- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (73 opinie)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Otwarcie restauracji 737 L'entre Villes Sopot
Zniszczona willa mieszcząca się przy al. Niepodległości 737 w Sopocie otrzymała nowe życie. Wszystko to za sprawą jej nowych właścicieli, którzy odrestaurowali obiekt i stworzyli w nim restaurację, połączoną z winiarnią, palarnią cygar i oranżerią.
Remont trwał zaledwie rok. Trudno było uwierzyć, że w tak krótkim - jak na stan budynku - czasie realnym będzie doprowadzenie go do stanu używalności. A jednak, udało się i od dziś możemy cieszyć oko eleganckim wnętrzem, które zrobiło ogromne wrażenie na gościach otwarcia.
- Chciałabym, aby ta restauracja zdobyła państwa serca i abyście do niej wracali, a my postaramy się spełnić państwa życzenia i wymagania. Po roku wzmożonej pracy i przekształcania budynku mieszkalnego na usługowy, nadszedł czas na świętowanie - tymi słowy gości powitała Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji.
Piątkową imprezę poprowadził konferansjer, Tomasz Podsiadły. W programie nie zabrakło części artystycznej - wystąpił Akrobatyczny Teatr Tańca Mira-Art, a szef kuchni zaprezentował swoje możliwości podczas live cooking. Goście rozsmakowali się w wyśmienitych daniach, stanowiących nader istotny punkt programu. De facto to od kuchni będzie zależeć, na jakiej pozycji uplasuje się nowo otwarta restauracja na tle tych już istniejących w Trójmieście.
Podczas degustowania dań nie brakowało słów uznania dla pieczonej piersi kaczki, kremowej zupy z dyni, pieczonych żeberek i przystawki ze śledzi z buraczkami. Niemałym powodzeniem cieszyły się również desery - w szczególności bezy z owocami i tort czekoladowy. Goście byli również pod wrażeniem tortu w kształcie... restauracji, przygotowanego na miejscu.
Jakiej kuchni możemy się spodziewać w tym miejscu? - Będziemy serwować dania kuchni polskiej, urozmaicone francuskim twistem. Zamierzamy często zmieniać kartę, około 4 razy w roku. Stawiamy na świeżość produktów i sezonowość. Dwa razy w tygodniu, we wtorki i piątki, mamy dostawy świeżych owoców morza, będzie można skosztować dań z homarami, ostrygami, ośmiornicami, mulami i różnymi rybami. Od 12:30 do 14:30 będzie można również skorzystać z oferty lunchowej - skomentowali Sławomir Hahn, szef kuchni oraz Michał Skowerski, zastępca szefa.
Wnętrze restauracji zaprojektował Krystian Rasmus, a architekt Bartosz Borkowski dostosował pomieszczenia do warunków gastronomicznych.
Podczas otwarcia nie zabrakło niespodzianek - kilka razy zgasło światło, co zostało uznane za dobrą wróżbę na przyszłość.
Właściciele podkreślali, że lokalizacja obiektu i jego przestrzenie mają funkcjonować nie tylko jako restauracja, ale - a w zasadzie przede wszystkim - miejsce przeróżnego typu spotkań. Można tu zorganizować pokaz mody, wernisaż, przyjęcie, czy spotkanie biznesowe. Samo miejsce przypadło do gustu gościom, którzy byli pod wrażeniem nie tylko dopieszczonego i eleganckiego wystroju, ale również oryginalnej architektury, przesiąkniętej duchem czasu.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (115) ponad 20 zablokowanych
-
2014-11-22 01:03
(13)
Pięknie!!!! Szok, że z takiego zniszczonego budynku udało się stworzyć coś tak pięknego. Ciekawe jakie ceny tam mają i czy mnie będzie stać...
- 88 7
-
2014-11-22 03:40
W piątkowy wieczór czytasz trójmiasto.pl, a nie forbes'a - więc pewnie nie. Mnie też nie. Ale przynajmniej kamienica ładna, popatrzyć można :)
- 68 0
-
2014-11-22 10:21
e, no, nasi wracają...
Wolfgang...
- 36 1
-
2014-11-22 10:26
nie zapomnijcie o krawatach (1)
klient w krawacie jest mniej awanturujący się...
- 44 0
-
2014-11-22 12:02
Też przydałby się jakiś malutki mikrofon !
Może za kilka miesięcy dowiemy sie co myślą o społeczeństwie
panowie z Whyski w lewej i ostrygą w prawej dłoni .
Szacunek za doprowadzenie rudery do angielskich salonów Izby Lordów .
Powodzenia !- 22 0
-
2014-11-22 10:34
ale nazwa
zaproś znajomych to nie zrozumieją. Nie można nazwać Villa Basia?
- 25 8
-
2014-11-22 12:07
i tak oto Pan Wolfgang stał się na zawsze właścicielem nieruchomości w Sopocie! (1)
- 21 1
-
2014-11-23 14:07
Kupił to ma i nie wiem co w tym dziwnego
- 18 2
-
2014-11-22 12:10
myślałem że ta fotka właścicieli to z Izraela
- 18 7
-
2014-11-23 22:42
nie będzie
.
- 3 0
-
2014-11-24 10:38
skandal!
a gdzie, się pytam, są spluwaczki?
- 3 1
-
2014-11-24 10:41
a jest bankomat? (1)
ostatnio jak wypłacałem to aż krew z bankomatu poszła...tyle miałem debetu
- 3 3
-
2014-11-27 11:29
Wez dodatkowy etat w biedrze
i po sprawie.
- 2 1
-
2014-11-24 12:01
na jednym ze zdjęć takie trochę nieświeże pączki na tacy...
- 4 0
-
2014-11-22 01:36
I znowu ktoś się "obudzi".. (4)
..z rachunkiem na kilkadziesiąt tysięcy.
- 59 44
-
2014-11-22 10:28
w pokoju Whisky Bar z butelką za 12 tysia...
albo w Cygar Rumie ...
- 18 2
-
2014-11-22 20:57
Co ty pierd**** człowieku.. Co dobrej klasy restauracja ma wspólnego ze strip clubem ? Takich jak ty powinno się przynajmniej sterylizować jak nie usypiać. (Jest to moja prywatna opinia do której mam prawo)
- 13 14
-
2014-11-25 13:21
heh, realista ?
Nie masz pojecia na jakim swiecie zyjesz ;)
Wyobraz sobie ze sa tacy ktorzy rachunek na 30k PLN placa bez zajakniecia i celowo..- 2 0
-
2015-01-07 18:14
Nie , nie ,to nie jest lokal TEGO typu ...
- 0 0
-
2014-11-22 07:33
Mają tam promocje?
Szalone godziny, danie dnia, czy pizza 1 do 5 za 10 paragonów gratis? Jak nie to nie idę ;)
- 61 13
-
2014-11-22 07:53
Chcielibyśmy, abyście pokochali to miejsce (1)
za Wasze pieniądze - a tak naprawdę wszystko zależy od cen. Staramy się o świeżość produktów - naprawdę żadna łaska / bez obrazy / za swoje pieniądze mam jeść nieświeże? To Wasz obowiązek żeby było wszystko świeże a nie starać się!
Pozdrowienia- 75 18
-
2014-11-22 21:01
Stawiamy na swiezosc....
tak jest napisane. Nie ma nic o staraniach....
- 5 3
-
2014-11-22 08:02
Straszna nazwa - jak będę chciał pójść ze znajomymi tam coś zjeść (4)
to mam sobie kaleczyć język wymawiając nazwę tej knajpy?
- 81 6
-
2014-11-22 16:05
(1)
fakt, głupia nazwa nie do wymówienia dla polaków nieznających francuskiego. Tyle kasy wywalili na remont a normalnej nazwy nie mogli wymyslić ?
- 25 1
-
2014-11-23 12:15
to tak jakby we Francji w Paryżu
otworzyć restaurację Szczebrzeszyno
- 38 1
-
2014-11-23 21:47
Po prostu - 737 ;) (1)
- 6 0
-
2014-11-24 18:58
albo 69
- 6 0
-
2014-11-22 09:09
Nie wiem dlaczego zawsze piszecie remont w zaledwie rok. (1)
Rok to bardzo dużo, w rok stawia się całe biurowce
Remont powinien trwać maksymalnie parę miesięcy jeśli zakłada się zyski oczywiście.- 32 12
-
2014-11-22 10:23
rok jest po to
żeby opłacić tych wszystkich co łapę wyciągają...w trzy miechy to się nie da
- 19 1
-
2014-11-22 09:19
Fajnie, że budynek został odnowiony, ale nazwa jest chybiona totalnie...
- 53 2
-
2014-11-22 09:21
Prosty chłopak. (8)
Co to jet Live cooking bo nie znam angielskiego, to chyba jakiś pokaz?
A co to za nazwa restauracji, to z francuskiego?- 51 4
-
2014-11-22 10:23
,,żywy kogut,, (4)
- 30 0
-
2014-11-22 15:01
nie ściemniaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd (2)
L'entre Villes znaczy- Willa pod żyrafą
- 7 7
-
2014-11-24 10:30
ach ten francuski brak poczucia humoru...
- 5 0
-
2014-11-27 10:52
Re: nie ściemniaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd
To znaczy - pomiędzy miastami - głąbie
- 1 1
-
2014-11-22 18:19
ja tłumaczyłem ,,Live cooking,,
- 21 0
-
2014-11-22 23:01
Live cooking (2)
W wolnym tłumaczeniu: gotowanie na żywo :)
- 5 8
-
2014-11-24 10:31
a nie ,,żywy kogut,,? (1)
- 4 0
-
2014-11-25 13:53
live cocking
- 2 0
-
2014-11-22 10:34
Piękne wnętrze.
- 16 5
-
2014-11-22 11:09
Niby "ą" "ę" francuska nazwa a to ściema, nie remont... (1)
Sama widziałam, jak na zbutwiałe i spleśniałe mury kładziono nowe tynki. Powodzenia z grzybem i wszelkimi uczuleniami od pleśni pochodzącymi...
- 31 13
-
2014-11-22 12:09
przecież tu nie chodzi o lokal...
ludzie, Pan Niemiec został właścicielem nieruchomości , poniali?
- 21 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.