- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (95 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 6 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
Zakwas z buraków. Dlaczego warto po niego sięgać?
Zakwas z buraków wspiera odporność organizmu, wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie, usprawnia pracę wątroby i układu trawiennego, a ze względu na zawartość kwasu foliowego, żelaza i witamin z grupy B, jest przydatny w leczeniu anemii. Na tym jednak nie kończą się jego zdrowotne właściwości.
- Na co pomaga zakwas z buraków?
- Zakwas z buraków - przeciwwskazania
- Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność
- Zakwas buraczany - przygotowanie
Na co pomaga zakwas z buraków?
- Betaina, silny antyoksydant, skutecznie usuwa wolne rodniki wykazując działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe oraz skutecznie wyrównuje ciśnienie krwi, a także poszerza światło żył i tętnic - podkreśla Julia Górska, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.
Obniża cholesterol, wzmacnia układ krwionośny, minimalizuje ryzyko nadciśnienia i chorób serca, zmniejsza zmęczenie, a ze względu na zawartość witaminy C wspiera również odporność organizmu.
- Poprzez zwiększenie liczby korzystnych bakterii probiotycznych zakwas z buraka pomaga w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co przekłada się na lepsze trawienie oraz wzrost odporności na skutek poprawy mikroprzepuszczalności ściany naszego jelita. Zawarta w burakach olbrzymia masa flawonoidów, które przekraczają barierę krew-mózg, wzmacniają nasze komórki nerwowe. Antocyjany gromadzą się głównie w hipokampie i tam wspomagają nasze procesy poznawcze oraz pozwalają zapobiegać procesom neurodegeneracyjnym. Ponadto, badania wskazują, że flawonoidy mogą przyczyniać się do zapobiegania chorób nowotworowych - mówi Michał Malinowski, dietetyk.
Zakwas z buraków - przeciwwskazania
Mimo wielu prozdrowotnych właściwości nie każdy powinien spożywać zakwas z buraków. Ze względu na zawartość szczawianów nie powinny go spożywać osoby z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową. Do przeciwwskazań należy także niskie ciśnienie, ponieważ po dłuższym czasie spożywania zakwas z buraków może powodować niedociśnienie.
Przesilenie wiosenne. Jakie są objawy?
Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność
Wprowadzenie zakwasu buraczanego do codziennej diety najlepiej zacząć od niewielkich porcji, najlepiej ok. 50 ml dziennie i stopniowo zwiększać dawkę do maksymalnie 250 ml w przypadku osób dorosłych. U dzieci dietetycy zalecają dawkowanie od 5 do 50 ml zakwasu z buraków dziennie.
- Zakwas z buraków to niskokaloryczny sok, który jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Jedna szklanka posiada jedynie około 100 kcal, a także 14 gramów węglowodanów prostych, 3 gramy białka oraz 4 gramy błonnika - mówi Julia Górska.
Zakwas buraczany - przygotowanie
Zakwas buraczany najlepiej przygotowywać w kamiennym lub szklanym, wyparzonym wcześniej, naczyniu. Na 1,5 kg buraków potrzeba pięć ząbków czosnku, ziele angielskie, kilka liści laurowych, około dwa litry wody i dwie łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i szczelnie ułożyć w naczyniu, wciskając pomiędzy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać solanką, której musi być tyle, żeby całkowicie zakryć buraki. Naczynie przykrywamy szmatką i pozostawiamy na sześć dni. W tym czasie powinniśmy sprawdzać, czy nie pojawia się pleśń. Po upływie sześciu dni gotowy do spożycia zakwas przechowywać w lodówce.
- Sposobów kiszenia jest naprawdę wiele, ale wszystkie sprowadzają się do poddawania np. buraków fermentacji w procesie zwanym fermentacją laktacyjną. Początkowo solanka zabija niepotrzebne bakterie, a zawarte w żywności drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukier, dzięki czemu powstaje kwas mlekowy i dwutlenek węgla, a usuwa się tlen. "Lacto" pochodzi od gatunku bakterii o nazwie Lactobacillus - wyjaśnia Michał Malinowski.
Miejsca
Opinie (51) 6 zablokowanych
-
2023-03-28 13:47
Zima
Pije całą zimę zakwas super rano naczczo cala zimę nie choruje zakwas robi zonko bo trzeba pilnować aby pleśń się nie pokazała dzięki zonko
- 2 0
-
2023-03-28 14:39
Może być niewskazany dla osób z zespołem jelita wrażliwego (1)
- 2 1
-
2023-03-28 16:01
Dla takich osób na pewno jest niewskazany
Jak i 90% innych pokarmów
- 2 1
-
2023-03-28 15:54
Lubię w każdej postaci, nawet kupny
Jednak ten domowy wychodzi najlepiej. Mam w kuchni taką florę bakteryjną, że otwarty, kiszący się zakwas wychodzi mi zawsze i jest gęsty, esencjonalny i klarowny. Przy okazji bajecznie pachnie. Mniam.
- 6 0
-
2023-03-28 16:15
niewskazany (2)
również przy nadciśnieniu tętniczym, użyte 2 łyżeczki soli to zabójstwo
- 0 8
-
2023-03-28 20:35
a w tresci artykułu jest napisane że obniża ciśnienie krwi. I bądź tu mądry co jest prawdą
- 1 0
-
2023-03-28 21:45
Tak tak. 2 łyżeczki soli na 5l zakwasu to zabójstwo
Za to czekoladki, słodzenie wszystkiego i przetworzone żarcie jest spoko na ciśnienie.
- 1 0
-
2023-03-28 18:27
Ms
Super sprawa odkąd go piję nie mam problemu z cholesterolem jak również znikła anemia polecam
- 5 1
-
2023-03-28 19:06
A dlaczego - ciężko,
a nie - trudno?! Czy wyście powariowali z tym - ciężko. Przecież to jest po polskawemu!
- 0 2
-
2023-03-28 19:16
No właśnie
jak zespół jelita wrażliwego - to w porządku. A jak sr*czka to już nie bardzo. Dlaczego?
- 1 0
-
2023-03-28 19:25
Dlaczego (1)
tak bardzo unikacie tematów fizjologii? Przecież jak się człowiek naje i napije, to się musi wypróżnić. Ale na Waszym portalu o wypróżnianiu ani słowa. Dlaczego?
- 1 1
-
2023-03-28 21:47
A z tobą co jest? Interesują cię takie tematy?
- 1 0
-
2023-03-28 23:48
Pije cała moja rodzina z większym lub mniejszym smakiem.
- 0 0
-
2023-03-29 08:38
Zakwas
to kwas. A ja nie lubię kłaśnego żarcia. Lubię gorzkawe np. piweńko, gorzką żołądkową i dobrze zakąszać. Buraki niech jedzą prosiaki. Ale mi się rymnęło. No, ba!
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.