- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce
W ostatni weekend ogłoszono wyniki III edycji konkursu "Poland 100 Best Restaurants", który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji w Polsce. W plebiscycie wyróżniono aż siedem restauracji z Trójmiasta, w tym jedną za najlepszy debiut.
Konkurs jest pierwszym prestiżowym projektem kulinarnym o tak dużej skali. Charakteryzuje go oryginalna formuła, w której konsumenci, a nie profesjonalne jury, jak to zazwyczaj bywa, decydują o tym, które restauracje znajdą się w zestawieniu. Dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i każdy potencjalny konsument może się do niej śmiało odnieść - jest bowiem oparta na wynikach 18 tys. ankiet przeprowadzanych wśród klientów oraz opiniach "tajemniczych konsumentów" (and. Mystery Shopper).
Tegoroczna edycja była trzecią w historii. Organizatorzy otrzymali 541 nominacji, spośród których wyłoniono setkę najlepszych. Na gali finałowej, która odbyła się w ostatni weekend w Warszawie, ogłoszono zwycięzców poszczególnych kategorii - Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszej Karczmy w Polsce w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - Jeden Widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - Dwa Widelce oraz GRAND AWARD - Trzy Widelce.
Miejsce restauracji w grupie ustalane było zgodnie z zasadą: 75 proc. oceny konsumentów (ankiety, głosowanie), 25 proc. oceny inspektorów.
Tegoroczni zwycięzcy w kategorii głównej to: Restauracja Romantyczna Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie (Najlepsza Restauracja w Polsce) oraz Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój (Najlepsza Karczma w Polsce). Nagrodę za Osobowość Kulinarną Roku otrzymał Robert Sowa. W rankingu nie zabrakło restauracji trójmiejskich. - Jestem mile zaskoczony obecnością aż siedmiu restauracji z województwa pomorskiego w konkursie - mówi Cezary Wołodko, prezes firmy EVENTIC Sp. z o.o., twórcy i organizatora konkursu "Poland 100 Best Restaurants".
W kategorii Debiut Roku zatriumfowały dwie restauracje - toruńska Restauracja Szeroka № 9 oraz sopocka Brasserie d'Or. - Jesteśmy zaszczyceni tym wyróżnieniem. Podejrzewam, że oceniający nas klienci wzięli pod uwagę fakt, że jesteśmy jedyną trójmiejską restauracją, która może nazwać się "Brasserie", ponieważ na miejscu produkujemy własne piwo - komentuje Andrzej Weiss, współwłaściciel Brasserie d'Or, twórca restauracyjnego menu. - Konsumenci mogą u nas skosztować tradycyjnych dań kuchni francuskiej w zupełnie nowym wydaniu, i to w bardzo atrakcyjnej cenie - dodaje.
Atrakcyjnej - czyli jakiej? Za danie główne, w skład którego wchodzą policzki wołowe z balsamiczną nutą i ziemniaczanym fondant zapłacimy 25 zł.
W kategorii Najlepsze Tasting Menu zwyciężyła gdyńska Restauracja Sztuczka. - Restauracja Sztuczka to teatr jednego aktora, stąd też dodatkowa nagroda za najlepsze tasting menu w Polsce - komentuje Wołodko.
W Sztuczce za danie główne, na które składa się irlandzka biodrówka jagnięca, ragout z soczewicy, czarnych oliwek, pomidorów i szpinaku oraz jarmuż, zapłacimy 59 zł.
Gdańska Restauracja Metamorfoza, która otrzymała Grand Award, czyli Trzy Widelce, dostała również specjalną nagrodę za promocję kuchni polskiej i regionalnej oraz została okrzyknięta jedną z najlepszych restauracji w Polsce. - Gratuluję twórcom nowatorskiej akcji "Smakujemy Gdańsk i Pomorskie", który jest doskonałą promocją Polski i woj. pomorskiego na całym świecie - mówi organizator, Cezary Wołodko.
W Metamorfozie za przykładowe danie główne - sieję z truskawkami i kalarepą - zapłacimy 50 zł.
Trzy Widelce przyznano również sopockiej Restauracji Bulaj Artur Moroz, w której posiłki przygotowywane są na oczach gości; wspomnianej już Restauracji Sztuczka, gdyńskiej Tokyo Sushi oraz Hashi Sushi z Gdyni. - Hashi Sushi jest niepowtarzalna, tutaj po prostu trzeba być, żeby się przekonać, co znaczy i jak smakuje kuchnia z drugiej półkuli - komentuje Wołodko.
Za przykładowe danie główne w Restauracji Bulaj (pieczoną łopatkę cielęcą z kopytkami i marchewką z groszkiem) zapłacimy 36 zł. W Hashi Sushi natomiast za stek z grillowanego łososia podany z pszennym makaronem udon i warzywami zapłacimy 39 zł.
Dwa Widelce trafiły do dwóch gdańskich restauracji - niedawno wyremontowanego Kosa oraz Baryłki. - W Baryłce możemy skosztować prawdziwego dania mistrzów, jakim jest kaczka po gdańsku faszerowana jabłkami, pieczona w likierze miodowym w towarzystwie żurawiny, serwowana z kluseczkami i czerwoną kapustą - mówi Cezary Wołodko.
Danie główne w Kosie zjemy za 31 zł (polędwiczka nadziewana suszonymi pomidorami), a w Restauracji Baryłka osławioną kaczkę po gdańsku - za 56 zł.
W zeszłym roku w kategorii Najlepsza Restauracja w Polsce zwyciężyła warszawska Tamka 43, a najcenniejszymi trójmiejskimi restauracjami okazały się być: Kos (okrzyknięty najlepszym bistro) i Mercato (trzy wyróżnienia).
Konkurs ma na celu nie tylko wyłonienie setki najlepszych restauracji, ale również szerzenie idei konsumowania dań najlepszej jakości. - Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać - mówi organizator.
Ranking, który w zasadzie tworzą "zwykli" klienci restauracji oraz anonimowi inspektorzy, wydaje się być wiarygodnym źródłem informacji, bowiem ocenę może wystawić każdy z nas. Konsumenci bywają bardzo różni, mają własne oczekiwania, gusta oraz zróżnicowaną wiedzę o kuchni i gotowaniu. Dzięki temu średnia z wyników ankiet oraz opinii "tajemniczych klientów" jest dość miarodajna.
Co ciekawe, w roli anonimowych inspektorów występują zarówno osoby związane z branżą gastronomiczną, jak i przedstawiciele środowisk konsumenckich. Aby zostać jednym z nich, wystarczy wziąć udział w rekrutacji - należy w tym celu wysłać recenzję dowolnej restauracji organizatorom i czekać na odpowiedź.
Cały ranking jest dostępny na stronie Poland 100 Best Restaurants.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (118) ponad 20 zablokowanych
-
2013-10-29 19:00
dwa widelce (1)
Gratulacje dla "Baryłki"szefa i personelu, wspaniała kuchnia, atmosfera i wiesz że jesteś mile widzianym gościem.
- 4 3
-
2013-10-31 23:22
maja takie danie - nalesniki...
niby nic a niebo w gebie :)
mo i ten sloneczny taras, kawa w marcu na dworzu tego nie zapomne- 1 0
-
2013-10-29 19:01
Najlepsze hamburgery w Carmniku
polecam, robią na zamówienie
- 2 2
-
2013-10-29 19:17
kos
fajnie,ze takie restauracje znajduja sie na liscie zwyciezcow. Po remoncie ta restauracja wiele zyskala, bywam tam bardzo czesto ze swoimi dziecmi. Jesli ktos mowi zle o tej restauracji, to chyba tylko dla tego, ze w chwili obecnej nie maja tej promocji na jedzenie co byla. Ale to dobrze, bo nie przychodzi stado ludzi, a w milej atmosferze można zjesc i sie zrelaksowac
- 3 11
-
2013-10-29 19:42
bardzo dziwny ranking (1)
jadlem w tych wszystkich restauracjach i tak do bulaja bym juz nie wrocil bo podano mi salatke z bezsmakowymi pomidorami i podla salata lodowa , a bar kos to bardzo tluste i niezdrowe jedzenie. Ciekawe czym sie kierowano przy tych widelcach
- 5 2
-
2013-10-29 20:07
nie wierzę Ci
na bank byłeś tylko w jednej z wymienionych restauracji i teraz się zgrywasz :)
- 0 1
-
2013-10-29 19:47
Restauracja Kos
Byłam w restauracji kos i jadłam dla mnie bardzo dobra kuchnia i przede wszystkim fajnie pomyślano kącik dla naszych dzieci ,można spokojnie zjeść i w spokoju.A co do obsługi to bardzo miłe są kelnerki i barmani.
- 3 13
-
2013-10-29 20:06
Najlepiej to jeść w domu! (2)
Nieskromnie napiszę, że gotuję bardzo smaczne potrawy, szczególnie z kuchni polskiej i regionalnej kaszubskiej. Mąż jest zachwycony obiadami już od kilkunastu lat trwania małżeństwa a dzieciaki wprost uwielbiają ze mną pichcić :)
Hejterów i formuję, że wszyscy jesteśmy szczupli i nikt z nas nie ma nadwagi :)
Uwielbiam gotować dla mojej rodzinki!- 15 2
-
2013-10-29 20:10
popieram,też kuchnie Kaszubską bardzo lubie.
- 2 1
-
2013-10-29 22:57
nie wiem dlaczego masz taka potrzebe ze wszystkimi sie dzielic ta informacja
- 3 4
-
2013-10-29 20:57
konkurs
Informuję, że tytuł ten kupuje się za pieniądze i nie ma to nic wspólnego z plebiscytem.
Proszę autora artykułu o sprostowanie lub opisanie w jaki sposób odbyło się głosowanie- 9 1
-
2013-10-30 07:12
policzki wołowe mogę sobie w domu zrobić, fakt, mięsko z policzków jest fantastyczne (1)
- 1 1
-
2013-10-30 21:58
lecz sie
albo sprobuj ludzkiego miesa podobno palce lizac !
- 0 0
-
2013-10-30 07:48
Sztuczka (1)
Do "Sztuczki" najlepiej iść z mikroskopem, bo składników dania trzeba szukać na talerzu. Prawdziwą sztuczką jest się tu najeść. Dania bardzo wymyślne ale dla krasnoludków.
- 17 3
-
2013-10-30 08:49
Mam na to swoje określenie
"Modelarstwo gastronomiczne" - zamiast dania dostajesz model w skali 1:wiele.
- 7 2
-
2013-10-30 15:25
Jeden widelec
A gdzie gdyńska baryłka z grabówka? 40-tka wódki 5zł, najtańsze piwo 2,50 zł, a widelcem można dostać w oko lub w plecy po wyjściu z lokalu:)
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.