- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Najlepsze restauracje wg przewodnika Gault&Millau
W poniedziałek w Warszawie odbyła się coroczna gala Żółtego Przewodnika, podczas której nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Odbyła się również premiera przewodnika Gault&Millau, w którym znalazło się 540 restauracji z kraju, w tym kilkadziesiąt z Trójmiasta. Sprawdźcie, które z nich zyskały najwięcej punktów.
Gratulacje należą się trzem szefom kuchni z Trójmiasta: Jackowi Koprowskiemu, szefowi kuchni i właścicielowi restauracji Fino z Gdańska, który był nominowany w kategorii Szef Roku, a także Kamilowi Kołodziejskiemu z restauracji Sztuczka nominowany w kategorii Szef Jutra i Krzysztofowi Koniecznemu, który otrzymał nominację ze Sztuczki Bistro w kategorii Młody Talent.
Tytuł Szefa Roku otrzymał jednak Dariusz Barański, szef kuchni w Restauracji Warszawskiej. W kategorii Szef Jutra zwyciężył Łukasz Budzik, szef kuchni w restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. Młody Talent to tytuł, który otrzymał Rafał Grzegorzek, szef kuchni w restauracji Décompresja w Polanicy Zdrój. Kobietą Szef została Flavia Borawska, reprezentująca restaurację Opasły Tom z Warszawy. Natomiast Szefem Kuchni Tradycyjnej został Rafał Kowalczyk z restauracji Stary Dom w Warszawie.
Wydarzenie kulinarne w Trójmieście
W tegorocznym przewodniku znalazło się 540 restauracji, czyli o 100 mniej niż w zeszłorocznym zestawieniu. Od 2018 roku istnieje również kategoria POP, w której wyróżnia się cocktail bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w najlepszym wydaniu. W najnowszym przewodniku znalazło się aż 250 takich obiektów.
Najwyższą notę wśród restauracji z Trójmiasta, bo aż 16 pkt (trzy czapki kucharskie), otrzymała gdyńska restauracja Biały Królik. Zaraz za nią znalazła się restauracja Mercato z 15,5 pkt (trzy czapki kucharskie), a także gdyńska Restauracja Sztuczka z 15 pkt (trzy czapki kucharskie).
Po 13,5 pkt (dwie czapki kucharskie) zdobyły gdańskie restauracje Fino, Restauracja Ritz i Eliksir, mieszczące się w Gdyni, Fedde Bistro i sopocka Sztuczka Bistro. Gdańska restauracja Prologue zdobyła 13 pkt (dwie czapki kucharskie).
Wszystkie restauracje z Trójmiasta, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2020:
- Biały Królik
- Mercato
- Sztuczka
- Fino
- Eliksir
- Fedde Bistro
- Sztuczka Bistro
- Prologue
- True Restaurant
- Villa Eva
- Zafishowani
- Britannica
- Cyganeria
- Krew i Woda
- Correze
- Deo Restaurant
- Fellini
- 1611 Restaurant
- Amber Side
- Malika
- Osteria Fino
- Pasta Miasta
- Tłusta Kaczka
- White Marlin
- Punkt Gdynia
- Santo Porto
- Bulaj
- Cyrano&Roxane
- Morska Fish&Wine
- Nowy Świat
- Secretariat
- Thai-Thai Sopot
- Wave Sheraton
- Polskie Smaki
- Pak Choi
- Petit Paris
- L'Entre Villes
- Ristorante La Cucina
- Ryż
- Szafarnia 10
- Targ Rybny
- Art Deco
- Magiel
- Restauracja Ritz
- Izakaya Sushi Bar
Miejsca
Zobacz także
Opinie (30) ponad 10 zablokowanych
-
2019-11-27 09:59
Opinia wyróżniona
To chyba
Jakas pomylka.Jesli Pasta Miasta dostala sie do tego przewodnika to mozna go powiesic na gwozdziu w drewnianym wychodku.Bylem tam raz.Carbonara piec minut po podaniu zamienila sie w papke,sos rozpuscil wodnisty makaron.
