• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znany gdański piwowar planuje budowę browaru w Trójmieście

Robert Kiewlicz
1 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie.

Znany gdański piwowar - Michał Saks - który przez lata pracował w gdańskiej Browarni, kończy współpracę z firmą. Od kwietnia będzie zajmował się rozwojem AleBrowaru, którego jest pomysłodawcą i współzałożycielem. Jako dyrektor ds. produkcji będzie zajmował się także restrukturyzacją browaru w Gościszewie. Co ważniejsze, w planach ma otwarcie nowego browaru w Trójmieście.



Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny.


Michał Saks to niemalże ikona w polskim ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Z wykształcenia biotechnolog żywności, dał się poznać jako kreator piwnej kultury wprowadzając nowe style piwa do oferty browaru. Dzięki niemu mieszkańcy Trójmiasta mieli szanse jako pierwsi w Polsce spróbować takich stylów piw jak AIPA - American IPA, które jest mocno chmielone, goryczkowe a zarazem owocowe w aromacie czy Rauchbier, czyli piwo z wędzonym słodem.

Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny. Od 2005 roku wytwarza go domowymi metodami w swojej piwnicy. W 2010 roku Michał zdobył najbardziej prestiżową nagrodę przyznawaną w Boulder w stanie Colorado USA za najlepszy miód pitny całych zawodów. Jako jedyny Polak w historii zdobył Mazer Cup.

Michał Saks to także pomysłodawca i współzałożyciel projektu kontraktowego AleBrowar. AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.

Rowing Jack czy Black Hope - pierwsze w Polsce ciemne American IPA zdobyły liczne nagrody m.in. najlepsze piwo roku 2012, Golden Beer Poland 2013. Michał jest autorem wszystkich receptur. Dba o to, by dostarczać ludziom wielu wrażeń smakowych i niepowtarzalne przeżycia w trakcie obcowania z piwami AleBrowaru.

Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. - Byliśmy już gotowi do otwarcia nowego browaru w Gdyni. Miał on się mieścić na ul. Tadeusza Wendy zobacz na mapie Gdyni. Właściciel nieruchomości rozmyślił się jednak w ostatniej chwili. Prawdopodobnie przestraszył się skali całego przedsięwzięcia - mówi Michał Saks. - Jesteśmy na etapie poszukiwania kolejnej nieruchomości na terenie Trójmiasta. Pewne jest to, że nasz browar powstanie w niedużej odległości od centrum.

Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. - Chcę poprawić pozycję browaru Gościszewo na rynku wprowadzając ciekawą paletę piw. Na pierwszy ogień pójdą piwa dolnej fermentacji o kontynentalnym rodowodzie, których premiera nastąpi jeszcze wiosną tego roku - zapowiada Michał Saks.

Spotkanie z Michałem Saks i właścicielami Browaru Gościszewo inaugurujące współpracę, odbędzie się 1 kwietnia o godzinie 18 w Pubie Pułapka na ul. Straganiarskiej 2 zobacz na mapie Gdyni w Gdańsku.


Odwiedziliśmy browar Amber w podgańskim Bielkówku, by przekonać się jak działa największy na Pomorzu producent piwa.

Oktoberfest w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (40) 5 zablokowanych

  • Rozstał się z Brovarnią a cały czas sie na niej promuje (1)

    rozkręca nowy biznes i taki ma sposób na reklamę ..??

    • 15 8

    • prima aprilis..;)

      • 1 4

  • hahaha (1)

    Dobry zart prima aprlisowy po dwoch linijkach juz mozna zajazyc ...ale szkoda ze trojmiasto niema browaru

    • 12 5

    • W Gdańsku są trzy browary restauracyjne

      Poza tym regionalny w Bielkówku

      • 4 1

  • Powodzenia ;) Czekamy na owoce pracy

    • 4 1

  • Jak o browarku to wszyscy (z wyjątkami) w komentarzach do opinii - paluszek w górę. (1)

    to miłe.

    • 2 2

    • Bo dobry browarek dobry jest ;-)

      • 2 0

  • Urzędasy go zniszczą...

    i tyle..

    • 1 0

  • Gratulacje

    Michał jestem strasznie z Ciebie dumna, powodzenia i trzymam kciuki za nowe pomysły.

    • 4 5

  • Ciekawe...

    ...rozumiem, że w końcu napijemy się porządnego pilznera, lagera, marcowego, kellerbiera, koźlaka w rożnych odsłonach czy porterka?Ciekawe jaka będzie ta "paleta" nowych piw Gościszewa. Bo jak na razie na horyzoncie polskiego craftu i boomu piwowarskiego dominują przeważnie tylko ejle, wraz z ich wszelakimi hybrydami z dowalonymi amerykańskimi i nowozelandzkimi chmielami. Chyba nie taka była POLSKA tradycja piwowarska?

    • 9 1

  • Lansator (2)

    W Brovarni byłem kilka razy i widziałem innych piwowarow - wszyscy skromni fajni
    Profesjonalni ludzie - tego Michała nigdy nie widziałem . Lansuje sie chłop i tyle,
    wcale bym sie nie zdziwił jakby sie okazało , ze z Brovarni poprostu go pogonili za
    kombinowanie na boku !!
    A piwo lubię tez...
    Marian

    • 8 5

    • to się nazywa skromność!

      Jedna z wielu zalet Michała!
      A jeśli chodzi o Twoją ocenę sytuacji to obróć to o 180 a będzie Ci znany faktyczny stan!
      Czyżby Marian nie wiedział że nie ocenia się książki po okładce?
      A w czasie gdy Michał warzył piwo Twoi piwowarowie przechadzali się po browarni w pięknych strojach;) zaskakujące... jak niewiele trzeba by dać się nabrać; )

      • 3 6

    • cwaniaczek

      cos w tym moze byc, krecil swoj interes na boku a reszte robil na pol gwizdka

      • 4 2

  • Piwa dolnej fermentacji(?) (2)

    Rozumiem, że piwa dolnej fermentacji, a metoda zacierania, to dekokcja jednowarowa, dwuwarowa, bądź trójwarowa...

    • 5 0

    • Tak (1)

      ale jednak nie rozumiesz

      • 1 1

      • spotkałem się z piwami dolnej fermentacji, zacieranymi infuzyjnie (więc taka mała dygresja, bo rozumiem)

        • 1 0

  • restrukturyzacja Gościszewa....hmm te chłopki z tego browaru mogliby osiągnąć dużo więcej, gdyby potrafili prowadzić biznes. Gdyby nie crafty, wynalazki typu Ale, lub warzone tam Starogdańskie to cieniutko by śpiewali. Może kiedyś dorosną

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Sławomir Halbryt

Odpowiedzialny za wytyczanie kierunków rozwoju SESCOM, określanie zadań strategicznych oraz koordynację działalności poszczególnych pionów organizacyjnych. Magister Inżynier Nauk Technicznych na Wydziale Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki Politechniki Gdańskiej. Certyfikowany Project Manager Stowarzyszenia Project Management Polska, Prezes Zarządu Bałtyckiego Centrum Transferu Technologii SA i Wiceprezes Zarządu Regionalnej Izby Gospodarczej Pomorza.

Najczęściej czytane