• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znany gdański piwowar planuje budowę browaru w Trójmieście

Robert Kiewlicz
1 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie.

Znany gdański piwowar - Michał Saks - który przez lata pracował w gdańskiej Browarni, kończy współpracę z firmą. Od kwietnia będzie zajmował się rozwojem AleBrowaru, którego jest pomysłodawcą i współzałożycielem. Jako dyrektor ds. produkcji będzie zajmował się także restrukturyzacją browaru w Gościszewie. Co ważniejsze, w planach ma otwarcie nowego browaru w Trójmieście.



Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny.


Michał Saks to niemalże ikona w polskim ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Z wykształcenia biotechnolog żywności, dał się poznać jako kreator piwnej kultury wprowadzając nowe style piwa do oferty browaru. Dzięki niemu mieszkańcy Trójmiasta mieli szanse jako pierwsi w Polsce spróbować takich stylów piw jak AIPA - American IPA, które jest mocno chmielone, goryczkowe a zarazem owocowe w aromacie czy Rauchbier, czyli piwo z wędzonym słodem.

Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny. Od 2005 roku wytwarza go domowymi metodami w swojej piwnicy. W 2010 roku Michał zdobył najbardziej prestiżową nagrodę przyznawaną w Boulder w stanie Colorado USA za najlepszy miód pitny całych zawodów. Jako jedyny Polak w historii zdobył Mazer Cup.

Michał Saks to także pomysłodawca i współzałożyciel projektu kontraktowego AleBrowar. AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.

Rowing Jack czy Black Hope - pierwsze w Polsce ciemne American IPA zdobyły liczne nagrody m.in. najlepsze piwo roku 2012, Golden Beer Poland 2013. Michał jest autorem wszystkich receptur. Dba o to, by dostarczać ludziom wielu wrażeń smakowych i niepowtarzalne przeżycia w trakcie obcowania z piwami AleBrowaru.

Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. - Byliśmy już gotowi do otwarcia nowego browaru w Gdyni. Miał on się mieścić na ul. Tadeusza Wendy zobacz na mapie Gdyni. Właściciel nieruchomości rozmyślił się jednak w ostatniej chwili. Prawdopodobnie przestraszył się skali całego przedsięwzięcia - mówi Michał Saks. - Jesteśmy na etapie poszukiwania kolejnej nieruchomości na terenie Trójmiasta. Pewne jest to, że nasz browar powstanie w niedużej odległości od centrum.

Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. - Chcę poprawić pozycję browaru Gościszewo na rynku wprowadzając ciekawą paletę piw. Na pierwszy ogień pójdą piwa dolnej fermentacji o kontynentalnym rodowodzie, których premiera nastąpi jeszcze wiosną tego roku - zapowiada Michał Saks.

Spotkanie z Michałem Saks i właścicielami Browaru Gościszewo inaugurujące współpracę, odbędzie się 1 kwietnia o godzinie 18 w Pubie Pułapka na ul. Straganiarskiej 2 zobacz na mapie Gdyni w Gdańsku.


Odwiedziliśmy browar Amber w podgańskim Bielkówku, by przekonać się jak działa największy na Pomorzu producent piwa.

Oktoberfest w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (40) 5 zablokowanych

  • Urzedasy oddały za bezcen Gdański browar rodziny Heweliusza a tuatj prosze powstaje prywatny (4)

    Holenderski gigant co sprzedaje siki pod nazwą piwa nie bedzie zadowolony bo mocno się starał by wykończyć Polskie browary a teraz rośnie mu konkurencja.

    • 137 4

    • ja już od dawna nie piję sików, za to Rowing Jack - IPA - mega!!!!! piwo (2)

      Najlepsze z polskich piw i polskich IPA.
      Gratuluję i czekam z utęsknieniem na nowy browar, może ceny nieco spadną.

      • 39 3

      • a czy Fastberg jest dobrym piwkiem, bo mnie smakuje ? (1)

        tak pytam ...........

        • 1 8

        • Nie

          • 7 1

    • Spokojna głowa, załatwiliśmy Kluskę, załatwimy i tego

      • 5 0

  • Powodzenia Michał~~

    mam nadzieję, że Brovarnia nie stoczy się po Twojej rezygnacji

    • 76 1

  • .....!

    Tylko dla tej blondynki odpaliłem ten filmik.

    • 15 5

  • Holendrzy dokonali wrogiego przejęcia gdańskiego browaru

    od tego czasu nie piję nie tylko Heweliusza czy Gdańskiego ale i Żywca ( jako retorsje ) za utracony zapaszek słodu we Wrzeszczu.

    • 42 1

  • taki on znany , jak mój pająk za szafą (1)

    a lubię piwko ............

    • 21 37

    • o widzę ,że parunastu entuzjastów jakiegoś czyściciela kotłów się znalazło

      • 5 8

  • AleHeca!

    Świetna wiadomość. Piwka z AleBrowaru, czy też z Pinty należą do moich ulubionych. Szkoda tylko, że takich wyrobów nie można dostać w każdym monopolowym, a jedynie w wybranych (szczególnie premierowe piwka).

    Ale, przy takich planach Pana Michała, mam nadzieję, że niedługo to się odmieni.
    Nie pozostaje nic, jak tylko trzymać kciuki.

    • 29 2

  • Niestety coraz mniej piw przypomina w smaku piwo (4)

    • 24 8

    • (1)

      Jakiego piwa, lager, pilsa, bocka, wibiera, stouta, biterra, IPA,.....? rozwiń proszę co masz na myśli, bo myślę że jesteś tym gościem co wypija 10 tyskich lub specjali dziennie i mianuje siebie piwoszem smakoszem

      • 12 2

      • piwa VIP

        jak on

        • 3 3

    • a moim zdaniem coraz wiecej. (1)

      Jeszcze kilka lat temu to n ie było nic poza lechem, zywcem i specjalem. A teraz nawet w żabce czy w markecie da sie kupić coś co faktycznie jest piwem. I to całkiem niezłym.

      • 15 0

      • dokladnie tak

        Nigdy nie bylo w Polsce tylu dobrych piw co teraz. Trzeba sie troche wysilic i kupic cos innego w sklepie lub wstapic do jakiegos mlodziezowego pubu (przy Straganiarskiej np) i sprobowac. Do wyboru do koloru i nic nie usprawiedliwia wiecej narzekania, ze Tyskie jest takei czy inne, bo nikt nie zmusza.

        • 6 0

  • trzymam kciuki za Pana pomysł:)

    z browarem zapraszamy do Gdańska:)

    • 31 1

  • Prima Aprilis

    hahaha.

    • 14 10

  • na miejscu dawnego Gdanskiego Browaru we Wrzeszczu

    Nowi wlasciciele niech zaproponuja Panu Michalowi lokal!
    Maja duzo starych budynkow ktore odnawiaja.. Miejsce z klimatem i teraz duzo tam sie dzieje

    • 18 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Sławomir Halbryt

Odpowiedzialny za wytyczanie kierunków rozwoju SESCOM, określanie zadań strategicznych oraz koordynację działalności poszczególnych pionów organizacyjnych. Magister Inżynier Nauk Technicznych na Wydziale Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki Politechniki Gdańskiej. Certyfikowany Project Manager Stowarzyszenia Project Management Polska, Prezes Zarządu Bałtyckiego Centrum Transferu Technologii SA i Wiceprezes Zarządu Regionalnej Izby Gospodarczej Pomorza.

Najczęściej czytane