• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy

Mateusz Groen
6 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (446)
Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie? Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie?

Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.




Czy uważasz, że restauracje powinny mieć obniżkę cen mediów w obecnych czasach?

Powodów zakończenia działalności jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest trudna sytuacja na rynku, która wpływa na wzrost cen energii elektrycznej oraz kosztów produktów.

Duże zmiany w Gdańsku



Niedawno restauracja Evil Steak HouseMapka, mieszcząca się w dwóch miejscach w Śródmieściu Gdańska, powiadomiła swoich gości, że to koniec jej przygody z trójmiejską gastronomią (posiada oddziały jeszcze w Szczecinie i Poznaniu).

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.

W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks Mapkana Dolnym Mieście w Gdańsku. Lubiany przez wiele osób punkt słynął z dań kuchni polskiej serwowanych w nowoczesnej formie. Swoją decyzję właściciele podjęli po analizie rynku gastronomicznego.

- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.
Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście
Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: BresnoMapka w Brzeźnie oraz Cafe OficynaMapka.

- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem. Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220Mapka, Mexicanos&Americanos z Osowej Mapka, a także po blisko pięciu latach Przepis naMapka, który zmienił swój charakter działalności na serwowanie cateringu.

- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.

Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w GdańskuMapka. Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów Royal Donuts Mapka nie wytrzymał próby czasu.

Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art CompanyMapka.

- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill ItaliaMapka, który do niedawna znajdował się tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Zamknęła się również restauracja BrodwinekMapka.

To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu. To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu.

Tymczasowe zamknięcia



Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia Mapka informowali o chęci sprzedaży konceptu, jednak póki co nie znalazł się nowy kupiec i niedawno miejscówka we Wrzeszczu wyprawiła pożegnalną imprezę. Wciąż jest jednak nadzieja, że lokal powróci za jakiś czas z nowym właścicielem.

Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka LukullusMapka. Usłyszeliśmy również o zamknięciu lokalu Bistro da MattiMapka, mieszczącego się do niedawna przy ul. Bohaterów Monte Casino w Sopocie. Na szczęście w tym przypadku Bistro da Matti opuściło dawną lokalizację, ale tylko po to, by przenieść się w nowe większe miejsce położonej kilkadziesiąt metrów dalej.

Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla Mapka została wystawiona na sprzedaż.

Muszla w Gdyni na sprzedaż Muszla w Gdyni na sprzedaż

Miejsca

Opinie (446) ponad 50 zablokowanych

  • O co chodzi? Jedne lokale zamykają się a inne otwierają. Zawsze tak było.

    • 10 5

  • więcej płatnych parkingów w centrum miast

    • 6 4

  • za to Ukraińcy co rusz otwierają swoje działalności (2)

    • 20 11

    • I skończą tak samo

      Bob

      • 2 0

    • Von rus. ki trolu

      • 3 0

  • Koszty, koszty i jeszcze raz

    Koszty.
    Prąd i gazu oczywiście ( który na świecie jest najtańszy od przed wojny).

    • 11 6

  • Z wegańskich knajp we Wrzeszczu (1)

    jakiś czas temu padł Sezon w Manhattanie oraz vegan port. ten ostatni był wybitny, potem został od polskich właścicieli przejęty przez duet rosyjsko-białoruski, który ewidentnie nie utrzymał poziomu.

    • 1 6

    • Po co komu vegan, skoro normalne miejsca się zamykają?

      • 9 1

  • Ciekawa jestem (4)

    jaka przyszłość czeka najbardziej przereklamowaną knajpa w Gdańsku, czyli Mandu w Oliwie.

    • 12 3

    • Pociągną, tam wciąż rotacja

      i podejżenie, że robią na czarno.

      • 6 0

    • Ciekawe

      Pewnie na te pierogi za 35 zł chodzą ludzie co tu narzekają na steki po 70 zł na Głównym Mieście

      XD

      • 4 1

    • Są w Trójmieście lokale, które się nigdy nie zamkną

      Bo zawsze będą miały mnóstwo klientów. Jednym z nich jest właśnie Mandu.

      • 4 7

    • Mandu w Gdyni

      To jest jakaś pomyłka. Może na początku robili to dobrze ale teraz to masówa bez smaku. Wymyślne kompozycje w menu a wszystko smakuje tak samo.

      • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    (32)

    To bardzo smutne, że w Polsce tak trudno jest prowadzić jakikolwiek interes.
    Biurokracja zabija naszą przedsiębiorczość.
    Zamiast skupiać się na pracy - trzeba walczyć z urzędnikami i płacić wszechobecne rachunki/podatki.
    Wokół same ograniczenia i rzucane pod nogi kłody.
    Ale ludzie siedzący na etacie bez ambicji tego nigdy nie zrozumieją.

    • 328 74

    • (11)

      jako były przedsiębiorca (sprzedałem firmę) mogę powiedzieć, że obecne czasy przypominają te z lat 90-tych. różnica taka, że w tamtych czasach haraczami zajmowali się dobrze zbudowani bandyci z bejzbolami, a obecnie rozbojami zajmują się się urzędnicy, przede wszystkim z urzędów skarbowych - gdy jednego postraszyłem sądem za bezprawną decyzję to mi powiedział, że albo zapłacę haracz, albo zrobią mi taki nalot, że będę musiał zamknąć firmę. historia zatoczyła koło.

      • 72 15

      • pewnie byłeś nieudacznikiem który nie potrafił prowadzić firmy a wziął się za interesy

        a teraz winni wszyscy dookoła

        • 17 100

      • Niestety PiS nas cofa do komuny (2)

        Bandziory pisowskie niszczą przedsiębiorczość i demokracje

        • 51 22

        • Oni tylko wykonują polecenia Forum z Davos

          • 14 6

        • Za po żyło się świetnie. Bezrobocie 2 cyfrowe, stawka godzinowa 2,50-5,00 zł, całe rodziny chodziły w każdą niedzielę do resta

          • 13 25

      • sama prawda

        Jeśli ktoś nie jest w stanie prowadzić działalności gospodarczej w takich warunkach, to znaczy, że się do niej po prostu nie nadaje.

        • 10 43

      • nie do końca (1)

        jeśli nie kantowałeś na fakturach nic ci nie zrobią i nie musisz się martwić. Ból d*** mają wszelkiej maści cwaniacy, którzy co miesiąc w kwitach na zero wychodzili albo na minus a równolegle jeździli furami za 200-300 tys i telefonami po 10 tys. I bardzo dobrze, że chociaż trochę wzięli się za to złodziejstwo. Powinni jeszcze ustanowić jedną stawkę podatkową dla wszystkich i dopuścić do wrzucania w koszty tylko i wyłącznie auta użytkowe. Ale do tego jeszcze daleka droga.

        • 21 28

        • 3x15

          Byli już tacy co chcieli jedna stawkę dla wszystkich, ale ich zmieszali z błotem

          • 2 8

      • (3)

        Ale z czym masz problem?zaczynając działalność chyba wiedziałeś,że podatku trzeba płacić i ile wynoszą stawki.
        To że Tobie się wydaje jakaś decyzja bezprawna nie znaczy,że tak jest.Poza tym mogłeś walczyć w sądzie.

        • 8 5

        • sami specjaliści na forum (2)

          Prowadzę firmę od 20 lat i tak ciężko jak teraz nigdy nie było. I to nie dlatego że nie potrafię - tylko w mojej branży ludzie przestali inwestować. Młodzi nie dostają kredytów na zakup mieszkań, ci co mają kredyty ledwo radzą sobie z kosmicznymi ratami... I co ja jestem nieudaczna bo klienci nie składają zamówień bo ich nie stać? A zus, podatki, wynagrodzenia , lokal trzeba płacić :(

          • 15 1

          • Nie masz obrotów, to nie masz podatkow. (1)

            • 2 1

            • zus sie placi non stop geniuszu

              VAT tez jak jestes vatowcem i robisz zakupy....

              • 3 0

    • (4)

      W Polsce nie jest trudno prowadzić interes.
      Tylko trzeba robić to mądrze. Jak ktoś zakłada restaurację w wynajętym lokalu to jest niespełna rozumu. Lokal się kupuje na własność a jak się nie ma wolnych środków to się zaciąga kredyt.
      Jak założysz knajpę w wynajętym lokalu to masz tylko dwie możliwości - biznes nie wyjdzie i będziesz płacił czynsz i nie zarabiał albo biznes wyjdzie i wtedy właściciel lokalu podniesie Ci czynsz.
      Widzę jak niektóre firmy, sklepy, knajpy ciągle się przenoszą po mieście z tego powodu

      • 30 20

      • (2)

        A Ty, Chomikosie, jaki biznes tak mądrze prowadzisz? Pytam poważnie.

        • 22 4

        • (1)

          We własnym lokalu.

          Jest w Gdyni pewna ulica. Był na niej sklep spożywczy w przyziemiu jednego domu. Dobrze mu szło. Właściciel kamienicy który odnajmował to na sklep postanowił że wykopie najemcę i sam zrobi sklep. Miał pecha bo obok była pusta działka przeznaczona na sprzedaż a dotychczasowy najemca kupił ją i wybudował tam dom ze sklepem. W mądry sposób wybudował - najpierw parterowy sklep a po kilku latach nadbudował to. I przez pewien czas były dwa sklepy obok siebie.
          Oczywiście okazało się że nowy sklep prowadzony przez człowieka z doświadczeniem wygrywa. Po kilku latach właściciel kamienicy prowadzący sklep samodzielnie dał sobie spokój. Teraz w jego lokalu nie ma nic, stoi pusty. Chciał przycwaniaczyć a pozbył się tylko rzetelnego najemcy i wykluczył możliwość prowadzenia sklepu w swoim lokalu (bo obok jest lepszy i większy).
          Nauczyła mnie tak historia wiele.
          Pytanie dodatkowe - co to za ulica?

          • 13 10

          • Nie te czasy

            Teraz żeby kupić ziemię w centrum miasta to nawet wygrana w totolotka nie wystarczy

            • 14 0

      • Zgadzam sie

        Zgadzam się. W mojej branży też lokal to miesięcznie 6-8 tys dlatego zdecydowałem się robić mobilnie. Czasem deszcz czasem śnieg i zimno ale wpadłem ostatnio do kolegi z branży patrzę a u niego tylko oczy widać. Pytam o co chodzi a on ze na ogrzewaniu oszczędzają. No sorry to już wole na dworzu :) przynajmniej 6 tys za czynsz z opłatami w kieszeni. A klienci zadowoleni na maxa bo rozwiązanie ich problemu przyjeżdża do nich a oni nie musza brać wolnego z pracy i szukać samemu tego rozwiązania :)

        • 2 0

    • ty za to ambitnie założyłeś interes i teraz go zamykasz bo nie potrafisz z tego wyżyć

      a na dodatek obwiniasz wszystkich innych dookoła za swoją porażkę. A to podatki, a to ceny, a to rynek, wszystko nie tak. I co teraz będziesz robił? Wrócisz na etat do tych co cię nigdy nie zrozumieją bua ha ha... ale chciałbyś aby ci klienci z etatów co nigdy ciebie nie zrozumieją przychodzili i zostawiali u ciebie pieniądze :)

      • 16 23

    • dlatego najlepiej olać ciepłym moczem

      bydło na posadzie

      • 0 10

    • Głupio robisz atakując ludzi na etacie

      to nie na nich idą socjale, etatowcy i przedsiębiorcy jakoś ciągną ten kraj do góry w przeciwieństwie do 'elektoratu' siedzącego na bezprawnie wydanych rentach (patrz wsie - co drugi to rencista) i zasiłkach.

      • 33 2

    • (3)

      Za szybko dałam łapkę w górę, czytam - mądry komentarz, aż doszłam do ostatniego zdania.
      Pracuję na etacie i to nie dlatego że nie mam ambicji, tylko jest to dla mnie, a na wagę złota w tych czasach - stabilna posada. Czy każdy ma się teraz rzucić i zakładać własny biznes? Pomysły mam, ale szkoda mi nerwów na prowadzenie swojej działaności w tym kraju. Ktoś też na etatach musi pracować, lepiej chyba tak niż siedzieć w domku i pobierać socjal, prawda?
      Więc proszę nie pisz autorze, że "ludzie siedzący na etacie bez ambicji tego nigdy nie zrozumieją" bo my doskonale to rozumiemy.

