- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (73 opinie)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Otwarcie restauracji 737 L'entre Villes Sopot
Zniszczona willa mieszcząca się przy al. Niepodległości 737 w Sopocie otrzymała nowe życie. Wszystko to za sprawą jej nowych właścicieli, którzy odrestaurowali obiekt i stworzyli w nim restaurację, połączoną z winiarnią, palarnią cygar i oranżerią.
Remont trwał zaledwie rok. Trudno było uwierzyć, że w tak krótkim - jak na stan budynku - czasie realnym będzie doprowadzenie go do stanu używalności. A jednak, udało się i od dziś możemy cieszyć oko eleganckim wnętrzem, które zrobiło ogromne wrażenie na gościach otwarcia.
- Chciałabym, aby ta restauracja zdobyła państwa serca i abyście do niej wracali, a my postaramy się spełnić państwa życzenia i wymagania. Po roku wzmożonej pracy i przekształcania budynku mieszkalnego na usługowy, nadszedł czas na świętowanie - tymi słowy gości powitała Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji.
Piątkową imprezę poprowadził konferansjer, Tomasz Podsiadły. W programie nie zabrakło części artystycznej - wystąpił Akrobatyczny Teatr Tańca Mira-Art, a szef kuchni zaprezentował swoje możliwości podczas live cooking. Goście rozsmakowali się w wyśmienitych daniach, stanowiących nader istotny punkt programu. De facto to od kuchni będzie zależeć, na jakiej pozycji uplasuje się nowo otwarta restauracja na tle tych już istniejących w Trójmieście.
Podczas degustowania dań nie brakowało słów uznania dla pieczonej piersi kaczki, kremowej zupy z dyni, pieczonych żeberek i przystawki ze śledzi z buraczkami. Niemałym powodzeniem cieszyły się również desery - w szczególności bezy z owocami i tort czekoladowy. Goście byli również pod wrażeniem tortu w kształcie... restauracji, przygotowanego na miejscu.
Jakiej kuchni możemy się spodziewać w tym miejscu? - Będziemy serwować dania kuchni polskiej, urozmaicone francuskim twistem. Zamierzamy często zmieniać kartę, około 4 razy w roku. Stawiamy na świeżość produktów i sezonowość. Dwa razy w tygodniu, we wtorki i piątki, mamy dostawy świeżych owoców morza, będzie można skosztować dań z homarami, ostrygami, ośmiornicami, mulami i różnymi rybami. Od 12:30 do 14:30 będzie można również skorzystać z oferty lunchowej - skomentowali Sławomir Hahn, szef kuchni oraz Michał Skowerski, zastępca szefa.
Wnętrze restauracji zaprojektował Krystian Rasmus, a architekt Bartosz Borkowski dostosował pomieszczenia do warunków gastronomicznych.
Podczas otwarcia nie zabrakło niespodzianek - kilka razy zgasło światło, co zostało uznane za dobrą wróżbę na przyszłość.
Właściciele podkreślali, że lokalizacja obiektu i jego przestrzenie mają funkcjonować nie tylko jako restauracja, ale - a w zasadzie przede wszystkim - miejsce przeróżnego typu spotkań. Można tu zorganizować pokaz mody, wernisaż, przyjęcie, czy spotkanie biznesowe. Samo miejsce przypadło do gustu gościom, którzy byli pod wrażeniem nie tylko dopieszczonego i eleganckiego wystroju, ale również oryginalnej architektury, przesiąkniętej duchem czasu.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (115) ponad 20 zablokowanych
-
2014-11-22 12:34
Nie rozumiem (5)
Tych wszystkich komentarzy. Powstało nowe, piękne miejsce w Sopocie, stworzone przez ludzi z pasją i klasą. Na pewno wymagało to zainwestowania olbrzymich pieniędzy, a wy zamiast to docenić, narzekacie ze ceny bedą za wysokie? Nawet jesli w karcie znajdzie sie przystawka za 100 i wino za 1000 to klimat i wyjątkowość tego miejsca sprawia, ze to bedą jedne z najlepiej wydanych pieniędzy na jedzenie w Trójmiescie... Oby wiecej takich miejsc!!!
- 34 23
-
2014-11-22 12:57
owszem fane i szacunek (4)
Tylko ile osób tam przyjdzie? Można pięknie urządzic , odremontowac ale trzeba też miec zyski bo takie są prawa rynku.
Bez klienta upadnie to miejsce a ile osób stać na obiad tam.
Ale ja życzę powodzenia bo pieknie to zrobione jest i elegancko.- 8 3
-
2014-11-22 18:22
a jak upadnie to co...? (1)
to się zrobi protokół zniszczenia...i odsprzeda z zyskiem nieruchomość, czy naprawdę to takie skomplikowane?
- 8 2
-
2014-11-22 19:11
mogłeś kupić madralo
nieruchomość była otwartej sprzedaży - każdy mógł złożyć ofertę kupna
nawet mądrale którzy tu piszą debilne komentarze że ktoś odsprzeda z zyskiem, że niby restauracje się po to zakłada itp. ...przy okazji - trole czy po prostu debile to piszą?- 13 2
-
2014-11-23 00:41
Nie chodzi o to żeby przychodziło wiele osób, tylko niewiele osób z grubymi portfelami (1)
Chodzi o klientów, dla których wydanie 1000PLN na kolację jest ok. Stworzono najbardziej ekskluzywną restaurację w Sopocie. Dla niewtajemniczonych powiem, że budynek był do kupienia za 1,5 mln (i pewnie za około tyle został kupiony) zaś remont kosztował grubo powyżej 4 mln. Taki remont i jakość wykończenia musi kosztować więc i kolacja nie będzie tam kosztowała 10 zł.
- 10 2
-
2014-11-23 19:14
jasne masz rację
tylko ile takich osób z tym grubym portfelem się pojawi i jak często.
Chyba nie chodzi o to by dokładać do interesu, nawet bogaty liczy- 1 0
-
2014-11-22 12:54
Poczekam na ofertę z Groupon'u )
- 36 2
-
2014-11-22 13:46
Drogie hobby ta gastronomia ! (3)
Ciekawe kiedy właściciel zrezygnuje z tego hobby.
- 20 0
-
2014-11-23 00:42
To jego 3 lokal więc na pewno się na tym zna skoro zarabia (2)
i ładuje ciężkie miliony w kolejny lokal.
- 4 2
-
2014-11-23 12:19
a...to już ma trzy nieruchomości? (1)
dzierżawi czy własność?
- 5 0
-
2014-11-24 18:34
zatrudnij detektywa
Coś taki ciekawski? Pracujesz w kontroli skarbowej czy co?
- 1 0
-
2014-11-22 14:40
(6)
Czy będzie można tam karmić dziecko piersią?
- 27 8
-
2014-11-22 15:01
tak, ale tylko męźczyźni
- 32 0
-
2014-11-23 08:43
Jasne! Bedzie tam też pokój do robienia coming out! (1)
- 19 0
-
2014-11-23 10:30
nawet będzie tam taka kanapa jak z brazzers :)
- 5 0
-
2014-11-23 12:19
tak w Cycek Rumie
- 10 0
-
2014-11-23 19:15
karm sobie ale nie w takich miejscach (1)
nie życzę sobie oglądania wymion cudzych,.
Co za baba bezczelna- 4 7
-
2014-11-24 10:32
a koniec swoich na stojąco widzisz?
- 3 0
-
2014-11-22 15:07
nazwa mogłaby być inna, można sobie język połamać.
mimo wszystko powodzenia i cieszy mnie, że ktoś mógł odnowić i przywrócic do życia taki piękny budynek!
- 10 3
-
2014-11-22 15:14
Siwy gość (2)
A ten siwy gościu z bródką ,szarym szalikiem i chyba płaszczu to wszędzie sie jak widać wkręca na każdą imprezkę . Z czego jest znany czy z tego ze jest znany ?
- 21 3
-
2014-11-22 22:49
"Siwy gość" (1)
A ten "gość' to właśnie ten który zaprojektował wnętrze...czyli Krystian Rasmus :)
- 8 1
-
2014-11-24 10:33
,,siwy dym,,
- 3 0
-
2014-11-22 15:47
Szapo ba (3)
Miejsce od a do z widki szacunek dla właściciela bo zainwestował w sopocka kamienice i zrobił piękne miejsce
- 21 3
-
2014-11-22 18:24
Ty Szapo... (2)
w Polsce mówimy: czapki z głów, w Izraelu to może i modne
- 12 5
-
2014-11-22 22:32
we francji tak mówimy ty w czapce (1)
- 6 0
-
2014-11-24 10:34
a przyjdziecie nam na pomoc obiecaną w '39?
wciąż czekamy
- 2 0
-
2014-11-22 16:06
(1)
Ciekawe jak długo się utrzymają ze swoimi cenami ? Villa piękna ale al.Niepodległości to nie specjalnie dobre miejsce na taki lokal.
- 19 2
-
2014-11-22 18:25
Tak długo, jak właściciel będzie uznawał to za stosowne
a później po 2016 odsprzeda z zyskiem, zrozumieliście w końcu po co tyle nowych knajpek?
- 8 4
-
2014-11-22 16:07
imponująco
się prezentuje od ulicy, Szczególnie ta fontanna.
Do środka nie zaglądałem :-)- 9 1
-
2014-11-22 16:13
prowincja
ten architekt to szmira totalna , ikea+jarmark dominikanski, buuu
- 22 13
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.