- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (98 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (53 opinie)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (296 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
"Mięso" roślinne we wrzeszczańskim barze
Wegański bar House of Seitan we Wrzeszczu jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza do swojej oferty roślinne mięso firmy Beyond Meat, które w smaku i wyglądzie jest łudząco podobne do swojego mięsnego odpowiednika.
Ich roślinne mięso produkowane jest z białka pozyskiwanego m.in. z grochu, ale dzięki specjalnemu przetworzeniu do złudzenia przypomina prawdziwe mięso - teksturą, wyglądem, ale i smakiem. W zachodnich sklepach sprzedawane jest nawet na takich samych tackach i w tych samych działach, co mięsne odpowiedniki.
Beyond Meat zachwycili się znani i bogaci, jak Bill Gates czy Leonardo di Caprio, którzy promują jego spożywanie w celu ograniczania produktów zwierzęcych w codziennej diecie. Krytyk kulinarny "The New York Times", Mark Bittman, napisał: "Nie odróżnisz Beyond Meat od kurczaka. Przynajmniej ja nie umiem, a to przecież moja praca".
Beyond Meat wykorzystywany jest również przez szefów kuchni, którzy tworzą z niego roślinne potrawy naśladujące te mięsne, np. filety z kurczaka, hot-dogi czy burgery. Tych ostatnich będzie można spróbować w sobotę i niedzielę we wrzeszczańskim barze wegańskim House of Seitan, który jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza Beyond Meat do swojej oferty. Co ważne, HoS będzie sprzedawać wspomniany produkt przez najbliższe tygodnie, a zatem ci, którzy nie załapią się na weekendową premierę, będą mieli okazję skosztować roślinnego mięsa także w późniejszym czasie.
- Dieta bezmięsna jest coraz bardziej popularna nie tylko wśród wegan, ale po prostu ludzi, którzy kochają zwierzęta. Mamy pewne przyzwyczajenia, wiele smaków znamy i lubimy od dziecka, a teraz możemy je mieć nie rezygnując ze swoich przekonań i nie krzywdząc innych. Beyond Meat w tym temacie wyprzedził innych o kilka kroków, bo smakuje jak normalne mięso wołowe, jest praktycznie nie do odróżnienia - mówi współwłaścicielka HoS, Paulina Markowska.
HoS zaprasza na cheeseburgera z sosem BBQ, sosem czosnkowym, warzywami i domową bułką maślaną. W zestawie będą jeszcze pieczone ziemniaki w czosnku niedźwiedzim i surówka. Cena to 39 zł.
- Planujemy poszerzać naszą ofertę tych produktów, wszystko zależy od zainteresowania naszych gości, ale przewidujemy szczęśliwą wspólną przyszłość - dodaje Markowska.
Miejsca
Opinie (261) 10 zablokowanych
-
2019-03-22 10:34
Robienie wegetariańskiej żywności, która wygląda i smakuje jak mięso (1)
Wolę po prostu zjeść kawał krowy.
- 17 27
-
2019-03-22 18:01
jedz, ktoś ci broni? czy może jednak ty chcesz zabronić innym jedzenia czegoś, czego oni chcą?
- 1 4
-
2019-03-22 10:35
teraz czas na sałatę wołową i wieprzową rzodkiewkę? (2)
Taka manipulacja powinna być karana
- 19 15
-
2019-03-22 13:52
(1)
Dopóki jest przedrostek "wegański", "wegetariański", "sojowy" itp. albo nazwa jest w cudzysłowiu, nikt nie powinien mieć problemu z rozpoznaniem tego co je. No chyba że w grę wchodzą problemy z czytaniem ze zrozumieniem
- 1 1
-
2019-03-22 15:04
Ale jak napiszesz masło w cudzysłowie to już masz problem. Masło roślinne też już wypadło z obiegu, więc byłbym ostrożny.
- 2 0
-
2019-03-22 10:37
Tak! W końcu będe mógł zjeść mojego vegeburgera bez mordowania zwierzątek!
Aż mi rurki się zacisnęły z radości.
- 14 24
-
2019-03-22 10:45
Otworzyłem warsztat samochodowy i tez by mi sie przydał taki artykuł (1)
ile to u was kosztuje?
- 18 5
-
2019-03-22 10:51
Zacznij oferować bezmięsne klocki hamulcowe :D
- 14 2
-
2019-03-22 10:55
Kocham zwierzęta! Lubię jak ogrzewają mój żołądek
- 10 23
-
2019-03-22 10:56
Ten artykuł obraża moje uczucia
- 8 16
-
2019-03-22 11:00
Tołstoj, Da Vinci, Einstein, Kafka (9)
ponadprzeciętni ludzie nie jedzą mięsa.
- 13 17
-
2019-03-22 11:01
Wszyscy czterej?
Przekonałeś mnie
- 6 1
-
2019-03-22 11:09
Sławni mięsożercy (3)
Jezus Chrystus,
Galileo Galilei,
Archimedes z Syrakuz,
Tales z Miletu,
Michael Faraday,
Evangelista Torricelli,
Antoine Henri Becquerel,
Amadeo Avogadro,
Rene Descartes,
Louis Pasteur,
Alfred Nobel,
Pierre de Fermat,
Mikołaj Kopernik,
Johannes Kepler,
Blaise Pascal,
Fryderyk Chopin,
Maria Skłodowska-Curie,
Piotr Curie,
Irena Joliot-Curie,
Ludwig van Beethoven,
Wolfgang Amadeusz Mozart,
Johannes Brahms,
Johann Sebastian Bach,
Maurice Ravel,
Artur Rubinstein,
Giuseppe Verdi,
Stanisław Moniuszko,
Piotr Czajkowski,
Aram Chaczaturian,
Mikołaj Rimski-Korsakow,
Antonio Vivaldi,
Jan Kochanowski,
Mikołaj Rej,
Adam Mickiewicz,
Juliusz Słowacki,
Władysław Reymont,
Bolesław Prus,
Zygmunt Krasiński,
Henryk Sienkiewicz- 18 3
-
2019-03-22 11:15
(1)
kopiuj wklej brawo za umiejętność
- 1 12
-
2019-03-22 11:18
Wysil się bardziej
Ktoś wkleja pierdołę o veganach to mu odpisuje pierdołę o mięsożercach.
- 11 1
-
2019-03-22 15:26
Pinochet
Stalin
Kaczyński
Stefan W.
Ty
Trynkiewicz- 1 1
-
2019-03-22 12:33
Adolf Hitler (3)
Co prawda z powodów zdrowotnych nie jadł mięsa, a nie z przekonań, ale nie jadł
- 5 0
-
2019-03-22 13:53
(2)
To jest nieprawda! Jadł mięso, ludzie! Przestańcie powtarzać w kółko te głupotę!!!
- 3 6
-
2019-03-22 13:56
W ostatnich latach życia nie jadł (1)
- 4 0
-
2019-03-22 15:08
Część ludzi w ostatnich latach życia też nie je, poprzestając na bułce moczonej w mleku tudzież kaszce mannej.
- 2 5
-
2019-03-22 11:16
Opinia wyróżniona
Ciekawy pomysł. (6)
Jak w artykule zostało ujęte; „mamy swoje smaki i przyzwyczajenia”
Tez od jakiegoś czasu nie jem mięsa nie dlatego bo utne głowę kurce.
Dlatego ze ta kurka żyje w okropnych warunkach nafaszerowana hormonami i inna chemia która wpływa zle na nasz organizm. Gdybym wiedziała skąd dane mięso pochodzi i ze żyło sobie na trawce dziobiąc ziarenka czy szukając robaczków nie byłoby problemu. Pewnie ze brakuje mi czasami pysznego burgera no z Surfa czy tez extra rosołu...(to właśnie te smaki i przyzwyczajenia) Czepiamy się ze roślinożercy wymyślają coś co wyglada jak mięso a mięsem nie jest ale czy mięsożercy zastanowili się kiedyś ile jest tego mięsa w mięsie co kupują? Czym jest nafaszerowane? Po 3 miesiącach nie jedzenia mięsa czuje się naprawdę lepiej i w końcu moje wyniki są naprawdę dobre. Uważam ze pomysł ciekawy tylko cena 39 zł... jak na coś co jest nowe na rynku raczej dałabym bardziej zachęcająca... no cóż raz w czas będzie można skosztować- 24 6
-
2019-03-22 13:45
Nie ma problemu żeby kupić normalne mięso od rolnika (1)
Takie które niedawno skubalo trawke. Wystarczy wybrać się na wieś. Ale za 1 gęś place 130zl a nie jak w lidlu kurczaczek za 9.99
- 5 1
-
2019-03-22 19:57
Taaaaa, rolnicy przecież tacy uczciwi
Jak sam sobie nie wyhodujesz to będziesz miał pewność.
- 3 1
-
2019-03-22 14:22
to sztuczne mięso jest bardziej nafaszerowane chemią niż ten kurczak (1)
- 3 0
-
2019-03-22 19:57
Nie jest
- 0 4
-
2019-03-22 16:38
Dokładnie, problemem są warunki hodowli. Tak samo przy produkcji produktów mlecznych (1)
- 3 1
-
2019-03-22 19:58
Fakt. Przemysłowy nabiał+mięso=rak jak w banku
- 1 2
-
2019-03-22 11:20
House of Seitan (5)
Brzmi trochę jak "House of Satan" :)
- 14 5
-
2019-03-22 13:54
O to chodziło :)
- 3 2
-
2019-03-22 14:20
zobaczysz właścicieli to zrozumiesz (1)
- 3 0
-
2019-03-22 19:59
Tacy czarniawi, z kopytamy
Zalatujo siarko?
- 3 1
-
2019-03-22 17:09
No co Ty?
- 0 1
-
2019-03-22 19:58
Bo wegany to szatany!!! XD
- 4 0
-
2019-03-22 11:22
Opinia wyróżniona
uwaga (13)
Jeszcze warto przyjrzeć się śladów węglowemu, który zostawia codziennie przemysłowa hodowla zwierząt. I czy macie pojęcie, ile wody zużywa się przy produkcji 1 kg mięsa? Przy wołowinie 14.500L/kg mięsa, wieprzowinie 5.990L/kg, drobiu 4.330L/kg. A wody zdalnej do spożycia, na Ziemi jakoś, k***a, nie przybywa!
- 27 8
-
2019-03-22 11:48
a ile wody ty zużywasz codziennie na kibelku? nie wstyd ci?! (7)
byś wyławiał i zakopywał w doniczkach, wody zdalnej do picia na ziemi nie przybywa!
- 7 5
-
2019-03-22 12:03
(3)
Ale też nie ubywa. Ziemia ma obieg zamknięty.
- 5 2
-
2019-03-22 13:55
(2)
Ubywa człowieku, doucz się.
- 2 3
-
2019-03-22 15:09
Niedługo zasilą nas lodowce, więc się nie gorączkuj.
- 0 1
-
2019-03-22 15:25
Woda jest powszechnie spotykanym składnikiem w atmosferze. Występuje ona w trzech stanach skupienia ciekłym, stałym i gazowym. Z ogólnej objętości 1390 mln km3 znajdującej się na powierzchni Ziemi prawie 1370 mln znajduje się w morzach, ponad 20 mln km3 w śniegach i lodach. Niespełna pół miliona w rzekach, jeziorach, bagnach, oraz we wnętrzu skorupy ziemskiej. Ilość wód podziemnych jest jednak trudna do oszacowania. Jedynie 13 tys. km3 z ogółu wody, jaka znajduje się na Ziemi występuje w atmosferze. Wody hydrosfery są w ciągłym ruchu zwanym obiegiem wody w przyrodzie. Pewna ilość wody krąży stale pomiędzy atmosferą, hydrosferą a litosferą, przenosząc się z jednego środowiska do drugiego. Badaniem hydrosfery zajmuje się hydrografia i oceanografia. Całkowita ilość wody w przyrodzie nie zmienia się. Istnieje równowaga pomiędzy ilością wody, która paruje a ilością wody opadowej. Straty równoważone są przez zyski, natomiast ich zestawienie nazywa się bilansem wodnym.
No i się douczylem- 0 0
-
2019-03-22 13:55
(2)
Do produkcji jednego mięsnego kotleta potrzeba tyle wody ile jedna osoba zużywa przez miesiąc pod prysznicem.
- 3 3
-
2019-03-22 14:21
(1)
mógłbyś pokazać jakieś wyliczenie i jak się produkuje kotlety
- 1 0
-
2019-03-22 15:11
Jak ktoś nie ma prysznica, to wyliczenia szlag trafiają. A kto wytrzyma miesiąc pod prysznicem? Bez snu? To ja wolę swoją wannę.
- 0 0
-
2019-03-22 12:34
byk wazy 800 kg i chowa się go 2 lata i według twoich danych dziennie wypija lub zjada paszy do wyprodukowania której zszyto ok 16000 litrów wody - przy kurczaku jeszcze lepiej wygląda ta proporcja - te dane to kolejny dowód ze wegańska dieta nie służy rozwojowi mózgu
- 6 4
-
2019-03-22 13:46
A co się z tą wodą dzieje? Znika? (2)
Chyba jednak wraca do obiegu nie?
- 4 0
-
2019-03-22 14:19
Jak wraca do obiegu? (1)
Opisz dokładnie ta ścieżkę, to bardzo ciekawe
- 1 0
-
2019-03-22 15:15
Leci do klopa i znika, ale w klopie wciąż jest woda, więc jednak nie znika i bilans wodny jest zachowany. A tak na prawdę, to wsiąka w glebę i po prawdzie, czy tego chcemy czy nie, wszyscy żyjemy na jednym wielkim bagnie.
- 0 0
-
2019-03-22 16:04
A warzywa to rozumiem wody nie potrzebują?
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.