      • 28 4

      • "W tym.kraju" nie podoba Ci się. A w którym kraju jest tak dobrze, że nie warto tam żyć? (2)

        • 4 1

        • np. Czechy?

          Przynajmniej w kontekście prowadzenia firmy.

          W "tym kraju" czyli Polsce, nawet nie wiesz jaki w końcu zapłacisz podatek za dany rok i to niezależnie od tego czy jesteś "biznesmenem" czy "etatowcem". Vide: polski "ład".

          • 9 1

        • wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

          • 3 1

    • Dobrze napisałeś. jednak ostatnie zdanie to jakbys był niespelna rozumu.

      • 6 0

    • Pisałam że tak będzie już trzy lata temu...

      Tak, tylko zauważ że rządy robią to celowo! Najpierw wprowadza plandemię kataru i obostrzenia które nie miały żadnych medycznych podstaw do ich zastosowania. To był jeden z wielu kroków do zniszczenia gospodarki i firm. Kilka procent ogarniętych ludzi od razu o tym pisało trzy lata temu. A teraz sztucznie podniesione ceny energii, paliw i gazu. Sztucznie zawyżone by trzymać wysoko inflację, niszczy kolejne firmy. A przy okazji okradają zwykłych ludzi spłacających kredyty przez sztucznie podniesione stopy procentowe. Zaraz wejdzie nowa religia śladów węglowych i kredytów społecznych, punktacja za dobre i uległe zachowanie, pieniądz elektroniczny. Jak nie przyjmiesz 10 dawki na katar, dawki która rozwala Twoją naturalną odporność albo serce, to na wakacje nie wyjedziesz. Mając szczęście, nie z powodu nagłego zgonu, ale z powodu oporu. Ale lepsze to niż ryzyko zakrzepicy. Zakaz produkcji mięsa wywali w kosmos cały rynek a robaków tez wkrótce zabraknie. Więc mąki też nie będzie.... ;)

      • 3 12

    • Gdzie indziej na świecie nie trzeba "płacić wszechobecnych rachunków/podatków".

      • 1 0

    • urzednicy wlasnie dostali 1.5mln nagrod od Karnowskiego

      • 4 1

    • Ale jesteś bezmyślny.To nie biurokracja jest powodem tylko koszty czynszów i mediów.

      • 1 0

    • Prawda

      • 0 0

    • Mam pytanie

      A jak pracuję na etacie i mam pomysły jak znaleźć nowe rynki zbytu dla naszych produktów plus prowadzę działalność nierejestrowaną plus trzepię kasę z 2 dodatkowych źródeł i robię kurs IT to rozumiem, że jestem mało ambitna?

      • 1 1

    • Przedsiębiorczość zabijają czynsze z kosmosu, a nie podatki.

      Podatki są pochodną sukcesu, nie sprzedajesz, nie masz podatków. A podatek od nieruchomości jest wliczony w czynsz.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Do niektórych chciałem zajrzeć... ale nie zdążyłem (3)

    Jednak rozpoczynają inne, nowe i mam nadzieję że zdążę :)

    • 20 47

    • (1)

      To ile czasu się wybierałeś? Farmazoniarzu.

      • 12 13

      • Może hajs odkładał, co Ci do tego?

        • 2 0

    • Ta. Ty i wyjscie do restauracji. Ty jesz kartofle z biedry i metke cebulową.

      A restauracje krytykujesz na forach ze za drogo, za maŁo i nie do syta.

      • 2 3

  • Tyle sie zamyka, a co rusz artykul o nowych lokalach. Ciekawe co kieruje tymi ludzmi- mysl, ze ich restauracja/kawiarnia sie wybije na tle innych i przetrwa? Tak sie tylko zastanawiam. Czasy mamy chyba najgorsze od dawna dla tego typu uslug.

    • 9 0

  • Jakoś trudno mi współczuć gastronomii

    Może dlatego, że pracowałam tam przez sześć lat. Inna sprawa, że w Trójmieście mało jest rzeczywiście ciekawych i smacznych miejsc, do których chciałoby się wracać - większość to byle jakie jedzenie pod turystów, którzy zjedzą wszystko

    • 25 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane