- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (98 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
- 6 To nie metabolizm zwalnia, to my zwalniamy (120 opinii)
Zakochaj się w czekoladzie. Gdańsk kocha ją od XVIII wieku
Czekolada: poprawia humor, pobudza zmysły, po prostu świetnie smakuje. Wbrew powszechnej opinii, może mieć dobry wpływ na zdrowie, oczywiście pod warunkiem, że wiemy, jaką wybrać i jak unikać czekoladowych podróbek.
- Pierwsza pijalnia czekolady w Gdańsku została otwarta już w 1780 roku przy ulicy Ogarnej, a pierwszy przepis na pitną czekoladę pochodzi z książki z 1806 roku - opowiada prof. Andrzej Januszajtis, historyk, prezes Stowarzyszenia Nasz Gdańsk - Bardzo znany w mieście był też sklep z czekoladą Lindemanna przy ulicy Szerokiej 54-55.
Minęło wiele lat, ale czekolada zdaje się nie tracić, tylko zyskiwać na popularności. Pozostaje wątpliwość: czy w ogóle powinniśmy ją jeść?
- W mroźne dni możemy sobie czasem pozwolić na kubek gorącej, aromatyczniej czekolady - uspokaja dietetyczka Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety - Ten słodki przysmak ma naprawdę magiczne właściwości: zawiera cynk i magnez, które działają przeciwstresowo i opóźniają procesy starzenia. Co więcej, gdy jemy lub pijemy czekoladę, nasze ciało zaczyna się rozluźniać i wydzielać endorfiny, czyli hormony szczęścia, które łagodzą uczucie bólu i powodują błogostan.
To właśnie z powodu wydzielania endorfin, czekoladę uważa się powszechnie za afrodyzjak. Warto pamiętać, że takie zbawienne dla zdrowia i naszego nastroju właściwości posiada tylko ta czekolada, która zawiera minimum 60 proc. kakao, zwana popularnie "gorzką". Miłośnicy czekolady mlecznej muszą pamiętać, że w jej składzie znajduje się dużo (nawet 60% cukru), a zawartość to często jedynie 25-30%. Jeszcze gorzej jest z czekoladą białą.
- Biała czekolada właściwie nie powinna się nazywać czekoladą. W jej składzie brakuje najważniejszego składnika, czyli kakao. Zawiera za to ogromne ilości masła kakaowego i cukru - tłumaczy dietetyczka.
Lepiej uważaj na kuszące czekolady nadziewane: potrafią zawierać morze sztucznych barwników i aromatów. Jeśli lubisz dodatki, wybieraj tabliczkę z orzechami (najlepiej w całości), rodzynkami, migdałami.
Wystrzegaj się też czekolad, które zawierają substancje zagęszczające i żelujące, takie jak pektyny czy agar - spożywane w dużych ilościach mogą powodować problemy z żołądkiem. Najgorszym wrogiem Twojego zdrowia są utwardzane tłuszcze roślinne, które w niektórych czekoladach zastępują droższy tłuszcz kakaowy. Efekt uboczny utwardzania, czyli izomery trans, są odpowiedzialne za wiele chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jakość czekolady sprawdzisz przede wszystkim czytając skład - im więcej kakao i mniej sztucznych dodatków, tym zdrowsza i lepsza. Istnieje też kilka innych metod testowania tego słodkiego przysmaku.
- Pamiętajmy, że dobra czekolada powinna nam trzaskać pod palcami. Biały nalot świadczy o tym, że ktoś nasz smakołyk trzymał w lodówce lub przegrzał w za ciepłym miejscu - wylicza Magdalena Olszówka - Jeśli weźmiemy kawałek czekolady do ust, powinien bardzo szybko przykleić do naszego podniebienia, to świadczy o wysokiej zawartości kakao. Dobra czekolada wcale nie powinna się szybko rozpuszczać w naszych ustach.
Na koniec ważna informacja, która spędza sen z powiek wielu miłośnikom czekolady: jak dużo można jej jeść?
- Czekolada - jak dobra kochanka - potrafi rozpalić człowieka do czerwoności, ale także zostawić po sobie paskudny ślad, na przykład na naszych biodrach: 100g gorzkiej czekolady znajduje się ok 480 kcal a czekolady mlecznej ok 530 kcal - ostrzega dietetyczka - Pamiętajmy, że czekolada jest po to, żeby się nią delektować. Nie traktujmy jej jako przekąski zjedzonej w biegu, bo możemy nie zauważyć, ile niepotrzebnych kalorii w siebie wrzuciliśmy.
Niezniechęceni kalorycznością, a zachęceni tym, że czekolada potrafi poprawić nastrój, powinniście koniecznie wypróbować jeden z dwóch słodkich przepisów przygotowanych specjalnie dla trojmiasto.pl. Polecamy (nie tylko) na Walentynki!
Autorski przepis - Cukiernia Fajne Baby!
Porcja na ok. 12-15 sztuk
80 g masła
200 g mąki
230 g cukru
40 g (ok. 3 łyżek) kakao
¼ łyżeczki soli
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
200 ml mleka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie: Miękkie masło, mąkę, cukier, kakao, sól, proszek do pieczenia włożyć do miski i rozkręcić mikserem aż całość będzie miała postać drobnej kruszonki. W drugiej misce połączyć mleko z jajkami i ekstraktem waniliowym. Dodawać płyn do kruszonki w trzech porcjach, za każdym razem bardzo dokładnie mieszając. Po dodaniu ostatniej części płynu mieszać jeszcze przez jakiś czas (ok. 6-10 minut), żeby całość była lekka i dobrze napowietrzona. Przygotować blachę - wyłożyć ją kolorowymi papilotkami lub wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto będzie miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Nakładać do foremek gałkownicą do lodów (gwarantuje równe porcje) lub po prostu łyżką do ok. 2/3 wysokości dołka. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na wszelki wypadek po kwadransie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest wilgotne (jeśli na patyczku zostają grudki ciasta, dopiec przez ok. 3-5 minut). Ostudzić. Potem wierzch posmarować polewą czekoladową (stopiona tabliczka najlepszej czekolady wymieszana z 1 łyżeczką oleju) lub wycisnąć szprycą fantazyjną 'czapeczkę' z kremu waniliowego (ukręcić 150 g serka typu Philadelphia z 125 g masła i 125 g cukru pudru oraz kroplą ekstraktu waniliowego).
Autorski przepis - Magdalena Olszówka, poradnia Zalety Diety
500 ml mleka
125 ml słodkiej śmietanki (36%)
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
cynamon, chili, rum lub likier Kahluaz
Przygotowanie: W rondelku podgrzej mleko ze śmietanką, dodaj cukier i połamaną czekoladę, podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając (czekolada nie może się zagotować). Dodaj cynamon i chili. Do wysokich szklanek wlej najpierw alkohol i uzupełnij czekoladą. Podawaj gorące!
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (57) 4 zablokowane
-
2012-02-09 15:00
Super przepisy
Podoba mi sie ten autorski przepis na czekoladę! Mniaaam
A ta babeczki chętnie bym zjadła!
Ja ostatnio robiłam takie z tej strony:- 1 1
-
2012-02-09 15:01
Z kim zostawić dzieci? Powiem Wam
Jeśli wybieracie się na romantyczne Walentynki, a nie macie z kim zostawić dzieci polecam RadSas-Sport
- 0 8
-
2012-02-09 15:03
Polecam pralinki Marcoliniego (belgijskie), naprawdę miód w gębie
- 0 2
-
2012-02-09 15:21
niestety ale teraz panuje unas jedzenie smieciowe i nadodatek dostarczane zChin!! (1)
Każda czekolada poniżej 3 zł to tylko namiastka czekolady ale zdarza się też że te powyżej 3 zł też są oszukane bo oszukuje się u nas na maxa we wszystkim!!Kiedyś przed wejściem do UE mieliśmy żywność którą nam zachód zazdrościł i bardzo tanią .Po wejściu do UE zlikwidowali nam jakość i podnieśli ceny by zalać nasz rynek śmieciową żywnością.!!
- 18 1
-
2012-02-09 21:04
cena nic nie znaczy - trzeba czytać skład (tak jak przy każdym produkcie) i wtedy nieważne czy 2 złote czy 10 nie będzie niespodzianki
- 3 0
-
2012-02-09 15:23
nestwiki i inne smieci kakao do picia które ma zawartosc kakao 10% :) (1)
kolejne sztuczne i bezwartościowe
- 10 0
-
2012-02-09 16:23
bachory się tego nażlopią i potem agresywne i nadpobudliwe
bo sam cukier przyjeły
- 6 0
-
2012-02-09 16:40
Mleczna, gorzka, biała, z orzechami, czy z nadzieniem? (4)
Która Waszym zdaniem najlepsza?
- 1 3
-
2012-02-09 17:56
(1)
gorzka - najzrowsza
- 3 0
-
2012-02-10 10:03
i najsmaczniejsza
- 0 0
-
2012-02-09 18:53
głupie pytanie bo bo najlepsza jest ta szwajcarska po 10-15 zl za tabliczke (1)
reszta bez znaczenia tylko kogo na to stać kupujemy to co nam smakuje.
- 2 0
-
2012-02-09 21:18
A pytanie gdzie jak zyc?
Jak sie pisze, ze na cos nie stac, to trzeba dopisac jak zyc?
- 0 1
-
2012-02-09 16:58
(1)
tort pralinowy od sowy. aaaa potem miesiac abstynencji
- 2 1
-
2012-02-09 18:26
Sowa, a ściślej Jego cukiernie, to NAJwiększy! zdzierca cenowy,
jakiego na razie widziałem w temacie zbliżającego się Czwartku,
czyli fawokrów/chrustu. Myślałem do Wtorku, że Pellowski sobie
życzy NAJ, ale nie są "lepsi"...
Dlatego, jak co roku, idę do swojej cukerni i pysznie, i cenowy rozsądek
dookoła.- 3 0
-
2012-02-09 17:07
wolę kochać rodzinę
- 6 1
-
2012-02-09 17:35
kto mi wytłumaczyjaka jest różnica i sposób przyżązania czekolady na gorąco i kakao ? (1)
- 2 2
-
2012-02-10 09:26
kakao to kakao czekolada to czekolada
wsypujesz kakao mieszasz zmlekiem i pijesz dosypujesz cukru jak chesz by było słodkie czekolada wyzej pisze z czego sie sklada
- 1 0
-
2012-02-09 17:55
MNIAM MNIAM
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.