- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Huczne otwarcie i ciche zamknięcie cz. 3. Nawet gwiazdy nie pomogły
W ostatnich miesiącach więcej restauracji się otwiera, niż zamyka - kryzys, z jakim branża borykała się po pandemii i rosnącej inflacji, raczej należy już do przeszłości. Świadczą o tym choćby nowe, debiutujące miejscówki, które na bieżąco opisujemy w popularnym cyklu "Nowe lokale". Pamiętamy jednak restauracje, w których już nie zjemy, choć początkowo wydawało się, że są skazane na sukces. Czemu się zamknęły, skoro stali za nimi znani ludzie?
Huczne otwarcie i ciche zamknięcie - część druga
Jakubiak w Sopocie karmił świetnie, ale krótko
- Proszę Państwa, z nieukrywaną przyjemnością wystawiam restauracji Jakubiak w Sopocie ocenę celującą. Składa się na nią nasz zachwyt nad ponownym odkryciem przed nami znanych i prostych potraw, ale w jakże ciekawej odsłonie smakowej. Tak trzymać - pisała kilka lat temu Agnieszka Haponiuk.
Niestety Jakubiak w Sopocie nie zagościł na długo. Podobnie jak kolejne lokale, które działały pod tym adresem, czyli Brat Łata oraz Fisheria.
Pierwsza w Polsce Kozlovna
Choć inauguracja lokalu odbyła się w lutym 2019 r., to dla wszystkich drzwi się otworzyły dopiero miesiąc później. Kozlovna przy Złotej Bramie była czeską browarnią nie tylko z nazwy. Przede wszystkim goście mogli się tu napić sztandarowego piwa Kozel z browaru Velké Popovice, serwowanego na różne sposoby, a także dobrze zjeść - w menu rządziły sycące dania kuchni polskiej. Atutem była także lokalizacja na popularnej trasie turystycznej, gdzie w sezonie są codziennie tłumy.
Niedługo później Kozlovna Złota Brama zmieniła się w Czeską Piwiarnię, a wiosną 2023 r. lokal został zamknięty. Obecnie działa tu restauracja Pan Papuga.
Santo Porto w Gdyni według Magdy Gessler
Wiosną 2018 r. tworzyła się z pompą rybna restauracja, której patronowała Magda Gessler. Zainteresowanie wydarzeniem było ogromne: przed lokalem ustawił się tłum gapiów, przyjechała też telewizja z kamerami.
Wydawało się, że obecność Magdy Gessler zagwarantuje Santo Porto sukces. Menu pełne było ryb i owoców morza, a przy wejściu stała lodowa lada ze świeżymi rybami.
Czas jednak pokazał, że lokal nie utrzymał się w Trójmieście: najpierw zakończyła się współpraca z gwiazdą TVN, a potem nastąpiło całkowite zamknięcie.
Szafarnia 10 otworzyła się na bogato
Otwarcie Szafarni 10 w Gdańsku można uznać za jedną z najbardziej efektownych kulinarnych inauguracji ostatnich lat. Choć lokal znajdował się na ostatnim piętrze budynku Amber Tower, to goście bawili się na wszystkich jego dziewięciu poziomach.
Program był bogaty. Goście mogli m.in. skosztować dań szefa kuchni, obejrzeć pokaz mody, wsiąść do luksusowych aut, które zaparkowały przed Amber Tower, czy wejść na pokład zacumowanego w marinie katamaranu. Wielkim finałem był pokaz sztucznych ogni. Nie zabrakło znanych prowadzących: Doroty Wellman i Tomasza Jacykowa, którzy zachwycali się widokiem na marinę i zabytkową część miasta, oraz sławnych gości, m.in. Adama "Nergala" Darskiego i Wojciecha Mazolewskiego.
Obecnie na tarasie Amber Tower mieści się już inna restauracja - libańska Yalla Rooftop.
Bagażownia w Sopocie, czyli kuchnia żydowska w Sopocie
To był ciekawie położony lokal tuż przy samym dworcu - mieścił się w małym, ceglanym budynku, w którym niegdyś przechowywano bagaże gości przybywających nad morze. We wnętrzu zachowano wiele oryginalnych elementów, a niektóre meble sprowadzono z rzymskiego dworca Roma Termini i z zabytkowych budynków w Finlandii. Na jego czele stał Paweł Zyner - znany restaurator, kojarzony przede wszystkim z kuchnią żydowską.
Menu lokalu opierało się na tradycyjnej kuchni żydowskiej, choć finalnie nigdy nie była to restauracja z potrawami koszernymi. Receptury mocno nawiązywały do przepisów rodzinnych poprzednich pokoleń rodziny Zynerów.
W oficjalnym otwarciu wzięło udział wielu gości, w tym przedstawiciele władz miasta, świata biznesu i kultury, m.in. Jacek Karnowski - prezydent Sopotu, Dariusz Michalczewski i Francis Lapp.
Lokal utrzymał się kilka lat. Obecnie działa tu drink bar Tam, gdzie zawsze.
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2024-03-05 19:43
hahah wszedzie gdzie te gwiazdy TVnu wystepowały to ptem była klapa a ciekawe czy te na wyspie spichrzów teczowe gofry nadal
na wyspie spichrzów teczowe gofry nadal sprzedaja ?
- 25 2
-
2024-03-05 20:14
W Gdansku jest a duzo cienko przedzacych knajp a za malo dobrze prosperujacych, publicznych toalet.
- 27 0
-
2024-03-05 20:52
(1)
W ogóle nie dziwię się, że krótko działała ta czeska piwiarnia. Jak dowiedziałem się o ich otwarciu pojechaliśmy na dobre czeskie lane piwo i knedliki. Gdy po wejściu do środka okazało się, że mają tylko Kozla, już nawet nie sprawdzaliśmy co mają do jedzenia. To był żart, a nie czeska piwiarnia.
- 38 1
-
2024-03-05 21:57
W stolicy jest fajna česka
Świeże piwo z tanka i fajne dania kuchni czeskiej( wiem -rzecz gustu).Do tego głośno i wesoło.
Dziwię się, że w Gda nie ma takiej knajpki- 7 0
-
2024-03-05 21:33
a
jeżeli otwierają takie osoby,a te celebryty to jedynie wykreowane przez media nic nie warte osoby-to takie osoby gdyby nie media (na siłę trzymane dzięki układom a nie wartościom) wogóle nikt by ich nie znał,lub szybko by zapomniał
- 30 1
-
2024-03-05 21:42
Teoria
A może to pralnie pieniędzy. Pasowałoby, otwieranie z hukiem na jeden sezon i zwijanie się w podskokach. W końcu Trójmiasto stoi układami i ukladzikami i dużo tu takich co się uczciwa praca nie zhańbia
- 27 1
-
2024-03-05 21:45
Nadmuchane do granic absurdu medialne balony w których tylko wytatuowany pan z brodą, kraftowe jedzenie wielkości ziarnka grochu na półmetrowym talerzu, drozyzna (bo musi być drogo) i atmosfera dla typowych nowobogackich bolaków.
- 30 0
-
2024-03-05 21:48
(2)
Co znaczy "celebryta"? Ostatnie lata pokazały, że nic...
- 26 1
-
2024-03-05 21:55
To ktoś kto uważa że jego tik tokowe albo instagramowe pierdy coś znaczą. Mają fanów swojego pokroju i tak jakoś się kręci.
- 6 0
-
2024-03-07 16:30
Albo jeszcze mniej. Szczególnie te TVN-owe cudaki.
- 2 0
-
2024-03-05 22:55
Autorka niedokładna (1)
Santo Porto działało OBOK śniadaniowni, a nie pod tym samym adresem. Tą śniadaniownią była Marmolada Chleb i Kawa zmieniona na Dobro dużo później. Można to sprawdzic na Google Street View. Żeby tego było mało, lokal po Santo Porto nie stał pusty, jego miejsce natychmiast zajęła restauracja wegetariańska. To wszystko wiem, bo mieszkam obok.
- 31 1
-
2024-03-06 06:27
Zaraz ci odpiszą, że hejtujesz kobiety.
Bylejakość oraz nienawiść do mężczyzn do symbole XXI wieku.
- 6 3
-
2024-03-05 23:19
W sondażu pytania 3,4,5 to można rzec że to jedno i to samo pytanie ;-)
- 10 0
-
2024-03-06 08:39
Opinia wyróżniona
Akurat niestety w przypadku Jakubiaka i kolejnych restauracji w tym miejscu to winna jest tylko lokalizacja (6)
Na stadion lekkoatletyczny w Sopocie to poza dniami, gdy są tam organizowane zawody prawie nikt specjalnie nie będzie przychodził do restauracji. A jak są zawody to akurat kibice to nie jest klientela na taką restaurację - bardziej coś w rodzaju baru mlecznego lub typowy fast food. A też nie ma tam nie wiadomo ilu osób. Do tego stadion jest na uboczu, w lesie i ma niewielki parking. Jedyna nadzieja to imprezy firmowe i przyjęcia, ale na tym polu jest duża konkurencja.
- 79 1
-
2024-03-06 09:15
A może po prostu, nie było to nic aż tak nadzwyczajnego, żeby nadkładać drogi?
- 6 1
-
2024-03-06 10:44
Restauracje z prażonymi dżdżownicami mają sens
- 0 0
-
2024-03-06 11:37
potem miał drugą restaurację na garnizonie tez nie pykło (1)
- 2 0
-
2024-03-06 13:24
Beka na głos i dłubie w nosie
Wiem, słyszałem i widziałem, ale przy innej okoliczności. Nie w jego restauracjach
- 0 2
-
2024-03-06 12:02
...to poza dniami, gdy są tam organizowane zawody ...- czyli dwa razy do roku....
- 1 0
-
2024-03-06 14:58
akurat ten Pan to lepiej prowadzi programy jak biznes - wszystko zamyka
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.