- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Huczne otwarcie i ciche zamknięcie cz. 3. Nawet gwiazdy nie pomogły
W ostatnich miesiącach więcej restauracji się otwiera, niż zamyka - kryzys, z jakim branża borykała się po pandemii i rosnącej inflacji, raczej należy już do przeszłości. Świadczą o tym choćby nowe, debiutujące miejscówki, które na bieżąco opisujemy w popularnym cyklu "Nowe lokale". Pamiętamy jednak restauracje, w których już nie zjemy, choć początkowo wydawało się, że są skazane na sukces. Czemu się zamknęły, skoro stali za nimi znani ludzie?
Huczne otwarcie i ciche zamknięcie - część druga
Jakubiak w Sopocie karmił świetnie, ale krótko
- Proszę Państwa, z nieukrywaną przyjemnością wystawiam restauracji Jakubiak w Sopocie ocenę celującą. Składa się na nią nasz zachwyt nad ponownym odkryciem przed nami znanych i prostych potraw, ale w jakże ciekawej odsłonie smakowej. Tak trzymać - pisała kilka lat temu Agnieszka Haponiuk.
Niestety Jakubiak w Sopocie nie zagościł na długo. Podobnie jak kolejne lokale, które działały pod tym adresem, czyli Brat Łata oraz Fisheria.
Pierwsza w Polsce Kozlovna
Choć inauguracja lokalu odbyła się w lutym 2019 r., to dla wszystkich drzwi się otworzyły dopiero miesiąc później. Kozlovna przy Złotej Bramie była czeską browarnią nie tylko z nazwy. Przede wszystkim goście mogli się tu napić sztandarowego piwa Kozel z browaru Velké Popovice, serwowanego na różne sposoby, a także dobrze zjeść - w menu rządziły sycące dania kuchni polskiej. Atutem była także lokalizacja na popularnej trasie turystycznej, gdzie w sezonie są codziennie tłumy.
Niedługo później Kozlovna Złota Brama zmieniła się w Czeską Piwiarnię, a wiosną 2023 r. lokal został zamknięty. Obecnie działa tu restauracja Pan Papuga.
Santo Porto w Gdyni według Magdy Gessler
Wiosną 2018 r. tworzyła się z pompą rybna restauracja, której patronowała Magda Gessler. Zainteresowanie wydarzeniem było ogromne: przed lokalem ustawił się tłum gapiów, przyjechała też telewizja z kamerami.
Wydawało się, że obecność Magdy Gessler zagwarantuje Santo Porto sukces. Menu pełne było ryb i owoców morza, a przy wejściu stała lodowa lada ze świeżymi rybami.
Czas jednak pokazał, że lokal nie utrzymał się w Trójmieście: najpierw zakończyła się współpraca z gwiazdą TVN, a potem nastąpiło całkowite zamknięcie.
Szafarnia 10 otworzyła się na bogato
Otwarcie Szafarni 10 w Gdańsku można uznać za jedną z najbardziej efektownych kulinarnych inauguracji ostatnich lat. Choć lokal znajdował się na ostatnim piętrze budynku Amber Tower, to goście bawili się na wszystkich jego dziewięciu poziomach.
Program był bogaty. Goście mogli m.in. skosztować dań szefa kuchni, obejrzeć pokaz mody, wsiąść do luksusowych aut, które zaparkowały przed Amber Tower, czy wejść na pokład zacumowanego w marinie katamaranu. Wielkim finałem był pokaz sztucznych ogni. Nie zabrakło znanych prowadzących: Doroty Wellman i Tomasza Jacykowa, którzy zachwycali się widokiem na marinę i zabytkową część miasta, oraz sławnych gości, m.in. Adama "Nergala" Darskiego i Wojciecha Mazolewskiego.
Obecnie na tarasie Amber Tower mieści się już inna restauracja - libańska Yalla Rooftop.
Bagażownia w Sopocie, czyli kuchnia żydowska w Sopocie
To był ciekawie położony lokal tuż przy samym dworcu - mieścił się w małym, ceglanym budynku, w którym niegdyś przechowywano bagaże gości przybywających nad morze. We wnętrzu zachowano wiele oryginalnych elementów, a niektóre meble sprowadzono z rzymskiego dworca Roma Termini i z zabytkowych budynków w Finlandii. Na jego czele stał Paweł Zyner - znany restaurator, kojarzony przede wszystkim z kuchnią żydowską.
Menu lokalu opierało się na tradycyjnej kuchni żydowskiej, choć finalnie nigdy nie była to restauracja z potrawami koszernymi. Receptury mocno nawiązywały do przepisów rodzinnych poprzednich pokoleń rodziny Zynerów.
W oficjalnym otwarciu wzięło udział wielu gości, w tym przedstawiciele władz miasta, świata biznesu i kultury, m.in. Jacek Karnowski - prezydent Sopotu, Dariusz Michalczewski i Francis Lapp.
Lokal utrzymał się kilka lat. Obecnie działa tu drink bar Tam, gdzie zawsze.
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2024-03-05 17:02
(13)
Jeżeli dobra pizza z Biedronki kosztuje 15pln, to po co gdzieś chodzić i wyrzucać pieniądze. Trzeba oszczędzać na ciężkie czasy, które nadchodzą. Ryży tak dokręci nam śrubę, że ledwo będziemy zipieć za kilka miesięcy. Potem siłą i przemocą wprowadzi euro i wszyscy staniemy się biedakami. No ale naród dopiero przez własną kieszeń zrozumie, jakie zło wybrał.
- 80 94
-
2024-03-05 17:18
Rajmund Kaczÿński?
- 18 7
-
2024-03-05 17:21
(3)
15 zł. za pizzę ? No to smacznego i dużo zdrowia życzę bo po takim jedzeniu z pewnością się przyda !
- 19 7
-
2024-03-05 18:03
ja tam sam sobie upiekę pizzę i wiem co jem.
- 19 0
-
2024-03-05 18:34
W pizzeri to samo zdrowie . (1)
Lepiej zapytaj co stosują zamiast sera żółtego.
- 17 5
-
2024-03-05 18:44
Mocarelle prosto z Włochów.
- 11 2
-
2024-03-05 17:42
Czemuś biedny ?
Boś głupi.
Czemuś głupi?
Boś biedny- 14 11
-
2024-03-05 19:03
(1)
Rajmund ojciec Jarosława i Lecha
- 8 8
-
2024-03-06 11:26
skrzetnie wykonujący polecenia Bieruta, Za służalczość willę ukradzioną spadkobiercom bohatera bitwy pod Moskwą otrzymał.
- 1 2
-
2024-03-05 19:21
Jakie Euro ? chyba od Rurykowiczów ... Nie daj się Oszwabić (1)
Jakie Euro ? chyba od Rurykowiczów ... Nie daj się Oszwabić . Do strefy euro Jeszcze długo , dłuuugo i baaardzo dłuuugo Polskiej, rozchwianej ekonomii nie wpuszczą
- 3 6
-
2024-03-05 19:39
Na wejściu danego państwa członkowskiego do strefy euro zyskują głównie Niemcy i Francuzi. Społeczeństwo nowego członka strefy euro biednieje.
- 11 4
-
2024-03-05 19:23
To życzę smacznego. Spróbuj pizzy z "take it" lu "na ostro" zobaczysz co to jest dobra pizza.
- 1 4
-
2024-03-05 20:50
Powinieneś sam sobie dokręcić śrubę w głowie
- 1 4
-
2024-03-05 21:33
jedz tą pizze z biedry
szybciej zejdziesz
- 2 2
-
2024-03-05 17:19
Jedna knajpa musi upaść, żeby następna mogła kupić wyposażenie z drugiej ręki i dzięki temu przeżyć leasing.
- 16 0
-
2024-03-05 17:31
Pueblo w Gdyni (2)
Funkcjonuje już od ćwierćwiecza. Pewnie dlatego, że bardziej się tam zwraca uwagę na zadowolenie klienta niż na "wodotryski" z udziałem tzw. celebrytów.
Na życzenie mógłbym podać też nazwy kilku innych restauracji, które wyznają tę samą filozofię i nie narzekają.
Czy ktoś wyciągnie z tego wnioski czy nie, to już jego biznes. Otwarty lub zamknięty- 41 2
-
2024-03-05 18:56
Pueblo zaczynało wtedy kiedy było mało knajp to raz a dwa w "smaku" jakiego nie było i w sumie nie ma. Teraz ktoś chce zrobić biznes na burgerach czy pizzy... Za dużo tego wszystkiego.
- 11 0
-
2024-04-24 12:07
Byliśmy kiedyś w pueblo - przypalone mięso
Kelnerka burknęła coś pod nosem obsługa fatalna aż do momentu płacenia rachunki. Nie wróciliśmy . Sa milsze miejsca
- 0 0
-
2024-03-05 17:32
Za bidny region. Pisałem wielokrotnie. Za bidny region. Jest tu sporo "papierowych" pseudo bogaczy co gdyby nie możliwość kredytu to by jeździli poldkiem karo.
- 33 0
-
2024-03-05 17:54
Czasem
te wystroje Geslerowej nie wiem dlaczego ludzie się na to godzą bez przesady. Te jej rzucanie garami kto sobie na takie coś pozwala no chyba że to wszystko dla reklamy.
A po drugie jeśli ktoś prosi ją o pomoc to na pewno jest poinformowany że ona przybędzie. Nikt o zdrowych zmysłach by nie pozwolił sobie jak ja zaprosił do pomocy by na wizji na całą Polskę był pokazywany syf nad syfem jaki ktoś ma
a Geslerowa komedię odgrywa na antenie. Trochę to naciągane na potrzeby reklamy.- 45 3
-
2024-03-05 17:56
Taaaa
Te lokale są tak sławne, że dowiaduję się o ich istnieniu przypadkiem, z okazji zamknięcia
- 72 0
-
2024-03-05 18:23
Jacyków i gastronomia
jedna wielka antyreklama fuj
- 54 2
-
2024-03-05 18:32
Bo wymyślają te majonezy.
A ludzie oczekują mielonego , ziemniaków i mizerii oraz kompotu.
- 41 3
-
2024-03-05 19:27
Skończone już Czasy pozerów z Tok'ticzka
Skończone już Czasy pozerów z Tok'ticzka . Coraz więcej ludzi potrafi już myśleć samodzielnie . jeśli ryba od Rybaka z kutra kosztuje jedną dwudziestą ceny w knajpuni - lansuni , to poza sezonem wysokim, gdy pijana gawiedź stonki przepuszcza swoje wakacyjne oszczędności - mało kto kumaty i myślący logicznie będzie dorabiał gwiazdeczunie ' Instagramereczki i inne LA'lunie - glonojady . Pozdro dla Kumatych i samodzielnych
- 44 3
-
2024-03-05 19:32
Nasuwa się wniosek, że lepiej
Po cichu otwierać knajpę i smacznie gotować.
- 45 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.