• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia przeżywa falę zamknięć. W tych miejscach już nie zjemy

Mateusz Groen
6 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (446)
Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie? Gastronomia to niełatwa branża, a powodzenie w niej zależy od wielu czynników. Które miejsca zamknęły się w ostatnim czasie?

Końcówka 2022 i początek nowego roku przyniosły zapowiadane zmiany w gastronomi. Kolejny raz spotkaliśmy się z zakończeniem działalności miejsc, które na pozór zdawały się dobrze radzić sobie na trójmiejskim rynku gastronomicznym. Na bieżąco informujemy was o zmianach w gastronomii, dlatego też dzisiaj przedstawimy zestawienie restauracji, w których już nie zjemy. Tym razem największe zmiany w Gdańsku.




Czy uważasz, że restauracje powinny mieć obniżkę cen mediów w obecnych czasach?

Powodów zakończenia działalności jest wiele, jednak najczęstszym z nich jest trudna sytuacja na rynku, która wpływa na wzrost cen energii elektrycznej oraz kosztów produktów.

Duże zmiany w Gdańsku



Niedawno restauracja Evil Steak HouseMapka, mieszcząca się w dwóch miejscach w Śródmieściu Gdańska, powiadomiła swoich gości, że to koniec jej przygody z trójmiejską gastronomią (posiada oddziały jeszcze w Szczecinie i Poznaniu).

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta - poinformowali przedstawiciele Evil Steak House.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.
  • Restauracja Spożywczy do niedawna funkcjonowała na Dolnym Mieście.

W połowie listopada pożegnaliśmy również Spożywczy Food&Drinks Mapkana Dolnym Mieście w Gdańsku. Lubiany przez wiele osób punkt słynął z dań kuchni polskiej serwowanych w nowoczesnej formie. Swoją decyzję właściciele podjęli po analizie rynku gastronomicznego.

- Obecne czasy, jakże ciężkie dla przedsiębiorców, zmuszają nas do zawieszenia działalności Spożywczego. Zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, a w tym czasie intensywnie myślimy nad nowym formatem na Dolnej 2 - poinformowali właściciele Spożywczy Food&Drinks.
Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście Ranking 2023: najlepszy catering dietetyczny w Trójmieście
Gdańsk w ostatnim czasie pożegnał się również z lokalami: BresnoMapka w Brzeźnie oraz Cafe OficynaMapka.

- Dziękujemy za wszystkie odwiedziny, za wszystkie miłe słowa i za te krytyczne również. Świetna przygoda nas spotkała na Chlebnickiej 24/25, trochę krótka, ale jakże intensywna! Pamiętajcie o nas dobrze - napisali przedstawiciele Cafe Oficyna na łamach mediów społecznościowych.
Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem. Wiele miejsc zamknęło się w ostatnich miesiącach lub sprzedało swoje lokale wraz z konceptem.
Z Gdańska zniknęły również: restauracja 220Mapka, Mexicanos&Americanos z Osowej Mapka, a także po blisko pięciu latach Przepis naMapka, który zmienił swój charakter działalności na serwowanie cateringu.

- Drodzy goście! Przyjaciele! Niestety po pięciu latach działalności, po spełnieniu marzenia, po odniesieniu wielu sukcesów, zdobyciu wielu nagród postanowiliśmy zakończyć przygodę pod adresem Jaśkowa Dolina 132. Dziękujemy wam, że byliśmy częścią waszych rodzinnych i firmowych uroczystości, że zrealizowaliśmy dla was masę cateringów. Dziękujemy za zaufanie. (...) Nie mówimy: żegnajcie! Mówimy: do zobaczenia! No i... nie znikamy. Pozostajemy z ofertą cateringu i ofertą finger food na wasze przyjęcia w domu i w firmach. Znaleźliśmy malutki lokal, by je dla was przygotowywać. Polecamy się - poinformowali właściciele lokalu Przepis na z Moreny.

