- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Gdzie w Trójmieście na: golonkę
Gdzie w Trójmieście najlepiej podają nasze ulubione danie? Sprawdzam i opisuję wybrane lokale i propozycje ich serwowania. Ostatnio testowałem krewetki, a w tym tygodniu - golonkę. Za dwa tygodnie poszukam japońskiego klasyka - zupy ramen.
Jaśkowa to nowy lokal w miejscu dawnego Gościńca Myśliwskiego. Restauracja znajdująca się na terenie gdańskiej strzelnicy na razie kontynuuje drogę obraną przez poprzednika - w karcie króluje dziczyzna. I to właśnie golonka z dzika mnie tutaj sprowadziła. Na miejscu okazuje się jednak, że dzik nie dojechał, ale dostępna jest klasyczna wieprzowa goleń. Zamawiam i po kilkunastu minutach dostaję gustowny żeliwny półmisek z mięsiwem. Porcja jest ogromna. Dla głodnego klienta powinno to być zaletą, ale w tym konkretnym przypadku daniu nie wychodzi to na dobre. Z powodu swojej wielkości upieczone wcześniej mięso nie zostaje dokładnie odgrzane - przy kości jest zimne i nie nadaje się do jedzenia. Poważna wpadka, ale raczej z kategorii tych przypadkowych. Ciepłe fragmenty są niezłe i amator golonek na pewno się tutaj nie zawiedzie. Plus za dodatki: kapusta z kminkiem i pieczone ziemniaki to bardzo porządne, domowe jedzenie. Poza tym, kelner przejął się wpadką i zrekompensował ją deserem. Tylko cena mogłaby być niższa - 36 zł za golonkę w takim miejscu to zbyt wiele.
Polska Zagroda to jedno z tych miejsc, które automatycznie kojarzy się golonką. Karczma na granicy Gdańska i Sopotu funkcjonuje od wielu lat i można bez przesady stwierdzić, że to jedno z ulubionych miejsc trójmieszczan, gdzie serwowane jest wiejskie jadło. Wystrój jest dość siermiężny, ale taki też ma być w takim miejscu. Podawane tutaj jedzenie to również proste smaki, bez udziwnień i eksperymentów - ma być jak na domowym obiedzie. Tutejsza golonka jest tania (29,50 zł), a wybierać można spośród kilku sposobów podania: z czosnkiem, w piwie i sosie miodowo-musztardowym. Decyduję się na ten ostatni wariant. Kelner podaje danie w kilka minut. Miłośników sutych posiłków uprzedzam, że w Zagrodzie dużo mięsa nie zjedzą - większość porcji to skóra i kości. Sosu jest sporo, ale niestety jest mało aromatyczny i naprawdę trzeba się postarać, aby wyczuć w nim smak miodu. Mięso doprawić można sobie musztardą albo chrzanem. Kapusty i ziemniaków z kiełbasą i cebulką (bardzo dobre) na talerzu nie brakuje. Dramatu nie ma - ot, zwyczajna golonka, jakich setki zjemy w innych knajpach. Warto chyba jednak spróbować innych polskich specjałów z karty. Ponoć pieczeń z żubra jest świetna.
Żabusia to rodzinny lokal na Żabiance , który działa od przeszło czterdziestu lat i wśród miłośników zwyczajnej, polskiej kuchni ma wyrobioną renomę. W środku panuje staromodna atmosfera i jeśli szukacie lokalu uciekającego najnowszym trendom wnętrzarskim i kulinarnym (które w niektórych lokalach zaczynają przytłaczać smak potraw), to właśnie tutaj powinniście się wybrać. Jedną ze specjalności kucharzy jest golonka, którą gotują według autorskiego przepisu w warzywach i chmielu i podają bez kości. To chluba tej knajpki i nic w tym dziwnego. Mięso jest przygotowane pierwszorzędnie, jest delikatne, rozpada się pod naciskiem widelca i rozpływa w ustach. Tę delikatność świetnie przełamują chrupiące krokiety z ciecierzycy i suszonych pomidorów - dodatek zaskakujący, ale bardzo trafny i nie tak nudny jak wszechobecne ziemniaki i kapusta. Byłaby to zapewne najlepsza golonka, jaką jadłem, jednak jej smak był dla mnie odrobinę zbyt delikatny - sos na bazie wywaru z warzyw i chmielu miał zbyt neutralny smak, zabrakło mu charakteru. Mimo to zdecydowanie polecam. 35 zł, jakie musimy zapłacić za to danie, to adekwatna do jakości cena.
Najdroższą, ale również najsmaczniejszą golonkę zjemy w Tłustej Kaczce w Orłowie . Ta jedna z lepszych restauracji w Trójmieście specjalizuje się w tradycyjnej kuchni polskiej, ale nie ma nic wspólnego ze swojskimi gospodami. Minimalistyczne, wykończone w drewnie wnętrze jest jasne i eleganckie, obsługa kelnerska jest z wyższej półki, a klasyczne dania przygotowywane są z pomysłem i z wykorzystaniem nowoczesnych kulinarnych trendów. Tutejsza golonka (42 zł) nie ma nic wspólnego z wulgarnym mięsiwem, z jakim kojarzy się to danie. Wręcz przeciwnie - to wykwintna potrawa o zróżnicowanej fakturze: delikatne mięso otacza lekko chrupiąca skórka bez nadmiaru tłuszczu. Dla wygody golonka jest pozbawiona kości, a przed podaniem kelner polewa ją wyśmienitym sosem piwno-śmietanowo-musztardowym. Daniu towarzyszą śląskie kluski (ilość symboliczna) oraz lekko podduszona, grubo siekana młoda kapusta. Zdecydowanie warto się tutaj wybrać, aby odkryć ten często niedoceniany kawałek mięsa, jakim jest golonka na nowo.
A wy gdzie jedliście najlepszą golonkę w Trójmieście? Czekamy na wasze rekomendacje w komentarzach - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (135) 8 zablokowanych
-
2016-09-08 09:03
Dawno, dawno temu...
... na ul. Heweliusza była sobie knajpa "Pod Kaprem". I tam była zajefajna golonka.
- 18 1
-
2016-09-08 09:08
42 zl
Chyba zwariowali 42 ziko za golonkę ze świni przeginka
- 12 2
-
2016-09-08 09:26
Jak widać, dziś komentarze pod artykułem wykupił Kubicki. (1)
- 21 3
-
2016-09-08 10:02
Hmmmm
No bo jak się pisze rzetelny artykuł i pomija najbardziej kultową i znaną z golonki knajpę... To tak jakby pisać artykuł o trójmiejskich kościołach i pominąć np mariacki....
- 7 4
-
2016-09-08 09:47
Dawno temu super golona była w Jagatowie (3)
jak się jedzie z Gda na Starogard... ale już nie ma...
- 4 1
-
2016-09-08 11:17
Jagatowo (2)
Właśnie czekałem czy ktoś o tym lokalu napisze :-)
Osobiście jadłem tam golonkę tylko raz ale była super, natomiast znajomi bardzo często tam jeździli. Wystrój lokalu był, delikatnie mówiąc, "skromny" ale gospodarz potrafił w garze zamieszać!- 3 0
-
2016-09-08 14:01
Gospodarz tę golonkę wcześniej peklował 24h... wielokrotnie tam bywałem, zawyczaj biorąc "na wynos" ze względu na wystrój ;)
- 0 0
-
2016-10-01 22:52
golonka
na pewno juz tam nie ma tego lokalu ?
- 0 0
-
2016-09-08 10:01
Kubicki (1)
Przecież każdy wie że na golonkę tylko do restauracji Kubicki !!!
- 2 14
-
2016-09-08 10:20
prosze cie, to moze kiedyś bylo dobre miejsce, a teraz to tylko maszynka do robienia pienędzy - a golonka-mrożonka prosto z makro
- 6 2
-
2016-09-08 10:10
co wy wiecie o golonce (1)
Najlepszą golonke jem w domu,kupie w markiecie za 7.99 i tak zrobie że te wasze knajpy do paznokci mi nie urastaja.a cołośc wychodzi tak że jak byście skosztowali to byście nawet 100zł chcieli zaplacic tylko ze ja swego przepisu nie sprzedam za zadne skarby, a wy dalej chodzcie po knajpach smacznego!!!!
- 9 5
-
2017-12-05 10:28
Re: co wy wiecie o golonce
Jestes idiotą. Jak sie ktos tak puszy znaczy ze stolec umie
- 1 0
-
2016-09-08 10:15
Najlepsza golona
Najlepsza Golona pracuje w Aplitt'cie.
- 1 1
-
2016-09-08 10:15
Kubicki a chcesz w ryj?
- 12 2
-
2016-09-08 10:17
Willa Eva we Wrzeszczu czy jak jej tam (2)
Podana w temperaturze 3 stopni Celcjusza przykryta płaszczem gorącego bigosu sprzed kilku tygodni w cenie ok. 40zł. Goloneczka pachnąca chlewnią i całą gamą zapachów hormonalnych knura. Zapraszamy :)
NIGDY WIĘCEJ!!! Co w zamian ?? Odgrzanie w mikrofalówce!!! I "3x przepraszam to nie możliwe" od managera.
Pozostał niesmak, frustracja, niestrawność, głód i zwykły ludzki zawód z powodu braku taktu za bagatela 120zł obiad dla dwóch osób :/- 11 0
-
2016-09-08 10:49
Bo nor należy unikać.
- 0 0
-
2016-09-08 11:36
Tzw.
Przysmak Kulczyckiego
- 1 0
-
2016-09-08 10:23
wciaz dobra golonke serwuje Kubicki...
Bylem tam w zeszlym tygodniu ze znajomymi i musze przyznac ze byla wysmienita...
- 3 13
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.