- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce
W ostatni weekend ogłoszono wyniki III edycji konkursu "Poland 100 Best Restaurants", który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji w Polsce. W plebiscycie wyróżniono aż siedem restauracji z Trójmiasta, w tym jedną za najlepszy debiut.
Konkurs jest pierwszym prestiżowym projektem kulinarnym o tak dużej skali. Charakteryzuje go oryginalna formuła, w której konsumenci, a nie profesjonalne jury, jak to zazwyczaj bywa, decydują o tym, które restauracje znajdą się w zestawieniu. Dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i każdy potencjalny konsument może się do niej śmiało odnieść - jest bowiem oparta na wynikach 18 tys. ankiet przeprowadzanych wśród klientów oraz opiniach "tajemniczych konsumentów" (and. Mystery Shopper).
Tegoroczna edycja była trzecią w historii. Organizatorzy otrzymali 541 nominacji, spośród których wyłoniono setkę najlepszych. Na gali finałowej, która odbyła się w ostatni weekend w Warszawie, ogłoszono zwycięzców poszczególnych kategorii - Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszej Karczmy w Polsce w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - Jeden Widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - Dwa Widelce oraz GRAND AWARD - Trzy Widelce.
Miejsce restauracji w grupie ustalane było zgodnie z zasadą: 75 proc. oceny konsumentów (ankiety, głosowanie), 25 proc. oceny inspektorów.
Tegoroczni zwycięzcy w kategorii głównej to: Restauracja Romantyczna Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie (Najlepsza Restauracja w Polsce) oraz Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój (Najlepsza Karczma w Polsce). Nagrodę za Osobowość Kulinarną Roku otrzymał Robert Sowa. W rankingu nie zabrakło restauracji trójmiejskich. - Jestem mile zaskoczony obecnością aż siedmiu restauracji z województwa pomorskiego w konkursie - mówi Cezary Wołodko, prezes firmy EVENTIC Sp. z o.o., twórcy i organizatora konkursu "Poland 100 Best Restaurants".
W kategorii Debiut Roku zatriumfowały dwie restauracje - toruńska Restauracja Szeroka № 9 oraz sopocka Brasserie d'Or. - Jesteśmy zaszczyceni tym wyróżnieniem. Podejrzewam, że oceniający nas klienci wzięli pod uwagę fakt, że jesteśmy jedyną trójmiejską restauracją, która może nazwać się "Brasserie", ponieważ na miejscu produkujemy własne piwo - komentuje Andrzej Weiss, współwłaściciel Brasserie d'Or, twórca restauracyjnego menu. - Konsumenci mogą u nas skosztować tradycyjnych dań kuchni francuskiej w zupełnie nowym wydaniu, i to w bardzo atrakcyjnej cenie - dodaje.
Atrakcyjnej - czyli jakiej? Za danie główne, w skład którego wchodzą policzki wołowe z balsamiczną nutą i ziemniaczanym fondant zapłacimy 25 zł.
W kategorii Najlepsze Tasting Menu zwyciężyła gdyńska Restauracja Sztuczka. - Restauracja Sztuczka to teatr jednego aktora, stąd też dodatkowa nagroda za najlepsze tasting menu w Polsce - komentuje Wołodko.
W Sztuczce za danie główne, na które składa się irlandzka biodrówka jagnięca, ragout z soczewicy, czarnych oliwek, pomidorów i szpinaku oraz jarmuż, zapłacimy 59 zł.
Gdańska Restauracja Metamorfoza, która otrzymała Grand Award, czyli Trzy Widelce, dostała również specjalną nagrodę za promocję kuchni polskiej i regionalnej oraz została okrzyknięta jedną z najlepszych restauracji w Polsce. - Gratuluję twórcom nowatorskiej akcji "Smakujemy Gdańsk i Pomorskie", który jest doskonałą promocją Polski i woj. pomorskiego na całym świecie - mówi organizator, Cezary Wołodko.
W Metamorfozie za przykładowe danie główne - sieję z truskawkami i kalarepą - zapłacimy 50 zł.
Trzy Widelce przyznano również sopockiej Restauracji Bulaj Artur Moroz, w której posiłki przygotowywane są na oczach gości; wspomnianej już Restauracji Sztuczka, gdyńskiej Tokyo Sushi oraz Hashi Sushi z Gdyni. - Hashi Sushi jest niepowtarzalna, tutaj po prostu trzeba być, żeby się przekonać, co znaczy i jak smakuje kuchnia z drugiej półkuli - komentuje Wołodko.
Za przykładowe danie główne w Restauracji Bulaj (pieczoną łopatkę cielęcą z kopytkami i marchewką z groszkiem) zapłacimy 36 zł. W Hashi Sushi natomiast za stek z grillowanego łososia podany z pszennym makaronem udon i warzywami zapłacimy 39 zł.
Dwa Widelce trafiły do dwóch gdańskich restauracji - niedawno wyremontowanego Kosa oraz Baryłki. - W Baryłce możemy skosztować prawdziwego dania mistrzów, jakim jest kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą - mówi Cezary Wołodko.
Danie główne w Kosie zjemy za 31 zł (polędwiczka nadziewana suszonymi pomidorami), a w Restauracji Baryłka osławioną kaczkę po gdańsku - za 56 zł.
W zeszłym roku w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce zwyciężyła warszawska Tamka 43, a najcenniejszymi trójmiejskimi restauracjami okazały się być: Kos (okrzyknięty najlepszym bistro) i Mercato (trzy wyróżnienia).
Konkurs ma na celu nie tylko wyłonienie setki najlepszych restauracji, ale również szerzenie idei konsumowania dań najlepszej jakości. - Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać - mówi organizator.
Ranking, który w zasadzie tworzą "zwykli" klienci restauracji oraz anonimowi inspektorzy, wydaje się być wiarygodnym źródłem informacji, bowiem ocenę może wystawić każdy z nas. Konsumenci bywają bardzo różni, mają własne oczekiwania, gusta oraz zróżnicowaną wiedzę o kuchni i gotowaniu. Dzięki temu średnia z wyników ankiet oraz opinii "tajemniczych klientów" jest dość miarodajna.
Co ciekawe, w roli anonimowych inspektorów występują zarówno osoby związane z branżą gastronomiczną, jak i przedstawiciele środowisk konsumenckich. Aby zostać jednym z nich, wystarczy wziąć udział w rekrutacji - należy w tym celu wysłać recenzję dowolnej restauracji organizatorom i czekać na odpowiedź.
Cały ranking jest dostępny na stronie Poland 100 Best Restaurants.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (118) ponad 20 zablokowanych
-
2013-10-29 12:52
Kos???????
nie rozumiem tylko tych zachwytów nad kosem, wystrój i atmosfera super, jednak jedzenie pozostawia wiele do życzenia, np. zupy odgrzewane w mikrofalówce tak gorące że trzeba nad nimi posiedzieć 10 minut aby ostygły, surówki w kapusty pekińskiej i kiepskie makarony.....już lepiej przejść się do turystycznego
- 30 6
-
2013-10-29 12:56
Tylko czekać, aż trójmiejscy restauratorzy
dołączą do Modesta Amaro i zdobędą gwiazdkę Michelin :)
- 13 2
-
2013-10-29 12:57
Wyróżniono 14 restauracji a nie 7...
- 7 0
-
2013-10-29 13:01
Coś nie za bardzo w to wierzę (4)
Gdynia to najlepsze "zagłębie" gastronomiczne w kraju, a tu tylko dwie na sto:((
A gdzie; Walczyk Smaków (Portowa , Tokyo Sushi (Mściwoja), Malika, Bawarska (Świętojańska), .... Barakuda- 6 11
-
2013-10-29 14:18
znawca
Walczyk smaków nie istnieje od dwóch miesięcy znawco
- 9 2
-
2013-10-29 14:18
z tego co wiem "walczyk smaków" zakończył działalność "Barakuda" ma żenujący poziom jedzenia.
- 13 2
-
2013-10-29 15:51
Barakuda?? gdzie ty jadasz?? (1)
- 5 1
-
2013-10-29 16:34
Poprawnie sie pisze Barracuda
ale lepiej wie tylko ten co słyszał......
- 2 1
-
2013-10-29 13:05
Restauracja Brasserie d'Or. (4)
Czułbym się tam jak Pawlak w restauracji na statku do Ameryki.
- 24 1
-
2013-10-29 13:19
masz racje! (2)
Do luxusu trzeba sie przyzwyczaic, wbrew pozorom luxus bardzo stresuje jesli nie mamy z nim codziennie do czynienia. Niestety wiekszosc mieszkancow 3miasta jest skazana na czipsy i telewizje, jako luxusowe spedzienie czasu.
- 14 0
-
2013-10-29 14:20
(1)
Mobik czytaj artykuł, wystrój nie świadczy o cenach.
- 6 0
-
2013-10-29 16:17
Pawel, Troche blysnoles
Ja nie odnosnie cen tylko posta "Czułbym się tam jak Pawlak w restauracji na statku do Ameryki"
Umiejetnosc czytania ze zrozumieniem i kojarzenia faktow - coraz rzadsza umiejetnosc:) I pozdrawiam tych co dali Ci 2 kciuki w gore!- 4 3
-
2013-10-29 18:09
Luksus ale dla kogo
tanie świecidełka dla kogo te wnętrza Rosjan z tombakiem na cycach
- 0 2
-
2013-10-29 13:27
farsa (1)
2 tyś PLN za reklamę i jest się nominowanym do konkursu, nie wiem ile trzeba zapłacić za nagrodę ale wszystkie te wyniosłe cele promowania dobrej żywności stają się śmieszne, czy już nikt nie robi nic z zamiłowania?
- 21 4
-
2013-10-29 14:05
to zapłacić
I się promuj zamiast klikać bez sensu
- 2 3
-
2013-10-29 13:37
Ja preferuję nie tylko blichtr wnętrza ale (1)
przede wszystkim wspaniałą atmosferę, nietuzinkowy smak potraw oraz to, jak są one podane.
Dlatego jadam tylko i wyłącznie zapieksy przy dworcu we Wrzeszczu.
Po prostu nie lubię kompromisów.- 22 2
-
2013-10-29 13:59
ahhhh to dlatego tak szybko sie postarzales !!!!!!!!!!!!
Zawsze myslalam ze to szybkie postarzenie wynika z przepracowania a ty poprostu sie byle czym odzywiasz . Nawet juz wolniej jesz te zapiekanki niz kiedys ! Zęby ci tez wypadly ? :)
- 4 1
-
2013-10-29 13:52
buhe (1)
hahahah Mercato hahahahhah, podplacony konkursik czy co, metamorfoza rowniez, przeciez tam nigdy nie ma ludzi, a w mercato kto gotuje hahahah,
- 14 6
-
2013-10-30 11:32
Metamorfoza
Swego czasu często bywałem, dobre jedzenie. Od remontu pojechali po bandzie z cenami. I tak jak powyżej, tam nie ma ludzi. A czy jedzenie jeszcze dobre? Nie sprawdzę bo ceny jak dla mnie nierealnie za wysokie.
- 0 0
-
2013-10-29 15:40
acki
A co na to Heniu z Marysia
- 4 0
-
2013-10-29 15:55
Brilliant kotlet award
Najlepsze tasting menu. Super wykon . itd. Parodia
- 6 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.