- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (98 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
- 6 Malujący robot wart 2 mln dolarów (53 opinie)
Zakochaj się w czekoladzie. Gdańsk kocha ją od XVIII wieku
Czekolada: poprawia humor, pobudza zmysły, po prostu świetnie smakuje. Wbrew powszechnej opinii, może mieć dobry wpływ na zdrowie, oczywiście pod warunkiem, że wiemy, jaką wybrać i jak unikać czekoladowych podróbek.
- Pierwsza pijalnia czekolady w Gdańsku została otwarta już w 1780 roku przy ulicy Ogarnej, a pierwszy przepis na pitną czekoladę pochodzi z książki z 1806 roku - opowiada prof. Andrzej Januszajtis, historyk, prezes Stowarzyszenia Nasz Gdańsk - Bardzo znany w mieście był też sklep z czekoladą Lindemanna przy ulicy Szerokiej 54-55.
Minęło wiele lat, ale czekolada zdaje się nie tracić, tylko zyskiwać na popularności. Pozostaje wątpliwość: czy w ogóle powinniśmy ją jeść?
- W mroźne dni możemy sobie czasem pozwolić na kubek gorącej, aromatyczniej czekolady - uspokaja dietetyczka Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety - Ten słodki przysmak ma naprawdę magiczne właściwości: zawiera cynk i magnez, które działają przeciwstresowo i opóźniają procesy starzenia. Co więcej, gdy jemy lub pijemy czekoladę, nasze ciało zaczyna się rozluźniać i wydzielać endorfiny, czyli hormony szczęścia, które łagodzą uczucie bólu i powodują błogostan.
To właśnie z powodu wydzielania endorfin, czekoladę uważa się powszechnie za afrodyzjak. Warto pamiętać, że takie zbawienne dla zdrowia i naszego nastroju właściwości posiada tylko ta czekolada, która zawiera minimum 60 proc. kakao, zwana popularnie "gorzką". Miłośnicy czekolady mlecznej muszą pamiętać, że w jej składzie znajduje się dużo (nawet 60% cukru), a zawartość to często jedynie 25-30%. Jeszcze gorzej jest z czekoladą białą.
- Biała czekolada właściwie nie powinna się nazywać czekoladą. W jej składzie brakuje najważniejszego składnika, czyli kakao. Zawiera za to ogromne ilości masła kakaowego i cukru - tłumaczy dietetyczka.
Lepiej uważaj na kuszące czekolady nadziewane: potrafią zawierać morze sztucznych barwników i aromatów. Jeśli lubisz dodatki, wybieraj tabliczkę z orzechami (najlepiej w całości), rodzynkami, migdałami.
Wystrzegaj się też czekolad, które zawierają substancje zagęszczające i żelujące, takie jak pektyny czy agar - spożywane w dużych ilościach mogą powodować problemy z żołądkiem. Najgorszym wrogiem Twojego zdrowia są utwardzane tłuszcze roślinne, które w niektórych czekoladach zastępują droższy tłuszcz kakaowy. Efekt uboczny utwardzania, czyli izomery trans, są odpowiedzialne za wiele chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jakość czekolady sprawdzisz przede wszystkim czytając skład - im więcej kakao i mniej sztucznych dodatków, tym zdrowsza i lepsza. Istnieje też kilka innych metod testowania tego słodkiego przysmaku.
- Pamiętajmy, że dobra czekolada powinna nam trzaskać pod palcami. Biały nalot świadczy o tym, że ktoś nasz smakołyk trzymał w lodówce lub przegrzał w za ciepłym miejscu - wylicza Magdalena Olszówka - Jeśli weźmiemy kawałek czekolady do ust, powinien bardzo szybko przykleić do naszego podniebienia, to świadczy o wysokiej zawartości kakao. Dobra czekolada wcale nie powinna się szybko rozpuszczać w naszych ustach.
Na koniec ważna informacja, która spędza sen z powiek wielu miłośnikom czekolady: jak dużo można jej jeść?
- Czekolada - jak dobra kochanka - potrafi rozpalić człowieka do czerwoności, ale także zostawić po sobie paskudny ślad, na przykład na naszych biodrach: 100g gorzkiej czekolady znajduje się ok 480 kcal a czekolady mlecznej ok 530 kcal - ostrzega dietetyczka - Pamiętajmy, że czekolada jest po to, żeby się nią delektować. Nie traktujmy jej jako przekąski zjedzonej w biegu, bo możemy nie zauważyć, ile niepotrzebnych kalorii w siebie wrzuciliśmy.
Niezniechęceni kalorycznością, a zachęceni tym, że czekolada potrafi poprawić nastrój, powinniście koniecznie wypróbować jeden z dwóch słodkich przepisów przygotowanych specjalnie dla trojmiasto.pl. Polecamy (nie tylko) na Walentynki!
Autorski przepis - Cukiernia Fajne Baby!
Porcja na ok. 12-15 sztuk
80 g masła
200 g mąki
230 g cukru
40 g (ok. 3 łyżek) kakao
¼ łyżeczki soli
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
200 ml mleka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie: Miękkie masło, mąkę, cukier, kakao, sól, proszek do pieczenia włożyć do miski i rozkręcić mikserem aż całość będzie miała postać drobnej kruszonki. W drugiej misce połączyć mleko z jajkami i ekstraktem waniliowym. Dodawać płyn do kruszonki w trzech porcjach, za każdym razem bardzo dokładnie mieszając. Po dodaniu ostatniej części płynu mieszać jeszcze przez jakiś czas (ok. 6-10 minut), żeby całość była lekka i dobrze napowietrzona. Przygotować blachę - wyłożyć ją kolorowymi papilotkami lub wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto będzie miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Nakładać do foremek gałkownicą do lodów (gwarantuje równe porcje) lub po prostu łyżką do ok. 2/3 wysokości dołka. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na wszelki wypadek po kwadransie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest wilgotne (jeśli na patyczku zostają grudki ciasta, dopiec przez ok. 3-5 minut). Ostudzić. Potem wierzch posmarować polewą czekoladową (stopiona tabliczka najlepszej czekolady wymieszana z 1 łyżeczką oleju) lub wycisnąć szprycą fantazyjną 'czapeczkę' z kremu waniliowego (ukręcić 150 g serka typu Philadelphia z 125 g masła i 125 g cukru pudru oraz kroplą ekstraktu waniliowego).
Autorski przepis - Magdalena Olszówka, poradnia Zalety Diety
500 ml mleka
125 ml słodkiej śmietanki (36%)
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
cynamon, chili, rum lub likier Kahluaz
Przygotowanie: W rondelku podgrzej mleko ze śmietanką, dodaj cukier i połamaną czekoladę, podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając (czekolada nie może się zagotować). Dodaj cynamon i chili. Do wysokich szklanek wlej najpierw alkohol i uzupełnij czekoladą. Podawaj gorące!
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (57) 4 zablokowane
-
2012-02-09 18:57
PIĄTEK W GDYNI ROZDAJA CZEKOLADE DO PICIA ZADARMO!! (3)
Z okazji urodzin dla mnie za daleko z Gdańska
- 2 6
-
2012-02-09 22:46
W budyniowie nawet budyniu za darmo niedostaniesz niestety (1)
- 2 1
-
2012-02-10 06:39
Przecież daje codziennie. Własne pupiszcze: czarnemu pijaczkowi i także daje w przenośni, też codziennie.
- 0 0
-
2012-02-10 07:37
eeee, tam, czekolada o aromacie śledzia
- 1 1
-
2012-02-09 19:33
Kto się zna? Dlaczego po czekoladzie lub kakao boli mnie głowa? (5)
Nieco to niepokojące bo uwielbiam słodycze a nienawidzę bólu głowy. :)
- 1 2
-
2012-02-09 21:07
będzie cię boleć tak długo jak nie pojdziesz do lekarza a będziesz eksperymentować ze znawcami z netu
- 2 0
-
2012-02-09 21:17
Tez tak mam, ale tylko po gorzkiej (1)
Niektore czekolady maja duzo kofeiny (np: tyle co filizanka kawy) Moze przez to Cie boli, zwlaszcza jak juz wczesniej pilas kawe.
- 0 0
-
2012-02-11 02:19
ja tez po gorzkiej,
zoladkowej gorzkiej ale
- 0 0
-
2012-02-09 22:47
Migrenowcy niemogą jesc czekolady poczytaj sobie to sie dowiesz
- 1 0
-
2012-02-11 00:00
bo gwaltowie podnosisz cukier i dlatego ! nie zryj tego swinstwa wiecej koles !
i po 18 nie jedz ! zapisz sie na silownie ,BASEN ALE NIE STOJ PLYWAJ SPALAJ SMIECIA ! biegaj 5 km dziennie ! spalaj syf ! POZDRO END NARA !
- 0 0
-
2012-02-09 21:37
Czekolada - Haszysz ...
Zakochaj Się W Jaraniu ; ) .
- 3 3
-
2012-02-10 19:43
W Trójmieście znam dwa miejsca, gdzie dają dobrą czekoladę: w Alfa Centrum i w Sopocie w "Zapiecku". Ta wedlowska ma szaloną cenę i za słodka.
- 0 0
-
2012-02-10 23:58
w PL 2 MILONY LUDZI MA CUKRZYCE 2 I SIE SMIEJE I WPIERDAL.. BO NIE WIE ZE CHORUJE TO CHORE !!!
POLACY CZYTAJCIE I UCZCIE SIE BO MACIE JUZ TE CHOROBY !!!! NIE JEDZCIE CUKRU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ANI WYROBOW Z BIALEJ MAKI I WEDLIN !!!!!!!!!!!!
- 1 1
-
2012-02-11 00:02
CUKIER TO WROG NR 1 ! w kazdej postaci !
czekolada to tylko 99 procent cocoa ! ale rzadko raz na rok ! a biala to SMIERC !!!
- 1 2
-
2012-02-11 16:29
Najlepsza...
... jaka Waszym zdaniem jest najlepsza? firma / smak ??
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.