• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie ma lipy. Burneika otworzył burgerownię w Gdyni

Mateusz Groen
19 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (211)
Otwarcie Burneika Burger w Gdyni Otwarcie Burneika Burger w Gdyni

Burneika Burger, restauracja Roberta Burneiki, została oficjalnie otwarta w niedzielne popołudnie w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 49Mapka. Lokal przeżywał prawdziwe oblężenie fanów, którzy chcieli zrobić sobie zdjęcie z "Hardkorowym koksem" i spróbować burgerów. Czy w restauracji Burneiki "nie ma lipy"?





Hardkorowy koksu otworzył burgerownię



Czy wiesz kim jest Robert Burneika?

Mimo ciężkich czasów dla gastronomii w Gdyni przybywa nowych lokali. W dodatku Gdynia staje się coraz atrakcyjniejsza dla celebrytów, którzy zakładają w jej lokale gastronomiczne. Swoją restaurację Niewinni Czarodzieje TrzyZero w ubiegłym roku otworzył Kuba Wojewódzki, a w niedzielę wielkie otwarcie miała nowa burgerownia Burneika Burger przy ul. Świętojańskiej 49, której właścicielem jest "Hardkorowy Koksu" Robert Burneika.

Burneika jest znaną osobowością medialną, kulturystą, zawodnikiem MMA, YouTuberem sportowym, a od jakiegoś czasu również właścicielem kilku lokali w kraju spod szyldu "Burneika Burger". Najbardziej zasłynął w sieci jako hardkorowy koksu, a dzięki swoim zabawnym powiedzonkom stał się bohaterem setek memów, a jego słowa są często przytaczane w rozmowach jak choćby "Nie ma lipy".

Restauracja Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego w Gdyni już otwarta Restauracja Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego w Gdyni już otwarta

Pomysł na lokal w Trójmieście wyszedł z tego, że Burneika lubi Pomorze i często spędza tu wakacje. Kolejne miejsce ma pojawić się w Gdańsku. Jednak jeszcze nie jest znana data jego otwarcia.

  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni

- Pierwszą burgerownię mieliśmy w Warszawie, a teraz otwieramy stopniowo lokale w kraju. Dlaczego Gdynia? Bo często tu jesteśmy na wakacje i w Sopocie. Zauważyłem jakiś czas temu, że przydałyby się tutaj takie porządne burgery, bo ich nie ma. Jeszcze bardzo spodobała mi się lokalizacją przy ul. Świętojańskiej. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i widzę, że wielu fanów mam w Gdyni, bo wieje i jest zimno, a na dworze jest olbrzymia kolejka. Myślę, że to będzie super miejsce na wakacje. Dziś rozdaję autografy, robię fotki i dużo ludzi właśnie po to przychodzi. Na ten moment zostaję przy burgerach i planuję otworzyć następne miejsce w Gdańsku - mówi Robert Burneika.

Długa kolejka po burgery



Oficjalne otwarcie miało miejsca o godzinie 12 jednak kolejka zaczęła ustawiać się długo, zanim otworzyły się drzwi do nowego lokalu. Oczywiście największą atrakcją był fakt, że pojawił się sam Robert Burneika. Sportowiec oraz celebryta ma wielu fanów w różnym wieku w Gdyni, o czym można się było przekonać w niedzielne popołudnie. Ludzie przychodzili tłumami, a "Hardkorowy koksu" robił sobie z nimi zdjęcia i rozdawał autografy. Wydarzenie ściągnęło naprawdę wiele osób, które chciały na żywo zobaczyć znaną postać.

- Widziałem u Burneiki na instagramie, że otwiera burgerownię w Gdyni i stwierdziłem, że wpadnę, "zbiję pionę" i zjem burgerka. Burneika to ikona internetu według mnie i kumpli. Więc mega, że pojawił się na otwarciu i normalnie można było sobie z nim pogadać jak z kolegą. Kupiłem "Hardkorowego" z trzema kotletami i jest spoko - mówił Artur.
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni

Menu w lokalu Burneiki



W lokalu zjemy wyłącznie burgery. Kanapki nazwane zostały słynnymi i charakterystycznymi tekstami Roberta Burneiki. Menu zawiera jedynie cztery warianty kanapek. Każda z nich jest opisana pod względem ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Burgery u Burneiki są klasyczne. Zawierają mięso, bułkę maślaną, sos do wyboru oraz podstawowe warzywa jak: pomidor, sałata, ogórek kiszony i cebula. Kanapki, które można kupić różnią się od siebie jedynie z zawartością mięsa.

Nowe lokale: bar, ostra pizza, kolorowa kawiarnia, domowa kuchnia i autorski koncept Nowe lokale: bar, ostra pizza, kolorowa kawiarnia, domowa kuchnia i autorski koncept

Burger "Nie ma lipy" dostaniemy za 33 zł (150 g mięsa), "Jest pompa" (300 g wołowiny) za 44 zł, największy z nich (prawie 500 g mięsa i trzy kotlety) "Hardkorowy" kupimy za 55 zł. Dostępny jest również wege burger "Kanapeczka", który jako alternatywę dla mięsa posiada beyond meat (38 zł).

Wydarzenia

Wielkie otwarcie Burneika Burger w Gdyni

degustacja, dni otwarte

Miejsca

Opinie (211) ponad 50 zablokowanych

  • (2)

    "Każda z nich jest opisana pod względem ilości białka, tłuszczy i węglowodanów..." - no przepraszam Państwa....chyba się pisze tłuszczów?

    • 14 8

    • Otóż to proszę szanownego pana

      Tłuszczów, białków i węglowodanów

      • 2 7

    • i tak tłuszcza to kupi, bo "jest mega i kotlety spoko"

      • 2 0

  • Raz sensowna sonda :O)

    Jestem w tej 1/3 społeczeństwa

    I nawet mi z tym dobrze

    • 4 2

  • (3)

    Robciu, mam 39 cm w łapie, waże 102kg a tych twoich burgerków po 4 dychy bym musiał 5 zjeść żeby się najeść ;)

    • 18 10

    • To jedz. Smacznego.

      • 4 1

    • (1)

      Co nas interesuje, że masz rozwalony bęben? Zapomniales napisac ile w brzuchu masz hahaha

      • 9 1

      • Pewnie mniej od Robcia, który w dodatku na okaz zdrowia nie wygląda. Obstawiam nerki i trzustkę.

        • 7 0

  • Cieszym sie.

    • 2 6

  • Ciekawe ile teraz przy tej inflacji i podwyżkom wszystkiego, kosztowałyby hamburgery spod pomnika harcerzy? (2)

    • 14 4

    • Wydaje mi się, że niewiele drożej. To samo z dawnych, kultowych bud przy skrzyżowaniu 10 Lutego i Świętojańskiej.

      • 3 0

    • no i właśnie ciekawe dlaczego ich już nie ma?

      • 2 0

  • Jeśli za bułkę , sos, warzywa, pół kilo wołowiny

    Energię, wynajmę, płace żywy itp itd a 55zl to pytam - co to za wołowina? Co tam jest zmielone?!

    • 31 3

  • Opinia wyróżniona

    (6)

    Fajny żółty wystrój lokalu, dobrze że się coś otwiera w Gdyni mimo niesprzyjających warunków w obecnym czasie

    • 101 35

    • Akurat żółty w Gdyni nie kojarzy się zbyt dobrze (2)

      Taki kolor między innymi ma klub na który idą miejskie pieniądze zamiast na wiele innych ważniejszych dla Gdyni rzeczy.

      • 29 15

      • Pewnie liczy na kibiców. Nikt więcej tam nie pójdzie.

        • 8 5

      • Do tego ci śmieszni kibice wywieszają flagi PDW,

        wspieranie za publiczną kasę patologii

        • 1 1

    • (1)

      pójście w gastro w dzisiejszych czasach to już brawura

      • 12 2

      • wcale nie, wystarczy dobry i przemyślany plan, dobry piar, troche reklamy

        wciąż otwierają sie nowe lokale. Fakt niektóre upadają no ale przy tak nasyconym rynku to nieuniknione. Ludzie nadal są w stanie wydać spore pieniądze na jedzenie. Tak jak na pączki po 10-15zł :)

        • 4 4

    • C40 program Brukseli zakazc miesa nabiału zatsapic robakami i wegenizmem co otn wtedt bedzie sprzedawał chyba wruci do USA

      • 4 7

  • Ciekawe czy niedozwolone składniki są też w jego burgerach (2)

    Podobnie jak w suplementach, które sprzedaje

    • 27 4

    • I nikt się za to nie bierze?

      • 1 0

    • W USA były dozwolone

      • 0 0

  • Czas na pączki Burneiki!

    moje prawa autorskie

    • 8 1

  • Opinia wyróżniona

    (28)

    "Zauważyłem jakiś czas temu, że przydałyby się tutaj takie porządne burgery, bo ich nie ma."

    Fajnie że jest nowy lokal ale toś mu zrobił słabe rozeznanie rynku, bo akurat dobrych burgerów jest w centrum kilka (Baranola, Carmnik, Surf Burger, Sródmieście itp - kolejnosc przypadkowa).

    • 310 26

    • (5)

      Oczywiście dla mnie tylko ludzie szaleni otwierają jakąkolwiek działalność na świętojańskiej która poza sezonem turystycznym zdycha

      • 67 2

      • (3)

        a gdzie nie zdycha ?

        • 25 6

        • Moon nie zdycha np.

          • 5 1

        • Riviera nie zdycha

          Centrum zabijaja opłaty za parkowanie

          • 10 1

        • Pueblo nie zdycha

          • 0 0

      • niektore lokale Burneiki to franczyza. Jeśli ten też, to zero ryzyka dla samego Roberta.

        • 19 0

    • surf burger dobrym burgerem? surf się skończył jakieś 5 lat temu :) (8)

      • 103 13

      • Nie szanują pracowników

        To kończą marnie

        • 26 0

      • Skonczyl sie kill am

        • 2 2

      • :)

        surf skończył się na killem all!

        • 12 2

      • dla mnie

        to surf burger nigdy nie był dobrą burgerownią. Raczej miejscem dla mało wymagających osób.

        • 18 0

      • A co w nim jest niedobrego? (3)

        Dawno nie jadłem, bo mam pod blokiem świetne burgery, a w końcu ileż można. Za to wydaje mi sie, ze przy burgerze trzeba się mocno postać, żeby był niedobry. Zwłaszcza gdy ktoś jest w stanie porwać się na pół kilo mięsa w bułce.

        • 1 3

        • (2)

          Masz racje- wydaje ci się, że trzeba się mocno postarać by był niedobry. W Surfie takie właśnie są.

          • 2 1

          • Czyli jakie? Po co odpisujesz, skoro nie odpowiadasz na pytanie? (1)

            • 0 1

            • Mdłe, twarde mięso i gumowa bułka. To Surf od kilku lat

              • 0 1

    • (4)

      Surfa na Śródmieściu już nie ma, Baranola stała się bardzo niesmaczna, Carmnik poszybował z cenami ale jeszcze jakoś się broni smakiem. Realnie na dowóz można polecić tylko Carmnika i 3Burger. Burgerownie w dzielnicach mają mega rózną jakość. Szalu nie ma.

      • 28 1

      • (1)

        Baranola od lat trzyma poziom, Carmnik równięz nieźle, Środmieście od początku bardzo dobrze o czym świadczą tłumy każdego wieczora. 3Burger najsłabiej. Jak w tym odnajdzie się ten nowy punkt?

        • 11 5

        • W Covidzie Śródmieście płakało w Faktach

          że plajtują. To nie wiem czy jest tak super. Jak ktoś jest dobry to na dowóz jakoś dawał radę. Pamiętam jak czekałem pod Ogniem i Piecem, co chwilę kurier podjeżdżał.

          • 2 0

      • (1)

        W Brooklyn jeszcze są burgery, nie jadłem, ponoć przyzwoite, w pubie Dockers też nie jadłem ale serwują burgera

        • 3 2

        • W Dockersie sa dobre burgery, podbnie w Blues Pub. Te w Blues Pub wydaja mi sie nieco mniejsze niz normalnie, ale smak dobry

          • 6 0

    • Surf Burger dobrym burgerem xd

      • 21 3

    • Jak Surf burger jest dobry to ten...to nie jadłeś jeszcze dobrego burgera (1)

      • 30 1

      • Sami tu znawcy, co Wy byście w takich stanach jedli?

        Wasze wysublimowane podniebienia nie poradziłyby sobie z ich klasycznym hamburgerem.

        • 2 0

    • W Śródmieściu jeszcze całkiem przyzwoicie karmią burgerami (1)

      w Mora Bistro.

      • 9 2

      • Nie próbowałem akurat burgera ale bywam na piwie, to bardzo przyjemny lokal, bistro

        • 1 0

    • surfburger? To chyba z 5 lat temu.

      • 4 0

    • Tobie przydałoby się takie rozeznanie bo akurat taki Surf to

      robił dobre burgery jakieś pięć-sześć lat temu

      • 1 0

    • Miałem zamieścić w odp.

      Był kilka lat temu Bobby Burger

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane