• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Drinki molekularne nie tylko dla odważnych

Joanna Ogórek
27 września 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
"Whisky in Fog", zwana również "Lemoniadą dla dorosłych", serwowana podczas sierpniowego tastingu whisky Ballantine's pod gołym niebem w Sopocie. "Whisky in Fog", zwana również "Lemoniadą dla dorosłych", serwowana podczas sierpniowego tastingu whisky Ballantine's pod gołym niebem w Sopocie.

Drinki molekularne u jednych wzbudzają zachwyt, a u innych przerażenie. Powstają nie dzięki magii, jak sądzą sceptycy, ale dzięki podstawowym prawom fizyki. Zobacz, co się dzieje, gdy nauka krzyżuje się z alkoholem.



Miksologia molekularna
to przede wszystkim stawianie na wyrafinowane smaki w niestandardowej formie podania. Drinki stanowią połączenie unikatowego smaku z niespotykaną estetyką.

Co sądzisz o drinkach molekularnych?


Pokazy tworzenia drinków molekularnych cieszą się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie. Tym, co odróżnia drinki molekularne od tych powszechnie znanych, jest świadome wykorzystywanie różnych procesów fizycznych i biochemicznych, wskutek czego uzyskuje się wyraziste smaki i nietypową formę.

Sferyczny kawior, whisky w postaci pianki, martini jako galaretka, drinki w postaci wulkanu, lub fluorescencyjne napoje - dostarczają konsumentom nie tylko doznań smakowych, ale również zachwycą wizualnie.

W ubiegłą sobotę Kacper, Paweł i Mateusz z trójmiejskiej firmy thefood.pl uczestniczyli w gali finałowej Wine & Food Noble Night, na której przygotowywali drinki dla ponad 2000 osób. Nie była to jednak pierwsza tak duża i prestiżowa impreza, którą wzbogacili pokazem miksologii molekularnej. - Każdy ze zrealizowanych przez nas projektów cieszył się powodzeniem, jesteśmy pozytywnie odbierani przez ludzi, szczególnie tych, którym obce są zagadnienia miksologii molekularnej - mówi Paweł Wątor z thefood.pl

  • Spaghetti Drink – Malibu / Truskawka / Kokos.
  • Alkoholowe sferyczne balony pękające w ustach.
  • Glowing Shot – Fluorescencyjny shot z wódki serwowany w probówce.
  • Glowing Shot – fluorescencyjny shot z wódki serwowany w probówce.
  • Glowing Gin & Tonic – serwowane z limonką jako fluorescencyjny drink.


- Miksologia molekularna to bardzo efektowny, wręcz widowiskowy nurt w dziedzinie współczesnych kulinariów. Bardzo wiele od nas wymaga, wciąż szukamy nowych inspiracji i staramy się tworzyć i wymyślać. Paweł z kuchnią molekularną zetknął się już w 2006 roku w Londynie, a swoje umiejętności szlifował pracując jako zastępca Wojtka Modesta Amaro - mówi Mateusz Trzeciak, jeden z współtwórców thefood.pl

- Cechami koniecznymi do tworzenia molekularnej sztuki barmańskiej są przede wszystkim pomysłowość, skrupulatność i cierpliwość. Poza zastosowaniem odpowiedniej technologii, istotna jest najwyższa jakość składników pozwalających na wydobycie pełni smaku - dodaje.

Jednym z najpopularniejszych zabiegów stosowanych w kuchni molekularnej jest sferyfikacja, często nazywana kuleczkowaniem lub robieniem kawioru.
W praktyce to nic innego, jak przygotowanie wybranego soku lub alkoholu, dodanie do niego alginianu sodowego, a następnie zanurzenie go w roztworze chlorku wapnia. W rezultacie otrzymuje się małe, galaretowate kulki o dowolnym smaku.

Kolejnym ciekawym pomysłem jest żelowanie. To dzięki niemu powstają przeróżne alkoholowe galaretki lub makarony z wina. A wszystkiemu winien agar, czyli wyciąg z alg, który po zmieszaniu z wybranym alkoholem i innymi składnikami, zastyga przy odpowiedniej temperaturze, tworząc m.in. makaron alkoholowy.

Są jednak pewne trudności uprawiania tak specyficznego zajęcia. Mianowicie, ceny sprzętu koniecznego do przygotowywania tych, jakże finezyjnych, specyfików. Sam podgrzewacz, umożliwiający precyzyjne sprawdzanie temperatury, to koszt blisko 5 tys.zł., dodatkowo mamy naczynie dewara na ciekły azot, które kosztuje 4 tys. zł. Sprzęt zdecydowanie nie należy do tanich, ale co za tym idzie, czyni tę dziedzinę bardziej ekskluzywną.

