• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Krucha, soczysta, aromatyczna. Gdzie zjemy pyszną kaczkę w Trójmieście?

Julia Rzepecka
15 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.

To jedno z najsmaczniejszych mięs, kojarzonych z kuchnią staropolską. Szlachetniejsza niż drób, zachowująca swoją kruchość i soczystość - kaczka zamawiana jest coraz chętniej, nie tylko przy specjalnej okazji. Gdzie w takim razie w Trójmieście zjemy pyszną kaczkę?



Najlepsze restauracje w Trójmieście



Jak często jadasz kaczkę?

Pyszna, aromatyczna, dobrze wypieczona. Na samą myśl rośnie apetyt. A jednak kaczka jest mięsem, po które sięgamy znacznie rzadziej od popularnego kurczaka czy indyka. Ma opinię dania, które wymaga czasu i umiejętności, nie jest to jednak do końca prawda. Od innych mięs drobiowych kaczka różni się fakturą, bogatszym smakiem czy wartościami odżywczymi. Ma rzeczywiście większą zawartość tłuszczu od kurczaka, jednak jest lżejsza i mniej tłusta niż czerwone mięso.

Przyrządzać ją można na wiele sposobów - smażyć, piec czy gotować. Jak twierdzą kucharze, kluczem do sukcesu podczas przygotowywania kaczki jest dobra kompozycja i ilość przypraw oraz precyzyjny czas obróbki termicznej. Trzeba też obserwować ją na bieżąco podczas przygotowywania, ponieważ zbyt krótki lub długi czas pieczenia pozbawi jej mięso soczystości. W Trójmieście kaczkę zjemy nie tylko przygotowaną tradycyjnie, po staropolsku, ale także pierogi z kaczką czy rozgrzewające wywary na bazie tego mięsa.

Degustacje i imprezy kulinarne w Trójmieście



Tłusta Kaczka



Poszukując dań z mięsem kaczki w Trójmieście, nie można zacząć inaczej, niż zaglądając w kartę restauracji Tłusta Kaczka, mieszczącej się przy ul. Spółdzielczej 2Mapka w Gdyni. To lokal serwujący dania kuchni polskiej. Aromat pieczonej kaczki, staropolskich ziół i wypiekanego w piecu chleba miesza się̨ tam z zapachem palonego drzewa w kominku. Na przystawkę zamówimy tartę z musem z wątróbek kaczych z figą i szalotką w czerwonym winie za 29 zł lub pyzy z kaczką z puree jabłkowym, chipsem z batata i sosem pieczeniowym, w tej samej cenie. Wśród przystawek znajdziemy tam też takie dania, jak: szyjki rakowe, kawior z jesiotra syberyjskiego i rosyjskiego, tatar z łososia czy wołowy. Jest też zupa - klasyczny rosół z kaczki z domowym makaronem.

Dania główne to przede wszystkim kaczka nadziewana jabłkami, podana z zasmażanymi ziemniakami, modrą kapustą duszoną w winie z rodzynkami oraz sosem żurawinowo-porzeczkowym. Za takie danie dla dwóch osób zapłacimy 128 zł. Wśród dań głównych są też: ryba dnia prosto z sieci, kurczak, biodrówka jagnięca, stek z golonki lub polędwicy wołowej, dorsz czy sałatki. By dokończyć pyszny posiłek, można zamówić jeden z deserów: tort bezowy, czeladnicze lody czy fondant czekoladowy.

Może cię też zainteresować: Żeberka na różne sposoby. Tu zjesz ten amerykański przysmak

  • Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.
  • Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.
  • Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.
  • Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.

Restauracja Baryłka



Idąc Długim PobrzeżemMapka przy Motławie w Gdańsku warto zajrzeć do Restauracji Baryłka, która zaprasza do przytulnego wnętrza, ale konsumować można również, siedząc na tarasie w pełnym słońcu tuż nad wodą. Poza takimi pozycjami, jak: polędwica wołowa sous vide, policzki wołowe, tuszka makreli czy polędwiczka dorsza na stałe w karcie jest także kacze udo. Serwowane jest w likierze miodowym, skomponowane z puree z buraka z gorgonzolą, musem z prażonego jabłka z pieprzem oraz crunchem jaglanym oraz pudrem z jabłka i buraka. Za takie danie zapłacimy tam 39 zł.

Co ciekawe, kaczka pojawia się tam także w jednym ze śniadań. Poza śniadaniami wiejskim, angielskim i granolą jest także opcja zamówienia śniadania "Gdańskiego", na które składa się pasztet z kaczej wątróbki, mus z buraka, mus jabłkowy, chrzan, domowa musztarda z wiśnią i konfitura z pomidora San Marzano w cenie 27 zł.

Atelier BonŻur



Kaczki spróbujemy też w restauracji Atelier BonŻur, również w Głównym Mieście, a dokładnie przy ul. Piwnej 36/39Mapka. To restauracja z kuchnią europejską, gdzie serwowane są śniadania, lunche, przystawki, zupy, makarony, pierogi, sałatki i dania główne oraz desery.

W karcie jest wolno pieczona pierś z kaczki z młodą kapustą, kaszubskim miodem, prażonym jabłkiem, ziemniakami pieczonymi w rozmarynie i sosem z wytrawnej wiśni, za którą zapłacimy 44 zł. Zjemy także kaczkę w kanapce, czy raczej sandwichu "Gdańskich Kupców". Jest w niej pieczona kaczka, rukola, cięta gruszka, marynowany burak, puree śliwkowe i zapłacimy za nią 20 zł. Co jeszcze zjemy w Atelier BonŻur? Karta jest obszerna i znajduje się w niej wiele ciekawych propozycji, takich jak np. pierś kukurydziana z truflą, mascarpone, dojrzewającą szynką, puree koperkowym, pieczony dorsz po kaszubsku z plackami ziemniaczanymi, gulasz z leśnych grzybów i szalotki oraz krewetki, mule czy comber jagnięcy.

Poznaj nowe lokale Trójmiasta



  • Kacze udo w restauracji Baryłka.
  • Restauracja Baryłka
  • Atelier BonŻur

Pak Choi



Serwować ją można nie tylko tradycyjnie po staropolsku. Dobrym przykładem jest Restauracja Pak Choi, znajdująca się przy ul. Morskiej 4Mapka w Sopocie. To małe klimatyczne miejsce, w którym w kuchni gotują trzej chińscy kucharze. Specjalizują się w przygotowywaniu dań z woka. Zamówimy tam także specjalność kuchni azjatyckiej, czyli kaczkę po pekińsku. Danie to jest dostępne na zamówienie, minimum 24 godziny wcześniej i kosztuje 160 zł.

Można jednak spróbować tego przysmaku w nieco niższej cenie, zamawiając kaczkę na chrupko z sosem hoi-sin i pomarańczowym za 62 zł lub kaczkę na chrupko na podkładzie syczuańskim za 64 zł. Poza tym zamówimy też w Pak Choi kurczaka, wieprzowinę, wołowinę, w karcie są też zupy, sałatki, ryby i owoce morza, dania z tofu oraz wegetariańskie.

Pop In Diner & Bar



Gdzie jeszcze warto zajrzeć? Na przykład do Pop In Diner & Bar w Gdyni, zlokalizowanym przy ul. Władysława IV 37Mapka. To oryginalny lokal o industrialnej przestrzeni, serwujący różnorodną kuchnię. W menu znajdziemy rosół z kaczki z kołdunami litewskimi za 20 zł, a wśród dań głównych pieczone udo z kaczki z pierogami ruskimi i burakami w sosie demi glace za 48 zł.

Co jeszcze tam zjemy? Od przystawek i zup (hummus, "plendze", czyli inaczej placki ziemniaczane, śledzia w śmietanie czy tatar) przez sałatki, pizzę i dania główne (żebro wołowe, beetroot wellington, fish&chips, łososia czy poliki wołowe). Pojawiają się także takie dania spoza karty, jak stek ze strusia lub tatar ze strusia, ale też burgery, makarony czy curry.

Gdzie zjeść w Trójmieście? 13 najlepszych restauracji Trójmiasto. Ranking kwiecień 2022



Kaczka w restauracji Pop In Kaczka w restauracji Pop In

Mon Balzac



Wracamy znów do Gdańska. Byliśmy na Piwnej, przeszliśmy się Długim Pobrzeżem i trafiamy na Wyspę Spichrzów. Poszukiwacze dań z kaczką swoje kroki skierować powinni do restauracji Mon Balzac, mieszczącej się przy ul. Chmielnej 10Mapka. W menu znajdziemy klasyczną pierś z kaczki sous vide z modrą kapustą z jabłkiem i cynamonem, sosem ze śliwki węgierki i gratin ziemniaczanym. Za to danie zapłacimy tam 69 zł.

W karcie Mon Balzac wyróżniają się także inne dania, m.in.: obfite śniadania, małże św. Jakuba, stek z antrykotu argentyńskiego czy burger jagnięcy. W restauracji czas umilają też często wieczory z muzyką na żywo.

Pierogi Lwowskie



Kaczkę znajdziemy też jako farsz w Pierogach Lwowskich. Lokal o tej samej nazwie znajduje się przy ul. Do Studzienki 8Mapka. Jest chętnie odwiedzany przez studentów z pobliskiej Politechniki Gdańskiej, ale także przez mieszkańców Wrzeszcza. 10 sztuk pierogów z kaczką lub kurczakiem kosztuje tam 17 zł. W karcie poza pierogami z mięsem z kaczki, cebulką podsmażaną na maśle i majerankiem są rozmaite inne smaki: pierogi ziemniaczane, mięsne, ruskie, szpinakowo-twarogowe, ziemniaczano-kapuściane, z kurczakiem, gryczano-twarogowe, grzybowe lub na słodko - z twarogiem lub owocami. W ofercie są też kołduny, zupy, naleśniki, placki ziemniaczane, racuchy czy zrazy ziemniaczane.

Gdzie jeszcze serwowane są smaczne dania z kaczką w Trójmieście? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.

Miejsca

Opinie (80) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (6)

    Ale to wszystko skąponowane.

    A ja lubie z ogórkami kiszonymi i ziemniakami, które się rozgniata w kaczym tłuszczyku.

    • 6 6

    • Bo się za komuny przyzwyczaiłeś, że inne warzywa są trudno dostępne, więc inaczej nie potrafisz. U innych PRL w kuchni dobiegł już końca.

      • 4 4

    • Skomponowane

      • 4 1

    • Z kiszonym ogórkami, kaczkę. Brioszki z czekoladą, na kolację. (3)

      • 2 0

      • weź się tato (1)

        • 1 1

        • no co weź, co weź...

          bo nie odmienisz

          • 1 0

      • Kaczka z buraczkami albo z modrą kapustą.

        • 0 0

  • w barze mlecznym fala. Tanio i jak w domu a nie udko w cenie całej kaczki (1)

    • 14 0

    • Ależ musisz mieć dziadostwo w domowej kuchni.

      • 1 9

  • "tu zjesz dania z kaczką" :D (2)

    Chyba jednak z kaczki.

    • 16 5

    • masz rację i nie masz racji (1)

      i tak i nie

      • 1 0

      • Za, a nawet przeciw.

        Ot co :)

        • 0 0

  • (10)

    Filet z piersi kaczki 1kg w markecie 26 zł,do tego ziemniaczki kapusta czerwona i mam w domu jedzonko na 3 dni!

    • 17 5

    • i kompocik

      • 4 0

    • Kaczka jest trudna w przygotowaniu. Rzadko kto ją w domu robi. (4)

      • 1 14

      • Ja robię, na każde święta. (1)

        • 7 0

        • W pandemii kazdy dostawał na urodziny.

          • 0 0

      • Brytfanka,cebulka,jabłko.2 godzinki w piekarniku.Proste.

        • 5 0

      • Wcale nie jest trudna. Wymaga nieco więcej uwagi. Coraz więcej osób próbuje.

        • 0 0

    • "Filet z piersi kaczki 1kg w markecie 26 zł" (2)

      Cena już nieaktualna. Teraz to jest bliżej 40-tu złotych.

      • 8 1

      • Skąd on ma to wiedzieć jak je tylko ziemniaki z cebulą. (1)

        Ahahahaha.

        • 3 1

        • Nieprawda! W święta jest też kapusta czerwona.

          • 0 0

    • Filet już 38 zł/ kg.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Dzisiejszy stan jest taki, że danie główne poniżej 30 zł może być uznane za bardzo tanie. (6)

    Ale ceny dosłownie wszystkiego będą rosnąć, bo po prostu będą musiały rosnąć. Dzisiaj ludzie mają jeszcze dużo gotówki, ale to się zmieni. Ludzie którym w końcu zacznie brakować pieniędzy, zaczną oszczędzać czyli rezygnować z pewnych zbytków (to kluczowe tu słowo). Oczywiście nigdy nie zrezygnują z zakupów w dyskoncie a zwłaszcza w aptece, ale do restauracji już nie pójdą... Z zaciekawieniem patrzę na przyszłość polskiej gastronomii :)

    • 36 5

    • Taki plan ma PIS (2)

      Tak dokopać Polakom, by zaczęli oszczędzać.
      Niestety to znamiona gospodarki centralnie-planowanej. I tak od 2016 roku.
      Jak tak dalej pójdzie, to Rosjanie rowerami nas zdobędą, bo będziemy mieli taki kryzys. A wszystko PiS zrzuci na wojnę, uchodźców, UE itd. Nie widzą błędów w swoim socjalistycznym podejściu.

      • 5 13

      • Według Twojego komentarza widać, że PIS rządzi całą EU skoro wszędzie ceny podskoczyły !!!

        Ale POKOmonki potrafią tylko anty-polsko się wypowiadać ! Ps. Przypomnę, że kiedy PIS był w opozycji, to kiedy chodziło o programy dla dobra polski, to nie głosowali przeciwko Polsce ale w Waszym przypadku, to jest jakiś ewenement..im gorzej, tym lepiej !!!

        • 11 9

      • Teraz już wiem, dlaczego moja kaczka lepsza.

        • 0 0

    • (1)

      Przyszłość polskiej gastronomii - większość i tak jest nastawiona na turystów. Część padnie. Więc bogaci właściciele zamiast na Hawaje pojadą na urlop do Hiszpanii, zamiast do 5-gwiazdkowego hotelu, do 4-gwiazdkowego. Tymczasem Polacy, których już dzisiaj nie stać, będą kupować coraz coraz tańsze produkty w lidlach (kasza jęczmienna na smalcu na obiad, a nie żadne ogonówki) i zrezygnują z apteki z tragicznymi dla siebie konsekwencjami.

      Ale radość, już nie możesz się doczekać, prawda :-)?

      • 7 3

      • Nieprawda. Tym bardziej, że tego nie napisałem.

        Masz jednak prawo do snucia dowolnych domysłów czy nadinterpretacji. Możesz również podejmować dowolne próby wmówienia czegokolwiek komukolwiek...Tyle możesz :)

        • 3 4

    • Ehh

      Oj tam oj tam, tak, bida bedzie oszczedzac, no pisowcy, bo tylko ci z parti nakrai tyle zeby sie stolowac, ale ich glupkawy elekorat bedzie oszczedzal, bo ani madre to ani piekne ;-) normalni ludzie beda sie stolowac, nie jestem milionerem, ale raz dwa razy w tygodniu chodze do restauracji, tak jak i wiekszosc moich znajomych

      • 0 1

  • Opinia wyróżniona

    No, wszystko fajnie, ale ceny (4)

    chyba jednak ciut drogo, tak 69 zł. za jedno danie? to tylko jednak jakaś część kaczki.

    • 25 4

    • Restauracja

      to nie działalność charytatywna. To biznes.

      • 9 8

    • Są i tacy co za 100 kupią... (2)

      Niestety - Polska się polaryzuje.

      • 10 1

      • Niestety, ale wysoka cena nie gwarantuje dobrej jakości. (1)

        • 3 1

        • niska tymbardziej nie

          co jak co ale w 90% przypadkach produkt tani będzie gorszy od drogiego. no raczej kaczki w cenie kurczaka nie dostaniesz, a nawet jesli to lepiej jej nie jedz.
          dobrze radzę

          • 0 0

  • (2)

    Tłusta kaczka prze-re-kla-mo-wa-ne. Słaba lokalizacja, ceny jak w centrum, kaczka sucha. Do tego przy 4 dorosłych doliczyli dodatkową opłątę za serwis (what the..). Pak choi spoko, ogólnie kaczka po pekińsku jest top, w barze maciuś w Gd często jest smaczna pierś.

    • 9 3

    • (1)

      Często chodzę tam na kaczkę i uważam ze jest jedna z najlepszych w trójmieście. Zawsze soczysta i delikatna . Nigdy nie podano mi suchej . Słaba lokalizacja ? Każdy może mieć swoje preferencje , dla mnie super lokalizacja , cisza spokój , widok na zieleń , latem taras ? ??

      • 0 2

      • Odpisał właściciel

        • 0 0

  • Najlepszą zjemy w domu

    Pyszne mięso i łatwe do przygotowania. Przy dzisiejszych cenach przestaliśmy z rodziną chodzić do restauracji. Za cenę jednej porcji w restauracji, mamy kaczki na 4 osobową rodzinę. Nie mówiąc o napojach. Niestety takie czasy, może za parę lat wróci wszystko do normalności ale teraz nie chodzę do restauracji

    • 15 3

  • Najlepsza kaczka - u mnie w domu. (12)

    Nie dość, że smaczna, krucha to za 10% ceny w restauracji.
    A w restauracji najlepsza jadłem w Sopocie w pensjonacie Irena. Ale różnie bywa. Mam wrażenie, że smak kaczki jest tam skorelowany z panem kelnerem (niestety nie znam imienia - taki pulchny :))

    Tak czy siak restauracje są dla bogaczy i cwaniaków. Za drogo jest obecnie.

    • 25 10

    • bardzo ładnie. Można? Można.

      • 1 2

    • (2)

      Dla życiowych niedołęg za drogo jest zawsze.

      • 6 7

      • Chyba że te "niedołęgi" zwracają większą uwagę na jakość. (1)

        • 2 1

        • Niedołegi będą zachwalać jakość kału, jeśli tylko będzie tani i obfity.

          • 0 0

    • Zdradź tajemnicę, jak robisz obiad z kaczki za 4 - 7 zł. (3)

      • 6 0

      • Najpierw trzeba złapać kaczkę. (1)

        Pozostale składniki zaś wyżebrać z opieki społecznej.

        • 9 1

        • Niesmaczne.

          • 0 0

      • 28: 4 = 7. Plus ziemniaczki i buraczki.

        • 0 0

    • 10% ceny?

      Czyli serwujesz kaczkę . Cała . Za 12,80 zł . Szacun , powinieneś założyć restauracje kacza

      • 2 0

    • Przepraszam; ale to moja jest najlepsza.

      • 0 0

    • Bardziej skorelowany z panem kucharzem?

      • 0 0

    • Nie ma to jak oceniać samego siebie. Gwiazdka Michelina gwarantowana. Do restauracji chodzi się dla przyjemności, atmosfery, zmiany otoczenia, poznania czegoś nowego. Idąc twoim tropem wakacje też można spędzić w wannie z ciepłą wodą, bo po co wyjeżdżać gdzieś daleko i przepłacać za "to samo".

      • 2 0

  • Jaczi plendze??

    Doch to plince.

    • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane