• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie ma lipy. Burneika otworzył burgerownię w Gdyni

Mateusz Groen
19 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (211)
Otwarcie Burneika Burger w Gdyni Otwarcie Burneika Burger w Gdyni

Burneika Burger, restauracja Roberta Burneiki, została oficjalnie otwarta w niedzielne popołudnie w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 49Mapka. Lokal przeżywał prawdziwe oblężenie fanów, którzy chcieli zrobić sobie zdjęcie z "Hardkorowym koksem" i spróbować burgerów. Czy w restauracji Burneiki "nie ma lipy"?





Hardkorowy koksu otworzył burgerownię



Czy wiesz kim jest Robert Burneika?

Mimo ciężkich czasów dla gastronomii w Gdyni przybywa nowych lokali. W dodatku Gdynia staje się coraz atrakcyjniejsza dla celebrytów, którzy zakładają w jej lokale gastronomiczne. Swoją restaurację Niewinni Czarodzieje TrzyZero w ubiegłym roku otworzył Kuba Wojewódzki, a w niedzielę wielkie otwarcie miała nowa burgerownia Burneika Burger przy ul. Świętojańskiej 49, której właścicielem jest "Hardkorowy Koksu" Robert Burneika.

Burneika jest znaną osobowością medialną, kulturystą, zawodnikiem MMA, YouTuberem sportowym, a od jakiegoś czasu również właścicielem kilku lokali w kraju spod szyldu "Burneika Burger". Najbardziej zasłynął w sieci jako hardkorowy koksu, a dzięki swoim zabawnym powiedzonkom stał się bohaterem setek memów, a jego słowa są często przytaczane w rozmowach jak choćby "Nie ma lipy".

Restauracja Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego w Gdyni już otwarta Restauracja Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego w Gdyni już otwarta

Pomysł na lokal w Trójmieście wyszedł z tego, że Burneika lubi Pomorze i często spędza tu wakacje. Kolejne miejsce ma pojawić się w Gdańsku. Jednak jeszcze nie jest znana data jego otwarcia.

  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni

- Pierwszą burgerownię mieliśmy w Warszawie, a teraz otwieramy stopniowo lokale w kraju. Dlaczego Gdynia? Bo często tu jesteśmy na wakacje i w Sopocie. Zauważyłem jakiś czas temu, że przydałyby się tutaj takie porządne burgery, bo ich nie ma. Jeszcze bardzo spodobała mi się lokalizacją przy ul. Świętojańskiej. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i widzę, że wielu fanów mam w Gdyni, bo wieje i jest zimno, a na dworze jest olbrzymia kolejka. Myślę, że to będzie super miejsce na wakacje. Dziś rozdaję autografy, robię fotki i dużo ludzi właśnie po to przychodzi. Na ten moment zostaję przy burgerach i planuję otworzyć następne miejsce w Gdańsku - mówi Robert Burneika.

Długa kolejka po burgery



Oficjalne otwarcie miało miejsca o godzinie 12 jednak kolejka zaczęła ustawiać się długo, zanim otworzyły się drzwi do nowego lokalu. Oczywiście największą atrakcją był fakt, że pojawił się sam Robert Burneika. Sportowiec oraz celebryta ma wielu fanów w różnym wieku w Gdyni, o czym można się było przekonać w niedzielne popołudnie. Ludzie przychodzili tłumami, a "Hardkorowy koksu" robił sobie z nimi zdjęcia i rozdawał autografy. Wydarzenie ściągnęło naprawdę wiele osób, które chciały na żywo zobaczyć znaną postać.

- Widziałem u Burneiki na instagramie, że otwiera burgerownię w Gdyni i stwierdziłem, że wpadnę, "zbiję pionę" i zjem burgerka. Burneika to ikona internetu według mnie i kumpli. Więc mega, że pojawił się na otwarciu i normalnie można było sobie z nim pogadać jak z kolegą. Kupiłem "Hardkorowego" z trzema kotletami i jest spoko - mówił Artur.
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni
  • Otwarcie Burneika Burger w Gdyni

Menu w lokalu Burneiki



W lokalu zjemy wyłącznie burgery. Kanapki nazwane zostały słynnymi i charakterystycznymi tekstami Roberta Burneiki. Menu zawiera jedynie cztery warianty kanapek. Każda z nich jest opisana pod względem ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Burgery u Burneiki są klasyczne. Zawierają mięso, bułkę maślaną, sos do wyboru oraz podstawowe warzywa jak: pomidor, sałata, ogórek kiszony i cebula. Kanapki, które można kupić różnią się od siebie jedynie z zawartością mięsa.

Nowe lokale: bar, ostra pizza, kolorowa kawiarnia, domowa kuchnia i autorski koncept Nowe lokale: bar, ostra pizza, kolorowa kawiarnia, domowa kuchnia i autorski koncept

Burger "Nie ma lipy" dostaniemy za 33 zł (150 g mięsa), "Jest pompa" (300 g wołowiny) za 44 zł, największy z nich (prawie 500 g mięsa i trzy kotlety) "Hardkorowy" kupimy za 55 zł. Dostępny jest również wege burger "Kanapeczka", który jako alternatywę dla mięsa posiada beyond meat (38 zł).

Wydarzenia

Wielkie otwarcie Burneika Burger w Gdyni

degustacja, dni otwarte

Miejsca

Opinie (211) ponad 50 zablokowanych

  • Zdjecie chlopaka z burgerem z 3 kotletami- przypomnialo mi sie jak typiara w UK zamowila taka wielka kanapke z KFC i pozniej musiala miec operacje zawiasow szczeki :) Lepiej uwazac.

    • 9 0

  • (2)

    A gdzie oferuja dobre burgery z bezglutenowa bulka, wie ktos? Moze w koncu meza bym zabrala, zeby sobie zjadl calego burgera, a nie tylko mieso.

    • 3 4

    • (1)

      Odwieczny Trójmiejski problem. Łączę się w bólu. Niedługo zaczniemy chodzić z własnymi bułkami. 20 lat za całym światem.

      • 2 1

      • Masakra serio. Osoby z celiakia sa skazane na jedzenie w domach tylko i wylacznie.

        • 0 2

  • Będzie się musiał postarać, żeby przebić Tom's Diner (zaraz obok) i Crudo.

    Chyba, że nastawia się na inną klientelę :)

    • 6 2

  • Sarmy

    A, to ten, w sprawie którego toczą się postepowania ws. sprzedaży nielegalnych środków - sarmów.

    • 3 2

  • Tak patrzę i widzę ciągle tylko ten sam poziom artykułów: (1)

    kawiarnie, restauracje/bary, korki na drogach.
    Brak jest (przynajmniej obecnie) artykułów o osiągnięciach naukowców i organizowanych przez nich imprez. O firmach spin offowych, o nowych grantach na badania i inwestycje w infrastrukturę, itd.
    Nie wiem jak uważają inni, ale na pewno osiągnięcia wielu naukowców szkół wyższych, nowatorskie zabiegi medyczne, nowe granty badawcze, itp. mają wielokrotnie większe znaczenie niż nowa burgerownia czy naleśnikarnia. Oczywiście, cieszę się, że takie miejsca powstają, ale uważam, że akurat dla mieszkańców 3miasta wielokrotnie większy rozwój będzie efektywnie zauważalny z powodu osiągnięć wymienionych wyżej a nie z otwarcia nowego miejsca z fastfoodem.

    Ale rozumiem, autorom tego portalu nie po drodze z osiągnięciami naukowymi, wdrażaniem osiągnięć, rozwojem technologicznym, zaś to co się dla nich liczy to nowe miejsce z fastfoodem.

    Podobnie -- wycinają każdego dnia lasy 3miasta. Czy dziennikarze trójmiasta wystarczająco informowali o tej rzezi, o petycjach mieszkańców, czy robili z nimi wywiady, itd.? Było tylko kilka prozaicznych wzmianek, ale nic konstruktywnego. Takie byle co.

    • 19 3

    • A czego sie spodziewales po tabloidzie? Tym wlasnie zyje typowy Kowalski: kto ile ma kasy, kto z kim chleje, jaki urz*edas co pierdnal. Witam w swiecie cwiercinteligentow. A najlepsze, ze to stado uwaza sie za doskonale zorientowane w sytuacji i wybitnie inteligentne.

      BTW: "Czy dziennikarze trójmiasta" - rany Julek, jacy dziennikarze? Jesli w tym przedsiebiorstwie (NIE redakcji, to 3pl zwykly biznes uslugowy), znajdziesz choc jednego dziennikarza to bede zdziwiony. To zwykle pisarczyki na zamowienie i kopiuj-wklej wazelinujace wladzy.

      • 4 0

  • ajkarli na otwarciu???

    • 0 3

  • Świetne burgery a Koksu jest ekstra

    Warto było postać w kolejce, pyszne burgery, Hardcorowy Koksu przefajny człowiek - wyluzowany, nie zadziera nosa (jak KW), naprawdę bardzo pozytywny. Trzymam kciuki za trwałość knajpki - na pewno tu wrócimy. Burgery wzięliśmy na wynos dla całej rodziny, smakowały nawet 93 letniej Babci :D (co prawda zjadła tylko pół, resztę zmiótł wnusio)

    • 4 8

  • Stejki u Burneiki - nazwa restauracji za darmo

    Prosze bardzo Robert

    • 3 2

  • Burneika to kulturysta, a nie stongman.
    Dziennikarstwo już ryje w mule.

    • 3 3

  • żółty neon (1)

    Czy w tym mieście jest ktoś kto zajmuje się jakąś estetyką miejską? wracamy do początku lat 90 gdzie wszystko było pstrokate i kolorowe? Panie prezydencie co z uchwałą krajobrazową? Ile jeszcze będą stać przyczepy przy wielkopolskiej?

    • 2 2

    • O to, to to. Właśnie. Gdzie jest konserwator zabytków?!

      Jedyne co nam zostało w Gdyni to runda po Świętojańskiej i nawet to nam psują.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane