- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (184 opinie)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (125 opinii)
Nowe lokale: eko-kanapki i bar dla kulturystów
Trójmiejscy restauratorzy zaczynają dostrzegać, że ekologiczna żywność to jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych w ostatnim czasie. Zobacz dwanaście nowych lokali, które otwarto w ostatnich tygodniach w Trójmieście.
Bistro, które za główny cel stawia sobie dbanie o pełnowartościową dietę klienta, to również House of Protein w budynku Fitness Authority przy ul. Grunwaldzkiej 229 . To bardziej stołówka dla miłośników sportów siłowych niż restauracja, gdzie wybierzemy się na rodzinny obiad. Menu jest niewielkie i bardzo proste - podzielone jest na składniki bogate w węglowodany i białko oraz sałatki i tortille. Przy każdym posiłku znajduje się informacja o zawartości składników odżywczych oraz liczbie kalorii.
Nietypowym miejscem na kulinarnej mapie gdańskiego Śródmieścia jest Lookier Cafe przy ul. Długiej 39 . Niewielka restauracyjka została urządzona elegancko i przytulnie - brakuje tutaj przepychu, a jednocześnie mamy wrażenie, że odwiedzamy lokal z wyższej półki. W niedługiej karcie znajdziemy misz-masz potraw z całej Europy: od norweskiego łososia, przez włoskie makarony, po swojską karkówkę.
Niedaleko siebie znajdują się dwie restauracje otwarte w nowoczesnych biurowcach w Oliwie. Lobster w Olivia Business Centre to średniej wielkości restauracja, która serwuje tradycyjne dania: od makaronów, przez dania mięsne, po ryby (prosto z hodowli w pobliskiej Dolinie Radości). Nazwa nie jest przypadkowa - na specjalne zamówienie można zjeść homara. Stołują się tutaj przede wszystkim pracownicy biurowca, ale nie brakuje również gości zewnętrznych.
Podobna atmosfera - nowoczesnej kantyny - panuje w Bazarze Smaków w biurowcu Alchemia . Lokal jest dwa razy większy od swojego sąsiada (150 miejsc) i oprócz kuchni polskiej, serwuje również dania chińskie, włoskie i hinduskie. W lokalu jest spory wybór śniadań: od owsianki i jajecznicy po tosty, kanapki czy omlety.
Po poranną kawę w biegu do pracy warto zajść pod halę targową w Śródmieściu do Cafe Buzz. Od kilku tygodni stacjonuje tam odnowiona furgonetka Citroen HY, z okna której serwowana jest kawa, herbata i gorące kakao.
W pawilonie Alga przy sopockim Monciaku , w miejscu dawnego Le Vigneron otwarto niedawno Butelkę. Nazwa nie jest przypadkowa - po wejściu do środka w oczy rzucają się zastawione flaszkami wina stojaki i półki. W menu znajdziemy zarówno tapasy, jak dania obiadowe i desery. W piątki i soboty lokal czynny jest do godz. 5, co jest rzadkością w Trójmieście.
W Gdyni przy ul. Świętojańskiej 87 powstał kolejny lokal będący połączeniem kawiarni z piekarnią. W Ogniem i piecem zakupimy zarówno pieczywo, jak i słodkości oraz zjemy kanapkę do kawy lub kawałek pizzy. Wszystko oczywiście jest wypiekane na miejscu. Lokal jest urządzony minimalistycznie - na ścianach odsłonięto cegłę, meble to proste, drewniane bryły. Pizzę z pieca opalanego drewnem zjemy również w La Bocca przy ul. Startowej 30 na Zaspie. Wnętrze zaaranżowano w rustykalnym stylu z drewnianymi akcentami niczym z włoskiej tawerny.
Dwa nowe lokale zaczęły niedawno funkcjonować w centrum handlowym Galeria Szperk przy ul. płk. Stanisława Dąbka 338 w Gdyni. Wykończona w pastelowych kolorach i nowoczesnym stylu kawiarnia Modern Cafe serwuje ciasta, kawę, koktajle i lody. Mr. Hamburger to typowy "galeryjny" fastfood, gdzie oprócz hamburgerów czy hot-dogów zjemy m.in. kebaba czy dania z kurczaka.
Dania z kurczaka są również specjalnością baru Golden Chicken, który przeniósł się do dwupoziomowego lokalu przy ul. Stągiewnej 7 w Gdańsku. W menu znajdziemy burgery z kurczakiem, skrzydełka, tortille oraz pizze.
Miejsca
Opinie (144) 8 zablokowanych
-
2014-03-16 14:19
"Mr. Hamburger to typowy "galeryjny" fastfood"
Bardzo zachęcająca opinia, jak z tabloidu ... może już było lepiej nic nie pisać ?
- 4 1
-
2014-03-16 14:40
KANAPA PRZY SKM PRZYMORZE (1)
Nie wiem jak oni je robią ale są nieziemskie niestety teraz na tydz mają zamknięte jak ja przeżyje one uzależniają
- 0 4
-
2014-03-16 14:59
syf kiła mogiła
- 2 1
-
2014-03-16 14:43
najlepszy bar Orlik na Wielkopolskiej w gdynia panie safiej!!!!!
sadzić palić i zalegalizować
- 2 2
-
2014-03-16 14:55
(1)
w sobotę było otwarcie w Gdańsku Bohemia Beer Cafe, następna knajpa z dobrym piwem
na pohybel koncernowym szczochom z żywca, lecha, tyskiego etc.- 11 1
-
2014-03-16 19:33
Koncerny robią szczochy, to prawda ale ci domorośli browarnicy robią wcale nie lepsze piwa, za to każą sobie płacić jak za najszlachetniejsze trunki.
Nie tędy droga.- 4 5
-
2014-03-16 15:26
To czekamy na bar dla onanistów (1)
- 9 3
-
2014-03-16 20:59
to prawie jak dla kulturystów
tez sie onanizują na swój widok, ale przed lustrem
- 3 1
-
2014-03-16 15:38
kurcze wkurzją nie te nazwy (1)
czy po polsku już nie można nic nazwać;
Ludzie opamiętajcie sie zaraz stracicie własną tożsamość jak nie będziecie szanować swojej kultury i jezyka- 16 2
-
2014-03-16 21:58
Zuza - piszesz prawdę.
Tylko jaka jest twoja tożsamość, bo po polsku nie piszesz.
- 1 2
-
2014-03-16 15:59
a w tym barze dla kulturystow sterydy po ile?
?
- 3 5
-
2014-03-16 16:44
Czy gdzieś w Gdyni można zjeść frytki, ale takie normalne, z ziemniaków, nie z worka. (1)
W socjaliźmie nie było z tym problemu.
- 9 3
-
2014-03-16 17:31
w domu musisz sobie zrobić
- 7 1
-
2014-03-16 16:58
jak będzie bar dla naturystów to przyjdę (2)
- 5 2
-
2014-03-16 18:05
Powoodzenia (1)
przyjdzie kilku starszych panów z fajfusami po kolana - smacznego
- 8 1
-
2014-03-16 20:58
ty swojego lupą i pincetą odnajdujesz?
to ja juz wole po kolana
- 0 1
-
2014-03-16 20:23
Bar Orlik na Wielkopolskiej !!!!!!!!
- 0 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.