Swoją ostatnią imprezę miała również Havana, do niedawna mieszcząca się w lokalu przy ul. Świętego Ducha 68 w GdańskuMapka. Również lokal specjalizujący się z "Instagram friendly" ciastek, pączków i deserów Royal Donuts Mapka nie wytrzymał próby czasu.

Z Oliwy zniknęła restauracja specjalizująca się w kuchni roślinnej Food Art CompanyMapka.

- Na do zobaczenia pozwolimy sobie na trochę prywaty. Wczoraj dostaliśmy od was dużo pytań, czy w Pod Krzywym Żeberkiem będą dostępne dania bezmięsne. Możemy już wam zdradzić, że coś się pojawi, ale o szczegóły proszę pytać i męczyć szefa Piotra. I gorąco zachęcamy do wspierania małych przedsiębiorstw, nie chodzi nam tylko o gastronomię. Bez was małe lokale/sklepy nie mają szans na istnienie, a pamiętajmy, że to często dorobek życia właścicieli, a nawet życia ich rodziców. Smutno czyta się informacje o zamknięciu kolejnego małego przedsiębiorstwa, więc róbmy co w naszej mocy, by tych smutków było jak najmniej. Wiemy, że Oliwa ma moc i nie pozwoli na zamknięcie się "swojaka" - poinformowali przedstawiciele Food Art Company.
Sopot także opustoszał. Nie zjemy już w Grill ItaliaMapka, który do niedawna znajdował się tuż przy Dworcu PKP w Sopocie. Zamknęła się również restauracja BrodwinekMapka.

To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu. To już oficjalny koniec Ziemi, która przez pięć lat była popularnym miejscem we Wrzeszczu.

Tymczasowe zamknięcia



Już jakiś czas temu właściciele lokalu muzycznego Ziemia Mapka informowali o chęci sprzedaży konceptu, jednak póki co nie znalazł się nowy kupiec i niedawno miejscówka we Wrzeszczu wyprawiła pożegnalną imprezę. Wciąż jest jednak nadzieja, że lokal powróci za jakiś czas z nowym właścicielem.

Działalność w Gdańsku do dnia 31.03.2023 r. zawiesiła także Tawerna Grecka LukullusMapka. Usłyszeliśmy również o zamknięciu lokalu Bistro da MattiMapka, mieszczącego się do niedawna przy ul. Bohaterów Monte Casino w Sopocie. Na szczęście w tym przypadku Bistro da Matti opuściło dawną lokalizację, ale tylko po to, by przenieść się w nowe większe miejsce położonej kilkadziesiąt metrów dalej.

Niektóre lokale w najbliższym czasie zmienią swoich właścicieli. Zmiany na szczeblu właścicielskim zajdą w słynnej restauracji znajdującej się w zrewitalizowanej muszli koncertowej Muszla Mapka została wystawiona na sprzedaż.

Muszla w Gdyni na sprzedaż Muszla w Gdyni na sprzedaż

Miejsca

Opinie (446) ponad 50 zablokowanych

  • (1)

    Nad Wisłą rozgaszczają się tzw. wirtualne restauracje. To lokale udostępniające swoją kuchnię, które gotują dla marek funkcjonujących w sieci. Nowy model biznesowy rozwija się, szczególnie w czasie, gdy gastronomia wciąż liże rany po lockdownach i podwyżkach kosztów prowadzenia firm.
    O sprawie pisze "Rzeczpospolita", która podaje, że tzw. wirtualnymi restauracjami staną się punkty Amic Energy, czyli dawne stacje Łukoila odkupione przez austriacki fundusz inwestycyjny. Zamawiający w sieci posiłek się nie dowiedzą, że powstał on na zapleczu stacji benzynowej.
    Tak działają kuchnie-duchy

    Amic Energy tym samym staną się tzw. kuchniami-duchami (z ang. ghost kitchen). To oznacza, że będą sprzedawać dania pod markami tzw. wirtualnych restauracji, czyli marek, które istnieją wyłącznie w sieci, lecz nie mają fizycznego lokalu.
    "Rz" zauważa, że za tym pomysłem stoi FoodBandits i podkreśla, że to pierwsza tego typu współpraca w Polsce. Współpraca ze stacjami paliw wypaliła w czasie sześciotygodniowych testów. Dlatego też obie strony zdecydowały się na rozszerzenie współpracy o kolejne lokalizacje.

    Dziennik podkreśla, że poznański start-up korzysta z sieci różnych lokali gastronomicznych i sprzedaje dania w internecie pod takimi markami, jak m.in. Bastardo Pasta, Los Hombros czy Wok'n'Roll. Swoim partnerom zapewnia składniki i daje niezbędne instrukcje wraz z opakowaniami.
    Trudna sytuacja gastronomii

    Gazeta zaznacza, że nowa inicjatywa pojawia się w momencie, gdy gastronomia w Polsce mierzy się z kryzysem. Najpierw w sektor uderzyła pandemia koronawirusa i związane z nią lockdowny, a obecnie inflacja, gospodarcze spowolnienie i rosnące koszty.

    Z danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej wynika, że między 2019 a 2021 r. swoją działalność zlikwidowało lub przebranżowiło się ok. 20 tys. lokali. Z branży odeszło ok. 200 tys. pracowników.

    W money.pl wielokrotnie poruszaliśmy problemy branży gastronomicznej. Pisaliśmy m.in. o tym, że restauracji jest najmniej od co najmniej

    • 5 1

    • 2005 r., jak również o tym, że dobija ich zerowa stawka podatku VAT na żywność.

      • 0 1

  • Dziękujemy obecnej władzy za tumienie prywatnej inicjatywy (1)

    dowalcie jeszcze więcej obciążeń, zwiększcie ZUS, koszty energii, gazu i dajcie jeszcze więcej gospodarki nakazowo-rozdzielczej jak przed 1989 rokiem to młodzież nie będzie musiała uczyć się z książek co to był komunizm. Do kompletu podnieście jeszcze kilka razy płace minimalną i uregulujcie ceny w sklepach "Cena Umowna"

    • 19 10

    • Czyli z góry wykluczasz ludzi. Mają zarabiać tak mało, żeby nie było ich stać na nic?

      • 0 2

  • czyli we Wrzeszczu nie zostało już nic, jeden Langfur na Wajdeloty (2)

    aha

    • 0 0

    • Też do zamknięcia

      • 0 0

    • Zamknąć Wrzeszcz i zgasić swiatło.

      • 2 0

  • Klient

    Food art się zamknął jednak w artykule jest przekłamanie bo Restauracja pod Krzywym Żeberkiem jest obok i istnieje już od 3 lat!!!

    • 0 1

  • Podziękujcie Pisowi (2)

    Gaz przed wojną 200$ teraz 170$ węgiel z polskiej kopalni dla elektrociepłowni (faktury z kopalni) do 600pln jak okradli nas na paliwie !!słynny vat 23% Najgorsze że zyski są dla swoich nie dla Państwa!!! 34% społeczeństwa albo tego nie rozumie albo nie chce zrozumieć Pis to mafia i to na ruskich cuglach

    • 27 12

    • Podziękuj sobie za jasność i dogłębność myślenia.

      • 1 3

    • Chyba Putinowi

      • 0 2

  • bede glodny!!!!

    • 2 5

  • czyli co lokale pracowaly z dnia na dzien i nic nie zarabiały ? (1)

    • 9 2

    • Na to wygląda, że na styk.

      • 0 0

  • A dlaczego nie napiszecie ile sie otworzylo ?

    Ilu klientów przejmują fastfody. Czasy się zmieniają i klienci swoje upodobania. Padają te które mają malo klientów. To znaczy ze z nimi jest coś nie tak.

    • 16 4

  • (1)

    Wniosek jest prosty! Państwo nas tak dowaliło z każdej strony że ludzi po prostu nie stać! Polecam polski ład i dalej głosować na bande dziada wie tyle co zje.

    • 17 8

    • Módl się o pokój. Na Ukrainie mają światło i Internet od czasu do czasu.

      • 1 3

  • Wszyscy won.

    Zeby nie bylo niczego.

    • 10 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane