- 1 Wojtek i Agata z Life on Wheelz rozstali się (95 opinii)
- 2 Więcej dzieci trafia do opieki zastępczej i domów dziecka (100 opinii)
- 3 Opracowują test, który wykryje wiele chorób (34 opinie)
- 4 Dzieci uzależniają się od telefonów przez rodziców? (80 opinii)
- 5 Latem więcej narodzin na trójmiejskich oddziałach (85 opinii)
- 6 Gdyńskie Centrum Onkologii zostanie rozbudowane (14 opinii)
Zakwas z buraków. Dlaczego warto po niego sięgać?
Zakwas z buraków wspiera odporność organizmu, wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie, usprawnia pracę wątroby i układu trawiennego, a ze względu na zawartość kwasu foliowego, żelaza i witamin z grupy B, jest przydatny w leczeniu anemii. Na tym jednak nie kończą się jego zdrowotne właściwości.
- Na co pomaga zakwas z buraków?
- Zakwas z buraków - przeciwwskazania
- Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność
- Zakwas buraczany - przygotowanie
Na co pomaga zakwas z buraków?
- Betaina, silny antyoksydant, skutecznie usuwa wolne rodniki wykazując działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe oraz skutecznie wyrównuje ciśnienie krwi, a także poszerza światło żył i tętnic - podkreśla Julia Górska, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.
Obniża cholesterol, wzmacnia układ krwionośny, minimalizuje ryzyko nadciśnienia i chorób serca, zmniejsza zmęczenie, a ze względu na zawartość witaminy C wspiera również odporność organizmu.
- Poprzez zwiększenie liczby korzystnych bakterii probiotycznych zakwas z buraka pomaga w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co przekłada się na lepsze trawienie oraz wzrost odporności na skutek poprawy mikroprzepuszczalności ściany naszego jelita. Zawarta w burakach olbrzymia masa flawonoidów, które przekraczają barierę krew-mózg, wzmacniają nasze komórki nerwowe. Antocyjany gromadzą się głównie w hipokampie i tam wspomagają nasze procesy poznawcze oraz pozwalają zapobiegać procesom neurodegeneracyjnym. Ponadto, badania wskazują, że flawonoidy mogą przyczyniać się do zapobiegania chorób nowotworowych - mówi Michał Malinowski, dietetyk.
Zakwas z buraków - przeciwwskazania
Mimo wielu prozdrowotnych właściwości nie każdy powinien spożywać zakwas z buraków. Ze względu na zawartość szczawianów nie powinny go spożywać osoby z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową. Do przeciwwskazań należy także niskie ciśnienie, ponieważ po dłuższym czasie spożywania zakwas z buraków może powodować niedociśnienie.
Przesilenie wiosenne. Jakie są objawy?
Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność
Wprowadzenie zakwasu buraczanego do codziennej diety najlepiej zacząć od niewielkich porcji, najlepiej ok. 50 ml dziennie i stopniowo zwiększać dawkę do maksymalnie 250 ml w przypadku osób dorosłych. U dzieci dietetycy zalecają dawkowanie od 5 do 50 ml zakwasu z buraków dziennie.
- Zakwas z buraków to niskokaloryczny sok, który jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Jedna szklanka posiada jedynie około 100 kcal, a także 14 gramów węglowodanów prostych, 3 gramy białka oraz 4 gramy błonnika - mówi Julia Górska.
Zakwas buraczany - przygotowanie
Zakwas buraczany najlepiej przygotowywać w kamiennym lub szklanym, wyparzonym wcześniej, naczyniu. Na 1,5 kg buraków potrzeba pięć ząbków czosnku, ziele angielskie, kilka liści laurowych, około dwa litry wody i dwie łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i szczelnie ułożyć w naczyniu, wciskając pomiędzy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać solanką, której musi być tyle, żeby całkowicie zakryć buraki. Naczynie przykrywamy szmatką i pozostawiamy na sześć dni. W tym czasie powinniśmy sprawdzać, czy nie pojawia się pleśń. Po upływie sześciu dni gotowy do spożycia zakwas przechowywać w lodówce.
- Sposobów kiszenia jest naprawdę wiele, ale wszystkie sprowadzają się do poddawania np. buraków fermentacji w procesie zwanym fermentacją laktacyjną. Początkowo solanka zabija niepotrzebne bakterie, a zawarte w żywności drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukier, dzięki czemu powstaje kwas mlekowy i dwutlenek węgla, a usuwa się tlen. "Lacto" pochodzi od gatunku bakterii o nazwie Lactobacillus - wyjaśnia Michał Malinowski.
Miejsca
Opinie (51) 6 zablokowanych
-
2023-03-29 14:51
zakwas z buraka czerwonego robię od około 7 lat - (1)
Moje uwagi (warto je zastosować by nie spaprać zakwasu):
1, Produkty do kiszenia czyli głównie buraki czerwone (ćwikłowe) i czosnek powinny pochodzić z upraw ekologicznych bez oprysków i nawozów sztucznych głownie azotowych . Warto zapłacić więcej a mieć produkt naprawdę wartościowy podwójnie przyjazny zdrowiu. Jeżeli ma ktoś działkę to najlepiej samemu zasadzić i zbierać buraka oraz go kisić. Jest wiele info jak robić to w sposób ekologiczny. Takie buraki z oprawy EKO możemy kisić bez obierania myjąc dokładnie i ewentualnie odkażając w dwóch kąpielach pierwszej kwaśnej - ocet winny czy spirytusowy lub kwasek cytrynowy, oraz drugiej zasadowej w roztworze sody oczyszczonej. Jeżeli kupujemy buraka z nieznanych źródeł pochodzenia najlepiej obrać je i dokładnie wypłukać. Nie jesteśmy raczej w stanie oczyścić wnętrza buraka z niepotrzebnych i szkodliwych zanieczyszczeń.
2. Sól tylko sól kamienna - niejodowana, najlepiej oznakowana jako sól do kiszonek.
3. Woda - najlepiej: źródlana i niegazowana do nabycia w marketach, ideał to woda pakowana w szklane butelki.
4. Naczynie najlepsze do kiszenia buraków to duże słoje szklane o pojemności 3-4 litry. Szklany słój pozwala na stałą obserwacje czy proces kiszenia przebiega w sposób prawidłowy. Z takiego naczynia otrzymujemy około 2.0 - 2.3 litra zakwasu. Ten gotowy zakwas najlepiej przelać do mniejszych słoików lub butelek z zamknięciem i wstawić do lodówki tam może odstać ok. 1-2 miesięcy - w zależności od dziennego zużycia.
5. Higiena naczyń i wszystkiego co styka się z zakwasem - rąk także. Dokładne umycie słoi i pojemników szklanych a następnie ich wyparzenie. Tak samo wyparzenie łyżek , lejków i chochli itp. Nie można dopuścić do powstania pleśni która właściwie przekreśla całe prozdrowotne właściwości zakwasu. Po zalaniu solanką buraków, czosnku i przypraw należy doprowadzić do sytuacji by wszystkie były w całości zanurzone w zalewie. Słój przykryć gazą. Codziennie oczyszczać z piany łyżką. Wąchać zapach zakwasu.- 1 0
-
2023-03-29 15:21
zakwas z buraka czerwonego robię od około 7 lat - (2)
6. Po zlaniu zakwasu pozostają nam buraki czosnek i przyprawy. Czosnek można zjeść bo też jest kiszony przyprawy wyrzucić. Buraki (przynajmniej ja) używam dalej. Najpierw wyciskam z nich sok (wyciskarka niskoobrotowa) Y takiej porcji wyjdzie jeszcze ok. 0.7 l zakwasu.
7. Wytłoczki z buraka można wykorzystać na wiele sposobów: sałatki, ćwikły, placki itp.
I tak postulat pełnego wykorzystania poczciwego czerwonego buraka jest spełniony.
PS. Nadchodzi wiosna a z nią czas buraka naciowego oraz botwinki super zdrowej zupy- 1 0
-
2023-03-29 16:23
Triada dla zdrowia i odporności (1)
1. Zakwas z czerwonego buraka (temat opisany w innych opiniach
2. Sok z kiszonej kapusty. Polecam kiszenie kapusty właśnie w okresie zimowo /wiosennym głównie dlatego że jest dostępność kapusty białej w dobrych cenach temat kiszenia szeroko dostępny w internecie - nie rozwijam, go tu. Chodzi mi tylko o wyciskanie soku z własnej kiszonej kapusty. Kupna kiszona kapusta w 80% jest podkręcana octem lub innym zakwaszaczami oraz konserwantami co sprawia że nie jest to wartościowe pożywienie a sok z nich tak samo.. Kupne soki z kiszonej kapusty z reguły mają przedłużone terminy ważności (kolejne konserwanty) i zapewne są dodatkowo pasteryzowane co zabija prawie całą faunę i florę potrzebną naszemu organizmowi. Dlatego ja polecam robienie kiszonej kapusty ze sprawdzonych upraw EKO we własnym domowym zakresie. Z takiej kapusty kiszonej ja z kolei wyciskam na wyciskarce niskoobrotowej super sok o silnych i pozytywnych właściwościach probiotycznych dla naszego organizmu. Można go lekko rozwodnić jeśli jest za mocny. Oba soki należy pić codziennie. W lecie i wczesną jesienią jest tyle świeżych warzyw i owoców że można ograniczyć kiszonki na rzecz świeżości i naturalnej aromatoterapii.
3. Krioterapia - kąpiele zimowe inaczej morsowanie, Zimowe spacery brzegiem morza - polecam zdejmowanie butów i brodzenie w zimnej wodzie - efekt podobny do morsowania a dostępny dla wszystkich (endorfiny za darmo) , spanie w chłodnych pomieszczeniach z dobrą wentylacją.- 0 0
-
2023-03-29 17:13
cd triady
Do krioterapii warto dodać głodówki> za zgodą lekarza ! wspaniale oczyszczają organizm z toksyn ii złogów w układzie trawiennym.
raz w tygodniu 1 dzień owocowo -warzywny
raz w miesiącu 3-7 dni post pełny tylko woda
raz na kwartał do 10 dni jw.
i raz w roku do 21 dni post dzielony: 5 dni owocowo-warzywny - 14-16 dni post pełny tylko woda
ważne by zachować 50% czasu po poście na stopniowe z niego wychodzenie, lekkie posiłki, soki, zupy, warzywa, nabiał, mięso drobiowe, ryby -- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.