Przeciez to taki makaronowy Mc Donald dla licealistow na pierwszej randce.- 18 0
Wszystkie opinie
-
2019-11-26 14:46
Dobre papu nie jest zle. Lubie czasami pojsc do restauracji. Preferuje kuchnie azjatycka.
- 4 6
-
2019-11-26 16:43
Nie znam jakiegoś Gault cośtam i cośtam (5)
Na trasie najlepiej się zapytać kierowców na CB, a w mieście taksówkarzy - najlepszy przewodnik
- 19 24
-
2019-11-26 16:47
Cóż, ach, cóż czytelnicy trójmiasta zrobiliby bez Twoich cennych rad!
- 12 1
-
2019-11-26 17:23
Jak się chce wsunąć schaboszczaka z górą ziemniaków, to i owszem
- 9 2
-
2019-11-27 09:53
nie zgodze sie (1)
znam wielu taksówkarzy i są tak oszcedni ze jedza tylko obiadki żony, a wożą głownie turystów ktorzy nie znaja kuchni lokalnej i nie maja wiedzy o dobrych restauracjach. taksowkarz nie zna sie na knajpach kompletnie, a tirowcy na trasie owszem wiedza gdzie dobrze duzo tanio zjesc ale to na trasie nie w miescie...
a to inna kategoria restauracji te tanie a te z powyzszej listy, sa tez kanjpy takie posrodku i te polecam mieszkancom- 6 0
-
2019-11-27 10:59
poznałaś/eś ich osobiście czy tylko słyszałaś/eś o nich ?
- 0 0
-
2019-11-27 10:57
Trójmiasto prawdę Tobie powie i już!
Gault & Millau, napewno można polegać na treści tak profesjonalnego przewodnika.
- 2 2
-
2019-11-26 17:39
A gdzie cały Gaweł?
Najlepsza trojmiejska restauracja słynąca z aperola do woli?
- 2 16
-
2019-11-26 18:26
Pytanko (1)
Jak się nazywała ta restauracja co opływała jachtem Motławę z panią redaktor tego przewodnika?
- 18 0
-
2019-11-26 20:20
Metamorfoza
za parę czapek
- 7 0
-
2019-11-26 18:59
Prologue
Niżej niż sztuczka bistro Fino i fedde?
To są jakieś jaja....- 11 8
-
2019-11-26 20:10
Mhy...dziwna sprawa (3)
na liście brak tych na prawdę dobrych i smacznych restauracji w Trójmieście, czy nie wymagają dodatkowej reklamy czy też kryteria doboru restauracji nie były stricte kulinarne?
- 20 5
-
2019-11-27 09:03
Krzycz Trybson! (2)
Czyli jakich? Gdzie daja lepsze rzeczy niz w takim Fino na przyklad? Generalnie do tej listy to jeszcze bym Majolike dolozyl, troche jestem zaskoczony ze nie ma.
- 4 5
-
2019-11-28 09:16
a tak z głową to wszystko ok?
- 0 0
-
2019-12-02 12:34
Fino?
Fino jest najlepsze ,petarda ,najlepsza restauracja w Polsce ,przecież to jest kabaret i połowa restauracji z tej listy.
- 1 0
-
2019-11-26 20:12
Gdzie mekdonald? Wybierają ja tysiące każdego dnia. Nie mogą się mylić.
- 14 4
-
2019-11-26 20:19
polska wersja
"encyklopedii Who is Who" każdy może tam być, ważne żeby kupił parę egzemplarzy. Opisy wielu restauracji takie same jak w latach ubiegłych a więc nie ma to nic wspólnego z oceną bo nikt w tych restauracjach nie był. Jedna wielka ściema
- 29 0
-
2019-11-27 03:22
Nie jadam na mieście, wolę domowe jedzenie.
- 11 8
-
2019-11-27 06:03
Szefowie kuchni
Sami faceci, no jest jedna pani
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.