- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (87 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Nowe lokale: bar przy plaży i dużo pizzy
W kolejnym odcinku Nowych Lokali opisujemy trzy nowe lokale specjalizujące się w pizzy oraz przestrzeń przy plaży, w której napijemy się kolorowych drinków i zjemy coś szybkiego z food trucka.
Plaża
Alternatywa dla nadmorskich barów w Jelitkowie. Plaża zlokalizowana jest na początku prowadzącej nad morze promenady przy ul. Piastowskiej . To nie tylko bar, ale raczej wysypana piaskiem przestrzeń imprezowo-relaksacyjna. Za koktajle (także niealkoholowe) odpowiada doświadczony barman Szymon Szczęsny, który jest w stanie przygotować dowolny drink - wystarczy poprosić o ulubione smaki. Napoje bezalkoholowe kupimy za 6 zł, piwo za 7 zł, kieliszek czegoś mocniejszego od 10 zł. Za ofertę gastronomiczną odpowiadają zaparkowane na miejscu dwa food trucki - u Pana Balerona kupimy kanapki ze stekami i sosem serowym, w Rybie w Mieście - fish&chips z domową surówką i autorskimi sosami (20 zł). Usiądziemy zarówno na leżakach, jak i przy stolikach. Wieczorami gra didżej oraz występują na żywo muzycy. Czynne od godz. 11 do późnych godzin nocnych.
01 Pizzarium
Rodzinna pizzeria przy Podwalu Staromiejskim 102B założona przez gdańszczanina, który kilkanaście ostatnich lat spędził w kuchniach restauracji we Włoszech. Po powrocie do swojego miasta zaprosił do współpracy dwóch Włochów i otworzył lokal specjalizujący się w dwóch najbardziej charakterystycznych rodzajach pizzy. Pierwszy to klasyczna włoska pizza, wypiekana na cienkim cieście, której tutaj zjemy kilka kompozycji, m.in. z bresaolą i kaparami, szynką i karczochami czy pikantną kiełbaską 'ndują i ostrymi papryczkami (ceny od 18 zł do 28 zł).
Drugi rodzaj to tzw. pizza al taglio, czyli pizza na kawałki zwana również rzymską, gdzie jest najbardziej popularna. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Codziennie w 01 Pizzarium rodzajów rzymskiej pizzy jest kilka - smaki są przeróżne: od ostrego salami, przez wegetariańską, serową, z tuńczykiem czy focaccię w formie kanapki ze świeżymi warzywami. Ceny za porcję (dwoma spokojnie zaspokoimy głód) zaczynają się od 8 zł. Prostokątną pizzę możemy też zamówić w całości (wielkość to 60 x 40 cm) od 70 zł. To dobry pomysł na spotkania czy imprezy rodzinne - takim plackiem naje się i 6-8 osób. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24. Niebawem w ofercie będzie również alkohol.
New York Pizza Department
New York Pizza Department to pierwszy trójmiejski oddział ogólnopolskiej niewielkiej sieci pizzerii, która specjalizuje się - nomen omen - w pizzy nowojorskiej, którą do tej metropolii przywieźli imigranci z Neapolu. Z jednej strony to włoski klasyk na cienkim, chrupiącym cieście, a z drugiej - amerykański luz i przepych. W NYPD przy Rzeczypospolitej 4D/168 (przymorskie osiedle Albatross Towers) zamówimy kilkadziesiąt rodzajów włoskiego placka, w tym takie jak pizza dokładnie pokryta kiełbasą pepperoni Hot Tony Pepperoni z jalapeno i tabasco; Upper East Side White z sosem czosnkowym, serem i rukolą; Spinach Giuliani z sosem śmietanowym, szpinakiem i oliwkami czy NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem wieprzowo-wołowym, szynką i przeróżnymi warzywami. Ceny zaczynają się od 17,90 zł za mały placek (wielkości 30 cm). Są jeszcze duże (40 cm) i XXL (50 cm) - za najdroższą zapłacimy 43,90 zł.
W ofercie lokalu znajdują się proste przekąski, sałatki, makarony, smażone kurczaki, zapiekane z dodatkami ziemniaki i kilka dań lunchowych (m.in. chilli con carne czy pierś z kurczaka w sosie BBQ). Warto pytać o promocje - m.in. w każdy dzień tygodnia zamówimy wybrane pozycje taniej, w tygodniu do godz. 15:30 obowiązują happy hours z 20-procentową zniżką (warto się upomnieć przy zamówieniu, ponieważ to promocja "na życzenie klienta"), taniej o 15 proc. zapłacą studenci. NYPD działa głównie na dowozy (tel. 58 380-20-30) - w środku niemalże nie ma miejsc siedzących. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, w piątek w godz. 11-23, w sobotę w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 12-22.
Malowana Lala
Bistro z kuchnią włoską i kuchnią amerykańską przy ul. Podjazd 2 w Sopocie (w tym miejscu działało już kilka restauracji - ostatnio Napoli Mia). Malowana Lala na razie funkcjonuje wyłącznie na zabudowanym tarasie, ale jesienią ruszy również znajdujący się po sąsiedzku lokal (na razie w remoncie). W środku panuje luźna atmosfera, jest kominek, będzie gramofon i kolekcja płyt winylowych, na ścianach są malowidła w stylu pin-up (również do tego trendu modowego nawiązuje ubiór kelnerek czy nazwy dań w karcie).
Zjemy przede wszystkim pizzę (pieczoną w piecu opalanym drewnem) w kilkunastu klasycznych kompozycjach. Oprócz tego w menu są makarony (m.in. w stylu carbonara czy bolognese), sałatki, stek z frytkami, polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym i kilka przekąsek do piwa. Zamówimy szeroki wybór alkoholi i koktajli. Czynne od godz. 11 do godz. 23, a w piątki i soboty do północy albo dłużej.
Miejsca
-
Malowana Lala Sopot, Podjazd 2
-
New York Pizza Gdańsk, al. Rzeczypospolitej 4D/168
-
01 Pizzarium Gdańsk, Podwale Staromiejskie 102B
Opinie (101) 7 zablokowanych
-
2018-08-11 14:09
sobie możesz...
I bardzo dobrze. Niech się dzieje , kto chce ten je...
- 20 3
-
2018-08-11 14:14
Pizza jest dobra, tylko te ceny... (6)
A gdzie zjem smażony ser z frytkami w Trójmieście bądź okolicach? Pomożecie?
- 43 4
-
2018-08-11 14:46
smażeny syr
To najlepszy w Czechach
- 21 3
-
2018-08-11 16:07
W sopocie w czeskiej jest
- 2 5
-
2018-08-11 16:09
Czeski film w Sopocie
- 15 1
-
2018-08-17 17:28
Kolejny nowy lokal przy politechnice
- 0 0
-
2018-08-17 21:29
Niestety w Sopocie
w "Czeskiej" są serki ołomunieckie,a nie "smażony ser",a to jest jednak lekka różnica.
- 0 0
-
2018-08-23 09:43
Cesky Film w Sopocie!
Mają przepyszny smażony syr :)
- 0 0
-
2018-08-11 14:16
(25)
Powiedzcie mi jedno. Jak to mozliwe,ze w Hamburgu jem duza,pyszna pizze u Wlocha za 7-8 euro gdy koszta na poziomie pracownika to ok 7tys zl(1.700euro) a lokalu to ok 8tys zl(2tys euro) przeliczajac na nasze warunki to pizza powinna tam kosztowac 30 euro!!! Piwo 4€ za duzy kufel...
- 67 12
-
2018-08-11 14:37
Podatki i bariery (1)
Wszystko to złożone do kupy tworzy jedną, wielką kupę.
I będzie tak dopóki ludzie nie zrozumieją, że to nie piceria tylko oni za to płacą, bezpośrednio z wynagrodzenia lub pośrednio płacąc za jedzenie.
Jak bylem na siłowni w NL niedawno, to były trzy sale (każda większa od naszych fitnesowych nor), indywidualny trening 10 ojro a karnet 30, do tego praktycznie brak ludzi, samo centrum miasta - jak im się to opłaca? A u nas za podobne ceny masz ciasną i duszną norę, brak odpowiedniego sprzętu, "instruktorów" po 20h kursie online, niehumanitarne umowy i tak dalej - a co chwila słychać o plajtach i przejęciach, że już nie wspomnę o różnych zmowach cenowych.