  • „Old Fashioned Jelly" pod postacią galaretki, serwowany z pomarańczową śmietanką i wykończony kandyzowaną pomarańczą. Baza: whisky Ballantine's.
  • Żurawinowy żel z cytrusową espumą z Tequili.
  • Malinowy kawior podlany wódką.
  • Pomarańczowy kawior z wódki.
  • Mojito Sorbet przygotowany na ciekłym azocie.
  • Spaghetti Drink – Malibu / Truskawka / Kokos.


W Trójmieście można zapisać się na kurs robienia drinków molekularnych lub skorzystać z usług firm, które zajmują się pokazami tej niesamowitej sztuki.
Niemniej, w chwili obecnej żadna z restauracji nie ma drinków na stałe w karcie menu. Pozostaje nam czekać, aż któraś z restauracji przełamie lody i wzbogaci swoją ofertę.

Przepis na Spaghetti z Malibu:

Składniki:

100 ml Malibu
80 ml Mleka skondensowanego
20 ml Mleka 0,2%
3 g  Cukru
3,5 g  Agaru
 
Akcesoria:


Elastyczne wężyki do kontaktu z żywnością o średnicy wewnętrznej 3-4 mm i długości max. 60 cm,
Termometr igłowy (z giętkim przewodem prowadzącym do sondy).
 
Sposób wykonania:

Malibu przelewamy do garnka ze szczelną przykrywką. mieszamy z 1 g agaru, wkładamy sondę i przykrywamy. Doprowadzamy do szybkiego zagrzania na płycie indukcyjnej (do 90 st. C). Następnie chłodzimy w zimnej wodzie (do 50 st. C), ruszając garnkiem z zamkniętą  przykrywką. Strzykawką napełniamy kolejno wężyki i odkładamy je do lodowatej wody tak, aby schłodzić żel. Po kilku minutach używamy tej samej strzykawki, tym razem pustej, by wypchnąć gotowy makaron z wężyka na talerz.

Podobnie postępujemy z mlekiem, które mieszamy wraz z 1 g agaru i mlekiem skondensowanym, jednak tym razem nie musimy używać przykrywki, ani szybko chłodzić mleka, gdyż od razu możemy napełniać wężyk.

Sok z Truskawek  mieszamy z cukrem i 1,5 g agaru, dalej postępując jak wyżej. Gotowe makarony układamy na chłodnym talerzu, podajemy z widelcem i łyżką.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (48) ponad 10 zablokowanych

  • Patrze i patrze (1)

    I za cholere nie widzę drinków na tym zdjęciu z piersiami

    • 26 0

    • A jak nie jak tak.

      Dosysasz się do cyca i ssiesz.

      • 5 0

  • lepiej podajcie przepis na Whisky in Fog", zwana również "Lemoniadą dla dorosłych"

    a nie jakies tam makarony

    • 7 0

  • ironia

    My z moją starą chlejemy spirytus i wódę w każdej postaci i to nas trzyma przy zdrowiu.

    • 2 1

  • (2)

    "Daje niesamowite możliwości na pokaz możliwości.." Jak dla mnie za mało możliwości :)

    • 4 0

    • Niemożliwe (1)

      gdyż możliwym staje się możliwość, możliwe najpełniejszego wykorzystania mnogości możliwość pośrodku niemożności, a to właśnie za sprawą owych możliwości uwikłanych w niemożność.

      • 3 0

      • Niemożliwe!

        • 1 1

  • Jakie tam molekularne. Tam na tym zdjęciu te drinki po prostu parują od gorąca

    promieniującego z bimbałów.

    • 8 0

  • no ciekawe ciekawe, ale ten styl i pióro...

    " nie powstają dzieki magii jak myślą sceptycy".

    czyli po kolei: jeżeli ktoś nie pija tych nowoczesnych kompozycji ("u jednych wzbudzają zachwyt, a u innych przerazenie"), jeśli go PRZERAŻAJĄ (bardzo się boi wypić), to jest to spowodowane tym, że osoby te są przekonane że udział w drinku ma jakis czarnoksiężnik :)

    LITWO OJCZYZNO MOJA, ratunku!!!

    Panno Ogórek... mniejsze słowa też mają wagę, kogos naprawde te drinki przeraziły? naprawdę ktoś myśli że to czary? czy tak się tylko napisało jakoś? czytac nie idzie tak napisanych tekstów, studenci na dziennikarstwie tak piszą na pierwszym roku. Temat płytki a słowa głębokie. Dajże panienko na luz ;)

    • 8 1

  • Wszystkie drinki są "molekularne".

    • 3 0

  • Śliczny bufecik na zdjęciu :)

    w niebieskim anturażu

    • 6 2

  • A drzewiej to byl

    Arbuz wydrazony ,napelniony golda i odstawiony na 2 godz. Do zamrazalnika - polecam na lato. A.Na zime byl kisiel na winie na cieplo.- polecam na mrozy.

    • 2 0

  • po pokazach w mam

    talent nawet nie mam zamiaru tego ruszac

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane