamywać smak różnorodnych surówek.
Co więcej, z jabłek można przygotowywać pyszne przetwory, które możemy dodawać do deserów czy dań na słodko przez cały rok.
Marchew
Marchew to kolejny całoroczny tani produkt, z którego można wyczarować różne wartościowe dania. Marchewka jest dobrym źródłem beta-karotenu i witamin. Jest bardzo uniwersalna, jeśli chodzi o jej wykorzystanie w kuchni ze względu na swój lekko słodki smak i intensywny pomarańczowy kolor.
Wykorzystywana jest powszechnie do bulionów, surówek, sałatek oraz różnego rodzaju zup. Marchew z powodzeniem sprawdzi się również w deserach, ciastach oraz owsiankach na słodko. Pieczona, gotowana i smażona smakuje całkowicie inaczej, także z powodzeniem można stosować ją na różne sposoby i szybko nam się nie znudzi.
Tanie i zdrowe produkty spożywcze - podsumowanie
Należy pamiętać, że nieprzetworzone produkty będą zazwyczaj najzdrowsze i zarazem najtańsze. Warto je wybierać na co dzień, a także korzystać z sezonowych obniżek cen na warzywa i owoce. Płatki owsiane, ziemniaki, cebula, marchewka czy jabłka to jedynie niektóre z wartościowych i tanich produktów, z których warto korzystać na co dzień. Co jeszcze dodalibyście do tej listy?
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (79) 9 zablokowanych
-
2023-01-24 09:24
(3)
No kochani, duuuze cisnienie nas już przypiera skoro wracaja artykuly z PRLu pod tytulem "jak zdrowo najesc sie ziemniakami i mąką".
W sklepach chleb za 6-7 zł, mięso takie ceny ze szkoda gadac. Zapas paru owocow i warzyw spokojnie moze nas wyniesc 20 zl. Soki po 6 zl. Czosnek ostatnio zlapalam sie za glowe jak w sklepie osiedlowym kosztowal 4 zl za sztuke, poszlam specjalnie daleko do biedronki po tanszy. No i co moi drodzy, pare takich produktow w koszyku i spokojnie 7-8 dych zostawione przy kasie. A to przy wyzywieniu jednej-dwoch osob, bez kupowania zadnych "luksusow" typu slodycze, kawa itd.
jestem ciekawa ile jeszcze wytrzymamy jako spoleczenstwo. Bo wiecie, jak cos, to to NIE jest normalne, ze trzeba jesc same ziemniaki na obiad bo nie stac nas na reszte. Naprawde jestesmy juz pod korkiem. Kawalerki 30m w najmie za 2500 zl, skrecamy grzejniki bo nas na to nie stac... ile jeszcze bedziemy tak "zyć"?- 37 2
-
2023-01-24 10:03
Akurat mięso ma podobne ceny jak przed pandemią. (2)
Kurczak po 24 zł już bywał, wieprzowina raczej trzyma się na podobnym poziomie, po prostu okres pandemii przyzwyczaił nas do cen typu 12-15 zł za kg fileta.
Bardziej odczuwam wędliny i ser. Ryby od zawsze tak drogie, że szkoda gadać, a i najeść się ciężko.
Cała reszta masakra - mąki, makarony, ryż, oleje - praktycznie o 100% w 2-3 lata.- 10 1
-
2023-01-24 10:39
Pierś zagrodowa wzrosła do 46 zł za kg. Ryby tez podrożały. Jedyne co trzyma cenę z przed inflacji to jabłka.
- 6 1
-
2023-01-28 16:18
Żartujesz z tym mięsem? Polędwica wieprzowa przebiła właśnie 40 zł za kilogram. Jest ok. dwukrotnie droższa, niż przed pandemią.
- 1 0
-
2023-01-24 09:26
Przecież płatki górskie są już przetworzone (4)
Najlepsze są zwykle płatki owsiane. Nie górskie i nie błyskawiczne. Proszę poprawić artykuł.
Zwykle płatki pszenne mają najwięcej witamin i minerałów- 21 0
-
2023-01-24 09:28
Górskie też są w porządku (1)
Są bardzo wartościowe
- 5 0
-
2023-01-24 09:30
Są, ale lepsze są zwykłe
- 7 0
-
2023-01-24 09:29
a no wlasnie zawsze sie zastanawialam o co chodzi z tymi gorskimi, wczoraj dopiero spojrzalam na etykiety gorskich i zwyklych. gorskie mialy napisane ze wystarczy zalac gorącą wodą, a owsiane ze trzeba ugotowac. ja zawsze kupuje te owsiane i gotuje w rondelku. czyli dobrze wiedziec ze nic dobrego mnie nie ominęło:)
- 3 1
-
2023-01-24 09:31
Wkradł się błąd - nie pszenne a owsiane
- 6 0
-
2023-01-24 09:54
Co byście zrobili bez jedzenia ? (1)
- 1 4
-
2023-01-24 10:40
Wielki smutek by mię ogarną, a zarazem tęskniłbym za rozkoszą podniebienia.
- 1 0
-
2023-01-24 09:58
A za gaz fakturę zapłaci kto?
Ha
- 2 1
-
2023-01-24 11:09
Witamina C
jest bardzo nieodporna na temperaturę, więc bez sensu o niej pisać w kontekście ziemniaków, których przecież nie jemy na surowo.
- 14 1
-
2023-01-24 11:15
Sam cukier i weglowodany
Tanio i niezdrowo .raczej zapchaj dziura
- 5 2
-
2023-01-24 11:50
A brukselka (2)
a co z brukselką???
- 2 1
-
2023-01-24 13:18
Ma dziwny smak i już jest po sezonie na nią
- 0 0
-
2023-02-12 10:19
Droga jest
- 0 0
-
2023-01-24 12:16
Płatki owsiane są średnio zdrowe,
A najzdrowszym tanim wazrzwem jest burak. Od pani dietetyczki należy chyba więcej wymagać
- 4 2
-
2023-01-24 12:27
Wątróbka z kurczaka (3)
8 zł za kilogram. Bomba witaminowa i pełnowartościowe białko
- 10 3
-
2023-01-25 07:19
(2)
Zważywszy, ze hodowla drobiu jest najbardziej naszpikowana chemią, wolałbyś nie wiedzieć, co te kurze wątrobki za życia musiały przetworzyć...
- 3 0
-
2023-01-25 09:16
Ale konkrety, (1)
Co masz na myśli naszpikowane chemią? Czy tylko powtarzasz puste slogany.
- 0 3
-
2023-01-28 16:19
Pasza złożona z odpadów? Leki przeciwpasożytnicze podawane profilaktycznie? Nie, wątroby z drobiu hodowanego przemysłowo zdecydowanie nie należy jeść.
- 2 0
-
2023-01-24 13:48
Ziemniaki i brukiew
A będzie tak dobrze jak u Łukaszenki!
- 4 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.