• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Las w Gdańsku - jak smakuje mięso konopne?

Agnieszka Haponiuk
11 sierpnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (147)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku. Na zdjęciu: burger wikinga. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku. Na zdjęciu: burger wikinga.

W samym centrum turystycznej części Gdańska, przy ul. Chmielnej 101Mapka, mieści się Las Cocktail Bar&Restaurant (do niedawna Las Vegan Gdańsk), wybrałam się więc tam w sobotę wraz z koleżankami. Podczas wizyty skupiłyśmy się głównie na kuchni, choć w karcie znalazłyśmy też duży wybór drinków. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam pizzerię Anker w Gdyni. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z mojej wizyty w restauracji Trattoria Melone Rosa (dawniej Mio Gastro), która kilka tygodni temu przeszła "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler.



Niewielkie wnętrze restauracji urządzone jest w stylu boho. W całej aranżacji dominuje subtelność i lekkość, które podkreślone są naturalnymi materiałami, takimi jak drewno i suszone trawy. Stoły i krzesła udekorowane są białymi sznurkami, a z sufitu zwisają na grubych linach huśtawki, na których można przysiąść, składając zamówienie przy barze. Nie zabrakło też ceglanej, surowej ściany obwieszonej neonami. Oczywiście są też wygodne siedziska z poduchami. Całość przywodzi na myśl wakacyjny luz i nadmorskie, tropikalne klimaty. Jedyne, co psuje nasz komfort, to zbyt głośna muzyka, która według mnie nie przystaje do tego miejsca.

  • Restauracja Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku
  • Restauracja Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku
  • Restauracja Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku
  • Restauracja Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku
  • Restauracja Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku
  • Restauracja Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku
  • Restauracja Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku
  • Restauracja Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku
Las serwuje wyłącznie dania wegańskie i wegetariańskie. W krótkiej karcie znajdziemy przystawki, zupy, dania główne, street food, a także pierogi.

Wybieramy po jednym daniu z każdej sekcji, pomijając zupy:

  • makaron carbonarra - spaghetti, nerkowce, boczek z tofu, parmezan z migdałów, rukola, pomidorki cherry (danie wegańskie, 39 zł);
  • chrupiące "skrzydełka" z boczniaka w sosie słodko-kwaśnym (danie wegańskie, 31 zł);
  • burger wikinga - "mięso" konopne, wegański ser, boczek z tofu, sos mayo ananas-jalapeno, sałata freeze, pomidor, krążki czerwonej cebuli, belgijskie frytki (danie wegańskie, 45 zł);
  • malinową chmurkę - pierogi z malinami i białą czekoladą, bitą śmietaną, jadalnymi kwiatami, sosem żurawinowym z płatkami migdałowymi (danie wegetariańskie, 41 zł).


Na początek zostały zaserwowane "skrzydełka" z boczniaka. Miały doskonałą, przyjemnie chrupiącą panierkę, która skrywała soczyste kawałki grzybów. Sos słodko-kwaśny był oryginalny, delikatnie cytrusowy z subtelnie słodką i lekko kwaskową nutą. Jedynie mam zastrzeżenie co do ilości: zdecydowanie mogłoby być go nieco więcej. Ta przystawka była nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca.

Chrupiące "skrzydełka" z boczniaka Chrupiące "skrzydełka" z boczniaka
Nasze kulinarne serduszka skradła wegańska carbonarra, która smakiem i konsystencją niczym nie ustępowała, a nawet przebiła wersję oryginalną. Sos był aksamitny i kremowy, "boczek" z tofu miał intensywny, wędzony smak, mielone migdały świetnie imitowały parmezan, ale w smaku były delikatniejsze. Całość stanowiła harmonijną kompozycję smaków i tekstur, która może odbiega mocno od tradycyjnej wersji z dojrzewającym guanciale, ale i tak była przepyszna. Do tego dobrano całkiem dobry, bezglutenowy makaron.

Wegański makaron carbonarra Wegański makaron carbonarra
Burger wikinga to istna eksplozja smaków. Burger z "mięsa" konopnego był wilgotny i soczysty, w teksturze przypominał zwartego mielonego kotleta, a jego smak zbliżony był do kurczaka. Dodatki były świetne: plaster wędzonego tofu, aromatyczny wegański ser i fenomenalny sos majonezowy o połączeniu ostrości i słodyczy, z wyraźną nutą orzeźwiającego ananasa. Poza tym klasycznie - chrupiąca sałata, cebula i pomidor. Dobra bułka wieńczyła to kulinarne dzieło. Z zewnątrz była chrupiąca, a w środku puszysta. To wspaniały roślinny burger i udana alternatywa dla tych, którzy nie jedzą mięsa, ale tęsknią za jego smakiem.


W towarzystwie burgera znalazły się także grubo ciosane frytki belgijskie, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie.

  • Burger wikinga z "mięsem" konopnym
  • Burger wikinga z "mięsem" konopnym
Naszą roślinną ucztę zwieńczyliśmy słodkim wegetariańskim akcentem w postaci pierogów z malinami. Chociaż nie jestem zwykle fanką słodkich pierogów, "malinowa chmurka" zasługuje na najwyższe noty. Pod tą nazwą kryły się miękkie pierożki wypełnione po brzegi białą czekoladą i malinami, o delikatnym czekoladowym cieście. Podane z żurawinowym sosem, prażonymi migdałami i bitą śmietaną. I nic więcej nie potrzeba do szczęścia, gdy można delektować się takimi pysznościami.

Pierogi wegetariańskie "malinowa chmurka" Pierogi wegetariańskie "malinowa chmurka"
Podsumowanie: kuchnia roślinna jest smaczna, ciekawa, różnorodna i potrafi zaskoczyć, o czym przekonaliśmy się, kosztując potraw w Las Cocktail Bar&Restaurant. Z przyjemnością przyznaję restauracji ocenę bardzo dobrą, szczególnie za kulinarną kreatywność i smak. To była udana wizyta.

5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (147) ponad 10 zablokowanych

  • Dlaczego pominięto zupy?

    • 2 1

  • Wszędzie tylko burgery, spaghetti i pizza (4)

    Brakuje miejsc by zjeść dobre hinduskie, chińskie, tajskie itp - bo te co są to są nawet nie słabo podobne

    • 14 5

    • Ciekawe czy w Indiach zachwycają się nasza golonka,czy bigosem. (1)

      • 0 5

      • A jeżeli nie, to co?

        • 6 0

    • Niedlugo

      Hindusów będzie tu więcej to otworzą jakąś dobrą knajpkę albo dwie.

      • 1 0

    • a propos

      obok jest fajna restauracja Woosabi, i też mają opcje wegańskie i wegetariańskie- z fajną azjatycką nutką. I Falla w Gdańsku i w Gdyni, cudowne bliskowschodnie smaki! Polecam mocno. Ale też bym wszamała pad thai z tofu, a nie wszędzie tego kurczaka wtryniają... W Wawie mają taką fajną bardzo tanią i dobrą knajpę- Loving Hut- polecam, bo to jest czwarta gęstość dosłownie :)

      • 0 0

  • Wyłącznie wegańskie i wegetariańskie (1)

    No, ale niechby tylko jakaś knajpa spróbowała mieć w ofercie samo mięso! Zaraz by ją wegańscy aktywiści zniszczyli w mediach społecznościowych. Pozytywna nietolerancja rwał jego nać.

    • 7 1

    • Są takie

      specjalizują się w stekach np. I mają się dobrze mimo oczywistych wysokich cen.

      • 0 0

  • Rozumiem, że skoro sałata jest "freeze", to znaczy, że jest mrożona, tak? No, chyba, że chodziło o liście sałaty frisée, ale przecież to świadczyć mogliby o nieprofesjonalizmie lub nieznajomości podstawowych terminów kulinarnych

    • 3 0

  • jem w domu

    • 1 0

  • I po co ten hejt na wegan, weganskie zamienniki mięsa?

    Co, sumienie piecze?

    • 0 1

  • Zastanawia mnie ta dekoracja czy też instalacja z jakichś liści z napisem Las ileż to syfu i brudu musi się tam zbierać!

    • 2 0

  • A ja mam wielki apetyt na śledzia. (1)

    Okazuje się, że w mieście portowym jakim jest Gdańsk, dostaniesz wielkie g*wno, a nie śledzia

    • 2 1

    • Bo śledzie w Bałtyku na wymarciu są

      • 0 0

  • Martwe zwierzęta to jest fuj. (1)

    Ale martwe trawy i martwe liście, to można żreć ile wlezie.

    • 2 0

    • One jeszcze zyją

      na talerzu

      • 0 0

  • Ostatnio zamówiłem zupę pomidorową.

    To powiedzcie mi dlaczego po tej pysznej zupie od razu ze**ałem się na zielono?

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane