- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Cydr robi furorę. Gdzie go kupić i napić się w Trójmieście?
- Teraz w pubie siedzi się z cydrem, to modne - mówią fani tego lekko gazowanego jabłkowego alkoholu, który robi furorę w trójmiejskich lokalach. - Zainteresowanie w tym roku wzrosło lawinowo - potwierdzają dostawcy.
- Zainteresowanie wzrosło lawinowo. Zaczęło się to jeszcze przed internetową akcją namawiającą do picia polskiego cydru w związku z rosyjskim embargo na nasze jabłka - przyznaje Łukasz Szajewski, właściciel marki Butelkowe, która w cydr zaopatruje kilkanaście trójmiejskich lokali. - W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Klienci dobrych pubów po prostu wymagają, aby w ich ofercie był cydr. Podobnie było z rzemieślniczymi piwami, gdy rozpoczął się na nie, trwający obecnie z powodzeniem, boom.
Cydr nie bez przyczyny porównywany jest do piwa. Po pierwsze, tak jak trunek z jęczmienia lub pszenicy produkowany jest podobną techniką fermentacji. Po drugie, zawiera porównywalną ilość alkoholu (średnio 4 proc.) i jest sprzedawany w podobnej cenie (w trójmiejskich lokalach zazwyczaj kupimy go za 7-11 zł).
- To jeden z najlepszych napojów na lato, pity z kostkami lodu świetnie orzeźwia. Jest delikatniejszy w smaku od piwa i lżejszy od wina - uważa Ewa, amatorka cydru. - Poza tym to modny napój. Teraz w pubie siedzi się z cydrem.
W Gdańsku cydr dostaniemy m.in. w następujących lokalach: Absinthe, Balsam Cafe, Kafe Delfin, Cafe Lamus, Lawendowa 8, Mazel Tov, Pub Red Light, Pułapka, Arthouse, Flisak '76 czy Loft. W Gdyni jabłecznik serwowany jest w: Chwili Moment, Kandelabrach, Śródmieściu, Bliżej i Ubogiej Krewnej. W Sopocie napijemy się go m.in. w Czarnej Wołdze, Strajku, Retromaniaku czy Tapas de Rucola. Najpopularniejsze są te przemysłowe, produkowane przez duże zakłady, m.in. Lubelski (sprzedawany zarówno w butelkach, jak i z nalewaków), Alibi oraz Miłosławski.
- Jest moda na cydr, pyta o niego coraz więcej osób. U nas jest to jeden z lepiej sprzedających się produktów. Zazwyczaj zamawiają go kobiety, ale to się zmienia. Coraz więcej mężczyzn wybiera cydr zamiast piwa - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.
Popyt będzie rodził wzrost jakości produkowanych cydrów. Klienci są coraz bardziej świadomi i poszukują nowych marek. Najbardziej na rynku brakuje cydrów wytrawnych.
- Na dniach wchodzimy na rynek z cydrem Ignaców. To wytrawny cydr produkowany w niewielkiej manufakturze. Jedyna polska marka, która została doceniona w branżowych magazynach zagranicznych. Jego smak znacząco różni się od tych przemysłowych - zapowiada Łukasz Szajewski. - Wiem już, że Ignaców sprzedawany będzie w gdyńskim Uchu. Trwają rozmowy z innymi lokalami.
Jabłecznik z innej niewielkiej manufaktury z Podlasia sprzedawany był do niedawna w Cafe Szafa.
- To był słodki, mocno jabłkowy cydr z wyraźnym posmakiem drożdżowym. Sprzedawaliśmy go w półlitrowych buteleczkach i zainteresowanie było naprawdę duże. Mieliśmy klientów, którzy przychodzili do nas specjalnie dla tego napitku - mówi właściciel Michał Tysarczyk. - Niestety wytwórca chwilowo zawiesił działalność, ale jeśli tylko do niej wróci, my również zaczniemy ponownie sprowadzać jego cydr.
Przez polskie prawo cydr traktowany jest jak wino: aby go sprzedawać, lokal musi posiadać koncesję winiarską. Nic więc dziwnego, że producenci Na Fali'>na fali zainteresowania tym alkoholem chcą przeforsować swoje: postulują zmiany na wymóg koncesji piwnej. Gdy to się zmieni, cydr stanie się jeszcze popularniejszy. I podobnie jak w innych krajach, pojawi się więcej jego odmian smakowych.
Póki co amatorzy niszowych i zagranicznych marek powinni szukać cydru w sklepach z dużym i dobrym wyborem alkoholi. Najpopularniejsze marki dostaniemy niemal w każdym hipermarkecie.
Zobacz też: Piwo rzemieślnicze: z czym to się (pi)je?
Miejsca
Opinie (307) 3 zablokowane
-
2014-08-23 11:06
7 - 11zl za szklankę cydru
idę do szefa po podwyżkę :D to nie ceny są za wysokie tylko ludzie za mało zarabiają :D
- 12 0
-
2014-08-23 11:21
Józef K., Degustatornia
Cydru możemy napić się również w powyższych miejscach! Polecam! :)
- 2 0
-
2014-08-23 11:23
eeeeeeetam
w krzakach ten cydr ? pili od dawna :)
- 2 0
-
2014-08-23 11:29
Cydr - niemal najtańszy w produkcji trunek alkoholowy
U nas sprzedawany jak okulary Ray Ban albo kawior. Szczególnie zabawne w kontekście embargo na jabłka i wykupu ich przez Unię. Etatystyczna paranoja.
- 9 0
-
2014-08-23 11:31
Tyle jabłek a...
Cydr 2 razy droższy w sklepach od piwa.W głowie sie producentom poprzewracało !A cena to 2 razy drozsza niż w Anglii a potem płaczą ,że nie mają co zrobić z jabłkami.
- 5 0
-
2014-08-23 11:37
dlaczego nasz "mądry" wcześniej na to nie wpadł ?!
rusek musiał dać nam powód ?!
- 0 1
-
2014-08-23 11:52
Ten cydr.. (1)
.. pilam pierwszy raz przeszlo 20 lat we Francji. I taki byl ten Cidre : lekki orzezwiajacy o smaku pysznych jablek...
Ostatnio pilam cydr w jednej z gdanskich knajpek.. No coz... Niesmaczny, okropny.. Na occie jablkowym, jakis zmetnialy , nieswiezy..
Totalne rozczarowanie..
Oczywiscie nie pilam wszedzie.. Gdzie polecacie naprawde dobry cydr...?- 2 0
-
2014-08-23 11:55
w Almie
- 1 0
-
2014-08-23 12:04
Jabłeczniak (1)
"Amatorzy jabłecznika..." jabłeczniaka jabłecznik to ciasto.
- 4 1
-
2014-08-23 12:26
Nie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cydr
- 2 0
-
2014-08-23 12:14
Pyra Bar (2)
Cydr można wypić jeszcze w Pyra Barze
- 2 0
-
2014-08-23 12:24
A po co przpłacać (1)
obok w biedronce dużo taniej
- 2 2
-
2014-08-23 14:39
A gdzie tam masz obok Biedronkę, bo niezauważyłem ? Najbliższa jest przy Nocie..
- 1 2
-
2014-08-23 12:16
Można to zrobić samemu:
Każdą 50-tkę wódki zagryzać jabłkiem...
- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.