Po prostu Polska jest terytorium wrogim dla biznesu, a jak coś jest gdzieś trudno dostępne to jest to drogie. Jak ktoś chciałby otworzyć pizzerię na Marsie to też pewnie by tanio tam nie było :)- 35 9
-
2018-08-11 17:48
"do tego praktycznie brak ludzi, samo centrum miasta - jak im się to opłaca?"
Tak im się to opłaca, bo w Holandii czy Niemczech fitnessy są dotowane przez Państwo. Karnety też. Lekarz może wypisać receptę - karnet i skierować typa z nadwagą na siłkę.
Tylko u nas jest ciemnogród, bo tam dawno wyliczyli, że lepiej dopłacać do karnetu, niż leczyć przewlekle chorych- 25 0
-
2018-08-11 14:42
(1)
Z tego co napisalas/es maja prawdopodobnie tansze lokale niz u nas;) Koszty pracownika nizsze, ale za to lokal u nas drozszy. Dobrego "czlowieka od pizzy" tez nie zatrudnisz u nas za 2 cy 3 tys zl;) A cene pizzy wloskiej mamy podobna, wiec o co chodzi?
- 9 7
-
2018-08-14 21:56
Koszty pracownika niższe? To Ty myślisz że tam nie płaci się podatków i ubezpieczeń? Tam po prostu ludzie dostają tyle, że im nie robi taka pizza za kilka euro, bo tyle zarobią w 30 minut...
- 2 0
-
2018-08-11 14:43
Dam inny przykład. (9)
Jestem teraz w Anglii u kolegi i poszedłem sobie do Lidla kupić shower gel Cien dla mężczyzn (taka czarna butelka) - kosztował 49 pensów. W lidlu w PL za ten sam żel płace 2.99zl. Gdzie tu logika skoro funt jest teraz po około 4.80zl?
- 26 1
-
2018-08-11 17:49
A ile kosztuje Big Mac? (3)
- 0 0
-
2018-08-11 20:17
(1)
Ok 5 funtów.
- 1 0
-
2018-08-11 21:28
To nie jest prawda.
Zestaw z big makiem kosztuje około 4.69 zależnie od zarlodajni, sam mak około 2.89 GBP.
- 4 0
-
2018-08-11 21:00
A kto je ten syf?!?!?
- 2 3
-
2018-08-11 21:28
No właśnie (4)
Ostatnio z ciekawości porównałam ceny butow Ecco w Polsce i w Norwegii. Sprawdziłam ten sam model, w tym samym kolorze i rozmiarze. Okazało się, ze tańsze są te w Norwegii. Płaszcz zimowy tez kupiłam tam taniej niż polandii. Wiem, ze dochodzi jeszcze kwestia kursu pln/nok, ale aż tak bardzo się tam on nie waha.
- 16 0
-
2018-08-11 22:33
Dokładnie. Tez byłem w Norwegii u innego kumpla... (2)
I wyszło mi ,ze przepłacam za te same towary u siebie w PL.
Dokładnie chodzi o koszulkę Nike Dri Fit kupiona w Bergen - ta sama wyszła drożej w PL.
Nie mówię już o tym jaka średnia jest płaca w UK czy Norwegii w porównaniu do naszej ziemi.
Wychodzi na to,ze nawet jak zarabiasz bardzo dobrze w Polsce to i tak jesteś stratny na cenach towarów bo Twoja siła zarobkowa powinna byc jeszcze większa niż jest w rzeczywistości. Chodzi mi o to,ze to jest argument taki sam dla biednych i bogatych - nie mona dać się dymac.- 12 0
-
2018-08-14 18:34
A czy ktos Cie zmusza aby kupic?
Jest wolny rynek I wolne ceny. Jak dali taka cene to znaczy ze ktos to kupuje
- 0 3
-
2018-08-21 11:06
MJ
weź się synu do roboty, a nie po kumplach latasz, raz Norwegia, teraz Anglia. Opamiętaj się! ;)
- 0 0
-
2018-08-11 23:06
No bo Polak kupi wszystko za każdą cenę, więc po co robić taniej? A jak dasz 5% promo to możesz takiemu klientowi palca włożyć. Tak się ucieszy...
- 5 0
-
2018-08-11 15:30
To ja Ci to wyjaśnię... (3)
Składniki do pizzy w Hamburgu są tańsze, koszty lokalu w centrum Gdańska wyższe ( 100- 200pln/m2 ), koszty pracownika (którego brak) w Polsce niewiele niższe choć jak doliczyć wszelkie podatki od wynagrodzeń,ZUS itp. Wychodzi podobnie. A i cena pizzy w niewielu miejscach w Gdańsku przekracza 7 euro ...I tyle
- 6 14
-
2018-08-11 16:10
(2)
No tak,ale u nich na 7 euro robisz srednio 40 minut a u nas na pizze za 30 zl(7€) juz ok 3h. Poza tym na pensje pracownika musza sprzedac ponad 200 plackow a u nas ok 70. A i tak zyja z lokalu i nie placza.
- 19 2
-
2018-08-11 21:16
odlicz jeszcze vat, dochodowy i ZUS (1)
a cała prawda ukryta jest w ilości, czyli obrocie miesięcznym
w niestety większość Polaków jada w domu a nie w restauracjach- 8 1
-
2018-08-14 20:04
Heheh
Myślisz że tam nie płacą podatku i ubezpieczeń społecznych?
- 1 0
-
2018-08-11 21:22
Oto Polska wlasnie
Tu wszystko jest na odwrót, zwłaszcza pensje w stosunku do cen. Ceny jak w Niemczech a zarobki wschodnie.
- 14 0
-
2018-08-12 08:55
Słuchaj uważnie, bo nie będę powtarzać (3)
Sekret w Hamburgu polega na tym, że tam pizzeria jest pełna cały tydzień - ma obrót. A w Polsce goście chodzą po knajpach tylko na weekendowe obiady i piątkowe lub sobotnie kolacje. Tak kanjpy mają obtót, u nas padają jak muchy - 80% nie wytrzymuje 2 lat.
- 8 2
-
2018-08-12 18:34
(2)
Tez słuchaj uważnie. Niech zejdą z cen to też będą klienci w poniedziałki czy środę.
- 9 3
-
2018-08-14 18:36
No to sam otworz pizzerie za 1zl jak takis madry....
- 1 1
-
2018-10-31 16:09
Że też nikt z setek tysięcy przedsiębiorców na to nie wpadł. Powinieneś założyć biznes, zarobiłbyś miliony.
- 0 0
-
2018-08-14 20:02
Też się zastanawiam zastanawiam
Można tak porównywać wszystkie usługi i produkty... a wielcy Janusze biznesu jeszcze ci powiedzą "a wiesz ile ja mam zusu za pracownika ?" Jakoś w reszcie Europy płacą 5 razy tyle na godzinę i nikt nie płacze a ceny te same albo nawet taniej....
- 2 1
-
2018-08-14 20:03
Też się zastanawiam
A u nas pracownicy za darmo pracują i ceny te same
- 0 0
-
2018-08-11 14:32
Hynka 55 w Gdańsku
Kura domowa ze skrzydelkami i wieprzem, lipo pizza, meksyk, burgery, pierogi, vegeni kuchnia polska. Wszystko w jednym miejscu
- 16 14
-
2018-08-11 14:39
Cebulandia (2)
Miasto staje się dostępne tylko dla północnych obcokrajowców, to samo dzieje się w innych biednych krajach jak Polska. Mieszkania i restauracje dla przyjezdnych, a jak w końcu Bałtyk zanieczyści się od syfu z dna, to okaże się jak bardzo miasto było dla nich atrakcyjne
- 39 10
-
2018-08-11 16:58
To trzeba organizować zbójników
i grabić bogaczy ze skandynawi i rozdawać biednym czyli sobie.
- 4 2
-
2018-08-12 00:44
wystarczy kataster! Serio, tylko to, także dla właścicieli lokali
no ale wtedy taki Adamowicz czy Morawiecki staną okoniem, kasta post-solidarności żyje dziś z wynajmu na plebsie i grze na wzroście cen nieruchomości, który sami stymulują
- 7 2
-
2018-08-11 14:40
Pizza w Biedronce -7,99 zł/kg (2)
- 24 19
-
2018-08-11 20:45
ochyda
- 12 2
-
2018-08-12 08:56
Mąddra odpowiedź
Miska ryżu na ukrainie 2 hrywny.
- 11 0
-
2018-08-11 15:19
Czy zarost w gastronomi jest obowiązkowy? (2)
- 53 5
-
2018-08-11 15:23
I dla klientów też plus rurki
- 19 2
-
2018-08-11 17:51
Tak, zarost jest obowiązkowy, bo gromadzi pot
Potem taki idzie nad zlew, wyrzyma brodę i dalej spokój na pół dnia. Czasami wprawdzie wpadnie conieco do pizzy razem z włosem, ale kto by tam się przejmował
- 9 1
-
2018-08-11 15:29
Napoli Mia juz zamknięta???? (4)
Gdzie teraz mozna znaleźć pizze Patrizio?
- 11 3
-
2018-08-11 16:57
w Patrizio
- 1 0
-
2018-08-11 16:59
W Gdyni
Napoli Mia przeniosła się do Gdyni na Swiętojańską.
- 3 1
-
2018-08-11 17:17
na hynka na zaspie
- 1 0
-
2018-08-12 00:19
I tak dalej
Ochyda nawet nie szukaj
- 0 0
-
2018-08-11 16:02
I tak 90% z tych loakli padnie przed otwarciem kolejnego sezonu (4)
ze względu na ceny i składniki nie najlepszej jakosci
- 39 5
-
2018-08-11 17:00
(1)
taki los. w londynie srednio codziennie pada jeden local... no i powstaje nowy
- 2 4
-
2018-08-11 17:28
local powiadasz? hmm :)
- 5 3
-
2018-08-12 08:57
80%
Ze względu na kulturę jedzenia w Biedronce.
- 0 1
-
2018-08-12 16:10
I tak 90% z tych loakli padnie przed otwarciem kolejnego sezonu
czekalem na taki komentaz!!!
- 1 1
-
2018-08-11 16:19
Ludzie... mam już dość tych wymyślanek kulinarnych. Tego śmietnika gastro. (8)
Smierdzace trucki... dziekuje ale nie. Pizze.... włoskie czy romskie...
Wiecie, tęsknię do barów mlecznych, do mielonego z jajka, do pomidorowej z makaronem. Interesuje mnie polskie jedzenie a nie wymyślanie pierdół. Ta moda... nie ma sensu lansować czegoś obcego w Polsce. Wiadomo schabowy i kapusta i ziemniaki gotowane koperkiem. To jest jedzenie. Nie ma lepszego.- 62 54
-
2018-08-11 16:27
To se nagotuj, nasmaż, zeżryj i nie marudź
- 41 18
-
2018-08-11 16:29
(1)
Chłopie zluzuj bo Ci żyłka pęknie ja też najbardziej cenię schabowego z kością czy mielonego ale czasem dobrze wrzucić "na ruszt" coś innego...
- 22 7
-
2018-08-11 17:19
J.w.
- 3 3
-
2018-08-11 17:05
Czym więcej różnorodności tym lepiej
Napisał wyborca pisu ..
- 3 10
-
2018-08-11 17:16
przeciez jest tyle barów mlecznych
bylo o tym pisane
- 12 4
-
2018-08-11 21:54
Ale... (2)
Ale barów mlecznych jest całkiem sporo. Turystyczny, Neptun, Syrena, Przy Rynku, Kmar (Gdańsk), Słoneczny, Smakosz, Domowy (Gdynia), Bursztynek (Sopot). To te powiedzmy o statusie kultowych ale ciągle przybywają nowe takie jak Serwis Smaku w Gdyni. Inna sprawa, że gdy były tylko tego typu placówki gastronomiczne, to też dużo osób narzekała, że ziemniaki twarde, niedogotowane, że coś zimne albo przegotowane czy niedpoieczone. Ostatnio będąc w Białymstoku, jako entuzjasta mleczaków, wstąpiłem do , nomen omen Baru Słonecznego (jak w Gdyni) i powiem szczerze, że mocno byłem zawiedziony. Bardzo załowałem, że nie wybrałem się np. na pizzę .
- 14 0
-
2018-08-11 22:08
(1)
Akurat Słoneczny to najgorszy tego typu bar w Bstoku.
- 1 0
-
2018-08-12 16:13
to najgorszy tego typu bar w Bstoku.
to w polsce?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.