- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce
W ostatni weekend ogłoszono wyniki III edycji konkursu "Poland 100 Best Restaurants", który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji w Polsce. W plebiscycie wyróżniono aż siedem restauracji z Trójmiasta, w tym jedną za najlepszy debiut.
Konkurs jest pierwszym prestiżowym projektem kulinarnym o tak dużej skali. Charakteryzuje go oryginalna formuła, w której konsumenci, a nie profesjonalne jury, jak to zazwyczaj bywa, decydują o tym, które restauracje znajdą się w zestawieniu. Dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i każdy potencjalny konsument może się do niej śmiało odnieść - jest bowiem oparta na wynikach 18 tys. ankiet przeprowadzanych wśród klientów oraz opiniach "tajemniczych konsumentów" (and. Mystery Shopper).
Tegoroczna edycja była trzecią w historii. Organizatorzy otrzymali 541 nominacji, spośród których wyłoniono setkę najlepszych. Na gali finałowej, która odbyła się w ostatni weekend w Warszawie, ogłoszono zwycięzców poszczególnych kategorii - Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszej Karczmy w Polsce w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - Jeden Widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - Dwa Widelce oraz GRAND AWARD - Trzy Widelce.
Miejsce restauracji w grupie ustalane było zgodnie z zasadą: 75 proc. oceny konsumentów (ankiety, głosowanie), 25 proc. oceny inspektorów.
Tegoroczni zwycięzcy w kategorii głównej to: Restauracja Romantyczna Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie (Najlepsza Restauracja w Polsce) oraz Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój (Najlepsza Karczma w Polsce). Nagrodę za Osobowość Kulinarną Roku otrzymał Robert Sowa. W rankingu nie zabrakło restauracji trójmiejskich. - Jestem mile zaskoczony obecnością aż siedmiu restauracji z województwa pomorskiego w konkursie - mówi Cezary Wołodko, prezes firmy EVENTIC Sp. z o.o., twórcy i organizatora konkursu "Poland 100 Best Restaurants".
W kategorii Debiut Roku zatriumfowały dwie restauracje - toruńska Restauracja Szeroka № 9 oraz sopocka Brasserie d'Or. - Jesteśmy zaszczyceni tym wyróżnieniem. Podejrzewam, że oceniający nas klienci wzięli pod uwagę fakt, że jesteśmy jedyną trójmiejską restauracją, która może nazwać się "Brasserie", ponieważ na miejscu produkujemy własne piwo - komentuje Andrzej Weiss, współwłaściciel Brasserie d'Or, twórca restauracyjnego menu. - Konsumenci mogą u nas skosztować tradycyjnych dań kuchni francuskiej w zupełnie nowym wydaniu, i to w bardzo atrakcyjnej cenie - dodaje.
Atrakcyjnej - czyli jakiej? Za danie główne, w skład którego wchodzą policzki wołowe z balsamiczną nutą i ziemniaczanym fondant zapłacimy 25 zł.
W kategorii Najlepsze Tasting Menu zwyciężyła gdyńska Restauracja Sztuczka. - Restauracja Sztuczka to teatr jednego aktora, stąd też dodatkowa nagroda za najlepsze tasting menu w Polsce - komentuje Wołodko.
W Sztuczce za danie główne, na które składa się irlandzka biodrówka jagnięca, ragout z soczewicy, czarnych oliwek, pomidorów i szpinaku oraz jarmuż, zapłacimy 59 zł.
Gdańska Restauracja Metamorfoza, która otrzymała Grand Award, czyli Trzy Widelce, dostała również specjalną nagrodę za promocję kuchni polskiej i regionalnej oraz została okrzyknięta jedną z najlepszych restauracji w Polsce. - Gratuluję twórcom nowatorskiej akcji "Smakujemy Gdańsk i Pomorskie", który jest doskonałą promocją Polski i woj. pomorskiego na całym świecie - mówi organizator, Cezary Wołodko.
W Metamorfozie za przykładowe danie główne - sieję z truskawkami i kalarepą - zapłacimy 50 zł.
Trzy Widelce przyznano również sopockiej Restauracji Bulaj Artur Moroz, w której posiłki przygotowywane są na oczach gości; wspomnianej już Restauracji Sztuczka, gdyńskiej Tokyo Sushi oraz Hashi Sushi z Gdyni. - Hashi Sushi jest niepowtarzalna, tutaj po prostu trzeba być, żeby się przekonać, co znaczy i jak smakuje kuchnia z drugiej półkuli - komentuje Wołodko.
Za przykładowe danie główne w Restauracji Bulaj (pieczoną łopatkę cielęcą z kopytkami i marchewką z groszkiem) zapłacimy 36 zł. W Hashi Sushi natomiast za stek z grillowanego łososia podany z pszennym makaronem udon i warzywami zapłacimy 39 zł.
Dwa Widelce trafiły do dwóch gdańskich restauracji - niedawno wyremontowanego Kosa oraz Baryłki. - W Baryłce możemy skosztować prawdziwego dania mistrzów, jakim jest kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą - mówi Cezary Wołodko.
Danie główne w Kosie zjemy za 31 zł (polędwiczka nadziewana suszonymi pomidorami), a w Restauracji Baryłka osławioną kaczkę po gdańsku - za 56 zł.
W zeszłym roku w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce zwyciężyła warszawska Tamka 43, a najcenniejszymi trójmiejskimi restauracjami okazały się być: Kos (okrzyknięty najlepszym bistro) i Mercato (trzy wyróżnienia).
Konkurs ma na celu nie tylko wyłonienie setki najlepszych restauracji, ale również szerzenie idei konsumowania dań najlepszej jakości. - Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać - mówi organizator.
Ranking, który w zasadzie tworzą "zwykli" klienci restauracji oraz anonimowi inspektorzy, wydaje się być wiarygodnym źródłem informacji, bowiem ocenę może wystawić każdy z nas. Konsumenci bywają bardzo różni, mają własne oczekiwania, gusta oraz zróżnicowaną wiedzę o kuchni i gotowaniu. Dzięki temu średnia z wyników ankiet oraz opinii "tajemniczych klientów" jest dość miarodajna.
Co ciekawe, w roli anonimowych inspektorów występują zarówno osoby związane z branżą gastronomiczną, jak i przedstawiciele środowisk konsumenckich. Aby zostać jednym z nich, wystarczy wziąć udział w rekrutacji - należy w tym celu wysłać recenzję dowolnej restauracji organizatorom i czekać na odpowiedź.
Cały ranking jest dostępny na stronie Poland 100 Best Restaurants.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (118) ponad 20 zablokowanych
-
2013-10-30 19:21
Gratulacje dla Metamorfozy
To moja ukochana restauracja. Kocham gotować i nigdzie na świecie żadne danie mnie tak nie urzekło, jak w tym miejscu. Wielki szacunek dla kucharzy za niezwykłe połączenia smaków i powrót do tradycji, oraz dla obsługi za wspaniałe podejście.
- 1 9
-
2013-10-30 20:21
powiedzmy sobie prawdę (1)
ile z tych wymienionych restauracji pracuje i wydaje dania uczciwie ? tak jak na zachodzie dania świeże (zawsze ) z najlepszych produktów
ile restauracji robi tylko wokół siebie otoczkę znakomitości ilu szefów w Polsce ? czy w ogóle się tak da pracować w trójmieście w taki sposób by zdobyć najwyższe wyróżnienie albo bardziej starać się o gwiazdkę ? ile restauracji jest stac na to ? JA uważam ze jeszcze długa droga do takiego poziomu jak za granica- 6 2
-
2014-07-30 10:06
Re: powiedzmy sobie prawdę
Niby tak ale jest wiele restauracji, które naprawdę starają się dosięgnąć ten poziom. Poza tym weź również pod uwagę,że jednak w Polsce jest tanio. I te najdroższe potrawy tak naprawdę kosztują tyle co najtańsze w restauracjach zagranicznych na zachodzie.
Moim zdaniem spokojnie do zachodniego poziomu może aspirować restauracja ,,smak morza" , która znajduje się w Sopocie. Bardzo smaczna rybka, miła obsługa oraz fajne położenie przy plaży.- 0 0
-
2013-10-30 20:40
Reklama ,znajomości i takie tam układy
Towarzystwo wzajemnej adoracji,dyplomik na ścianę,my zapłacimy dużo ,a wam idiotom nawet stolec będzie smakować,tak was r******ą w d*pę ,a wy się podniecacie ! Jesteście porąbani?? Ą Ę Ę
- 5 3
-
2013-10-30 22:00
skandal !
A gdzie mleczny Słoneczny ?
- 4 0
-
2013-10-31 06:40
Smacznego (2)
Kur...a mać,pracuję i nie stać mnie na obiad w restauracji.Pytam się kto jada obiady za 50 zł od osoby?
- 5 0
-
2013-10-31 23:33
ja (1)
jak jesteś ciekawa i ładna to zapraszam:)
- 1 0
-
2013-11-01 11:39
120 kg namiętna brunetka
ciepła i miła. Podaj swój nr
- 1 0
-
2013-10-31 12:56
No to już jest skandal - Siaratona nie ma w rankingu? To się Pani Dyrektor musiała zdenerwować... A tak zachwalali molocha, że najlepszy we wszystkim, że "och" i "ach"... A tu kolejny ranking bez nich...
Ciekawe, ilu "wiernych jedynej i słusznej korporacji" zaminusuje, albo zgłosi do redakcji prośbę o usunięcie posta... Bo przecież tylko lizustwo ma prawo bytu w opinii ;)- 3 1
-
2013-11-05 13:47
dziennikarze XXI w
w Bulaju nie gotuje się na oczach gości. W Małpie, której współwłaścicielem jest Artur Moroz gotuje się na oczach gości. Grunt to się przygotować merytorycznie do artykułu prawda?
- 0 1
-
2013-11-09 23:46
pizza max!!!
najlepiej w Polsce dają w MAX PIZZY jadam w całej Polsce w knajpach i w Hotelach a le jak tam podają smacznie dużo i tanio to tak jeszcze nigdzie nie jadłem w Polsce POLECAM wszystkim dobrą kuchnie i smaczną
- 0 0
-
2013-12-07 22:31
zarcia w trojmiescie nie da sie zjesc
Jestem w szoku ze cokolwiek z trojmiasta jezeli chodzi o restaracje,bary szybkiej obslugi,itp.wygrywaja.jezdze po calej polsce sa dobre,bardzo dobre knajpy jednak w trojmiescie nigdy nic smacznego o swiezosci juz nie wspomne nigdy nie zjadlem.ryba nad morzem to stare padlo na slasku szybciej trafiam swieza rybe.kebab trojmiejski-to porazka,dania polskie na zeszlorocznym oleju.juz zrezygnowalem i przyjezdzajac do zasciankowego trojmiasta ktore zyje swoim zyciem nie stoluje sie w knajpach.lepsza bulka z biedy.wogole trojmiasto to porazka.resteratorzy obudzcie sie po swieza rybe macie godzine z zaladunkiem i dojazdem na miejsce.niedlugo nikt do was nie przyjedzie
- 0 0
-
2015-08-16 20:35
Wyśmienicie jest w Czary-Mary. Restauracja ta znajduje się w extra miejscowości, jaką jest Jurata. Spędzam tutaj urlop po raz 1szy i ciężko mi będzie stąd wyjechać :). ale wracając do Czary-Mary, to szczerze powiem, ze ciężko trafić na taki lokal. Nie dość, że przepysznie i przepieknie podane jedzonko to jeszcze obsługa nadwyraz miła a i wystrój prosty, bez udźwnień. Szczególnie polecam odwiedzać to miejsce w godzinach wieczornych. Klimat jest nieziemski :). pozdrawiam
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.