- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Hilton świętował pierwsze urodziny
7 października 2011 (artykuł sprzed 12 lat)
Premiera książki "Odkrywanie smaku" autorstwa Marka Kondrata i szefów kuchni Hilton Gdańsk, była najważniejszym wydarzeniem bankietu z okazji pierwszych urodzin Hotelu Hilton. Urodzinowy toast wznieśli zaproszeni goście - przedstawiciele władz miasta, świata kultury i biznesu oraz celebryci.
Książka "Odkrywanie Smaku" jest niezwykłym zapisem wielu wspólnych sesji winno - kulinarnych, eksperymentów w poszukiwaniu łączenia smaków między jedzeniem a winem. Sesji, które były podstawą do stworzenia zapisu dań i dobranych do nich win, a także do zainspirowania czytelników do tworzenia swoich własnych unikalnych kompozycji.
- Czytelnik sięgając po tę książkę może się spodziewać atrakcyjności dań, trochę wiedzy o winach i takiego ośmielenia, że może sobie pokuglować sam. To jest pewna wskazówka, w jakim kierunku można pójść komponując danie z winem, ale bez żadnego obowiązku, że to tak powinno wyglądać. Człowiek powinien się ośmielić i przekonać się sam, co mu będzie najbardziej odpowiadać. Bo najlepsze wino to takie, które po prostu nam smakuje - powiedział nam Marek Kondrat.
Podczas imprezy premierowo zostało zaprezentowane jesienne menu Restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk. W jesiennej karcie znajdą się wyjątkowe propozycje prosto ze stron kulinarnej książki "Odkrywanie Smaku", takie jak polędwica Kobe z borowikami i sosem miso oraz, dla wielbicieli ryb, okoń morski z musztardą Dijon, pomidorem, czerwoną cebulą i sosem beurre blanc.
Pierwsze urodziny hotelu Hilton nie były huczną imprezą, o której będzie mówił świat - jak to było w przypadku imprezy z okazji otwarcia hotelu - ale formuła swobodnego koktajlu towarzyskiego sprawdziła się bardzo dobrze. Właściciele zaprosili swoich najlepszych gości i przyjaciół, zatem atmosfera była bardzo swobodna. W programie uroczystości znalazły się: pokaz live cooking w wykonaniu szefów kuchni Hilton Gdańsk, degustacja win, podpisywanie premierowego wydania książki "Odkrywanie Smaku" oraz aukcja charytatywna na rzecz Fundacji Hospicyjnej. Jeden z przedmiotów podarowanych na aukcję, oprawione zdjęcie Marka Kondrata, wylicytował za 2 tysiące złotych Dariusz Michalczewski.
Wśród gości zaobserwowaliśmy także Krzysztofa Skibę, Marka Kamińskiego, Lidię Popiel, Iwonę Guzowską, Magdalenę Adamowicz, Zbigniewa Canowieckiego, Macieja i Katarzynę Dobrzynieckich i wielu innych przedstawicieli przede wszystkim biznesu.
Hilton Gdańsk został oficjalnie otwarty w czerwcu 2010 roku. W krótkim czasie zdobył uznanie nie tylko w Polsce, ale i za granicą. W konkursie Central & Eastern European Real Estate Quality Awards patronowanym przez Financial Times, został uznany za najlepszy projekt hotelowy roku w Europie Środkowej i Wschodniej. W rankingu najciekawszych miejsc na świecie wartych odwiedzenia, prowadzonym przez The New York Times, gdański Hilton znalazł się na 17 miejscu.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (39) ponad 10 zablokowanych
-
2011-10-10 10:56
Fajna impreza, bardzo cenię Marka Kondrata
- 3 1
-
2011-10-11 13:00
Pyszna impreza!
Towarzystwo klasa, jedzenie przepyszne! Gratulujemy!
- 3 2
-
2011-10-17 11:50
Gratulacje
Gratulujemy pierwszego roku istnienia.Życzymy wielu Gości w kolejnych latach
- 1 0
-
2011-11-10 09:06
Darek dziadek B przewraca się grobie .
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.