- 1 Ranking salonów masażu w Trójmieście (16 opinii)
- 2 To koniec boreliozy? Kończą się prace nad szczepionką (23 opinie)
- 3 17 osób dziennie słyszy tę diagnozę (2 opinie)
- 4 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (119 opinii)
- 5 "Nie ma bezpiecznego opalania". Gdzie zbadać znamię? (38 opinii)
- 6 Ciąża. Jak zachować płodność po leczeniu onkologicznym? (10 opinii)
Okiem dietetyka: tanie i zdrowe produkty spożywcze
Jakie są tanie i zdrowe produkty spożywcze? Ostatnimi czasy ceny w Polsce gwałtownie rosną, dlatego nic w tym dziwnego, że zaczynamy szukać oszczędności na co dzień. Dużym i stałym wydatkiem w każdym domu są zakupy spożywcze. Na pewno nikt jednak nie chce oszczędzać na zdrowiu, dlatego w dzisiejszym artykule skupię się na wartościowych, zdrowych i zarazem tanich produktach spożywczych. Dodatkowo wybrałam produkty, które dostępne są w podobnej cenie prawie o każdej porze roku, aby stworzyć najbardziej uniwersalną bazę tanich i zdrowych artykułów. Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o plusach i minusach diety wegańskiej.
Tanie i zdrowe produkty spożywcze
- Tanie i zdrowe produkty spożywcze
-
Płatki owsiane
-
Ziemniaki
-
Cebula
-
Jabłka
-
Marchew
- Tanie i zdrowe produkty spożywcze - podsumowanie
Płatki owsiane
Warto wybierać płatki owsiane górskie, które są ich najmniej przetworzoną formą. Płatki owsiane są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Oprócz tego zawierają beta-glukany, czyli związki pomagające pozbyć się nadmiaru cholesterolu.
Ziemniaki
Ten popularny dodatek do obiadu jest często bardzo niedoceniany. Ziemniaki są dobrym źródłem węglowodanów, mają wysoki indeks sytości i są przy tym niskokaloryczne - oczywiście, jeśli nie dodamy do nich masła czy innych tłustych dodatków. Ziemniaki są ponadto cennym źródłem witaminy C. Można podawać je ugotowane jako dopełnienie drugiego dania, ale można je też zapiekać. Stanowią wartościowy dodatek do różnorodnych zup oraz bazę do pysznych zapiekanek, np. mousaki.
Ziemniaki mogą z powodzeniem być wykorzystywane również do przygotowywania sałatek. Schłodzenie ziemniaków w lodówce sprawia, że wytwarza się w nich skrobia oporna, której spożycie powoduje mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi, co szczególnie ważne jest u osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Cebula
Cebula to warzywo bardzo uniwersalne, a zarazem tanie i ogólnodostępne przez cały rok. Można spożywać ją na surowo, jako dodatek do sałatek czy kanapek, ale również może stanowić niezwykle wartościowy dodatek smakowy w różnorodnych zupach i ogromnej liczbie przeróżnych dań.
Można zrobić z niej pyszną zupę cebulową. Ponadto związki zawarte w cebuli, oprócz specyficznego smaku i aromatu, wspomagają też odporność organizmu. W przypadku przeziębienia świetnie sprawdzi się przygotowanie domowego syropu.
Jabłka
Jeśli miałabym wybrać tanie i zdrowe owoce, to w pierwszej kolejności myślę o jabłkach. Dostępne są praktycznie przez cały rok w podobnych cenach. Są cennym źródłem błonnika i najlepiej jeść je ze skórką. Mogą stanowić pyszny dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Jabłka pasują szczególnie do drobiu i wątróbki. W słodkich daniach niesamowicie komponują się z dodatkiem cynamonu. Starte mogą przełamywać smak różnorodnych surówek.
Co więcej, z jabłek można przygotowywać pyszne przetwory, które możemy dodawać do deserów czy dań na słodko przez cały rok.
Marchew
Marchew to kolejny całoroczny tani produkt, z którego można wyczarować różne wartościowe dania. Marchewka jest dobrym źródłem beta-karotenu i witamin. Jest bardzo uniwersalna, jeśli chodzi o jej wykorzystanie w kuchni ze względu na swój lekko słodki smak i intensywny pomarańczowy kolor.
Wykorzystywana jest powszechnie do bulionów, surówek, sałatek oraz różnego rodzaju zup. Marchew z powodzeniem sprawdzi się również w deserach, ciastach oraz owsiankach na słodko. Pieczona, gotowana i smażona smakuje całkowicie inaczej, także z powodzeniem można stosować ją na różne sposoby i szybko nam się nie znudzi.
Tanie i zdrowe produkty spożywcze - podsumowanie
Należy pamiętać, że nieprzetworzone produkty będą zazwyczaj najzdrowsze i zarazem najtańsze. Warto je wybierać na co dzień, a także korzystać z sezonowych obniżek cen na warzywa i owoce. Płatki owsiane, ziemniaki, cebula, marchewka czy jabłka to jedynie niektóre z wartościowych i tanich produktów, z których warto korzystać na co dzień. Co jeszcze dodalibyście do tej listy?
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (79) 9 zablokowanych
-
2023-01-24 16:57
Bardzo odkrywcze!
Dziękuję.
- 0 0
-
2023-01-24 18:38
Płatki owsiane górskie są bardziej przetworzone niż zwykłe.
- 4 0
-
2023-01-24 18:46
(1)
Ryby złowione w jeziorze - za darmo.
Sandacz, szczupak, lin, leszcz, okoń, węgorz, płoć, karaś, pstrąg.- 1 1
-
2023-02-12 10:17
Jak za darmo?
Musisz kupić sprzęt (wędki, przynęty, fachowe kaloszki) zapłacić za kartę wędkarska, musisz do jeziora dojechać (bilet lub benzyna to kolejne koszty),
spędzić kilka godzin przy jeziorze (czas to pieniądze).- 0 0
-
2023-01-24 19:22
zdrowe żywienie to styl życia
a nie doraźne cud-diety, nowomodne papu w proszku albo wciskane superfoodsy przez celebôw rodem z insta. Zasady proste: zbilansowana dieta z proteinami (zwierzęcymi badz roslinnymi typu cieciorka), jajka, dużo warzyw sezonowych ale i mrożonych jak brokuly, fasolka szparagowa, groszek; byle nie te mieszanki typu chinska - polowa to ziemniaki; kasze, ryż, razowe pieczywo; oliwa! Najlepiej mieć w spiżarce składniki które dobrze sie krzyżują - zawsze mam sporo pomidorów w puszce; z tego masz i sos do makaronu, bazę do zupy bądź szakszukę. To samo cieciorka - hummus, kociolek na ciepło jak i kotleciki! Na podbitke fajne przyprawy zioła - tanie i fajne sa u Panów Hindusów we Wrzeszczu. Unikać przetworzonego syfu i frytury; z napojów woda, herbata, też zielona, kawa bez mleka, czystek, melisa itd
- 7 0
-
2023-01-25 19:49
Co byście zrobili bez jedzenia
- 0 0
-
2023-01-25 23:06
Nie dla insulinoopornych
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.